Sociologul Gelu Duminică a emis o părere în scandalul desființării caselor de marcat cu casieri, susținând că este normal ca, pe măsură ce evoluează tehnologia, anumite locuri de muncă să dispară.
Când acest subiect a apărut prima oară în presă am crezut că nu este decât o modalitate prin care cineva care a cam dispărut din atenția publicului își mai face puțină reclamă, așa cum vedetele TV spuneau că s-au îmbolnăvit de o boală oarecare, ca să le plângă lumea de milă, iar după o săptămână zburdau pe ecrane fără să mai aibă nici pe dracu.
Iată însă că de vreo săptămână întreaga țară nu mai discută decât despre casele de marcat din supermarketuri, s-a ajuns chiar ca politicienii să-și facă campanie electorală folosindu-se de această temă.
Ceea ce trebuie să știm este că nu este vorba decât despre evoluție.
Acum, mult prea încet, am ajuns la etapa în care nu vom mai avea 25 de case de marcat, din care 20 fără casier ci vom avea 25 de case în care ne vom scana singuri produsele. Sigur că vor exista disfuncționalități, am semnalat chiar eu astfel de situații. Dar aceasta nu este decât o etapă intermediară.
Peste 2-3-5 ani se va trece la etapa superioară, cea în care fiecare produs, indiferent de valoarea acestuia, va fi prevăzut cu un “ID Tag”, și nu vom mai fi nevoiți să scanăm nimic, în momentul în care ai băgat marfa în coș aceasta va fi automat scanată.
Așa cum meseria de “șuster” a dispărut, repararea pantofilor devenind o activitate foarte rară, un serviciu premium, așa și meseria de casier va dispărea aproape în totalitate. Probabil în câțiva ani magazinele în care cumpărătorul este asistat de un vânzător vor deveni niște locații de lux. În 5-10 ani butica din colț va deveni și ea un spațiu automatizat.
Dar nu numai casierii vor dispărea, vor dispărea multe alte meserii, agricultorii vor dispărea.
Un exemplu concret, de aici de la noi. Până în prezent contorul de apă potabilă era citit de către un domn care venea, cobora în canalul acela, își nota cât scrie pe acel “ceas”, mergea la sediu unde raporta ce a scris și cineva introducea datele într-un calculator. Dar această ocupație va dispărea și ea, cei de la Aquatim au anunțat că implementează un sistem cu ajutorul căruia aceste date vor fi preluate automat.
În general operatorii de date, acele nenumărate persoane care introduceau date într-un excel, sau unde le băgau, vor dispărea, pentru că datele vor fi preluate automat. Contabili, care în fond nu sunt nici ei decât niște operatori de date, vor deveni amintire. Televiziunile, așa cum le știm vor dispărea, există în acest moment sute de mii de persoane care singure, acasă, crează mai mult conținut de calitate într-un an decât a creat televiziunea Română de la apariție. Această publicație va dispărea, pentru că, ce rost are ca cineva să scrie un ziar în condițiile în care toate informațiile din acesta pot fi preluate automat, și temperatura de afară, și calitatea aerului. Inclusiv această revistă a presei poate fi preluată automat și nu numai că este preluată automat, dar va cuprinde titlurile în timp real, în momentul în care acestea apar, nu după o zi.
Mă jucam în urmă cu 2-3 ani cu o aplicație online, băgai acolo linkul unui articol oarecare, sau un text oarecare, să spunem despre războiul din Ucraina, iar acea aplicație rescria complet acel articol, păstrând informația, dar schimbând stilul în care textul era scris, astfel încât puteai să spui că este al tău. Nu numai că îl rescria, dar genera trei variante complet diferite ca stil. Probabil că toate marile publicații folosesc așa ceva, de aceea știrile sunt aceleași.
Sau, încă de pe vremea când calculatorul meu era un 286, găsisem undeva, pe un BBS (nu exista internet pe atunci) un program care scria poezii. Băgai acolo câteva cuvinte cheie, Sofronica, trandafiri, dragoste și ieșea o poezie. Și să știți că le scria bine, singurul dezavantaj, pentru mine, era că le scria în engleză.
În condițiile astea, de ce să angajez un ziarist? A, ca să scrie un astfel de comentariu sau o opinie, lucruri care nu pot fi scris de un automat? Și ce importanță are, oricum nu mai citește nimeni textele, dacă se uită la poze e prea mult, cei care o fac pot fi considerați niște intelectuali.
Am scris încă în urmă cu 6 ani că aceste lucruri se vor întâmpla. Iată că trăim aceste schimbări.
Proteste violente în Atlanta, SUA. 35 de persoane au fost arestate deoarece i-au atacat pe poliţişti
Zeci de persoane au fost arestate în urma unor proteste violente care au izbucnit în oraşul american Atlanta. Protestatarii sunt revoltaţi de proiectul privind amenajarea unui centru de pregătire pentru poliţişti într-o zonă împădurită, potrivit BBC.
Proteste ale socialiştilor şi comuniştilor din Republica Moldova, la Chişinău
Reprezentanți ai socialiștilor și comuniștilor din Republica Moldova au protestat azi la Chișinău, în fața sediului Curții Constituționale, față de intenția parlamentului de a înlocui sintagma „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația, inclusiv în Constituție. La protest au participat și deputați din partea celor două formațiuni de opoziție. Ei au susținut că ar […]
O modificare legislativă care se discută în Parlamentul României ar introduce pedepse cu închisoarea de la 2 la 5 ani pentru ultraj (insultă și calomnie împotriva oficialilor de stat) și de la 2 la 7 ani pentru ultraj și tulburarea ordinii publice dacă este săvârșită de două sau mai multe persoane împreună (de exemplu în contextul unor adunări publice).
Adrian Năstase, fost premier al României, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. În urmă cu mulți ani, România a fost inamicul Ucrainei, consideră acesta. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius […]
Adrian Năstase, fost premier al României, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a menționat câteva dintre convențiile pe care Ucraina le-a încălcat de-a lungul timpului. Urmăriți aici, integral, […]
Să fie clar, mie personal nu mi-a plăcut și nu îmi place de Adrian Năstase.
Dar omul este totuși un istoric și specialist recunoscut în drept internațional, așa că aș fi un dobitoc să nu îl cred pe el, când vorbește despre lucruri din acest domeniu, mai mult decât pe un dobitoc care postează pe Facebook poze cu babe care aruncă cu murături după elicoptere.
Oricum, putem, fiecare din noi, să verificăm cât de adevărat este ceea ce spune, informațiile respective nu sunt decât la un click distanță.
Norvegia a avut anul trecut venituri record din petrol şi gaze, în principal ca urmare a războiului din Ucraina, care a propulsat preţurile la gaze naturale la valori record în Europa, arată datele oficiale publicate luni.
Alte consecințe ale războiului – punerea imperialismului francez la locul său
În timp ce ”Operațiunea militară specială” rusă continuă în Ucraina, Rusia și China și-au unit forțele pentru a înfrunta moștenirea imperialismului occidental în Africa și Asia. Războiul din Ucraina poate că a început ca o încercare a Rusiei de a-și securiza granița în fața invaziei NATO în Ucraina, dar acum a escaladat și s-a extins într-o politică deliberată, condusă de Rusia și China, pentru a stabili o nouă lume multipolară care să nu fie tributară dictaturilor Washingtonului, Londrei și Parisului. Procesul implică mai mult decât urmărirea unor legături diplomatice mai puternice cu așa-numita Lumea a Treia, ci include și crearea unor sisteme financiare alternative care să permită comerțul și schimburile comerciale fără a trebui să ne facem griji cu privire la americanii înnebuniți după sancțiuni.
Ungaria atacă Occidentul aflat într-o „psihoză a războiului”
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a acuzat luni, în parlament, Occidentul că a căzut într-o „psihoză a războiului”, informează dpa.
„Există oameni la Bruxelles care văd ca pe o competiţie cine va furniza Ucrainei mai multe arme, Europa sau Statele Unite”. În acest context, a adăugat el, lumea este în ceasul al 12-lea pentru a evita un război mondial iminent.
Szijjarto a cerut o încetare imediată a focului şi negocieri de pace între Rusia şi Ucraina.
Occidentul a picat într-o „psihoză a războiului”, Ungaria alăturându-se Turciei care nu a ratificat aderarea la NATO a Suediei și Finlandei.
Fostul premier britanic Boris Johnson a cerut un titlu nobiliar pentru tatăl său, Stanley Johnson, scrie luni cotidianul The Times, citat de AFP şi Reuters.
În anul 1978, viitorul papă Ioan Paul al II-lea, pe atunci Cardinalul Karol Wojtyla, era la curent cu cazuri de pedofilie în Biserica Catolică poloneză, potrivit unei anchete jurnalistice a televiziunii poloneze TVN.
Oficial, Novak Djokovici e out de la Indian Wells. Are interzis în SUA pentru că e nevaccinat
Numărul 1 mondial suferă în continuare din cauză că nu e vaccinat, deși pandemia de Covid a fost declarată încheiată.
Fotografia zilei Biden – Scholz: natură moartă la șemineu
Joe Biden și Olaf Scholz s-au pozat în fața șemineului. Purtând măști pe figură, au vrut să prezinte o scenă de liniște, în plin cald nemțesc. Figurația n-a prins. Canalele de social media din Germania s-au încins. „Olaf, de ce n-ai spus nimic despre North Stream 2?” – este întrebarea de top, pe twitter-ul german.
Publicația americană, the New York Times, se temea – înaintea amerizării Cancelarului german la Washington – că vine la “sfârșitul jocului” din Ucraina. Neîncrederea de dinainte și pastila de după au făcut ca aceeași publicație să vadă în urma summit-ului secret “natură liniștită.” „Am mai fraierit un prost,” s-ar spune printre cuvinte.
Îngropat în permafrostul arctic, buncărul din Svalbard protejează speciile de culturi agricole din toată lumea și este un magnet pentru teoriile conspirației. Acum, publicul poate arunca o privire înăuntrul său, relatează The Guardian.
Cum își sapă americanii singuri groapa
Tot felul de deontologi consideră că trebuie să închidem ochii. Chiar și în fața celor mai evidente abuzuri. Chiar și atunci când democrația de altădată devine o cârpă de șters pantofii. Motivația: NU PUTEM fi cu rușii, oricât de idioată, criminală și sinistră ar fi administrația Biden.
Ucraina caută bombe cu dispersie din SUA pentru a le lansa din drone împotriva blindatelor
Ucraina ar fi cerut bombe cu dispersie Statelor Unite pentru le adapta pentru drone ca să-i permită să loveasca blindatele rușilor, potrivit a doi legislatori americani, citați de Reuters.
Mai multe despre bombele cu dispersie și despre faptul că acestea sunt interzise în conformitate cu convențiile internaționale puteți afla dacă dați click aici
Autovehicule sovietice, cehoslovace, italiene şi britanice prezentate în România (1957-1969) (I)
Iniţierea unei analize istorice referitoare la industria constructoare de autovehicule din România, din perioada Războiului Rece, poate atrage un număr apreciabil de opinii mai mult sau mai puţin avizate şi exprimate în cele mai diferite moduri. Deoarece unele dintre acestea sunt extrem de dificil de acceptat (mai ales cele prin care se solicită imperativ adoptarea unei atitudini ideologice combative şi a unui militantism ferm în scopul criticării unor situaţii din prezent), iar din partea noastră există dorinţa de a avea în final rezultate valabile din punct de vedere ştiinţific, cercetarea pe care o desfăşurăm continuu se bazează în primul rând pe documentele păstrate în arhive şi care, adeseori, sunt inedite. De asemenea, încercăm să valorificăm mărturiile unor martori oculari credibili şi dezinteresaţi de cosmetizarea realităţilor din perioada comunistă, precum şi câteva surse de informaţii care, la prima vedere, nu atrag atenţia pentru publicul larg.
Vedeți voi, ăsta este modul în care îmi place să învăț istoria.
Nu texte prefabricate de altcineva, că Mihai Viteazu a fost drept și bun, că nu a fost. Sau comuniștii au fost răi și toți cei din puscării au fost (și sunt încă) buni.
Ci bucățele din astea, astăzi aflăm cum a fost cu mașinile, altădată aflăm cum era cu produsele de larg consum, sau cât costa un radio în anii ‘30, sau că românii au avut prima oară concediu de odihnă legal abia începând din 1948. Chiar și articolele despre prașila a 3-a la porumb, sau despre vaca aia eroină de la Sag, care dădea 3 litri de lapte în fiecare zi, din perioada ceaușistă, spun multe. Dacă citim, de exemplu, articolele din anii ‘80 despre cei 3R (Recuperare, Refolosire, Recondiționare) sau dacă ne uităm la reclama pentru centrele ICVA de pe ultima pagină a revistelor, putem afla că reciclarea de astăzi este nimic față de ceea ce se făcea în acea perioadă. Ăia, ceaușiștii, reciclau până și părul din capul oamenilor, la țară nu primeai ouă la Cooperativă decât după ce predai o anumită cantitate de păr. Nu glumesc.
Știați că, de exemplu, înainte de revoluție, dar asta a durat până prin anii ‘90, când îți cumpărai un bilet de tren puteai să alegi dacă locul va fi într-un vagon de fumători sau nefumători? Aveai libertatea de a alege, cel puțin în această privință. Este o bucățică mică de istorie.
Și punând la un loc aceste bucățele, ca într-un puzzle, obținem o imagine reală a unei anumite perioade istorice.
Pentru că, istoria “clasică”, cea care este predată în școli, se rescrie în permanență. Există oameni care merg dimineață la serviciu și fac asta, rescriu istoria, exact cum o făceau oamenii ăia din “1984”, cartea lui George Orwell. De exemplu, uitați-vă la Antonescu, ba e erou, ba e un bandit. Astăzi o anumită persoană este un erou care își apără țara. Mâine, nu chiar mâine dar poate peste un an, sau poate peste 5 ani, despre aceeași persoană se va spune că a fost un psihopat care nu a făcut decât rău propriului popor. Așa că nu prea putem să avem încredere în istoria oficială. Dar bucățelele astea de informații din documente sau presa vremii sunt prea multe ca să fie în permanență schimbate.
Alina Mungiu-Pippidi: 2023. Anul fără perspectivă
Perspectiva anului 2023 este că nu există nicio perspectivă. Suntem conduși de oameni care nu plănuiesc să rezolve ceva în viitor- dificil cum e – ci doar să nu plătească ei vreun cost pentru trecut. Că trecutul e răspunderea lor.
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat că a răspuns solicitării Ucrainei, care a cerut Comisiei Europene includerea canalului Chilia-Bâstroe în coridorul de transport european, că singura cale navigabilă este canalul Sulina. Grindeanu a fost întrebat, […]
Omul ăsta este un personaj foarte interesant.
Nu știu cât de bun ministru este, sau dacă a scris sau nu a scris cărți, dar observ că nu prea e de acord să înghită chiar orice porcărie. Și asta este o bilă albă în favoarea sa.
Rafila, despre cumpărarea vaccinurilor anti-COVID: Obligațiile contractuale rămân
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că România mai trebuie să primească în jur de 8 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 din contractul cu Pfizer. De asemenea, a precizat că România nu a luat nicio doză din cele 19 milioane destinate anului 2023.
O nouă lege, care a intrat în vigoare începând cu 2 martie 2023, va permite rudelor decedatului să aibă acces la documentele medicale, considerate până acum date confidențiale.
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost achitat, luni, de Tribunalul București, în procesul în care este acuzat de ucidere din culpă în legătură cu accidentul rutier din anul 2015 care a dus la decesul poliţistului Bogdan Gigină.
Gabriel Oprea a fost achitat pentru moartea polițistului Bogdan Gigină în accidentul rutier din 20 octombrie 2015, la capătul unui proces care a început pe vremea redefinirii infracțiunii abuzului în serviciu și care se va termina în toamnă, în plin scandal al „marii prescripții”. Soluția de achitare a fostului ministru de Interne va fi atacată de familia polițistului Bogdan Gigină la Curtea de Apel, însă instanța trebuie să pronunțe o decizie până pe data de 20 …
Urmează o nouă minivacanță pentru bugetari. De câte zile libere se vor bucura românii
Primăvara vine cu vești bune pentru români. Peste numai câteva săptâmâni, bugetarii vor avea o nouă minivacamță, prilejuită de sărbătoarea Paștelui. Așadar, românii vor avea patru zile libere: Vinerea Mare (14 aprilie), Sâmbăta Mare (15 […]
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut luni seară, la România TV, că pensiile militarilor nu sunt speciale și nu se impune tăierea acestora deoarece destructurează armata în condițiile în care avem un război în Ucraina.
O investigație Recorder dezvăluie cum se dă șpagă la vama română
O investigație jurnalistică realizată și difuzată de site-ul Recorder dezvăluie cum se dă șpagă la vama română, de către șoferii care vor să intre în România.
Mai bine de jumătate din pacienții din România au declarat că li s-ar fi cerut ȘPAGĂ în spitale
Pacienții din 55% din spitalele din România au declarat că li s-ar fi cerut șpagă în bani sau sub formă de „atenții”, potrivit unui sondaj realizat de Ministerul Sănătății, în luna ianuarie. La Iași, două […]
O familie de români stabilită în Suedia de 15 ani intenționează să se mute în Statele Unite ale Americii și a cerut îndrumări pe grupul de Facebook Români în SUA. În timp ce unii au oferit sfaturi practice, alții i-au îndrumat pe românii din Suedia să rămână acolo.
Începe sistematizarea urbanistică a Zonei Antenelor
Primăria Municipiului Timișoara, prin Direcția de Urbanism, începe planificarea coerentă a Zonei Antenelor, ultima zonă centrală nesistematizată din punct de vedere urbanistic întinsă pe o suprafață de aproximativ 42 de hectare. Este al doilea masterplan urbanistic pe care îl realizează administrația, prin care va fi asigurată o dezvoltare teritorială unitară și flexibilă. Primăria deține, de asemenea, un teren nevalorificat, pe care dorește să-l redea comunității prin acest proces.
Spitalul CFR din Timișoara ar putea fuziona cu Spitalul Municipal, dacă va fi preluat de administrația locală.
După o întâlnire, în Capitală, cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, primarul Dominic Fritz a declarat că șeful executivului dorește ca încă din acest an să fie finalizat procesul de predare.
Spitalul CFR, vă reamintim, a fost solicitat și de Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, pentru a deveni spital universitar.
Mărțișoare muzicale cu veteranii Timișoarei: concert cu membrii trupei Vest
Membrii trupei Vest din Timișoara au susținut la sfârșitul săptămânii trecute un concert la Mayerhoff Brauerei, unde pe parcursul a două reprize publicul a avut parte de o serie de mărțișoare old – school dar și câteva compoziții proprii ale veteranilor. Formația care a luat naștere cu 23 de ani în urmă și care este […]
Certificatul fiscal de la Direcția Fiscală a Primăriei Timișoara se poate obține și online
Primăria Timișoara reamintește faptul că cetățenii pot obține certificatul fiscal extrem de simplu, prin platform online a Direcției Fiscale. Completarea formularelor de solicitare durează mai puțin de trei minute, iar termenul de soluționare pentru eliberarea certificatelor fiscale este de maxim trei zile lucrătoare, în condițiile în care toate datele furnizate sunt corecte și actualizate. Persoanele […]
Frumusețea feminină și naturalețea, prezentate într-o expoziție de fotografie la Timișoara
Scriitoarea și creatoarea de conținut Paula Aldescu (Dunia), invită timișorenii să ia parte la vernisajul expoziției de fotografie #poartariduri, care pune în prim-plan femeia – muză a proiectului.