Redacție August 8, 2020

 

Doctorul timișorean Dorel Săndesc, președintele comsiei ATI din Ministerul Sănătății, a transmis sâmbătă un apel la responsabilitate și îndemnul de a purta mască, pentru că doar așa vom putea controla epidemia de COVID-19.

 

Mesajul medicului vine ca replică după ce regizorul Cristi Puiu a declarat, vineri noaptea, la proiecţia în avanpremieră naţională a filmului său, „Malmkrog”, că este „inuman” ca spectatorii să privească un film de 200 de minute purtând masca de protecţie pe faţă.

 

„Îmi pare rău pentru dumneavoastră. Este un film de 200 minute. Să stați cu masca pe față și să vă uitați la un film de 200 de minute este inuman. Vă rog să plecați când simțiți că trebuie să ieșiți. Când nu mai suportați să plecați. Vă rog foarte mult!”, a declarat vineri regizorul Cristi Puiu.

 

În replică, medicul Săndesc a transmis azi că purtatul măștii nu este inuman, ci, din contră, este profund uman și că așa vom putea controla epidemia fără să luăm alte măsuri restrictive precum cele din starea de urgență.

 

„Vă admir, Dle Puiu, și vă mulțumesc pentru creațiile Dv, care mi-au mers la suflet…DAR NU este inuman, Dle Puiu, dimpotrivă, este profund uman: foarte mulți medici și asistente fac asta un timp dublu, în medie, ÎN FIECARE ZI, TOATĂ VIAȚA, pentru acest motiv profund uman, rațional și moral: protejarea lor și a semenilor lor; și deși în tot acest timp nu stăm și privim un film, ci lucrăm, foarte concentrați, cea mai mare parte a timpului în picioare, asupra celei mai prețioase și complexe “structuri” din lumea noastră – ființa umană – nu considerăm inuman acest efort, și nici eroic, ci normal, firesc, obligatoriu – nu atât prin lege, cât prin faptul că un gest cu minime riscuri ne protejează pe noi toți, ne ferește de rău…și nu ne trece niciodată prin cap să plecăm de lângă pacient…De aceea, masca nu o percepem ca o masură de limitare a libertății, dimpotrivă: utilizând cât mai mulți masca putem controla epidemia, CU PĂSTRAREA LIBERTĂȚII ȘI FĂRĂ MĂSURI RESTRICTIVE (LOCKDOWN), cu care nu sunt de acord. Fără încrâncenare, dar pe baza evidențelor știintifice ce se acumulează, consider că utilizarea măștii este o formă de responsibilitate ce ne ajută să ne păstrăm sănătatea și libertatea.”, a scris medicul Dorel Săndesc pe pagina sa de Facebook.

 

Citește și:  Program Ziua Eroilor, 10 iunie 2021

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*