Nicoleta C. May 19, 2020

 

De pe 20 mai în România nu se vor mai vinde astfel de tigări, ca urmare a unei directive europene ce a fost transpusă în legea 201 din 2016. Potrivit legislaţiei, tigările mentolate sau tutunul cu arome vor dispărea din magazine.

 

Reprezentanţii unei companii de tutun susţin că în urma acestei măsuri s-ar putea să crească contrabanda cu astfel de produse fabricate în ţările vecine, care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

 

„S-a creat un precedent, a fost interzis un produs de pe piaţă în numele generic al sănătăţii publice, „noua religie”, cum o definea cineva recent. Astfel, e distorsionată cererea şi oferta, legile economiei libere pe care se contruiesc principiile democratice. Şi unul dintre cele mai importante principii este cel al libertăţii de alegere. Pe acest principiu se bazează funcţionarea democraţiei – de la vot până la consum şi producţie.”, au precizat pentru Mediafax reprezentanţii unei companii de tutun.

 

Industria tutunului a virat către bugetul de stat, doar în luna martie a acestui an 1,5 miliarde de lei. Asta în condiţiile în care, la noi în ţară sunt 4,2 de milioane de adulţi fumători. Iar 16 % dintre aceştia fumează ţigări mentolate.

Citește și:  Se relaxează măsurile anti-COVID la Timișoara, începând de luni

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*