Știrea zilei este bineînțeles cea despre catastrofa IT, cea mai mare din istoria de până acum, care a dus la întreruperea anumitor activități din mii de companii din întreaga lume.
Dar avem și noi o problemă locală cu IT-ul: datele personale a aproape două milioane de clienți au fost scoase la vânzare. Poate că mai sunt și altele, dar și mâine e o zi.
Și se pare că toate aceste date provin din baze de date online ale unor furnizori de soluții de facturare în cloud.
Ambele probleme sunt foarte grave, dar putem învăța ceva din asta:
Nu am să vă spun să treceți la Linux, cum spun mulți care nu prea lucrează mare lucru pe computer, sau la Apple, cum spun tot felul de fițoși care au prea mulți bani.
Dar trebuie să înțelegeți că datele importante se păstrează pe propriile computere.
Da, sunt utile programele online, este utilă și stocarea în cloud, dar trebuie să știm că atât aplicațiile online cât și datele din cloud sunt pe computerele altora.
Și mâine pot să nu mai fie acolo, sau datele pot să fie vândute, așa cum se întâmplă în situația descrisă mai jos, sau, în unele cazuri, pot să fie indisponibilizate temporar.
Că nu merge Facebookul sau WhatsApp-ul câteva ore nu e nici o tragedie, astea sunt jucării.
Dar dacă nu îți merge programul de facturare online, în timp ce clienții stau cu banii în mână și tu nu poți să le vinzi marfa, e cam grav.
Ce te faci dacă ai fost afectat de eroarea „blue screen” care a dat lumea peste cap:
– Porniți Windows în modul de siguranță
– Navigați la directorul din Explorer C:WindowsSystem32driversCrowdStrike
– Localizați fișierul C-00000291*.sys, faceți clic dreapta și redenumiți-l C-00000291*.renamed
– Porniți host-ul în mod normal.
Pentru cineva care se pricepe intrucțiunile astea sunt simplu de executat.
Dar, ieri dimineață, în fiecare dimineață, am putut să constat că vreo 50% din cei care făceau cumpărături și doreau să-și scaneze cumpărăturile și să plătească la casele acelea self-check nu știau cum să o facă.
Asta e lumea reală, cea în care trăim, nu cea din capul celor din Directoratul Național de Securitate Cibernetică.
Iar povestea cu românii născuți IT-iști este la fel de reală ca și cea care spune că ne-am născut poeți, în condițiile în care o mare parte dintre noi nu suntem în stare să scriem corect nici măcar o postare de două rânduri pe Facebook.
Și astfel din una în alta ajungem și la problemele mai apropiate de noi:
E-factura se dovedește o încropeală făcută pe genunchi de niște oameni care nu au nici cea mai mică idee despre ceea ce fac. Nu numai că nu funcționează ca lumea dar modul în care sistemul a fost conceput intră în contradicție cu legile statului. Un exemplu este ceea ce spun oamenii ăia de mai jos cu pâinea. Nici cu e-transportul nu stăm mai bine. Și de la 1 ianuarie fiecare firmuliță din țara asta va trebui să mai transmită o declarație monstru, SAF-T, ajungându-se astfel ca anumite date, aceleași date, să fie transmise în 2-3 declarații diferite.
Vom ajunge ca instalatorul să nu mai instaleze nimic și tâmplarul să nu mai tâmplărească, toată lumea se va ocupa să facă declarații.
Sau își va cheltui toți bănuții câștigati ca să plătească niște contabili care să le facă.
Toate astea se întâmplă, în primul rând pentru că toată lumea tace, tăcem cu toții ca oile alea placide care s-au așternut la iernat din cântecul celor de la Timpuri Noi.
Și pentru că Statul caută niște bani acolo unde nu sunt.
Ei caută evaziunea în facturi și în declarații, pentru că neavând vreo legătură cu realitatea nu au cum să știe că cei care fac evaziune nu o fac cu acte ci dimpotrivă, nefăcând nici un fel de acte.
Și dacă ăia nu fac acte pur și simplu nu au ce declara, iar tu, ANAF, nu ai cum să-i prinzi cu e-facturile și alte rahaturi.
Intr-un articol de mai jos Dan Schwartz ne arată că adevărații evazioniști sunt mai pricepuți la „Tetris financiar” decât am crede. Aceștia își iau banii la valiză, ca niște veritabili James Bond ai economiei subterane, evitând codurile UIT și e-Factura ca pe niște viruși de calculator.
Schwartz ne amintește că e-Transport și alte inițiative similare sunt menite să crească veniturile la buget, dar dacă nu funcționează, ce ne facem?
Poate că până la urmă, ANAF va ajunge să dea amenzi pe baza horoscopului, pentru că oricum pare să fie la fel de eficient.
Așa că, dragi contribuabili, pregătiți-vă să jonglați cu valizele și codurile, pentru că, așa cum stau lucrurile, e-Transportul și e-Factura sunt e mai degrabă un reality show decât un sistem fiscal eficient. Și, cine știe, poate anul viitor vom avea surpriza să vedem că gradul de colectare a scăzut – iar asta nu va fi decât o altă știre obișnuită în lumea fascinantă a fiscalității românești.
Pe de altă parte nimeni nu s-a gândit că pe lângă o colectare mai mare ai putea să faci și niște economii. Cheltui de exemplu mai puțin la armată, că de un timp numai despre achiziții de armament citim, și faci centrala aia de la Tarnița, rezolvând astfel problema cu importurile de energie sau cu stocarea acesteia în perioadele când nu o folosești.
De ce se întâmplă lucrurile astea?
Pentru că în instituțiile statului sunt angajați fără excepție lipitori de afișe și oameni de partid, oameni care nu se pricep la lucrurile pe care ar terbui să le facă. Pentru că dacă se pricepeau se apucau de o muncă adevărată, nu se înscriau la partid.
Doar nu își imaginează cineva că Ministrul de Finanțe știe cum e cu furnizorii de pâine la o butică, habar nu are. Visul său este să devină popă.
La fel este peste tot, și la nivelul statului și la nivel local.
De fapt, știți cum e România, descrisă plastic?
Imaginați-vă cum ar arăta o întâlnire de criză în alte țări:
– Șefule, se usucă recoltele!
– Nicio problemă, cheamă inginerii, agricultorii, și specialiștii în gestionarea resurselor de apă.
Dar la noi?
– Șefule, se usucă recoltele!”
– Nicio problemă, cheamă preoții! Cheamă-l pe părintele Boloș.
Faptul că în plină eră digitală, când avem acces la tehnologie avansată, alegem să ne bazăm pe rugăciuni pentru ploaie spune multe. Poate că ar trebui să începem și rugăciuni speciale pentru bani mai mulți la buget, au ăia în Parlament un “Grup de Rugăciune”, sau pentru hidrocentrale, sau pentru ieftinirea apei chioare îmbuteliate care se pare că la noi este cea mai scumpă de pe planetă, de parcă ar fi îmbunătățită cu cocaină sau ceva.
Dacă tot suntem la capitolul acesta, poate ar trebui să rugăm preoții să facă o rugăciune și pentru politicienii noștri, să devină brusc competenți și dedicați.
Localnicii din Iași s-au alăturat preoților în această ceremonie sacră, probabil cu speranța că, dacă strigă destul de tare, norii vor începe să plângă.
În concluzie, dacă vă confruntați cu probleme, nu uitați: soluția nu este în știință sau în măsuri practice, ci în rugăciuni.
Și dacă nu merge, poate că nu ne-am rugat suficient de din tot sufletul.
Totuși, să ne amintim că și Noe a avut nevoie de o barcă, nu doar de rugăciuni, pentru a face față potopului.
Ursula von der Leyen a reușit să convingă Parlamentul European că este cea mai bună opțiune pentru a conduce Comisia Europeană pentru încă cinci ani. Probabil că sloganul ei electoral a fost „De data asta, promit să nu mai fac aceleași greșeli… ”.
Cu 401 voturi în favoarea sa, poate că a promis să aducă prăjituri la fiecare ședință sau, cine știe, poate că a jurat să transforme Bruxelles-ul într-un Disneyland politic populat cu tot felul de idioți.
Sau poate că a funcționat principiul care a funcționat și la noi imediat după revoluție, când oamenii i-au ales șefi pe cei despre care bănuiau că îi vor mai lăsa să fure câte ceva, pentru că, să ne amintim că în povestea cu vaccinurile alea Ursulina nu a fost singură, în fiecare țară au existat niște oameni care au aprobat plata acelor vaccinuri inutile.
Își face directorul o vilă, dar îl lasă și pe muncitorul ăla să fure doi saci de ciment.
Iar rezultatul a fost că ne-am furat singuri țara de sub cur, iar acum fabricile și uzinele, terenurile, parcurile, toate care erau ale noastre, ale tuturor, au ajuns să fie numai ale unora, foarte puțini. Și acum ne rugăm să vină ploaia și defilăm îmbrăcați ca niște idioți prin piețele orașelor.
De aceea, așa cum îi spune Dragoș Damian lui Burduja, un ministru, în curând o să importăm în marile proiecte europene Digital și Green Deal microprocesoare și acumulatori de mare capacitate pe care va scrie „Made in Hungary”. „Depedența României de importuri ne va îndatora, săraci și, mai grav, ne va crește în mod dramatic subordonarea de alții”.
Președintele Biden, săracu’, a reușit din nou să ne uimească când a avut un mic lapsus și l-a numit pe secretarul Apărării „omul ăla negru”.
Și pentru că Biden a și fost testat pozitiv pentru Covid-19, poate că acum, în loc să uităm nume, vom vedea un nou trend: conferințe de presă virtuale de acasă, cu Biden îmbrăcat în pijamale și sorbind ceai de lămâie sau tratându-se cu supă de găină în loc de antibiotice, conform prescripțiilor medicilor din România supranumiți “îngeri cu halate albe”.
Sau poate că toată povestea asta cu Covidul lui Biden este o simplă poveste, în fond nu poți să spui că Președintele SUA și-a pierdut mințile, e mai elegant să spui că are Covid.
ÎCCJ pare să fie locul unde se spală toate păcatele – cel puțin pentru judecători. Un judecător condamnat la patru ani de închisoare a fost achitat, arătând că justiția românească are un program de fidelitate mai bun decât orice supermarket: Dacă ai stat destul de mult în procese, primești achitare gratuită!
Reconversia pentru hidrogen a principalelor conducte magistrale de gaze naturale ale României va costa miliarde de euro.
Să vă spun o chestie, poate că nu o știți, cu toate că ar trerbui să o știe oricine a terminat 8 clase: Povestea asta cu stocarea energiei în hidrogen, pentru că despre asta este vorba, este cea mai mare prostie pe care au putut să o conceapă politicienii. Și mai mult, dovedește că toate diplomele și doctoratele acestora, români sau de aiurea, nu au nici o valoare, oamenii ăstia nu au cunoștintele necesare nici măcar pentru a fi muncitori calificați în vreo întreprindere.
Pentru că, în cazul acestor conversii repetate, de la energie electrică la hidrogen, de la hidrogen la energie termică și de la energie termică din nou la energie electrică, există niște pierderi.
Iar una peste alta, pierderile astea ajung la vreo 70%. Ca să nu mai punem la socoteală pierderile imense din transportul hidrogenului,
Așa că este mult mai rentabil să întinzi sârme peste lume și să folosești direct energia electrică, așa cum am făcut și până acum.
Iar miliardele alea vor fi frumos furate prin intermediul a tot felul de studii și proiecte, după care tot cu gaz ne vom încălzi. Cu gaz rusesc, dacă le trece ălora supărarea.
Sau poate că ne fac chinezii hidrocentrala aia de la Tarnița. La cum lucrează ăia, până vine frigul ar putea să o termine.
Traian Băsescu spune că dacă mâine ar fi alegeri doamna Sosoacă ar lua și mai multe voturi.
Omul ăsta nu e prost, spre deosebire de cei care conduc în prezent România el își cunoaște poporul. Să nu uităm că femeia asta nu a fost numită, cum a fost Ursula von der Leyen, ci a fost votată de către niște cetățeni.
Avem și un articol despre liberali.
Pentru că toată lumea discută despre partide, unii le mai și votează, dar prea puțini știu istoria acestora, am fost curios și l-am rugat pe ChatCPT să îmi povestească puțin despre oamenii ăștia, de când sunt ei, în ce chestii au fost implicați.
Iată răspunsul:
– Perioada de început (1875-1918)
În primii ani, PNL a fost adesea acuzat că a exclus anumite grupuri etnice și sociale din viața politică și economică a țării. De exemplu, reforma agrară din 1864 a favorizat clasa marilor proprietari de pământ în detrimentul țăranilor.
Centralizarea puterii: PNL a fost criticat pentru tendințele sale de a centraliza puterea în mâinile unui număr restrâns de lideri, ceea ce a dus la o guvernare autoritară în anumite perioade.
Reprimarea Răscoalei de la 1907: Deși nu era încă oficial organizat ca partid, liderii liberali erau influenți în guvern. Răscoala țărănească din 1907, una dintre cele mai mari mișcări de protest țărănesc din istoria României, a fost brutal reprimată de autoritățile române, cu implicarea liderilor liberali. Se estimează că mii de țărani au fost uciși sau răniți în timpul reprimării.
– Perioada interbelică (1918-1947)
Corupție și clientelism: În perioada interbelică, PNL a fost implicat în numeroase scandaluri de corupție și acuzații de clientelism. Partidul a fost acuzat că și-a favorizat proprii membri și susținători în detrimentul interesului public.
Scandalul Skoda: În perioada interbelică, PNL a fost implicat într-un scandal de corupție legat de achiziția de armament din Cehoslovacia. Afacerea Skoda, în care s-au achiziționat arme la prețuri supraevaluate, a adus prejudicii economice mari României și a fost văzută ca un exemplu de corupție la nivel înalt.
Reprimarea mișcărilor muncitorești: În anii ’20 și ’30, PNL a fost implicat în reprimarea mișcărilor muncitorești. De exemplu, greva muncitorilor de la Atelierele Grivița din 1933 a fost reprimată violent de guvernul liberal, soldându-se cu morți și răniți printre greviști.
Reformele economice: Unele dintre reformele economice promovate de PNL în această perioadă au fost controversate și au provocat nemulțumiri sociale. De exemplu, politica de industrializare rapidă a fost criticată pentru impactul său negativ asupra agriculturii și a micilor afaceri.
Un lucru pozitiv este că în perioada interbelică și în timpul războiului, PNL a avut o poziție constantă de opoziție față de ideologia și metodele fasciste, încercând să mențină valorile democrației și ale liberalismului, chiar și în fața provocărilor extremiste și autoritare.
– Perioada post-comunistă (1989-prezent)
Colaborarea cu PSD: PNL a fost criticat pentru alianțele sale politice, în special pentru colaborarea cu Partidul Social Democrat (PSD) în diferite perioade. Aceste alianțe au fost văzute de unii ca trădări ale principiilor liberale.
Scandaluri de corupție: După 1989, PNL a fost implicat în mai multe scandaluri de corupție. De exemplu, în 2014, președintele PNL, Klaus Iohannis, a fost acuzat de conflict de interese, deși ulterior a fost achitat.
Afacerea Petromidia: În anii ’90, privatizarea rafinăriei Petromidia a fost marcată de controverse și acuzații de corupție. PNL a fost implicat în această afacere, fiind acuzat că a facilitat vânzarea rafinăriei la un preț subevaluat, în detrimentul interesului public.
Scandalul ALRO: În 2007, a izbucnit un scandal legat de compania ALRO, în care oficiali ai PNL au fost acuzați că au facilitat acordarea de energie electrică la prețuri preferențiale pentru ALRO, în schimbul unor foloase necuvenite. Acest scandal a afectat serios imaginea partidului.
Scandalul EADS: În 2014, a izbucnit scandalul EADS, legat de un contract de securizare a frontierelor, în care au fost implicate mai multe partide politice, inclusiv PNL. Au existat acuzații de mită și corupție în legătură cu atribuirea contractului.
Scandalul Hexi Pharma: Deși PNL nu a fost direct implicat, scandalul dezinfectanților diluați distribuiți în spitalele din România a scos la iveală probleme sistemice legate de corupția și managementul defectuos al sistemului de sănătate, în perioade în care PNL a avut miniștri la sănătate.
Instabilitate politică: PNL a fost adesea criticat pentru contribuția sa la instabilitatea politică din România. Schimbările frecvente de guvern și conflictele interne din partid au dus la perioade de incertitudine și stagnare politică.
Managementul crizei COVID-19: Guvernarea PNL în timpul pandemiei de COVID-19 a fost criticată pentru modul în care a gestionat criza. Deciziile privind restricțiile și măsurile sanitare au fost adesea percepute ca fiind incoerente și ineficiente.
Reformele economice și sociale: PNL a fost criticat pentru unele dintre reformele sale economice și sociale, care au fost considerate de unii ca fiind prea favorabile intereselor marilor corporații și defavorabile majorității populației.
Din câte puteți observa, oamenii ăstia au fost cel puțin consecvenți, nu prea există diferențe între liberalii din perioada de început, cei din perioada interbelică și cei de acum..
Când voi avea ocazia am să vă povestesc și despre ceilalți.
La noi, în Timișoara, vestea bună este că au sosit 3 tramvaie galbene.
Sunt frumoase.
Din păcate tot nu am aflat de ce tramvaiul 5 merge pe Bv. Cetății, la “Ciocanul”, în loc să meargă în Ronaț.
***
Cea mai mare întrerupere IT din istorie, care a date peste cap mii de companii din lume, de la aeroporturi, bănci, farmacii, asigurători, lanţuri de magazine, la Jocurile Olimpice de la Paris care încep în doar o săptămână, face ravagii pe burse: acţiunile scad accelerat. Unda de şoc ajungeSe spune că şi la Bucureşti, Bursa fiind în scădere
BBC: Se pare că fiecare computer afectat de eroarea Crowdstrike trebuie reparat de un specialist IT, accesând fiecare sistem în parte, problema nu poate fi rezolvată de la distanţă. Sarcina pare a fi una “monumentală” – Crowdstrike are zeci de mii de clienţi
“Eroarea critică a sistemelor Microsoft, suprnumită „Ecranul Albastru al Morţii”, pare că nu poate fi reparată decât de un specialist care să acceseze fiecare sistem în parte. Adică, pare să nu fie ceva ce poate fi reparat cu o comandă centrală de la un administrator IT din sediul central al unei firme. Specialişti IT vor trebui să meargă şi să repornească fiecare sistem, toate computerele afectate.
Pană majoră a serviciilor Microsoft 365 care afectează utilizatori şi companii din întreaga lume. Aeroporturi, trenuri şi televiziuni, afectate la scară mondială
Ce faci dacă ai fost afectat de eroarea „blue screen” care a dat lumea peste cap. Ghid în 4 pași oferit de experții IT
Cei afectați de eroarea „blue screen” a companiei de securitate cibernetică CrowdStrike pot folosi acum un ghid pus la dispoziție de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și care conține o serie de pași ce trebuie parcurși.
BOMBĂ: Cine este în spatele căderii Microsoft
BlackRock şi Vanguard sînt acţionarii majoritari ai companiei CrowdStrike, cea care a generat blackouturile de azi la aerorporturi, bănci şi peste tot pe unde Microsoft asigura suportul IT. Un update cu probleme, aşa a explicat CrowdStrike, a scris pe faceebok colonel in rezerva Daniela Tobă, fost purtător de cuvânt STS.
Aşa o fi. Eu trăiesc cu impresia că de cîţiva ani încoace se fac masive şi diverse experimente pe mulţimi. În criza Covid, bunăoară, s-au regăsit în fundal aceleaşi BlackRock şi Vanguard, împreună cu State Street. In cazul blackouturilor de azi îmi este greu să înţeleg cum o companie de o asemenea talie, specializată în securitate cibernetică şi cu un istoric solid de credibilitate şi profesionalism, a dat cu mucii-n fasole cu un prăpădit de update de sistem, mai spune Tobă.
Ursula von der Leyen obține un nou mandat de președinte al Comisiei Europene
Ursula von der Leyen a primit joi sprijinul Parlamentului European pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene, 401 europarlamentari votând în favoarea sa. Împotriva candidaturii au fost 284 voturi. Ursula von der Leyen câștigă astfel un nou mandat de 5 ani, obținând cu 40 de voturi mai mult decât minim necesar (361). Votul arată […]
Joe Biden a uitat numele propriului secretar al Apărării și i-a spus „omul negru”
Președintele american Joe Biden a fost criticat pe internet după ce nu a reușit să-și amintească numele propriului secretar al Apărării și s-a referit la acesta ca fiind „omul negru”, anunță Realitatea Plus. Miercuri, președintele în vârstă de 81 de ani a apărut într-un interviu cu Ed Gordon de la BET News pentru a răspunde multor […]
Joe Biden, președintele SUA, are COVID-19
Președintele american Joe Biden a fost testat pozitiv pentru Covid-19.
Biden se va retrage dar nu o va susține pe Kamala Harris
Șeful Casei Albe, Joe Biden, despre care se așteaptă să se retragă din alegeri, nu va sprijini candidatura vicepreședintelui Kamala Harris, a declarat Mark Halperin, editorialist la postul de televiziune conservator Newsmax , citând surse din Partidul Democrat. El a spus că Biden intenționează să-și retragă candidatura în weekendul viitor, cel mai probabil duminică.
Serviciile americane l-au filat pe actualul președinte brazilian vreme de 50 de ani. CIA are peste 600 de rapoarte confidențiale
Guvernul Statelor Unite l-a monitorizat timp de mai mult de cinci decenii pe actualul preşedintebrazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, despre care diferitele organizații ale statului american, în special CIA, au întocmit 819 rapoarte între anii 1966 şi 2019, scrie ziarul Folha de Sao Paulo, citat, vineri, de agenţia EFE, preluată de Agerpres.
Dragoș Damian, scrisoare către Burduja: România stă pe infrastructura construită de ‘odiosul’ Ceaușescu. Nu s-a adăugat aproape nimic în ultimii 35 de ani
Sebastian Burduja este supărat că se folosesc în energie echipamente și instalații vechi de peste 50 de ani și că există riscul de pene de curent.
Sebastian, așa este, dar știi foarte bine că nu este vorba doar de energie. Nu s-a construit aproape nimic în ultimii 35 de ani, trăim pe infrastructura lui Nicolae Ceaușescu – spitale, școli, facultăți, infrastructura de transport – rutieră , feroviară, aeriană, maritimă – infrastructura energetică, industrială, de apărare – sunt toate construite de părinții și bunicii noștri în Epoca de Aur, aproape nimic nu s-a adăugat în ultimii 35 de ani. De construit s-au construit mall-uri, clădiri de birouri, ansambluri de locuințe, marea lor majoritate pe fostele fabrici, dărâmate. Chiar și fabricile care au rămas în picioare și au avut norocul să intre în portofoliul unor investitori strategici și să fie modernizate, puține, din păcate – automobile, bunuri de larg consum, medicamente, construcții, chimie – sunt construite tot de „nebunul” Nicolae Ceaușescu.
De ce nu s-a construit nimic in ultimii 35 de ani, de ce o facem doar acum, când sunt problemele cu deficitul sau îmbătrânirea resursei umane, când suntem extrem de dependenți de capitalul internațional (pentru că noi nu mai avem capital industrial) și când se scrie noua ordine mondială, chiar lângă noi? Nici nu mai contează, bine că acum avem bani – dacă ii avem, iată, modernizarea liniilor de tramvai de pe Barbu Văcărescu este oprită, scrie pe bannerele puse acolo că „din lipsa de finanțare”.
S-a reușit chiar mai bine decât sperau cei care au furat cât au putut, ne-am îndatorat peste măsură și nu mai producem aproape nimic, uită-te la prăbușirea producției industriale de anul ăsta, nici nu mai amintesc de deficitul de balanță comercială. Când o țară nu are o infrastructură modernă și o industrie puternică de prelucrare, cu accent pe nevoile de bază, mâncare, chimie, energie și apărare, ea nu există, Sebastian. Și știi de ce ar trebui să ne fie ciudă? Că în curând o să importăm în marile proiecte europene Digital și Green Deal microprocesoare și acumulatori de mare capacitate pe care va scrie „Made in Hungary”.
Depedența României de importuri ne va îndatora, săraci și, mai grav, ne va crește în mod dramatic subordonarea de alții. Nu este de mirare că vor crește îngrijorare, resentimentele, „nostalgia” și că ne așteaptă o emergență de extremă dreaptă sau extremă stângă sau cine știe ce alte extreme teribile ar putea să apară.
Marian Nazat: Iohannis și caii dinaintea… carului
Aflat în excursie prin America, caraghiosul Iohannis a comis-o iarăși… Silit, prin fișa postului, să comunice cu gloata, s-a trezit față în față cu presa, care l-a iscodit despre legea antidrog pentru șoferi. Ei bine, sibianul a cugetat ce-a cugetat și a conchis grav,cu știuta-i suficiență: „Să nu punem carul înaintea cailor !” Asistența a rămas mută, paralizată de inteligența răspunsului! Vasăzică, în mintea bietului nostru președinte, atelajul cu pricina este cu tracțiune hipică! Să te prăpădești de râs și altceva nu ! Apropo, propun ca forurile competente să purceadă mintenaș la schimbarea titlului celebrei lucrări „Car cu boi”, pictate de Nicolae Grigorescu, în „Car cu cai”…
Slavă Domnului, mai sunt doar câteva luni și vom scăpa de supliciul de a-l vedea și asculta pe insul care, prin mediocritatea-i exemplară, ne-a aruncat în derizoriu!
*
Chiar, cum mi-aș dori să arate succesorul lui ? M-ați prins ! Nu știu, habar n-am! Păi, la ce mi-ar folosi ? Oricum, va fi tot o marionetă ! A celor de afară, înainte de toate. Nu al oricui, să nu mă înțelegeți greșit, ci al „partenerului strategic”, cu prioritate! Că d-aia suntem scutlâcul americanilor în coasta mujicilor ! Apoi, la rând vine Uniunea Europeană, ai cărei comisari au grijă să ne anuleze orice tresărire de orgoliu național.
De aceea, îmi este totuna cine va locui provizoriu la Cotroceni din iarnă. Mda, ar fi bine ca și acolo să punem „caii înaintea carului”, dar nu-i posibil, „aiasta nu se poate”, bibicilor !
Liberalii din conducerea marilor companii din energie. Rețeaua din spatele oamenilor cu venituri fabuloase
Liberalii dețin Ministerul Energiei de la finalul anului 2019, atunci când în fruntea portofoliului a fost instalat Virgil Popescu.
Ultimele săptămâni de caniculă au pus sistemul energetic sub o presiune extraordinară. Autorități din domeniu caută să repornească orice instalație care poate oferi câțiva MWh în plus în sistem, în condițiile în care la orele de vârf România importă până la 2.000 de MWh, și asta la cele mai mare prețuri din Europa. Fostul ministru al energiei, Virgil Popescu, ajuns acum în Parlamentul European, dă asigurări că nu există riscul unui blackout, însă acesta a condus Ministerul Energiei până vara trecută, perioadă în care s-au făcut numirile în marile companii din energie ale statului.
România calamitată și zoaiele ei
De câteva săptămâni bune, România se topește sub soarele arzător și se confruntă tot mai mult cu probleme grave în aproape toate sectoarele de activitate.
Au început rugăciunile speciale pentru ploaie. „Toată lumea ar trebui să se roage, trebuie să ne rugăm din tot sufletul”
În fața valului de caniculă, reprezentanții Patriarhiei au reacționat. Preoții sunt îndemnați să citească rugăciuni speciale pentru chemarea ploii.
La ceas de seară, în lăcașurile de cult din Iași au răsunat rugăciuni speciale, iar localnicii s-au alăturat preoţilor.
Traian Băsescu, despre atitudinea Dianei Șoșoacă: „Dacă mâine ar fi alegeri, ar lua mai multe voturi”
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat scandalul făcut de Diana Șoșoacă în Parlamentul European, vineri, la emisiunea „Politica Zilei” de la B1 TV, unde a spus că eurodeputata „s-a făcut de râs în Europa,”, dar ea este „rezultatul votului românilor”.
Armata are în pregătire achiziţii de 30 de miliarde de lei. Ministerul Apărării Naţionale pregăteşte mai multe achiziţii mari, printre care un sistem mobil de război electronic, două nave pentru patrulare maritimă şi un centru de operaţii tactice pentru apărarea antiaeriană
Ministerul Apărării Naţionale are în pregătire mai multe contracte majore, cu o valoare totală de aproximativ 30 mld. lei (6 mld. euro), conform informaţiilor furnizate de oficialii MApN. Contractele sunt în pregătire şi vor fi iniţiate începând cu 2024 şi, cel mai probabil, primele semnări vor fi în 2025.
România social-democrată: este țara din UE cu cel mai mare procent al copiilor expuși riscului sărăciei sau excluziunii sociale – Eurostat
România social-democrată: este țara din UE cu cel mai mare procent al copiilor expuși riscului sărăciei sau excluziunii sociale, arată datele publicate azi de Eurostat.
“Mulți dintre copiii din familii afectate de sărăcie sau excluziune socială au un risc ridicat de subnutriție sau obezitate, din cauza dietei insuficiente sau dezechilibrate, cu alimente înalt calorice dar cu valoare nutrițională scăzută.
Un raport UNICEF plasează România, în ceea ce privește bunăstarea copilului, pe locul 25 din 38 de state cu venituri mari.
Sănătatea fizică, care include și obezitate și mortalitate, este domeniul cu scorul cel mai slab. În mediul rural, 3% dintre copii merg întotdeauna flămânzi la culcare, iar 10% consideră că nu au de fiecare dată suficientă mâncare“, arăta un memorandum al ministerului Familiei, din octombrie 2023.
“În 2023, aproape 20 de milioane de copii din UE erau expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială. Această cifră reprezenta 24,8% dintre copiii sub 18 ani, rămânând relativ stabilă în comparație cu 2022, cu doar o ușoară creștere de 0,1 puncte procentuale (pp).
La nivel de țară, în 2023, cele mai ridicate valori au fost raportate în România (39,0%), Spania (34,5%) și Bulgaria (33,9%). În schimb, Slovenia (10,7%), Finlanda (13,8%) și Țările de Jos (14,3%) au înregistrat cele mai mici cote“, arată Eurostat.
Spălătoria de penali de la ÎCCJ funcționează: un judecător condamnat inițial la patru ani de pușcărie a fost achitat. O întreagă rețea a scăpat prin prescriere sau anularea probelor
Spălătoria de penali de la ÎCCJ funcționează: un judecător condamnat inițial la patru ani de pușcărie a fost achitat. Miercuri, 17 iulie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis achitarea judecătorului rădăuțean Bogdan Bărbuță, condamnat anul trecut la 4 ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel Cluj.
Procesul s-a târâit timp de zece ani, iar complicii lui Bărbuță au scăpat deja, fie prin anularea probelor, fie prin prescrierea faptelor.
DOCUMENT Reconversia pentru hidrogen a principalelor conducte magistrale de gaze naturale ale României va costa miliarde de euro
Costurile totale ale celor mai importante proiecte de lucrări de reconversie a principalelor conducte magistrale de gaze naturale ale României, pentru ca acestea să poată transporta metan în amestec cu hidrogen, în vederea respectării țintelor europene de decarbonare, sunt estimate preliminar la miliarde de euro, potrivit unui document analizat de Profit.ro.
România vinde cea mai scumpă apă plată îmbuteliată din Europa. În Spania, Italia sau Grecia se vinde cu doar câțiva cenți
Apa îmbuteliată din România este printre cele mai scumpe din Europa. Plătim mai mult decât în Grecia, Spania sau Italia.
Datele personale ale peste 600.000 de clienți Emag, compromise într-o breșă de securitate la o firmă de facturare online
O breșă de securitate la firma de facturare online 2invoice.ro a expus datele personale ale peste 1,8 milioane de clienți, inclusiv ale peste 600.000 de clienți Emag. Reprezentanții 2invoice investighează incidentul, iar datele prezentate de hackeri par să fie reale.
Detalii despre breșa de securitate
Expertul în securitate cibernetică Bogdan Albei a anunțat miercuri, 17 iulie, pe LinkedIn, că hackerii au postat pe un canal de Telegram dovezi că au obținut informații din baza de date a companiei 2invoice.ro. „Breșă masivă de securitate la 2invoice.ro, aplicație online de facturare. Datele a 1.830.000 de clienți sunt la vânzare pentru 4.000 de euro pe un canal de Telegram. Hackerii susțin că baza de date include și clienții Emag. Am cerut o dovadă în acest sens și hackerii ne-au pus-o la dispoziție”, a scris Albei.
Din cele cinci printscreen-uri prezentate de hackeri, reiese că aceștia dețin patru milioane de facturi online, conținând datele a 1.835.000 de clienți, dintre care 625.000 sunt clienți Emag. Reprezentanții 2invoice.ro au confirmat că investighează incidentul și că datele prezentate par a fi autentice. „Încă investigăm incidentul. Pare pe bune însă, în special lista cu clienți din tabel. O să raportăm și noi incidentul, așa cum prevede legislația, și urmează să luăm o serie de măsuri de securitate”, au declarat aceștia pentru FANATIK.
Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Datele personale ale peste 600.000 de clienți Emag, compromise într-o breșă de securitate la o firmă de facturare online
Reprezentantții micilor magazine care se aprovizionează de la Cash&Carry se plâng că primesc avize fără prețuri, având în vedere că facturile intră în e-Factura în câteva zile
Retaileri mai mici care se aprovizionează din magazinele de tip Cash&Carry ne-au semnalat o problemă, spune Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR).
„Omul nu a mai primit factura, ci un aviz. A zis: «Domnule, mie îmi trebuie factura». Pe aviz nu avea prețurile de achiziție. Avea 50 de produse, dar nu avea prețul de achiziție, ci numai cantități. S-a dus la biroul de informații și i-au zis: «O să-ți vină în e-factura, nicio problemă». S-a dus acasă cu produse proaspete precum carne, cârnați etc., a căutat pe site (în SPV la MF-ANAF n.r.) și nu a găsit factura aferentă avizului respectiv”, a spus el, în cadrul unei dezbateri organizată de CLCC.
Magazin mic: Eu iau pâinea, dar nu o pot vinde pentru că nu am factura în e-Factura / Unii mici producători sunt sortiți pieirii
Sunt vânzători care vând din mașină. Cel care vinde pâine cu mașina de pâine îți face factura la ușa magazinului pentru că el nu știe câte să-ți livreze, spune Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR).
„Te întreabă: Câte pâini vrei? – Dă-mi 100-200! El face factura de mână pentru că nu are cum altfel. Obligația lui e să o trimită la Ministerul de Finanțe în termen de 5 zile, dar problema este că eu nu pot să vând pâinea”, povestește Paraschiv.
Asta se întâmplă, spune el, pentru că nu are niciun act de intrare.
„Eu, factura de la pâine o voi trage în termen de 5 zile de pe site-ul Minsiterului de Finanțe. Dar eu 5 zile dacă nu am factura, nu pot să vând pâinea aia. Știm cu toții cum va arăta pâinea aia peste 5 zile”, a spus reprezentantul ANCMMR într-o dezbatere organizată de CLCC.
Dan Schwartz: Adevărații evazioniști nu emit documente fiscale / Își iau banii la valiză
Adevărații evazioniști nu emit documente fiscale și își iau banii la valiză, nu prin bancă, spune Dan Schwartz, managing partner RSM, precizând că nu folosesc coduri precum cel UIT de la e-Transport sau e-Factura.
„N-am auzit de ANAF să spună că a avut o acțiune pe granița de Nord cu Ucraina sau pe Vest cu Serbia. În schimb, aud de amenzi și controale făcute din birou. E frumos să stai în birou, ai aer condiționat, să dai amenzi pe care după aceea contribuabilii trebuie să le anuleze în instanță pierzând resurse, timp, slab. Legislația o avem pentru noi sau împotriva noastră”, a explicat el, în cadrul unei dezbateri organizată de CLCC.
Tehnic, spune el ceea ce s-a creat este aproape imposibil de pus în aplicare fără să blochezi fluxuri de aprovizionare, business, activitatea de transport.
„Așa cum se dau acum amenzile pe e-Transport din birou, riscăm să avem decizii de impunere din birou. Vor spune: «Nu avem resurse ca să facem control fizic. Facem control documentar pentru că avem baza legală pentru asta». Da, bază legală poate să fie pentru orice. Baza legală este creată de noi. Dacă noi ne creem legi proaste, normal că vom avea legi proaste. Apoi ne mirăm că nu funcționează nimic”, a mai arătat expertul în fiscalitate.
Scopul final al tuturor acestor E-uri (e-Transport, e-factura, e-TVA, e-case de marcat n.r.), spune el, este să crească veniturile la bugetul de stat, să crească gradul de colectare.
„Ne vom mira, la anul, că gradul de colectare a scăzut”, conchide Schwartz.
Se pierd camioane întregi din cauza e-Transport. Este vorba despre mari companii din România / Avocat: Pe transportul internațional este dezastru
e-Transport a început implementarea de anul trecut pentru bunurile cu risc fiscal ridicat în interiorul României. „Acolo nu a fost foarte mare problemă pentru că fiind transporturi care se deplasau doar în România (furnizor – cumpărător), mai toți cunoșteau legea și puteau să-și comunice în mod util, rapid, informațiile astfel încât să evite astfel de probleme”, a declarat avocata Luisiana Dobrinescu, Managing Partner, Dobrinescu Dobrev SCA.
De la 1 iulie 2024 când au început sancțiunile pe transportul internațional este dezastru, spune ea.
„Se pierd camioane întregi de marfă, de la piese auto, la produse de curățat, componente diverse, calculatoare. Sunt camioane cu valoare de la 1 milion lei spre multe milioane de lei prin confiscări”, a spus ea în cadrul unei dezbateri organizată de CLCC.
*Prin pierdere și confiscare se înțelege contravaloarea mărfii
„Oricât de diligent ar fi cel care cumpără aici în România, el nu are capacitatea de a controla, de a transmite pe tot lanțul. De exemplu, furnizorul e în Grecia. Și acel grec cumpără marfă de nu știu unde. Furnizorul grec trebuie să comunice casei de expediție, care trebuie să comunice transportatorului desemnat să nu cumva să intre pe teritoriul României fără o ciudățenie numită cod UIT”, a explicat Luisiana Dobrinescu.
A sosit la Timișoara și al treilea tramvai Bozankaya galben. Până la finalul anului ajung și celelalte 14
Primăria Timișoara anunță că a ajuns în oraș și al treilea tramvai Bozankaya galben. În total vom primi 17 astfel de mijloace de transport, restul trebuind să ajungă până la finalul anului.