Ziua asta mondială de-a „Fără tutun”, din 31 mai, e ca o fereastră spre o lume unde cred că toți ne-am dori să fim – chiar și cei care fumează… Dar, ca în cazul Palatului Dicasterial din Timișoara (unde a funcționat cândva și manufactura de țigări de foi a orașului), despre care se spune că are 365 de ferestre, după numărul de zile din an (de fapt, se pare că sunt mai multe), ar fi bine ca ziua/fereastra asta să fie… de 365 de zile pe an – chiar de 366, când e nevoie… Pentru că viețile dragilor noștri (că toți avem) sunt date peste cap, sau chiar secerate, de fumat…
Și atunci… să spunem, iar, ce e de făcut. Ce AȘTEPTĂM de la politicieni, sau chiar încercăm să-i tragem de mânecă să facă. Pentru asta am avut un dialog, iar, cu conf. dr. Monica Marc de la Universitatea de medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, care e și pneumolog la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara. Adică la Pădurea Verde, cum îi spunem noi, unde te ducă să mori de plămâni, dacă, atunci când încă s-ar mai fi putut schimba ceva, n-ai ascultat… (În materialul făcut tot cu dr. Marc în 2023 avem și linkul spre platforma spitalului, cu filmulețe despre tabagism. Și, nu uitați, puteți fi ajutați, acolo, la capătul verde al orașului, să renunțați la fumat, de medici empatici și care se dau peste cap pentru pacienți – pemtru că, da, există și așa ceva!)
– În comunicatul primit de la Societatea Română de Pneumologie, cu ocazia zilei fără tutun, pe care îl vom reproduce mai jos, se vorbește și despre „țigări electronice, dispozitive de vapat sau tutun încălzit”. Am văzut rezumate după studii medicale ce susțin că și aceste forme de contact cu tutunul fac să ajungă în consumator substanțe cancerigene. Cum se poate ajunge la o prevenire mai eficientă spre tineri?
– Din păcate, odată cu politicile antifumat din ce în ce mai restrictive, industria tutunului a găsit noi metode de a întreține dependența la nicotină, și astfel au apărut țigara electronică și dispozitivele cu tutun încălzit. Acestea conțin și ele, la rândul lor, nicotină, și determină dependența. Pe lângă nicotină există și alte substanțe, de axemplu aromele, care modifică toxicitatea acestor produse, dar și nitrozamine, cu potențial cancerigen. Personal, cred ca e foarte importantă educarea adolescenților deoarece presiunea anturajului și promovarea agresivă în mediul online, de către diverși influenceri, este foarte intensă. Informațiile medicale, promovate online, într-o manieră modernă și atractivă, ar putea fi ușor acceptate si asimilate de tineri.
– Am scos câteva dintre situațiile legate de fumat la nivel mondial, cu particularitățile lor, și le vom afișa mai jos. Care din acești pași de interdicție ar fi, după dumneavoastră, următorul pentru România și de ce ar fi nevoie pentru a se ajunge acolo?
– Cred, de asemenea, că în România ar trebui interzis consumul de tutun încălzit și țigara electronică în spațiile închise și, de asemenea, reclamele la aceste dispozitive ar trebui interzise. Sigur că e nevoie de implicare politică, deoarece aceste reglementări au nevoie de cadru legislativ, la nivel național. Dacă este să avem o abordare ,,regională”, activitățile școlare, de exemplu în „Săptămâna altfel”, pot duce la o conștientizare a adolescenților asupra acestei problematici, eu fiind invitată la cursuri în mai multe școli.
– Văd, din statisticile dumneavoastră, că fumează „30,6% dintre bărbați și 7,5% dintre femeile din România”. Mai demult era considerat a fi rușinos pentru o femeie să fumeze. Atunci, ideea aceasta venea, oarecum în paralelism cu purtatul pantalonilor, spre exemplu, din a se considera nepotrivit ca femeia să ia din „lucrurile bărbaților” – ceea ce, poate, a și dus la fumatul de frondă, ca eliberare, al femeilor rebele. Azi, însă, fumatul e văzut și ca o activitate a celor deprimați, de condiție socială precară. Am putea, cu ajutorul psihologilor, să găsim o cale prin care să se creeze un nou curent de opinie în societate, cum că a fuma, ca femeie, e rușinos, dar, de data asta, pentru că nu acordă destulă atenție sănătății? A ei și a eventualilor copii pe care îi va naște și crește?
– Femeia a fost întotdeauna un pilon de bază, poate cel mai important, al unei societăți. Sigur că fumatul poate fi considerat un semn de ,,independență” dar, de fapt, trebuie să spunem clar că e o DEPENDENȚĂ. Trebuie să promovăm un stil de viață sănătos, chiar dacă pare doar un slogan, și pe lângă alimentație sănătoasă și sport, renunțarea la fumat trebuie să fie un obiectiv important. Femeia secolului XXI este o femeie educată, preocupată de sănătatea ei și a familiei.
K. Michael Cummings vorbea, acum aproape un deceniu, într-un studiu cu titlul in „Smoking Isn’t Cool Anymore: The Success and Continuing Challenge of Public Health Efforts to Reduce Smoking” (Fumatul nu mai e la modă: succesul și provocarea continuă a eforturilor din Sănătatea Publică de a reduce fumatul) despre realități din Statele Unite Ale Americii. Unele pot fi interesante și pentru noi, altele… rămân de urmat:
„Cum s-au schimbat lucrurile. Odată un semn de clasă și strălucire, fumatul nu mai este sexy, cool sau chiar normal. Schimbarea percepțiilor publice este importantă deoarece percepția și presiunea socială care vine odată cu ea au fost forța motrice din spatele declinului fumatului în ultima jumătate de secol. Considerat cândva un rit de trecere la vârsta adultă, majoritatea adolescenților de astăzi nu au fumat niciodată și nu intenționează să o facă. În 1965, 42% dintre adulți erau fumători, în timp ce cele mai recente cifre de la CDC arată că rata fumatului a scăzut la 15%.
Deși abordarea consumului de tutun în rândul studenților poate deveni mai ușoară în timp, o problemă mai dificilă cu care se confruntă controlul tutunului este cum să se abordeze consumul în rândul segmentelor sărace și defavorizate ale societății. Peste 25% dintre persoanele care trăiesc sub pragul sărăciei fumează, iar fumatul apare mai frecvent în rândul celor ce au diagnostice legate de sănătatea mintală și de abuzul de substanțe. Stresul cauzat de insecuritatea economică și problemele sociale și medicale nu numai că poate determina oamenii să fumeze, dar poate îngreuna și renunțarea la fumat. Înrăutățind lucrurile, companiile de țigări vizează adesea cartierele cu venituri mici cu publicitatea și promoțiile lor de prețuri pentru a-și asigura un flux constant de clienți”.
Spicuim dintr-un material al Reuters de ieri, 20 mai, cu titlul „How smoking bans are evolving across Europe Other countries across Europe are also taking steps to deal with smoking” („Cum evoluează interdicțiile privind fumatul în Europa Alte țări din Europa iau, de asemenea, măsuri pentru a combate fumatul”):
Austria – Fumatul a fost interzis în toate spațiile publice închise, inclusiv baruri și restaurante, de când a fost reintrodusă o interdicție strictă în 2019. În spațiile mai mari de 50 de metri pătrați, camerele închise pentru fumători sunt permise atâta timp cât nu permit pătrunderea fumului în zonele nefumătoare.
Bulgaria – Există o interdicție totală a fumatului în toate locurile publice. Implementarea reglementărilor în baruri se confruntă cu provocări, în ciuda interdicției complete din țară, care are cea mai mare rată de fumători din Europa.
Cehia – Fumatul este interzis în spațiile închise, cu excepții pentru zonele pentru fumători separate structural. Începând cu mai 2017, a fost implementată o interdicție mai strictă privind fumatul în toate restaurantele și barurile. Fumatul este, de asemenea, interzis în școli și în transportul public, iar municipalitățile locale pot extinde interdicțiile la locurile de joacă și la arenele sportive.
Polonia – Fumatul este interzis în majoritatea locurilor publice, inclusiv la locul de muncă și în transportul public, cu excepții pentru camerele desemnate pentru fumători. Restaurantele și barurile pot permite fumatul în încăperi cu ventilație corespunzătoare care împiedică răspândirea fumului.
Spania – Există o interdicție totală asupra fumatul în locuri publice, cu excepția cluburilor private pentru fumători. Barcelona a interzis fumatul pe plaje în 2022. Andaluzia, Insulele Baleare, Canare, Galicia și Valencia au interdicții parțiale sau totale privind fumatul pe plajă. Planurile viitoare vizează extinderea interdicțiilor la locuri în aer liber cum ar fi stadioanele.
Suedia – O extindere din 2019 a interdicției de fumat din Suedia include zone exterioare, cum ar fi terasele restaurantelor în aer liber și mai multe spații publice în aer liber, cum ar fi stațiile de autobuz, peroanele de tren, intrările în clădiri publice, curțile școlilor, locurile de joacă și terenurile de sport. Fumatul este interzis în interior, în restaurante, din 2005.
Marea Britanie – A introdus în parlament proiectul de lege privind tutunul și vaparea în noiembrie 2024, care proiect propunea interzicerea fumatului în afara școlilor, spitalelor și locurilor de joacă. Proiectul de lege include unele dintre cele mai stricte reguli anti-fumat din lume, inclusiv interzicerea copiilor născuți după 2009 de a putea cumpăra țigări.
O știre interesantă, pe linia interdicțiilor ce au legătură cu fumatul, vine din Franța. Redăm un pasaj din un material de pe Mediafax, de acum două zile, cu titlul: „Franța: Fumatul interzis pe plaje, în parcuri sau în apropierea școlilor începând cu 1 iulie”:
„Gata cu fumatul pe plaje, în parcuri, grădini publice, facilități sportive, stații de autobuz sau în apropierea școlilor. Cu două zile înainte de Ziua Mondială fără Tutun, prevăzută pentru sâmbătă, 31 mai, ministrul Muncii, Sănătății, Solidarității și Familiei, Catherine Vautrin, a anunțat interzicerea fumatului în toate aceste locuri publice de pe teritoriul țării începând cu 1 iulie 2025. „Acolo unde sunt copii, tutunul trebuie să dispară”, a pledat ea.
Nerespectarea interdicției „poate duce la o amendă de clasa a IV-a, adică 135 de euro”, precizează Catherine Vautrin, care consideră că libertatea de a fuma „se oprește acolo unde începe dreptul copiilor de a respira aer curat”. (…)
Colegiile și liceele sunt, de asemenea, vizate de interdicție, în special pentru a evita ca „elevii de gimnaziu și liceu să fumeze în fața instituției lor de învățământ. (…)
„O viață nu are preț, dar cancerul costă 150 de miliarde de euro pe an, ceea ce nu este puțin când ne gândim la situația financiară a modelului nostru social. Tutunul nu este doar o problemă individuală, ci un flagel colectiv”, a explicat ea.
În schimb, interdicția nu se aplică teraselor cafenelelor. „Ne concentrăm pe locurile unde sunt mulți copii. Nu suntem aici pentru a da lecții de morală, ci pentru a face prevenție”, a explicat ea.
În loc să vizeze adulții care fumează deja, ministrul dorește să vadă apariția unor „generații fără tutun”. Deși vapatul nu va fi interzis, Catherine Vautrin a anunțat că va „colabora” cu ANSES (Agenția Națională pentru Siguranța Sanitară a Alimentației, Mediului și Muncii) și cu Autoritatea Superioară pentru Sănătate (HAS), pentru a reduce „nivelul de nicotină autorizat” în aceste produse și „numărul de arome”.
„Am nevoie de avize științifice și tehnice pentru a stabili detaliile” acestor măsuri, care ar urma să intre în vigoare „până la sfârșitul primului semestru al anului 2026”, a explicat ea. Și a precizat: „Produsele de vapat generează, de asemenea, dependență și sunt o poartă de acces către tutun”.
Ar trebui atunci să se interzică pur și simplu minorilor să fumeze? „Există într-adevăr un paradox în Franța, deoarece cumpărarea este interzisă minorilor, dar consumul nu este. Alte țări au trecut peste acest obstacol”, a răspuns ministrul. Deși a indicat că „urmărește cu atenție cifrele consumului”, Catherine Vautrin nu are în vedere o astfel de măsură în viitorul imediat. „Consider că acest plan este de natură să ducă la apariția primei generații fără tutun, dar nu exclud nimic în viitor”, a declarat ea. (…)
De aproape cincisprezece ani, 1.600 de comune voluntare au extins deja interdicția de a fuma în locurile publice, parcuri, plaje, pârtii de schi, împrejurimile școlilor… adică 7.000 de spații fără tutun, în cadrul unor experimente locale însoțite de Liga împotriva cancerului.”
*
Următorul comunicat de presă este cel primit la redacție din partea Societății Române de Pneumologie, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun – 31 mai 2025:
„Demascarea atracției fumatului: expunerea tacticilor industriei privind produsele din tutun și nicotină”
Un semnal de alarmă privind consumul de produse din tutun și nicotină în rândul tinerilor
Societatea Română de Pneumologie marchează Ziua Mondială fără Tutun 2025 trăgând un nou semnal de alarmă asupra efectelor devastatoare ale fumatului, în special asupra copiilor și adolescenților. Tema din acest an – „Demascarea atracției fumatului” – aduce în atenție strategiile agresive ale industriei tutunului și nicotinei de a atrage tinerii către produse extrem de dăunătoare.
În România, cancerul pulmonar rămâne principala cauză de deces prin cancer la bărbați și a doua la femei. Fumatul este responsabil pentru peste 80% dintre aceste decese. În prezent, 30,6% dintre bărbați și 7,5% dintre femeile din România fumează – în total, peste 5,4 milioane de persoane.
Situația devine tot mai alarmantă în rândul tinerilor. Studiile arată că peste 50% dintre liceeni au consumat produse alternative precum țigări electronice, dispozitive de vapat sau tutun încălzit în ultima lună. Mai mult, peste 50.000 de minori români între 13 și 15 ani sunt deja fumători activi.
„Produsele din tutun și nicotină – promovate sub forma unor gadgeturi moderne și inofensive – ascund riscuri majore. Cu cât debutul este mai timpuriu, cu atât dependența este mai profundă, iar efectele asupra sănătății – ireversibile. Prevenirea debutului fumatului, inclusiv al produselor alternative, trebuie să fie o prioritate de sănătate publică.”
— Prof. Univ. Dr. Florin Mihălțan, Președintele Societății Române de Pneumologie
Trei dintre cele mai grave efecte ale fumatului la minori:
- Încetinirea dezvoltării plămânilor – risc crescut de boli respiratorii cronice.
- Afectarea dezvoltării cerebrale – probleme de memorie, concentrare și control emoțional.
- Risc cardiovascular crescut – hipertensiune și predispoziție la AVC sau infarct.
Fumatul precoce este, de asemenea, asociat cu dezechilibre hormonale, probleme dermatologice și deteriorarea sănătății orale.
„Curiozitatea, presiunea socială, lipsa de educație și modelele negative din familie contribuie la atragerea adolescenților către fumat. Prezentarea acestor produse ca fiind „cool” sau „mai sigure” este extrem de periculoasă.”
— Dr. Monica Marc, Medic primar pneumolog
Ce este de făcut?
Societatea Română de Pneumologie solicită implementarea unei strategii naționale coerente și sustenabile pentru a atinge obiectivul unei Generații Fără Fumat:
- Introducerea programelor de educație pentru sănătate în școli.
- Reglementarea strictă a marketingului pentru produsele cu nicotină.
- Politici fiscale echitabile pentru toate formele de tutun și produse conexe.
- Implicarea activă a părinților și profesorilor în prevenirea fumatului în rândul minorilor.
„Este responsabilitatea noastră să demascăm strategiile industriei tutunului și să protejăm tinerii. Educația, informarea corectă și intervenția timpurie pot salva vieți și pot preveni dependența de nicotină în rândul copiilor și adolescenților.”
— Cornel Radu-Loghin, Secretar General ENSP – Rețeaua Europeană pentru Prevenirea Fumatului
Ramona Băluțescu
Daca lasau si astea nor de abur intelegeam, dar cat timp nu afecteaza oamenii din jur (cum este fumatul pasiv de la țigările clasice), care e logica?