Aproape așa mi-ar plăcea să arate zilnic „revista presei”, războaiele să se fi terminat peste tot, medicii criminali au fost cu toții băgați în pușcăriile patriei, popoarele să colaboreze și să facă afaceri reciproc avantajoase, iar ziarele să publice informații cu adevărat valoroase pentru fiecare dintre noi, cum se fac lucrurile, ce e mai bine să-ți faci, SRL sau PFA, cum să-ți configurezi Windowsul, ceva știință popularizată, mai demitizăm și poveștile despre limba română , și, chiar dacă este puțin sinistru, să aflăm că Statul Românesc în loc să cheltuie banii pe arme, construiește centre de îngrjiri paliative. Pentru că, toți vom muri la un moment dat și dacă tot se întâmplă barem să o facem într-un mod cât mai liniștit și mai puțin neplăcut.
Unul din articolele de astăzi ne prezintă o comparație între țigările clasice și metodele alternative de fumat, respectiv fumatul de produse cu tutun încălzit.
Nu știu de ce autorii au omis o altă alternativă la fumatul clasic, sistemele de „fumat aburi”, de „vapat”, adică cele care încălzesc, nu foarte mult anumite lichide aromatizate, unele cu și altele fără conținut de nicotină. La fel ca și autorul articolului l-am întrebat și eu pe ChatGPT despre aceste dispozitive (am și folosit așa ceva timp de vreo 10 ani) și iată răspunsul care poate fi considerat ca o completare a articolului respectiv:
3. Dispozitivele cu Abur (Vapat)
Compoziție și mecanism: Aceste dispozitive (e.g., țigarete electronice) încălzesc un lichid care de obicei conține nicotină, propilen glicol, glicerină vegetală și arome. Acest lichid este transformat în abur care este inhalat de utilizator.
Riscuri pentru sănătate:
În general, dispozitivele de vapat sunt considerate mai puțin nocive decât țigările clasice, deoarece nu există ardere și, prin urmare, se evită expunerea la multe substanțe cancerigene. Totuși, aburul conține nicotină și alte substanțe potențial dăunătoare.
Efectele pe termen lung ale vapatului nu sunt complet cunoscute.
Aspecte sociale și de mediu: Aburul emis de aceste dispozitive este considerat mai puțin periculos pentru cei din jur decât fumul de țigară, dar nu este complet inofensiv.
Concluzii
Țigările clasice sunt cele mai nocive, asociate cu o gamă largă de boli severe și mortalitate crescută.
Dispozitivele cu tutun încălzit prezintă un risc redus comparativ cu țigările clasice, dar nu sunt lipsite de pericole.
Dispozitivele de vapat par să fie cele mai puțin dăunătoare dintre cele trei, dar riscurile pe termen lung sunt încă în curs de studiu.
***
Vești proaste pentru Ucraina. Al doilea cel mai mare finanțator al Kievului în lupta cu Rusia nu va aloca fonduri suplimentare, „înghețând” sprijinul – presă
Ajutorul militar al Germaniei pentru Ucraina se confruntă cu o reducere severă, iar actualul proiect bugetar al guvernului federal oprește finanțările suplimentare cu efect imediat, relatează AFP și Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Sprijinul militar planificat urmând să fie redus în continuare la mai puțin de o zecime din suma actuală până în 2027.
Germania intenționează, în propunerea sa de buget pentru 2025, să își reducă la jumătate ajutorul militar bilateral acordat Ucrainei, bazându-se pe banii generați de activele rusești înghețate pentru a continua să sprijine Kievul, a declarat sâmbătă o sursă parlamentară pentru AFP. Însă informația nu e chiar nouă. Veștile acestea circulau încă din iulie.
Însă problema majoră vine acum din faptul că guvernul lui Olaf Scholz, care urmărește să facă economii, nu plănuiește „niciun ajutor suplimentar” la cele 4 miliarde de euro planificate în bugetul de anul viitor pentru a ajuta militar Ucraina, a indicat această sursă, confirmând informații de presă.
Cealaltă ocupație: Forțele SUA în Siria
Un comentariu de Mohamed Nader Al-Omari pentru publicația The Cradle
În timp ce atenția lumii a fost concentrată asupra brutalităților statului de ocupație israelian, ocupația militară ilegală a SUA în Siria vecină a fost în mare parte neglijată. Acum, rezistența locală și regională se coalizează pentru a ataca direct ocupația americană.
Amplasarea strategică a bazelor militare americane în nord-estul Siriei nu este o coincidență. De la granița dintre Siria, Iordania și Irak, în sud-vestul țării, până la zonele de la vest de Eufrat, în nord-est, se află 28 de facilități americane – dintre care 24 de baze militare americane.
Această desfășurare, atent planificată cu obiective geostrategice specifice, este acolo doar pentru a servi intereselor locale, regionale și internaționale ale Washingtonului.
Conform datelor SUA, numărul soldaților americani de ocupație din Siria a crescut dramatic de la 50 de militari în 2015 la peste 2.000 la sfârșitul anului 2017. Rapoartele din aprilie 2017 au sugerat chiar că generalul de brigadă HR McMaster, pe atunci consilier pentru securitate națională, a luat în considerare desfășurarea a până la 50.000 de soldați în Irak și Siria.
Britanici au obținut despăgubiri de câte 120. 000 lire sterline din cauza complicațiilor vaccinului COVID
Când spune statul român că va face centre de paliație / Măsurile luate de Franța în cazul pacienților terminali blocați în secțiile ATI, situații care există și la ei
Radu Lupescu, medic ATI într-un spital din Strasbourg discută pentru HotNews despre o temă necesară: paliația și dreptul pacienților terminali de a se duce demn și fără durere. Pentru că, astăzi, terapia durerii a ajuns atât de avansată încât ”fără durere” este o posibilitate reală în medicină.
În Franța, doar pacienții care necesită intubare rămân în ATI, în principal din cauză că „este foarte greu să îl trimiți într-o unitate de îngrijire paliativă, pentru că riscă să nu supraviețuiască dacă este detubat”, spune medicul Radu Lupescu.
În schimb, pacienții care nu sunt intubați sunt transferați în centre dedicate – așa-numite servicii de recuperare: „Acest lucru se întâmplă în cazul pacienților care sunt în stare vegetativă, dar pot respira singuri. Cei care nu pot respira singuri rămân intubați în ATI”, explică dr. Lupescu.
Patriotism incult și kitsch. Scurt comentariu la un text anonim și viral despre limba română
Social media au făcut posibilă transmiterea textelor de orice fel.
Există un text viral, un text kitsch despre limba română. Toate popoarele se mai îmbată cu apă rece. Doar românii fac ciroză.
O să încerc să îl comentez, mai jos, pentru puținii care încă or mai fi știind carte :
„Emil Cioran zicea, mai în glumă – mai în serios: “…ca să treci de la limba română la limba franceză e ca și cum ai trece de la o rugăciune la un contract.”
E o simplă metaforă, nimic mai mult, fiecare înțelege ce vrea din ea. Frazele acestea vag metaforice ne induc în minte ceva ce se numește ”efect Forer” ni se pare că sunt mai profunde decît sunt realmente.
De ce e limba română așa o limbă unică?
Așadar, să auzim 11 motive, care saltă limba de baștină a lui Brâncuși pe podiumul “pietrelor” rare ale omenirii.
Gracious godness! Urmează un text nu kitsch, ci esență de kitsch. Poate l-ați văzut și citit de zeci de ori pînă acum, dar e timpul să auziți și un lingvist bombănind despre această tîmpenie.
Chibritul, dușul sau scutecele, micile invenții care au schimbat fața lumii
Avionul, racheta, telefonul, televizorul, calculatorul, internetul – ce invenții mărețe, care au schimbat radical soarta omenirii, îmbunătățindu-ne viața!
Pe lângă acestea, însă, și pe lângă multe altele similare, cărora li s-au dedicat monografii, istorii, manuale, albume, există și o lungă serie de mari invenții mici, care au intrat atât de simplu și firesc în viața noastră încât le socotim de la sine înțelese, nu prea le acordăm calitatea de invenții și habar n-avem când, unde și de cine au fost aduse în viața noastră, pe care totuși au ușurat-o în mod semnificativ.
Țigările clasice vs. dispozitivele de tutun încălzit: Chat GPT face o analiză comparativă a riscurilor
Industria tutunului a evoluat semnificativ în ultimii ani, introducând pe piață alternative la țigările clasice, precum dispozitivele moderne de tutun încălzit.
10 obiceiuri pentru a menține un nivel scăzut de utilizare a resurselor pe un computer cu Windows
Acum un deceniu, un computer cu Windows de gamă joasă era șoferul meu zilnic. Avea doar 4 GB de RAM, un procesor low-end și nicio placă grafică dedicată. În ciuda acestor limitări, obișnuiam să gestionez resursele cu înțelepciune pentru a evita problemele de performanță. Astăzi, voi împărtăși sfaturile pe care mă bazam atunci și care pot funcționa și astăzi.