Nicoleta C. May 19, 2020

 

Oamenii nu sunt încântaţi că paznicii sunt cei care decid dacă intră sau nu într-un magazin. Avocaţii au părerile împărţite pe acest subiect.

 

Avocatul Cosmina Cerva spune că desfăşurarea activităţilor medicale în România este reglementată foarte clar de legislaţia în domeniu.

 

„Procedura prin care jandarmii, paznicii sau bodyguarzii măsoară temperatura corporală a cetăţenilor la intrarea în spaţiile comerciale şi instituţiile publice reprezintă un abuz. Pe lângă faptul că se încalcă prevederile Costituţiei (Art. 22 alin. Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant), Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (Încălcarea dreptului la viaţă privată din punct de vedere al informaţiilor referitoare la sănătatea persoanei), putem vorbi şi de infracţiunea prevăzută de art. 348 Cod penal – exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”, a precizat Cosmina Cerva pentru MEDIAFAX.
„Având în vedere că măsurarea temperaturii corporale este folosită în scop medical, se impune prezenţa cadrelor medicale autorizate în acest sens”, a mai spus avocatul.

 

Pe de altă parte, alţi jurişti spun că vorbim doar de citirea unei cifre de pe un termoscaner, deci nu este nevoie de pregătire medicală.

 

Avocatul Cristian Ene: „Măsurarea temperaturii nu reprezintă o prelevare a unei date cu caracter personal ce să conducă ulterior la identificarea persoanei de la care s-a prelevat, deoarece autoritatile nu solicită numele si prenumele sau CNP -ul persoanei verificate. Nu trebuie cuiva pregătire de specialitate pentru a citi un termometru”
Citește și:  A găsit 7 omizi într-o pungă cu broccoli de la supermarket, le-a crescut și a avut un șoc

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*