Nicoleta C. May 7, 2020

 

Muzeul Naţional al Banatului (MNaB) din Timişoara prezintă online, începând de joi, colecţia proprie de fotografii şi clişee pe sticlă, care este, potrivit instituţiei, una dintre cele mai complexe colecţii păstrate de muzeele din ţară, cu o acoperire ce se întinde pe trei secole.

 

Colecţia include mai multe tipuri şi procedee, începând cu cel folosit de dagherotipişti, cele mai timpurii imagini fotografice păstrate datând din perioada de după anul 1840. Printre ele se numără şi un frumos dagherotip cu intervenţie de culoare (datat 1847), reprezentând un portret şi totodată una dintre cele mai vechi imagini fotografice cunoscute din ţara noastră.

 

Începând cu a doua jumătate a secolului XIX, se utilizau imaginile produse în negative pe plăcuţe de sticlă şi imprimate pozitiv pe hârtie cu albumină, descoperită după 1850. Muzeul posedă un bogat fond de astfel de fotografii, reprezentând diverse scene şi evenimente istorice, aspecte urbane sau peisaje acoperind geografic atât zona Banatului, cât şi celelalte teritorii româneşti, precum şi o serie de aspecte din fostele teritorii ale Monarhiei Austro-Ungare.

 

Printre autorii acestor fotografii se regăsesc câteva nume de importanţă europeană şi naţională pentru istoria fotografiei din secolul XIX, cum ar fi: Klosz Gyorgy, Lazar Letzter, Kossak Jozsef, Brand Jozsef, Fridolin Hess, Naschitz Laszlo şi alţii.

Colecţia se desfăşoară până în contemporaneitate, acoperind şi perioada comunistă, post – revoluţionară, până la imaginile digitale din prezent şi reprezintă o colecţie unitară ce întregeşte informaţiile istorico-artistice atât despre dezvoltarea fotografiei, cât şi pentru reconstituirea unor informaţii cât mai exacte despre istoria noastră, menţionează site-ul MNaB.

 

Citește și:  Începem luna aprilie cu o nouă „Întâlnire la voi acasă”: NOPȚI ALBE

La 7 ianuarie 1839, invenţia lui Daguerre, care-i poartă numele, era prezentată publicului la Academia de Ştiinţe din Paris, marcând astfel naşterea fotografiei la nivel mondial. Câteva luni mai târziu, presa locală de limbă germană din Timişoara consemna deja prezenţa unor astfel de dagherotipişti pe teritoriul oraşului, marcând astfel începutul unei lungi şi intense activităţi fotografice în Banat.

 

sursa Agerpres

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*