Directoratul pentru Siguranța Națională Cibernetică (DNSC) a identificat recent o serie de pagini de Facebook compromise sau nou-create care sunt folosite de către atacatori pentru a propaga postări sponsorizate care promovează tentative de fraudă cu investiții false. Utilizatorii sunt avertizați să raporteze aceste reclame pentru fraudă (SCAM).
Modul de operare al atacatorilor este următorul: atunci când un utilizator accesează o postare sponsorizată, este redirecționat către un articol care încearcă să-l convingă să viziteze pagini de phishing. Scopul atacatorilor este de a determina potențialele victime să furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de aceștia, sub pretextul unor investiții care promit un profit solid într-un termen foarte scurt. Pentru a da mai multă credibilitate înșelătoriei, infractorii online se folosesc de identitatea vizuală a unor branduri cu reputație, cum ar fi bănci comerciale din România, entități de presă populare sau oameni de afaceri cunoscuți.
Pentru a vă proteja împotriva acestor amenințări, DNSC, împreună cu Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), au lansat proiectul național de conștientizare și educație cibernetică sigurantaonline.ro. Iată câteva recomandări importante pentru a vă proteja de astfel de fraudă:
- Citiți și analizați cu atenție informațiile culese din mediul online pentru a fi la curent cu ultimele tendințe și amenințări în materie de securitate cibernetică.
- Evitați accesarea link-urilor din postările sponsorizate care promit oportunități rapide de îmbogățire. Acestea pot conduce la pagini de phishing sau la descărcarea de programe malware pe dispozitivul dumneavoastră.
- Nu furnizați niciodată date personale, de autentificare sau de card în încercarea de a vă înscrie în programe-capcană care promit câștiguri ușoare și rapide.
- Verificați întotdeauna site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în secțiunea „Alerte Investitori – Informări” și secțiunea „Atenție la Entități Neautorizate!”, pentru a obține informații despre posibile fonduri care urmăresc să înșele investitorii sau despre fonduri care nu sunt autorizate sau în care nu puteți avea încredere.
- În cazul în care ați furnizat date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, contactați imediat banca și raportați incidentul. Dacă ați fost înșelat prin această metodă, depuneți o plângere la Poliție, fie în mod fizic, fie prin intermediul platformelor online.
- Dacă observați inițiative similare în mediul online, raportați-le ca fiind fraudă atât rețelei sociale respective, cât și DNSC (alerts@dnsc.ro sau 1911).
DNSC încurajează utilizatorii să acceseze platforma sigurantaonline.ro pentru a se antrena în identificarea și evitarea fraudelor din mediul online. Acest proiect național este dezvoltat în parteneriat cu actori importanți din domeniul IT&C, iar scopul său este de a crește gradul de conștientizare și educație în rândul populației în ceea ce privește siguranța cibernetică.
Protejați-vă datele personale și financiare și fiți atenți la potențialele amenințări din mediul online!