Anton Kovacs August 17, 2022

 

Capture

 

După ploaia ușoară de ieri vremea trebuie să se răzbune, așa că astăzi ne dă puțină căldură și soare. Temperatura maximă va fi în jur de 35°C. Vânt din V-SV cu viteze de 10-15 km/oră.

Aerul este mai curat decât de obicei și cu toate că odată cu intensificarea traficului auto calitatea acestuia se va înrăutăți, va rămâne totuși mai bună decât zilele trecute.

 

Capture2

 

Cursul BNR valabil pentru astăzi este de 4.8831 lei/Euro, 4.8176/USD, 5.0705/CHF și 5.7936/GBP. Ceea ce nu înseamnă că leul a crescut la cel mai înalt nivel de nu știu când, cum scrie în presa de astăzi, ci că în raport cu alte valute Euro a mai scăzut puțin, la fel ca și leul.

 

Astăzi între orele 9-19 se va întrerupe furnizarea energiei electrice pe str. Dafinului (p), Violetelor, Anemonelor (p), Lavandei (p).

 

Colterm anuntă că între orele 8-18 se va întrerupe furnizarea apei calde pe străzile  Intrarea Martir Dumitru Osman, Aleea Martir Gheorghe Iosub , Aleea Amiciției, Leandrului, Aleea Arcaşilor,  Calea Sever Bocu, Martir Silviu Motohon, Ecoului, Perlei, Aleea Balcic, Intrarea Sunetului, Aleea Bălții, Horia Măcelariu, Intrarea Aca de Barbu, Sf. Ap. Petru și Pavel, C-tin cel Mare, Martir C-tin Zăbulica, Luminița Botoc, Martir Gabriela Tako, Martir Gheorghe Nuţu Iotcovici, Silistra, Lucerna, Martir Maria Andrei, Martir A. Chorosi, C-tin Rădulescu Motru, Pomiculturii , Holdelor, A. Ciupe, Lucian Georgevici, F. Liebhard, C. Davila, Galvani, Arh  I. Mincu, Verde,  Petre Olariu, academician P. P. Negulescu, Ion Ionescu de la Brad, Stuparilor.

 

text-separator-22

 

Bărbatul care a fost înghițit de o balenă, dar a scăpat cu viață. Cred că Biblia Hazlie a lui Leo Taxil a fost cea de-a doua carte pe care am citit-o în viață. Bună carte, o să v-o dau și vouă, poate în acest sfârșit de săptămână. Acolo era ridiculizată și povestea cu Iona, un domn care fusese înghițit de balenă. Dar când am citit această carte știam deja că o balenă nu poate înghiți un om. În urmă cu vreo 2-3 ani fusesem să o văd pe balena din Piața Unirii. Goliat fusese o balenă adevărată care a fost plimbată prin toată lumea și când s-a împuțit prea tare a fost înlocuită cu o copie. La noi în Timișoara a ajuns originalul, cred că era în 1964. În Piața Unirii fusese amplasat un cort imens (balena avea peste 20 de metri lungime) în care era expusă balena cu gura deschisă, iar lângă ea un mic tun, cred că din bronz, dacă mai rețin eu bine minte, care fusese folosit la capturarea ei.

 

O doamnă, un fel de ghid, povestea despre balene în general și despre balena expusă în special și printre altele ne-a spus că o balenă, chiar dacă are gura foarte mare, are gâtul foarte mic astfel încât nu poate înghiți un pește mai mare decât cam… și ne-a arătat o lungime de vreo 30 de centimetri. Ea mănâncă, ne-a spus acea doamnă deschizând gura mare, astfel încât în aceasta să-i pătrundă apă împreună că tot felul de animăluțe mici și alge, după care împinge apa afară prin fanioane și în gură rămâne ceea ce va înghiți. Imaginați-vă că luați o gură de ciorbă, eliminați zeama printre dinți și în gură rămâne grosul, cam așa se hrănește o balenă.

 

În concluzie, ceea ce trebuie să rețineți este că până și un copil trebuie să știe că o balenă nu poate înghiți oameni, chiar dacă scrie la ziar sau în Biblie

 

Goliat

Balena Goliath

 

 Fostul preşedinte al liberalilor Ludovic Orban s-a supărat pe foştii colegi după ce un câine de la sediul partidului a fost dus la adăpost: Cu Toby ce-aţi avut?. Nu pot să înțeleg oamenii care fac așa ceva, chiar e atât de scump un kilogram de mâncare pentru căței? Sau o fi vorba despre răutate? Țin minte că și cei de la redacția ziarului Timișoara au făcut la fel când a murit Oscar Berger, i-au luat câinii și i-au dus la hingheri – Criza economică era inevitabilă chiar dacă nu ar fi izbucnit pandemia şi războiul. Așa este. Mai mult, criza asta economică a fost prevăzută încă în anii ‘20 ai secolului trecut. Și schimbarea va fi cu totul altceva decât își imaginează unii, poate va fi ceva care va semăna mai mult cu ce s-a întâmplat în ‘89 decât cu fleacurile din 2008  – Prețul energiei în Europa a doborât un nou record: ”Magnitudinea crizei nu este comparabilă cu nimic din ce s-a întâmplat în ultimele decenii”Dosarul Revoluției: Militarii români s-au luptat între ei cu un dușman inventat, “teroriștii”. Nu a fost chiar așa, au existat și teroriști, i-am văzut chiar eu, povesteam aici despre acest lucru, dar e tot atât de adevărat că armata a fost dezorganizată, nepregătită și s-a comportat ca o gașcă de copii care se joacă de-a hoții și vardiștii, doar că ăstora în uniformă cineva le dăduse arme adevărate. Dar au trecut de atunci peste 30 de ani așa că hai să încercăm să uităm și să iertăm, că oricum pensiile nemeritate ale cătanelor de atunci nu le mai putem recupera, la fel cum nu mai putem recupera țara pe care ne-au furat-o de sub cur lepădăturile care nu au fost pedepsite atunci, adică părinții lepădăturilor de acum. Și părerea mea ar fi să-l lăsăm în pace și pe Iliescu, omul a ajuns la o anumită vârstă și poate dacă punem binele și răul pe care le-a făcut pe o balanță vom afla că merită să-și trăiască ultimii ani în liniște. Mai ales că lucrurile astea s-au întâmplat în vremuri grele în care a murit o lume și s-a născut alta, deciziile erau greu de luat și nu cred că vreunul din cei care au venit după el s-ar fi comportat mai bine. Și oricum, chiar dacă cineva ne atrage periodic atenția spre Iliescu, cei de acum să nu spere că nu o să-i vedem – Schimbare notabilă pentru Ducii de Cambridge. Vor locui ca majoritatea oamenilor, într-o casă modestă, fără personal. Și fac acest lucru pentru a arăta că sunt solidari cu poporul lor în marea urgie care vine și la ei și la noi. E ca și cum aici cei cu pensii speciale ar spune, da, noi suntem spuma acestei societăți, cei mai buni dintre cei buni, și chiar de aceea, acum, când țara e în nevoie, înțelegem să o ajutăm și să renunțăm la pensiile noastre nesimțite urmând să primim doar acea parte pentru care am contribuit. Nu se va întâmpla niciodată așa ceva în România, pentru asta trebuie să ai rasă, nu genă de vierme scârbos și împuțit ieșit din mâlul de pe malul Dunării.

 


 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*