Înțeleg că nu vă plac vaporașele de pe Bega pentru că sunt ale lui Robu.
De fapt nu sunt ale lui Robu, el doar a materializat propunerea altora. Ideea de a aduce pe Bega niște vaporetto, un mijloc de transport în comun pe apă, îi aparține lui Adrian Orza. Dar nu aveți cum să știți aceste amănunte, pe vremea când se discutau propunerile astea majoritatea voastră încă nu știați nici măcar în ce țară e Timișoara.
Astfel de “autobuze pe apă” sunt și în alte locuri, și dacă ne uităm la ele, chiar seamănă cu ale noastre, niște catamarane, pentru că un catamaran este mult mai stabil decât altă formă de ambarcațiune, acoperite, în care poți să călătorești fără să fii expus ploii, vântului sau frigului.
Dacă ne gândim puțin, vaporașele alea nu sunt rele și sunt numai un început. Și, mai ales, sunt mai mult decât nimic. Se spune că nu sunt rentabile. O astfel de afirmație nu dovedește decât o gândire îngustă.
Oamenii care vin în Timișoara vin și pentru vaporașe, și pentru porumbei, și pentru case vechi, dacă orașul ar fi fost condus cum trebuie, ar fi venit și pentru altele.
Și după ce se plimbă cu vaporașul, plătind o sumă mică, sau se duc în Parcul Rozelor (nu se mai duc că parcul ăla e cel mai urât din oraș și nimeni nu face nimic pentru a rezolva această situație) se mai duc și la restaurant, că li se face foame, se duc să bea un citro pe terasă, că țâșnitoare nu mai avem, se duc la hotel și cine știe unde se mai duc.
La citro ăla adaosul e de cel puțin 1000%, o jumătate de lămâie, două-trei lingurițe de zahăr și 200 de ml de apă de la chiuvetă, iar prețul este de 10-12-15 lei. La hotel la fel, la bar la fel, toate chestiile astea inutile, dar care se consumă, adună o mulțime de adaos. Din adaosul ăla ia și primăria, mai trăiesc și niște oameni care astfel nu iau, ci dau statului, mai primește și statul ceva, beneficiați și voi de un serviciu.
Dacă nu ar fi nici vaporașe la ce să vină turiștii în orașul nostru? Turism industrial nu avem, munți și lacuri cu lebede nu avem, cafenele și magazine de lux au și ei, mai ale dracului decât ale noastre, ar mai rămâne bucata de stradă dintre Catedrală și Operă, la care se adaugă Piața Unirii, curvele, dar ăia care vin sunt în marea lor majoritate pensionari și nu prea mai au ce să facă cu ele. Și nici de filozofi de partid nu sunt interesați, că acolo de unde vin ei s-a inventat filosofia modernă. Cam atât. Și berea se pare că e mai ieftină decât în alte părți. Sau știți voi altele? Avem niște muzee renumite în toată Europa care să fie vizitate de turiști? Galerii de artă cu lucrări extrem de valoroase?
În urmă cu câțiva ani m-am jucat de-a turistul, am luat-o din Libertății spre Traian, după aceea spre Fabrica de Bere, de acolo am luat-o spre căminele studențești. Până acolo nu am găsit pe stradă o bancă pe care să mă opresc să mă uit în jur (sunt în parcuri, dar eu mă jucam de-a turistul care merge pe stradă), și nici măcar un loc în care să pot bea apă sau un suc. Erau în Piața Traian niște barăci cu fum și bere, dar erau acolo și niște latino și mi-a fost frică să mă apropii.
Dacă voi și ai voștri ați avea puțină minte, stimate политрук, ați face dracului vaporașele alea să meargă cel puțin de la Turbină până la ecluza de la Sînmihai, că se poate. Ar merge și turiștii, să vadă frumusețile patriei și să bea un suc la destinație, ar merge timișorenii la ștrand acolo, dacă ar circula după un orar rezonabil poate le-ar folosi și cei din satele de pe traseu ca mijloc de transport în locul autobuzelor.
Pe malurile Begăi v-ați duce chiar voi, membrii partidelor reunite, să dați exemplu și să strângeți toată mizeria aia de pe mal și din apă, că ați făcut un căcat de lege de colectare și reciclare a PET-urilor, dar ați rămas la stadiul de hârtii, nu ați fost în stare să faceți nici pe departe ceva asemănător cu ce făcuseră comuniștii ăia cu centrele ICVA și DCA. Dacă o făceați cum am spus eu atunci când sopecialiștii autodeclarați în reciclare și economie circulară mi-au replicat că nu e bine, că la Germania e altfel, nu vedeai picătură de PET în tot orașul.
Și după aceea ați organiza un serviciu sustenabil de curățenie care să funcționeze practic de la sine. (dați click pe link)
Ați lua rațe sălbatice și le-ați duce acolo să înoate în apă, să se bucure copiii când le văd, acum pe toată lungimea din oraș am văzut numai vreo două. Sau, de ce nu, lebede.
Dacă voi și ai voștri ați avea puțină minte, ați reabilita odată turnurile alea de apă, toate, că tot o frecăm de 30 de ani și nu se întâmplă nimic, ne dau oamenii ăia bani și noi nu suntem în stare să facem ceva nici cu banii altora. Cu termene precise și scurte, ca la programul Apollo, că altfel nu se mai reabilitează niciodată.
Ați amenaja inclusiv turnul de apă al CFR-ului, sau i-ați ruga pe ei să o facă, să vină seniorii de peste mări și țări să coboare de pe pasarelă, să se urce în turn și să se uite în zare cum vin și pleacă trenurile. Eventual să și cumpere de-acolo și seturi de trenulețe electrice.
Ați plimba oamenii prin clădirile alea vechi de lângă pasarela, în Blașcovici, să le arătați cum învârtiți locomotivele pe chestia aia care a mai rămas, dacă o mai fi rămas, să le arătați locomotive cu abur în care pot să se urce și să se joace frumos trăgând de mânerul sirenei, și să le arătați, și acolo și dincolo, unde era Centrala, la “Tramvaie”, atelierele, așa cum erau, strunguri, raboteze și freze vechi.
La freza asta fabricată la Cugir am lucrat și eu, în urmă cu vreo 45 de ani. Poza nu e a mea, e copiată de la alții, dar măturița aia făcută din paiele recuperate de la o mătură veche cred că e cea pe care am făcut-o eu, așa că într-un fel am drepturi de autor.
Dacă voi și ai voștri ați avea puțină minte, la “Turbină” ați face un muzeu deschis de la 8 la 20, 7 zile din 7, cel puțin din 1 iunie până la 30 septembrie.
Să găsească turistul și să cumpere acolo tot felul de suveniruri, becuri “Edison” care proiectează pe perete textul “Temesvar 1884”, generatoare mici de curent funcționale pe care să scrie „12 noiembrie 1884 – Timișoara primul oraș iluminat electric din Europa Continentală” sau ceva de genul ăsta. Nu trebuie să le faceți voi, le comandați din China, scriu ăia ce vreți voi pe ele.
Dacă voi și ai voștri ați avea puțină minte, ați lua proiectul ăla original al Pieței Libertății și ați face ce scrie acolo că trebuie făcut, ați replanta pomii exact ca în randarea aceea, ca cel care vine în piață să nu o vadă toată odată, ca pe o prostituată dezbrăcată și crăcănată, ci pe măsură ce înaintează să descopere în permanență noi amănunte interesante.
Eu credeam că asta vă veți apuca să faceți în prima zi după câștigarea alegerilor, că știți că reînverzirea acelei piețe e una din cele mai mari dorințe ale timișorenilor. Și planurile de bătaie ar fi trebuit să le aveți deja făcute de dinainte de alegeri, că altfel, dacă nu știi exact ce vrei să faci, pas cu pas și amănunt cu amănunt, totul detaliat pe zile și pe ore, de ce dracu’ să mai candidezi?
Și aș fi făcut și restul celor scrise în acel proiect, liftarea vegetației pe clădiri, atât în piață cât și pe pe străzile care pornesc de acolo, pentru ca întreaga zonă să fie puțin demineralizată. Nu vor proprietarii de bună voie, nici o problemă, dăm o hotărâre de CL, cum s-a dat și pentru culorile clădirilor și multe altele, că doar suntem majoritari, și pe cel care nu face de bună voie îl amendăm zilnic până face, că interesele cetățenilor sunt mai importante decât interesul unui proprietar oarecare. Dacă omul ăla, Șerban Sturdza, a spus că trebuie făcut așa, înseamnă că așa trebuie făcut, amănuntele din studiul său se completează reciproc și numai respectându-le pe toate se poate obține beneficiul maxim în folosul cetățenilor.
Poza asta e din Viena, pentru cei care obișnuiesc să dea exemple de acolo.
Spunea cineva care se ocupă cu lucruri legate de imobiliare că în podurile caselor e găinaț de porumbei, pentru că locatarii nu-și fac curățenie acolo, și porumbeii ar fi de vină.
Păi, hai să vedem, dacă locatarii sunt și proprietari, asta e, nu prea ai ce să le faci, că nu o să se apuce primăria să facă curățenie în podurile chiaburilor.
Dar sunt poduri din alea necurățate unde proprietar este primăria. Acolo deja e altă treabă. Primăria, în calitate de proprietar ar trebui să facă curățenie acolo, după care tot primăria ar trebui să facă ceva ca porumbeii să nu mai intre în acele poduri. Că nu e greu.
Dacă voi și ai voștri ați avea puțină minte, ați face un inventar al podurilor care sunt în această situație, le-ați trimite pe doamnele alea trei care se bagă în seamă cu porumbeii, înarmate cu o cameră, o ruletă, un carnețel și un creion, să facă măsurători, schițe și poze în fiecare pod al primăriei, săptămâna asta facem pe Corso, pe stânga, săptămâna viitoare facem pe dreapta, după aceea o luăm în jos spre sud, o săptămână pe o parte, o săptămână pe cealaltă parte, tot așa, cu predarea pozelor, a schițelor și a măsurătorilor în fiecare vineri. Și ați apela la niște prieteni arhitecți, aveți și membri și simpatizanți, să vă sugereze cum ar putea fi valorificate acele poduri. Unele ar putea fi transformate în locuințe, niște locuințe sociale de pe urma cărora primăria ar mai scoate un bănuț, nu mare lucru, dar puțin e mai mult decât nimic, barem cât să-și amortizeze mica investiție cu amenajarea la standarde minime a acelui loc, că pe urmă fac cei care se mută acolo mai multe, dacă au nevoie. Mai faceți niște familii fericite, ceea ce înseamnă mai mult decât banii de pe chirii, că asta e menirea unei administrații responsabile, să-și facăcetățenii să fie fericiți.
Sau s-ar putea face niște sedii de firmă în acele poduri, că nu are nevoie oricine de ușă la stradă și nici o forjă nu are chiar oricine, ca să deranjeze locatarii. Poate un birou de arhitectură, poate un birou de contabilitate, atelierul unui fotograf, chestii din astea fără mult personal, fără mulți vizitatori și fără mult zgomot.
Ați putea sugera și proprietarilor celorlalte clădiri astfel de modalități de valorificare a podurilor nefolosite.
Dacă voi și ai voștri ați avea puțină minte, ați reinstala țâșnitoarele alea, cel puțin în zona centrală și ați face un brand din apa de la Timișoara. Să vină oamenii la Timișoara să bea apă de la cișmea.
Ați ambala apă potabilă în sticluțe de cristal pe care să fie o poză cu farfuria aia zburătoare de la Urseni sau cu cea de pe Calea Urseni (și mai e una, căutați și voi), sticluțe în care să fie o monedă micuță din argint cu aceeași imagine și pe spate o etichetă argintie cu semnătura primarului care garantează personal că apa din sticla aia este “Apă de Timișoara” și o serie, colecționarilor le plac lucrurile înseriate. Și în cutia în care este livrată sticluța o cărticică mică din care să se poată citi câteva rânduri despre istoria Timișoarei și a apelor potabile din oraș. Dacă se găsesc tâmpiți care să cumpere apă hidrogenată, sau apă aurită, fiți siguri că se vor găsi și oameni care să cumpere “Originalsiberwasser aus Temesvar” la numai 20 euro/sticluța de 200 de grame, mai ales dacă sticluța e frumoasă și poți să o ții în bibliotecă să o arăți cunoscuților care îți vin în vizită.
Ați face un alt brand din porumbeii din Timișoara, cei mai iubitori porumbei din lume care dacă ai norocul să-ți vină în brațe în cel mult 6 luni te vei căsători cu cel/cea împreună cu care te-ai dus acolo. Poate nu știați că avem și o legendă locală cu o biserică (nu vă spun care e) în care dacă intri cu un partener te vei despărți de acesta.
Iar dacă un porumbel din Timișoara ți se cacă în cap, câștigi la loto, mi s-a întâmplat chiar și mie.
Ați face un brand din omul ăla care hrănește porumbeii, Prințul Porumbeilor, și l-ați și plăti să stea acolo, să-l vadă turiștii, să facă poze cu el și să se cântărească pe cântarul său, ăsta e mai adevărat decât prinții care au răsărit în România după revoluție ca ciupercile după ploaie. Am văzut că au și alții, sunt o mulțime de “Pigeon Lady” și “Pigeon Man” și altele asemănătoare, noi de ce să nu ne lăudăm cu așa ceva?
Dacă voi și ai voștri ați avea puțină minte, ați stabili niște termene foarte precise, cu etape intermediare și tot ce mai e necesar pentru a rezolva odată problema cu cinematografele alea, că tot trec pe lângă Arta și mă uit să văd ce piese de teatru sunt afișate pentru săptămâna în curs, sau pe lângă cinematograful din Fratelia, să văd activitățile centrului Cultural și nimic, nici nu s-a descuiat lacătul de pe uși în ultimii 20 de ani. La Timiș la fel, la Dacia la fel, la Studio la fel, vorbe, bani cheltuiți pe proiecte, reclamă în ziare, dar nimic concret, de parcă v-ar fi învățăt unii din ăia de care am dorit să scăpăm votându-vă pe voi.
Cu muzeul ăla de la Tramvaie cum stați, mai e mult până e gata? De fapt întrebarea corectă este, ați început ceva, și pe o latură și pe cealaltă latură a străzii? Că timpul trece, ieri a fost revelionul, deja suntem la jumătatea lui aprilie, poimâine e 2023 Capitală Culturală și nu s-a făcut nimic, băi, dar nimic nu ați făcut, știți de o mulțime de ani de chestia asta, știți că e vorba despre o mulțime de bani, dar vă comportați ca niște studenți iresponabili care își fac lucrarea de licență în ultima noapte dinaintea susținerii. Nu că nu ați făcut nimic, dimpotrivă, ieri am văzut că ați tăiat câteva zeci de copaci frumoși și sănătoși dintr-un scuar.
Dacă voi și ai voștri ați avea puțină minte, i-ați căuta pe țiganii ăia care fac bijuterii și topesc argintul folosind doar flacăra unei sticle cu petrol și i-ați pune își facă treabă în centrul Pieței Traian. I-am văzut odată într-o piață din Düsseldorf, se adunase tot orașul și se minuna la ce făceau. Și dacă nu găsiți țiganii, puneți niște ucenici să facă ceva acolo, să ascută cuțite cu o tocilă din aia veche, sunt câțiva în Plopi care mai au așa ceva, să picteze sau să sculpteze, să le facă poze trecătorilor, sau ceva. Să se vadă că se întâmplă ceva în piața aia care acum arată exact ca un mormânt mai mare.
Dacă voi și ai voștri ați avea puțină minte, din Piața Traian și toată zona înconjurătoare (dați click pe link) ați face un Bourbon Street, că dacă mă uit chiar și seamănă cu strada Dacilor dacă am pune lumini și ce mai e nevoie. Clădirea aceea din dreptul crucii ar putea deveni un minunat hostel, cea din stânga care nu se vede ar putea fi hotel. Cu muzică, cu băutură, cu ochi închiși dacă mai și fumează cineva ceva, cu prostituție tolerată la limita decenței și tot ce mai e necesar. Totul supravegheat să nu se aciueze acolo tot felul de derbedei, dar discret, fără uniforme și mașini cu girofar, pentru ca oamenii să se simtă bine.
Jazz într-un local, rock în altul, băutură originală de cea mai bună calitate și tot felul de cafele…
Toate second-handurile ar fi mutate în cartierele de locuințe, unde locuiesc oamenii tot timpul, nu în centru unde trebuie să se vadă altceva. Că știți cum e, fasolea o mănânci acasă, dar în centru, la restaurant mănânci “Cassoulet”.
Din bucata aia de stradă de la Maria până la Küttel ați face o stradă a meseriașilor de înalt prestigiu, să vină englezii să-și facă câte o duzină de cămăși scumpe în Elisabetin, în stânga liniei de tramvai și pantofi de comandă la 500 de euro perechea în Iosefin, în dreapta liniei de tramvai.
Iosefinul ar fi, așa cum a fost odată, un cartier al meseriașilor de lux, ceasornicari, bijutieri, opticieni, reparatori de telefoane sau computere. Tatuatorii ar fi dincolo, în Traian. Și toate astea ar avea vitrine transparente, să treacă turistul și să-l vadă pe ăla cum repară ceasuri sau pantofi, iar dacă are chef să stea acolo și să se holbeze până i se face foame și se duce să-și cheltuie banii la restaurantul cel scump.
Nu ar fi nici o ușă sau fereastră neocupată nici acolo, nici în Piața Traian, nici în Bălcescu.
Ați scădea chiriile treptat până când nu ar mai rămâne nici un spațiu neocupat, că acum parcă sunteți nebuni, 20-30-40 de euro/metru pătrat chirie pe străzile alea pline de praf și de zgomot.
Stau spațiile goale pentru că nimeni care face o treabă cinstită nu își permite să le închirieze, dar nimeni nu lasă la preț.
Dacă nu scumpeau ăia de la primărie, nu ar fi scumpit nici ăia care au rămas cu nenumărate spații ale cooperației și nu ar fi crescut prețurile nici la particulari.
Ia să încercați să scădeți prețul unui spațiu neocupat pe care îl are primăria în oraș, astăzi cu 10%, dacă nu se ocupă cu încă 10% și tot așa, până vine cineva. Ați vedea cum și ăia din jur ar ieftini să ajungă tot pe acolo. Sau dați amenzile pentru spațiile neîngrujite, ăla din poză de exemplu, nu arată vitrina frumos, amendă, să vedeți cum s-ar ocupa toate spațiile alea. Ia întrebați-i pe înaintași, a trimis un viceprimar la un moment dat echipa de intervenții rapide a comunitarilor, mascați și înarmați, să-i sperie pe toți care nu aveau scrumiere la stradă, în 24 de ore s-au vândut mai multe scrumiere din alea nichetalte cu picior decât în toată istoria Europei.
Dacă voi și ai voștri ați avea puțină minte, ați pune iarăși iederă pe Casa cu Iederă și le-ați arăta turiștilor Casa Muhle și mormântul lui Muhle, plimbându-i și prin Bălcescu unde, din nou, nu ați făcut nimic (click pe link), ați fi putut să o rezolvați așa ca să se vadă că ați făcut ceva, în două săptămâni. Barem numele să-l fi schimbat revenind la Lahovary, tot ar fi fost ceva, aveau cei de acolo o speranță, uite mă, fac ăștia ceva. În curând dispare de tot piață aia ascunsă de praf și indolență, o să intri de pe Mihai Viteazu în Nirvana, după care o să ieși pe Porumbescu dacă mai găsești drumul înapoi prin universurile alea paralele.
Dacă ați avea mai multă minte, ați face un tur al cimitirelor orașului și le-ați arăta mormintele lui Augustin Pacha, al lui Gabriel Popa, a lui Josef Kunz, Pius Brînzeu, cred că nu aveți nici cea mai mică idee cine au fost oamenii ăștia, al lui Bela Kamocsa, al lui Ion Curea, cel care a întemeiat observatorul Astronomic și stația de seismologie, cripta Călugărilor Salvadorieni, mormântul măicuțelor de la Notre Dame și încă câteva mii de alte morminte ale unor personalități locale. Avem morminte de germani căzuți cu Zeppelinul, avem și morminte de ruși, avem morți din “Marele Război”, din cel de-al doilea război, avem cimitir evreiesc, de toate avem, trebuie doar să deschidem porțile cimitirelor și să le facem puțină reclamă. S-ar putea face asta și cu “școala altfel”, că nu le-ar strica tinerilor să mai învețe puțină istorie locală.
Ați face câte o pagină web pentru fiecare din oamenii ăștia și ați ruga pe cineva să scrie, pe Dinu Barbu (click pe link că merită, omul ăsta scrie lucruri interesante) de exemplu, că nimeni nu ar face-o mai bine decât el, câte o poveste lungă despre fiecare din ei, cu conexiuni între biografii, cu origini, cu urmașii actuali, să citească germanul, austriacul, americanul și alții și să vină la noi să vadă mormântul ăla.
Că, spre deosebire de voi, cărora numele astea nu vă spun nimic pentru că sunteți veniți din altă lume, aflată în alt timp, străinilor le va place, ăștia toți sunt rudele lor din altă ramură a marii lor familii europene. Și le va plăcea și băștinașilor sau celor care iubesc orașul ăsta și nu au venit aici numai ca să câștige niște bani ci ca să devină timișoreni.
Am văzut odată un om plecat de la noi din oraș citind un text despre Timișoara, plângea omul ăla, ditamai bărbatul.
Ca să le placă oamenilor lucrurile astea ați face parcuri din cimitire, unde nu e înghesuială prea mare și se poate, un copac frumos într-o parte, o tufă de ceva în altă parte, bănci din loc în loc, nimic ostentativ, nimic modificat brutal, totul elegant, lăsat să se patineze, un haos elegant demn de simțul artistic și sensibilitatea oamenilor din secolul XXI, ca în poza următoare. Cimitir, parc, loc de reculegere și sanctuar pentru păsările orașului în același timp.
Dacă voi și ai voștri ați avea puțină minte, ați pune pe fiecare clădire importantă din oraș câte o plăcuță cu un QR Code, care dacă e scanat cu telefonul îl duce pe turist la o pagină a locului respectiv. Și ați completa și paginile alea cu informații cât mai multe.
Chiar și pe mormintele personalităților locale s-ar putea lipi o plăcută micuță din metal pe care e gravat un QR Code, vine turistul sau cetățeanul și vrea să vadă cine a fost omul ăla, scanează codul QR și află cine a fost și ce a făcut la viața lui. Cu timpul ar deveni o modă, și-ar pune toți plăcuțe din alea pe mormânt, s-ar vorbi în toată lumea despre Timișoara, orașul unde mormintele au coduri QR cu biografia locuitorilor. Ar deveni ceva oferit standard de firmele de pompe funebre, mergi la popă cu datele mortului, alea pe care le citește el cu talent pe marginea gropii, duci și biografia la gravor, să facă plăcuța cu codul QR.
Dacă voi și ai voștri ați avea puțină minte, v-ați consulta cu iubitorii de animale și ați face un parc adăpost pentru câinii comunitari.
Altceva decât lagărele de exterminare de acum. Copaci, cuști care nu arată a cuști, cu alei și iarbă. Cu veterinar care e acolo 24/24, cu spital pentru câini, ultradotat, care să deservească și animalele cu stăpân, contra cost, și să scoată un bănuț grămadă din asta acoperind astfel cheltuielile, cu alei, să meargă copiii să se joace și să dea de mâncare la câini, să-i plimbe sau să-i înfieze. Totul administrat de către asociațiile de iubitori de animale, dar sub controlul discret și cu finanțare din partea Primăriei.
Nu s-a făcut (nu știu dacă s-a făcut sau nu așa ceva) la Viena, Berlin și Barcelona, poate vor spune unii, că voi asta știți, să-i copiați pe alții. Nu-i nimic, facem noi primii, să ne lăudăm și noi că avem cel mai minunat adăpost pentru câini din Europa și să ne copieze ăia de la Viena, Berlin și Barcelona.
Și undeva în apropiere să faceți și un cimitir pentru câini, pisici și alte animăluțe, unde să poată să-și îngroape oamenii prietenii necuvântători, contra unei taxe pe 7-10 ani, exact cum se întâmplă și în cazul oamenilor. Nu ar fi chiar o investiție rea pentru oraș, ai și parc cu verdeață, mai scapi de cancerele alea la plămâni și mai și scoți vreo 10 euro/an pentru fiecare metru pătrat de teren neamenajat și în care nu prea ai investit nimic în afară de un gărduleț și un paznic.
Pisicile le-ați lăsa în pacea lor, că în alte părți mult mai spălate sunt vulpi și ratoni în orașe și se împacă cu oamenii. nu-și mai dă nimeni ochii peste cap, numai noi, prima generație care ne-am căcat în casă suntem atât de sensibili. Asta e evoluția pe care nu o înțeleg unii, oamenii pe măsură ce devin mai puțin maimuțe și mai mult oameni încep să iubească tot ce e viu, spre deosebire de cei care au nevoie de iod în sare, cărora le plac orașele cât mai minerale și sterile.
Dacă voi și ai voștri ați avea puțină minte, la ora asta, după câteva luni de administrație ați fi bifat deja consultarea publică și ați lucra deja la proiectele trecerilor de pietoni subterane din module prefabricate pentru Calea Șagului, sau peste tot unde au fost desființate treceri de pietoni sau unde sunt semafoare cu buton. Împăcăm fluența traficului cu confortul, să fie și șoferii și pietonii bucuroși.
Două modele de module standard, unul “modul tunel, un tub de beton cu secțiune dreptunghiulară cu lungimea de 3 metri și destul de lat pentru a permite circulația în paralel a două fluxuri de pietoni, vreo 2.5 metri, pui din astea până acoperi lățimea străzii, și un “modul urcare-coborâre”, câte unul la fiecare capăt.
Vineri noaptea după ce ai întrerupt circulația începi să faci șanțul, sâmbătă instalezi modulele, duminică seara ai acoperit deja cu pământ și ai turnat betonul cu priză rapidă și luni dimineață asfaltul e gata turnat, liniile albe vopsite și brazdele de iarbă plantate.
Dacă nu credeți că se poate face un rahat de pasaj pietonal în 48 de ore, dați click pe poza de jos să vedeți ce fac ăia într-un weekend. Și sunt tot oameni, nu extratereștri, dar oameni care nu fură, care își planifică fiecare pas și fiecare mișcare de braț de macara, că acolo din facultate ies meseriași, nu, vorba lui Băsescu, “scuzați-mă, nu am vrut să zic filosofi, am vrut să spun tâmpiți”.
Dacă voi și ai voștri ați avea puțină minte, ați face mare tămbălău în momentul în care v-ați da demisia, toți în aceeași zi, din toate sinecurile, tot felul de CA-uri în care de fapt nici nu ați fi avut ce căuta. Ați face conferințe de presă anunțând că voi nu ați intrat în politică pentru a câștiga bani nemunciți și sinecuri bine plătite și că cedați locurile voastre unor profesioniști adevărați.
Ați conștientiza că în momentul în care ați câștigat alegerile pentru niște funcții care presupun administrație trebuie să lăsați dracului politica deoparte și să vă ocupați de administrație, cu capul și puterile voastre, că aia ne-ați promis că o să faceți dacă vă alegem. Fără să mai așteptați ordine de la conducerea politică și centrală a partidului, ca niște jucării cărora li s-au terminat bateriile, că voi ați câștigat alegerile locale, nu ăia, și tot voi o să răspundeți în fața cetățenilor, nu ăia de la centru.
Vă plângeți că vă strigă ăia să vă duceți de unde ați venit.
Păi, să știți și voi că șoșocii ăștia sunt ca gândacii de bucătărie, apar acolo unde e mizerie, incompetență și corupție.
Ia faceți voi puțină curățenie, aici, pe plan local. Nu vă supărați ca proștii când citiți textul ăsta, că poate ar trebui să mulțumiți că cineva vrea să vă ajute, nu mai cenzurați presa care vă critică, că nu faceți altceva decât să vă faceți de râs, ci dimpotrivă, faceți seara brainstorming să hotărâți cum rezolvați problemele semnalate. Dați afară din partid pe cei care vorbesc despre reciclare și primesc bani să facă o treabă, dar nu știu cum să adune gunoiul de pe stradă, pe șmecherii care fac trafic de influență, pe cei care vorbesc despre orașe verzi, dar taie copacii, pe farisei și pe incompetenți, pe cei cărora le plac ciolanele. Luați pe unul care să vă facă reclamă, să arate ce faceți când chiar faceți ceva. Și o să vedeți că o să dispară și protestatarii și contestatarii, că nimeni nu protestează când e bine. Că altfel, dacă nu o să faceți așa, nu vă văd bine pe nici unul.
Nu uitați că istoria se repetă și săpatul de canale e o muncă grea.
Dacă voi și ai voștri ați avea puțină minte, în patru ani de administrație ați face din Timișoara un oraș frumos și curat ca un pahar de cristal, verde ca un smarald și despre care s-ar vorbi în toată Europa. V-ar alege oamenii iar, și iar, și iar, că ați făcut treabă bună pentru oraș. Și nici nu ați cheltui prea mult pentru că toate lucrurile astea aduc bani, orașul ăsta e ca o fabrică cu muncitori calificați și utilaje funcționale care produce ceva care se vinde și nu e nevoie decât de cineva care să se ocupe de aprovizionare, de întocmit facturile, de făcut statele de plată și de făcut curățenie în toalete.
Dacă.
Publicația infotimisoara.ro nu este cea mai mare publicație locală din România, dar vă garantăm că e cea mai corectă și independentă.
🔸SUSȚINE și tu, dacă poți, publicația InfoTimișoara –> https://www.patreon.com/infotimisoara
Desigur dacă v-ați iubi orasul natal dela distantă, in ciuda faptului că veneticii v-au gonit intinerete și nu ași mai putut vedea decăderea orasului cel mult in scurte vizite la mama sau la bunica deși ele si soții lor au contribuit la înflorirea orașului pe Bega. Dar nu puteți iubi orasul, cel mult organizați ”capitală culturala” pentru gloria voastră, nici măcar pentru gloria trecltului in care a fost metropola cea mai estică a continentului Europa la trecerea dela secolul XIX la XX.
in legatura cu vaporasele chiar am auzit declaratia primarului ca nu sunt eficiente ca mijloc de transport in comun, nu ca transport in scop turistic. N-a zis nimeni ca le vor scoate.