Ramona Băluțescu April 4, 2021

La Centrul de Referință Planning Bega a început programul de screening pentru leziunile ce pot duce la cancer de col uterin, program coordonat de conf. dr. Izabella Petre. Din pagina Spitalului Județean vedem că se efectuează GRATUIT testări Babeș-Papanicolau la populația feminină eligibilă, în regim de screening – la următoarea categorie de beneficiare:

– vârsta cuprinsă între 25 – 63 ani (inclusiv), asigurate sau neasigurate

– nu au diagnostic confirmat de cancer de col uterin

– nu au în antecedente histerectomii totale

– nu au efectuat în ultimii 5 ani aceeași testare în Programul Național de Screening

Recoltările se efectuează la Secția de Obstetrică și Ginecologie Bega, Str. Victor Babeș nr. 12, Timișoara iar programările și detaliile se obțin la telefonul 0374161752, care se poate folosi zilnic între 8.30 și 13.30.

Pogramul se adresează femeilor cu domiciliul stabil sau flotant în Timiș, Arad, Caraș sau Hunedoara. De asemenea, cele care apelează la el pot obține și informații referitoare la activitatea cabinetului de planning familial, condus de doctorul Doina Bold.

Am discutat cu conf. dr. Izabella Petre care ne-a spus că prin acest test neinvaziv se pot observa leziuni precursoare cancerului de col uterin – în funcție de rezultate, cele care vor avea astfel de leziuni vor fi îndrumate mai departe, pentru a primi medicație și pentru a fi ținute sub observație până la vindecare. Cancerul de col uterin este unul dintre cancerele care pot fi ținute sub control și învinse, în foarte mare proporție, dacă acele leziuni se depistează cât mai repede.

Citește și:  Lista țărilor din UE unde românii au restricții de călătorie

Ni s-a spus că există și o unitate mobilă care este folosită pentru deplasarea în județele menționate, în localități mai mici, pentru a veni în sprijinul persoanelor care vor să se testeze.

Conf. dr. Izabella Petre ne-a spus că, atât de la debutul acestei serii din program, precum și pe parcursul programelor anterioare au fost cazuri de leziuni precursoare raportate, ceea ce a făcut ca, prin urmărirea post-test, să se contribuie la vindecarea persoanelor respective fără să se mai ajungă în etapa de cancer.

Viețile pot fi salvate, uneori, și printr-un singur test. Care, în cazul acesta, cu ajutorul specialiștilor de la Spitalul Bega, se desfășoară gratuit și are loc în condiții de siguranță, respectându-se normele în vigoare pentru a nu se ajunge la contaminare cu Covid.

Ramona Băluțescu

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*