Nicoleta C. September 10, 2020

 

…trăim o vreme în care cu cinste și credință sobră nu poți dura o operă mare, nu mai poți face artă fără sprijinul diavolului…” – Thomas Mann, Doctor Faustus.

Trăim o vreme în care regulile ”lumii noi” și nevoia de artă, teatru, muzică au o relație ambiguă. Nocturnaliile Arte-Factum în Curtea Franciscană (str. E. Ungureanu nr. 1, Piața Libertății) continuă luni, 14 septembrie 2020, la ora 20, cu Doctor Faustus, theater-concert ce abordează pactul mefistofelic dintr-o perspectivă nouă, un Faust contemporan, cu disonanțele și acutele lumii sub semnul terifiant al imprevizibilului.

Kocsárdi Levente a compus muzica, a regizat și interpretează acest spectacol, bazat pe capodopera omonimă a lui Thomas Mann. Criza de inspirație a creatorului, vocația tragică a ratării, fragilitatea și geniului, compromisul fatal și eul supus experienței interioare a timpului, relația dintre neant și etern, disjuncția geniului de schizofrenie sunt temele care alcătuiesc arhitectura acestui inedit concert de muzică contemporană de teatru inspirat de povestea vieții compozitorului Adrian Leverkühn, rememorată de prietenul său intim Serenus Zeitblom. Actor, regizor și compozitor de muzică de teatru, Levente Kocsárdi a conceput spectacolul ca pe un proiect muzical evolutiv.

”Orchestra faustiană” a concertului îi are în componență pe tinerii muzicieni Sarolta Vass (flaut, mezzo), Cătălin Sidorov (vioară), Ana Pricop (violoncel). Universul vizual al spectacolului este creația scenografului Mihai Donici. Dramaturgia este realizată de Simona Donici. Videoartist: Cornel Putan. Proiect de autor, ”Doctor Faustus – live drama music show” se bazează exclusiv pe muzica originală compusă de Levente Kocsárdi pentru acest spectacol. Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului Nocturnalii în Curtea Franciscană, realizat de Arte-Factum, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș și Primăria Municipiului Timișoara. Parteneri: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Citește și:  Revista Timisiensis, arealul fascinant al tradițiilor și obiceiurilor bănățene

Toate regulile sanitare de protecție anticovid 19 prevăzute legal vor fi respectate cu grijă și strictețe. În acest context, locurile la spectacol vor fi limitate, iar accesul se va face exclusiv prin rezervarea (la tel. 0752 111 807) brățărilor de acces.

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*