Nicoleta C. August 24, 2020

 

Pandemie de coronavirus, criză globală, teatre închise. Restricții, reguli, rezistență. Rostul artei și condiția artistul sunt, mai acut decât oricând, teme sensibile, relevante, acum, sub presiunea interdicțiilor și a unor perspective imprevizibile.

 

Asociația Culturală Arte-Factum continuă Nocturnaliile în Curtea Franciscană cu „Doctor Faustus” – live drama music show: Kocsàrdi Levente a compus muzica, a regizat și interpretează acest spectacol, bazat pe capodopera omonimă a lui Thomas Mann, joi, 27 august 2020, de la ora 20:30.

Toate regulile de protecție anticovid 19 prevăzute legal vor fi respectate cu strictețe. În acest context, locurile la spectacol vor fi limitate, iar accesul se va face exclusiv prin rezervarea brățărilor de acces, la telefon 0752111807.

Rolul artei și precaritatea existenței artistului, crizele de inspirație ale creatorului și criza umanității, vocația tragică a ratării, fragilitatea și polaritatea geniului, compromisul fatal și eul supus experienței interioare a timpului, relația dintre neant și mundan, disjuncția geniului de schizofrenie, sunt temele care alcătuiesc arhitectura acestui inedit concert de muzică contemporană de teatru inspirat de povestea vieții compozitorului Adrian Leverkühn, rememorată de prietenul său intim Serenus Zeitblom.

Actor, regizor și compozitor de muzică de teatru, Levente Kocsárdi a conceput spectacolul ca pe un proiect evolutiv. „Orchestra faustiană” a show-ului îi are în componență pe tinerii muzicieni Sarolta Vass (flaut, mezzo), Sidorov Cătălin (vioară), Ana Pricop (violoncel). Universul vizual al spectacolului este creația scenografului Mihai Donici.

 

„Drama doctorului Faustus, teama de ratare și disperarea artistului a cărui criză de inspirație se suprapune crizei globale, sunt teme mai actuale decât oricînd. Este un subiect care m-a preocupat în tot acest timp trăit în teatru, aș putea spune că sunt 25 de ani de când pregătesc acest spectacol, iar astăzi, când am vârsta personajului său, am hotărât să-i expun vulnerabilitățile”, explică artistul.

 

Citește și:  STĂM ACASĂ: Filmul „Ochi de urs”, disponibil gratuit pe platforma Cinepub

Proiect de autor, „Doctor Faustus – live drama music show” se bazează exclusiv pe muzica originală compusă de Levente Kocsárdi pentru acest theater-concert ce abordează pactul mefistofelic dintr-o perspectivă nouă, un Faust contemporan, cu dilemele, disonanțele și acutele lumii sub semnul terifiant al imprevizibilului.

Dramaturgia este realizată de Simona Donici. Videoartist: Cornel Putan. Ticketing: Diana Lupulescu

„Doctor Faustus – live drama music show” este un spectacol produs de Asociația Culturală Arte-Factum. Evenimentul se desfășorară în Curtea Franciscană și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș. Parteneri: Centrul De Cultura Si Arta Timisoara și Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*