Ocupanții primelor trei locuri de la concursul Games of Science, desfășurat vineri la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu din Timișoara al Universității de Vest Timișoara provin de la trei universități diferite din oraș și au adus, fiecare, o experiență inedită pe care au prezentat-o juriului și celorlalți participanți.
Ei sunt Alex-Cristian Moza, care s-a clasat pe locul 1, cercetător post-doctoral în Științe medicale la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara (cu „Efectul domino al antibio-rezistenței: de la oameni la animale sălbatice”), Claudiu Bârsac, de pe locul 2, doctorand în Științe medicale la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș” din Timișoara (cu „Impactul proiectului national NAAM Course (National Advanced Airway Management Course) pentru instruirea medicilor rezidenti de Anestezie, Terapie Intensiva si Medicina de Urgență”) și Amelia Ile, de pe locul 3, doctorand în Geografie la Universitatea de Vest din Timișoara (cu „Regenerare urbană prin capitalizarea creativă a moștenirii industriale: de la abandon și degradare la soluții pentru reconstrucția socio-teritorială a orașelor mono-industriale”).
Primii doi urmează să reprezinte centrul universitar Timișoara la competiția națională, ce va avea loc la București în 1 iunie (după un training ce se va ține în 31 mai. La ediția finală vor participa cercetători din Iași, Sibiu, Cluj, Brașov, Constanța, Timișoara, București și din străinătate. Fiecare va continua individual, primele perechi pentru confruntare fiind obținute în urma tragerii la sorți.
Premiile speciale ale juriului au fost acordate următorilor cercetători: Cosmin Tomescu, doctorand în Știința sportului și educației fizice al Universității de Vest din Timișoara (cu „Implicatiile programelor structurate de activități fizice sportive în reducerea agresivității persoanelor private de libertate”), Dragoș Neagu, doctorand în Știința sportului și educației fizice al Universității de Vest din Timișoara (cu „Îmbunătățirea performanței la înot și dezvoltarea forței și vitezei pe uscat”), Andra Jurcă, doctorand în Științele Educației al Universității de Vest din Timișoara (cu „Educația incluzivă în România văzută prin ochii practicienilor”) și Komalpreet Kaud, doctorand în Management al Universității de Vest din Timișoara (cu „Percepţia studenţilor de la facultățile de afaceri cu privire la sustenabilitate ca element generator al profitului pe termen mediu și lung”).
Echipa Games of Science de la Timișoara a fost compusă din trainerii Andrada Balmez, Carmen Nicolae, Daniela Voinescu, observatorii Mălina Crudu și Denis Șadrin, și reprezentanții UVT Andreea Radu și Ștefania Verdea. Sponsorii care au făcut posibilă manifestarea sunt InfoSys, Raiffeisen Bank, Aqua Carpatica, British Council, Romanian InSpace Engineering, Takeda, Pilot Books și Lexonn.
Ada Roseti, cea care a introdus conceptul în România, ne-a spus, despre întâlnirea de la Timișoara: „Alex și Claudiu au ajuns în finală fiind deja foarte stăpâni pe subiectele lor, ambele din domeniul sănătății, și foarte convingători. Acum provocarea pentru noi, trainerii Games of Science, este să vedem dacă la București vom reuși să le oferim ceva nou, care să le permită să devină și mai convingători, și mai eficienți atunci când vorbesc despre aceste subiecte cu un public nespecialist”.
Ramona Băluțescu