Astăzi vremea va fi foarte asemănătoare cu cea de ieri. Temperatura maximă va ajunge la 7°C. Vânt ușor și variabil.
Aerul este în continuare foarte poluat și atenție, nu vorbim despre o poluare din aceea cu care suntem obișnuiți, care și ea e prea mult. Cam de o săptămână avem cel mai poluat aer din ultimul an. Oricum, informația este inutilă pentru că puteți să fiți cât se poate de siguri că nimeni nu va face nimic.
Cine e curios să vadă calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici.sau aici.
Cursul BNR valabil astăzi este 4.9037/Euro, 4.5915/USD, 4.9741/CHF și 5.5284/GBP.
E-Distribuție anunță că astăzi, între orele 9-17, se va întrerupe distribuția energiei electrice pe străzile Calea Sagului (p), Intrarea Cucului (p), Vegetatiei (p), Leonard Nicolae (p), Aleea Actorilor (p), Frunzei (p).
Colterm anunță că astăzi, de la ora 10ºº la ora 14ºº, se va întrerupe furnizarea apei calde și a încălzirii la punctul termic SDM. Vor fi afectați consumatorii arondați străzii Eternității.
Numere de telefon la care timișorenii pot apela 24/24 pentru diferite servicii care necesită urgență:
Lăcătuș Deblocări Reparații uși: 0722 228 565, 0724 150 241
Electrician: 0726 154 381
Instalator: 0727 645 066, 0741 234 870
Consultații medicale la domiciliu, servicii ambulanță: 0256 970
Servicii funerare complete: 0256 529 407, 0765 256 666, 0722 607 648, 0740 244 469
Închiriere containere pentru volum mare de deșeuri: contractare@retim.ro
Ce s-a întâmplat în 14 februarie
Astăzi este Sfântul Valentin
1779: James Cook este ucis de nativi hawaieni în apropiere de Kealakekua, Hawaii.
1851: S-a înființat, la Paris, Junimea română, societate politică și culturală a tinerilor studenți români din Paris, îndrumați de Nicolae Bălcescu și Constantin Alexandru Rosetti.
1859: Oregonul devine cel de-al 33-lea stat al Statelor Unite ale Americii.
1876: Alexander Graham Bell a aplicat pentru un brevet pentru inventarea telefonului cu două ore înainte ca Elisha Gray să facă același lucru. Mai târziu abia s-a descoperit că aparatul descris de Gray ar fi funcționat corect, în timp ce aparatul patentat de Bell nu ar fi funcționat în varianta inițială.
1888: A fost inaugurat Ateneul Român. Clădirea a fost construită între anii 1886 și 1888, prin stăruința lui Constantin Esarcu, după planurile arhitectului francez A. Galleron, pe bază de subscripție publică, sub lozinca „Dați un leu pentru Ateneu”.
1912: Arizona a devenit cel de-al 48-lea stat al Statelor Unite ale Americii.
1918: Uniunea Sovietică adoptă calendarul gregorian (la 1 februarie conform calendarului iulian).
1924: A fost fondată corporația IBM.
1946: A început să funcționeze primul calculator electronic ENIAC, conceput în 1943, la Universitatea din Pennsylvania.
1961: Istoria descoperirii elementelor chimice – Elementul 103, Lawrenciu, este sintetizat pentru prima dată la Univeristatea din California.
1966: În publicația „New York Times” a apărut „Apelul către poporul și Congresul SUA”, prin care profesorii din 69 de universități cereau încetarea intervenției americane în Vietnam.
2002: Repatrierea rămășițelor pământești ale lui Carol al II-lea și ale ultimei sale soții, Elena Lupescu.
Generalii care sunt pe sticla in orice moment in care deschidem televizorul sunt agenti de vanzari eficienti.
Tanara generatie afla de la ei despre arme hiberbarice de ultima generatie, bombe cu fosfor cu precizie mare, tancul robotizat Uran care atinge 0-100 in cateva zeci de secunde, rachetele supersonice recent lansate Mach 9, unitatile Iskander fabricate la cele mai mici costuri, bateriile Satan care pot fi achizitionate cu discount, aruncatorul ultramodern NLAW, Bushmaster – un miracol al tehnologiei australiene, dronele varf de gama Bayraktar, Javelin in versiune 2.0 si Stinger la a treia generatie, inbatabilele si versatilele Himars si, desigur, nou intratele bijuterii de lux, tancurile Leopard si M1 Abrams, care in versiune de varf, cu toate dotarile, costa 15 milioane de dolari.
Desigur, nu trecem cu vederea rachetele Patriot care, asa cum ni se explica, sunt nestemate de inteligenta artificiala.
Dragoș Damian este deștept. Unul din cei mai deștepți oameni din România, cel puțin dintre cei care sunt cât de cât cunoscuți. Eu, judecându-l după lucrurile pe care le scrie aș avea încredere să-l aleg președinte, sau prim ministru, sau șef la Uniunea sau Comisia Europeană, orice. De aceea, întotdeauna când vedeți un text scris de Dragoș Damian, citiți-l cu mare atenție.
Da, prietenii mei, cred că apa va fi folosită într-o bună zi drept combustibil, că hidrogenul și oxigenul care o constituie, folosite individual sau împreună, vor furniza o sursă inepuizabilă de căldură și lumină, de o intensitate de care cărbunele nu este capabil… Când depozitele de cărbune sunt epuizate, ne vom încălzi și ne vom încălzi cu apă. Apa va fi cărbunele viitorului.
— Jules Verne, Insula misterioasă (1874-1875)
Articolul de mai sus nu este chiar nou. Dar acum, când ni se povestește despre automobile care merg cu apă, sau trenuri care merg cu hidrogen, sau chiar despre cum autoritățile doresc să ne pompeze hidrogen prin țevile de gaz, poate nu ar strica să citim câteva lucruri fundamentale. Pentru că aceste lucruri sunt importante și trebuie știute, principiile. Dacă le-am înțeles pe acestea cei care ne risipesc banii vor fi nevoiți să depună un efort mai mare pentru a ne păcăli.
Şeful NORAD, generalul Glen VanHerck, a afirmat duminică, referitor la recenta serie de obiecte neidentificate doborâte, că nu poate exclude în acest moment să fi fost vorba de extratereştri.
Isteria baloanelor și invazia extratereștrilor chinezi
Prins până peste cap cu războiul din Ucraina, Pentagonul găsește suficiente resurse pentru a se ocupa și de extratereștri. Cine știe, poate îi convinge să intre în NATO ca să-i lichideze mai repede pe ruși.
Ca să nu se lase corupt de chemarea sirenelor, iscusitul Ulise al lui Homer și-a astupat urechile cu ceară. Dar cum de atunci încoace nu s-a inventat o ceară care să imunizeze demnitarii la cîntecul mitei, ea…
Creștinii din Ierusalim spun că se simt din ce în ce mai hărțuiți de ultranaționaliștii evrei
De câteva săptămâni, membrii micii comunități creștine din orașul vechi al Ierusalimului spun că se simt sub presiunea a ceea ce ei spun că este o hărțuire și o intimidare tot mai mare din partea…
Pentru prima dată în istoria sa, Arabia Saudită trimite pe Staţia Spaţială Internaţională o femeie
Arabia Saudită va trimite doi astronauţi, între care o femeie, pe Staţia Spaţială Internaţională, pentru prima dată în istoria sa, în al doilea trimestru din 2023, bogatul stat petrolier din Golf călcând astfel pe…
Bogdan Chiorean, managerul unui centru de îngrijiri paliative din Cluj, unde sunt tratați bolnavi aflați în stadii terminale, a povestit cum a decurs un control al instituțiilor statului. Lipsiți de orice empatie, funcționarii au dat buzna peste muribunzi și i-au luat la întrebări.
Ziare, Revista presei, Reviste, Stiri locale – Ziare.com
Reforma pensiilor speciale ar fi trebuit implementată, inițial, până pe 31 decembrie 2022. România primește consultnață de la Banca Mondială pentru aceste modificări asumate în PNRR.
COMENTARIU Lelia Munteanu: Nu pot rata Nobelul pentru Economie
Cum băgăm bani în infrastructură? Direct.
Fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov a mers la Paris cu 4 prieteni, 2 mașini și buzunarele pline cu 2 millioane de lei pentru a cumpăra tablouri și obiecte de artă din galeriile de la Paris și Lyon. Banii…
Brânza făcută fără lapte este mai degrabă o pastă de amidon a cărui gust și textură sunt îmbunătățite cu grăsimi vegetale. Aceasta este explicația unui nutriționist care ne avertizează să evităm astfel de…
Moartea stupidă a actorului Horia Căciulescu. De ce a fost împușcat în cap la Revoluție VIDEO
Horia Căciulescu, actor de comedie, partener de cuplete cu Puiu Călinescu, a sfârșit cumplit pe 24 decembrie 1989, în zilele Revoluției Române, împușcat de niște militari. Astăzi se împlinesc 101 ani de la
Putem citi mai multe amănunte despre această crimă comisă de un ofițer al Armatei Române dintr-un articol mai vechi apărut în Evenimentul Istoric:
lt. maj. Emil Pană le-a povestit procurorilor cam tot ceea ce a făcut el la Revoluție.
Atunci, în decembrie 1989, avea gradul de locotenent-major și era comandant de companie la UM 01305. La anchetă a declarat că, pe 21 decembrie 1989, era dislocat în zona fostului CC al PCR.
Apoi, a mai spus că tot el a condus cordoanele de baraj de la Scala, dar și că a tras cu un aruncător de grenade în Palatul Telefoanelor.
Din cauza lui, acolo au murit și doi militari de la alte unități, militari trimiși, culmea, tot ca să lupte cu „teroriștii“.
Privitor la moartea lui Căciulescu, ofițerul Emil Pană a relatat: „Precizez că acesta nu a oprit la primul baraj aflat mai sus de noi, iar când a ajuns cu autoturismul în zona noastră, s-au efectuat somații de către militarii mei, care se aflau sub transportoare și care i-au cerut să oprească, dar actorul nu a înțeles somația, continuându-și drumul. Am dat ordin să se tragă, iar un soldat a tras în șofer, în zona capului. După ce actorul a fost împușcat s-au efectuat somații de ieșire a celor două femei din autoturism, dar ele n-au coborât imediat. Abia după un timp s-a deschis o portieră, s-a coborât un picior, după care soldații au tras, o femeie s-a retras, s-a deschis și cealaltă ușă, dar a doua femeie, fiind împușcată în fund, s-a retras“.
Așadar, ofițerul știa că la volanul mașinii se afla cunoscutul actor Horia Căciulescu. Dar asta nu l-a interesat și a ordonat deschiderea focului.
Desigur că nici prin cap nu i-a trecut că femeile n-au ieșit imediat din mașină pentru că erau și ele rănite. Dar putem să bănuim cât s-o fi hlizit el văzând că au împușcat-o pe una dintre ele exact în fund.
De fapt, focul asupra mașinii a fost executat de către doi militari în termen: fruntașul Ionel Silea și soldatul Petre Ghiță.
Audiați și ei, soldații au afirmat că, înainte de a trage, l-au somat regulamentar pe conducătorul mașinii, dar este foarte probabil ca, din cauza zgomotului infernal din zonă, somațiile lor să nu fi fost auzite.
FĂCUT DE NERECUNOSCUT
Expresia „au tras în zona capului“ este un eufemism. De fapt, gloanțele au spulberat, pur și simplu, capul actorului. Astfel se face că el nu a putut fi recunoscut decât pe 27 decembrie, dată menționată și pe actul său de deces.
De atunci au trecut 30 de ani.
Foarte puțini au fost cei care au apucat să plătească pentru morții Revoluției. Iar foarte mulți dintre ofițerii bezmetici care au tras și înainte și după 22 decembrie 1989, în loc să înfunde pușcăria, au fost avansați, peste noapte, la grade și funcții pe care, în condiții normale, nici măcar nu le-ar fi visat.
VIDEO. Sateliții Starlink, observați cu ochiul liber pe cer, la Timișoara
Sateliții Starlink au fost vizibili pe cer, luni seara, vreme de aproximativ cinci minute, în partea de vest a țării. În condiții de cer senin, ei au putut fi văzuți cu ochiul liber și la Timișoara. Totuși, mai mulți cititori…
Primăria Timișoara amplasează 12 defibrilatoare automate în zonele aglomerate din oraș
Primăria Timișoara amplasează 12 defibrilatoare automate în zonele aglomerate din oraș. Primăria Timișoara și Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara au achiziționat, cu fonduri de la bugetul local, 12…
Spectacole memorabile, expoziţii, artă video, întâlniri unice cu artişti care performează pe marile scene europene – toate vor marca debutul programului „Timişoara 2023, Capitală Europeană a Culturii”…
Politicienii au furat startul deschiderii Timișoara 2023 cu un spectacol de circ. Robu în prim-plan
Cu câteva zile înainte de deschiderea a programului Timișoara-Capitala Europeană a Culturii 2023, politicienii din Timișoara se întrec în bătălii penibile și scandaluri inventate.
Spre finalul lunii ianuarie, reprezentanții Ordinului Arhitecților din Români (OAR) – filiala teritorială Timiș transmiteau că, încă din weekendul de lansare a titlului de Capitală Europeană a Culturii, în…
Peter Sloterdijk, unul dintre cei mai cunoscuți și mai citiți intelectuali germani care scriu astăzi, va conferenția la Universitate de Vest, anunță instituția de învățământ într-un comunicat de presă transmis luni. Cartea sa, ”Critica rațiunii cinice”, publicată în 1983, a devenit cea
Sclipire managerială la Timișoara: Muzeul de Artă a rămas fără magazin de suveniruri și librărie tocmai când sunt așteptați mii de turiști…
În zilele de 17 și 18 februarie, odată cu lansarea programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, tinerele trupe de rock din întreaga țară vor avea prilejul de a cânta la Timișoara în cadrul…
Aproape 800 de tone de gunoaie ridicate în două săptămâni de pe străzile Timișoarei
În doar două săptămâni, echipele Retim au ridicat aproape 800 de tone de deșeuri abandonate pe străzile Timișoarei. Oamenii au aruncat de toate la întâmplare: anvelope, materiale de construcții și saltele.
Cifra asta de 800 de tone se repetă periodic. Întotdeauna RETIM ridică de pe străzile din oraș fix 800 de tone. Dacă nu credeți căutați articolele mai vechi care vorbesc despre astfel de acțiuni.
De aceea, ca să-mi fac o imagine despre ce înseamnă această cantitate la un moment dat, în urmă cu vreo doi ani, am și făcut un calcul aproximativ: 800 de tone ar arăta cam ca o grămadă de gunoi frumos aranjat, cu lățimea de 1 metru și înălțimea tot de un metru, care pornmește din Piața Nicolae Bălcescu și se întinde frumos, pe sub Pasajul Popa Șapcă, până la Iulius Mall.
Timișoara, un an de cultură europeană. Deschidere oficială spectaculoasă, cu peste 130 de evenimente
Timișoara dă startul evenimentelor pentru Capitala Europeană a Culturii în 2023. Deschiderea oficială va avea loc în weekendul 17-19 februarie a.c., cu concerte în aer liber, expoziții, teatru în spații…