Nicoleta C. April 11, 2021

 

Varianta din Africa de Sud a coronavirusului poate anula protecţia vaccinului de la Pfizer/BioNTech până la un punct, a arătat un studiu israelian publicat recent. Totuși, conform Reuters, trebuie precizat faptul că în această ţară prezenţa mutaţiei este scăzută, iar datele nu au fost analizate şi de alţi specialişti.

 

Studiul, publicat sâmbătă, a comparat starea de sănătate a 400 de persoane testate pozitiv cu COVID-19, la 14 zile sau mai mult după ce au primit una sau două doze ale serului, faţă de acelaşi număr de pacienţi nevaccinaţi care aveau boala. Cele două grupe aveau aceeaşi vârstă şi sex.

Printre pacienţii care au primit două doze de vaccin s-a constatat că rata infecţiei era de opt ori mai mare decât a celor neimunizaţi – 5.4% faţă de 0.7%.

Una dintre concluzii este că acest vaccin este mai puţin eficient împotriva variantei sud-africane, comparativ cu prima formă a virusului şi cu cea identificată în Marea Britanie, care este foarte răspândită în Israel.

Cercetătorii au avertizat cu privire la rezultatele studiului, întrucât au studiat un număr redus de persoane, pentru că în Israel nu sunt multe cazuri cu această variantă.

În timp ce rezultatele studiului pot îngrijora, prevalenţa scăzută a tulpinii sud-africane este încurajatoare deorece această mutație nu s-a răspândit chiar atât de mult în rândul populaţiei.

 

sursa: news.ro

Citește și:  2.880 cazuri noi de COVID-19 la nivel național din 15.709 teste, în ultimele 24 de ore, dintre care 155 doar în Timiș

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*