Nicoleta C. April 13, 2020

 

Deşi cinematografele din România au fost închise începând cu data de 18 martie a.c. pentru o perioadă nedeterminată, în contextul pandemiei de COVID-19, iubitorii de film au posibilitatea de a se bucura de acasă de numeroase producţii româneşti datorită site-ului cinepub.ro.

 

Unul dintre cele mai recente filme adăugate în arhiva Cinepub, la 26 martie, este “Ochi de urs” (1983), regia şi scenariul fiind semnate de Stere Gulea (n. 1943). Este o producţie a Casei de Filme Unu. Din distribuţie fac parte, printre alţii, Dragoş Pâslaru, Sofia Vicoveanca, Daniela Vlădescu, Iosif Stoian şi Valentin Uritescu. Pelicula are la bază nuvela omonimă a lui Mihail Sadoveanu (1880-1961).

 

 

Protagonist este pădurarul Culi, profund îndurerat de moartea tinerei sale soţii, Ana. Cu puţin timp înainte de tragicul eveniment, Culi fusese fermecat după ce privise fix în ochii unui urs pe care ar fi trebuit să îl împuşte.

Singur, în cabana sa din mijlocul pădurii, este sfâşiat de frământări interioare, intense stări melancolice şi gânduri negre. În încercarea de a-şi găsi liniştea sufletească, pădurarul pleacă, alături de mama sa, Nana Floarea, spre grota unui pustnic, a cărui înţelepciune era recunoscută de oamenii de zonă. „De când i-a murit nevasta, şi-a întors faţa de la viaţă”, descrie Floarea starea în care se afla fiul său. Sihastrul îi spune lui Culi că toate nenorocirile care s-au abătut asupra sa sunt cauzate de „boala ochiului de urs”, care a permis Necuratului să pună stăpânire pe inima lui. Salvarea nu poate veni decât prin post, rugăciune şi citirea psalmilor. Acestea îi vor da pădurarului puterea necesară de a se împăca cu el însuşi, dar şi „cu oamenii şi legile lor”.

Citește și:  După jumătate de an, actorii și spectatorii se regăsesc față în față, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara

 

Cinepub este o platformă de distribuţie în regim legal a operelor cineaştilor independenţi sau ale celor care fac parte din patrimoniul naţional şi/sau internaţional. Arhiva de film a platformei este accesibilă 24/24, gratuit, în live streaming. În seara fiecărei zi de joi, este postată o peliculă în premieră, potrivit cinepub.ro

 

sursa Agerpres

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*