Elon Musk avertizează planeta că civilizația este în pericol să se prăbușească din cauza inteligenței artificiale.
În primul rând cred că ar trebui să-i dăm un nume acestei inteligențe artificiale, pentru că acest termen este tot mai folosit și pierdem o mulțime de timp să tot scriem “Inteligență Artificială”. Ar trebui ca cei de la ONU să se întrunească și să-i dea un nume scurt, care poate fi scris și pronunțat în orice limbă, de exemplu să-i spunem “Ion”.
Lăsând gluma de o parte, eu cred că de această dată Elon Musk greșește.
Da, inteligența artificială poate duce la elaborarea de tehnici mai eficiente pentru crearea, de exemplu, a dronelor. Sau a altor arme.
Dar la acest lucru a dus și crearea de noi materiale, evoluția mașinilor unelte și multe altele.
Deci, și inteligența asta artificială este, ca și internetul, ca toată evoluția tehnologică, la fel cu un cuțit cu ajutorul căruia poți să tai și pâine dar poți să și omori pe cineva.
Dar, inteligența asta artificială are o chestie mai interesantă decât strungurile sau cuțitele: Ea se bazează pe cunoștințele însumate ale tuturor oamenilor.
Si, aici am să vă povestesc despre un experiment făcut la începutul secolului trecut și după aceea verificat în multe alte situații diferite:
Unui tip i-a venit ideea să publice un anunț în care era prezentată poza unui vițel, cerând cititorilor să spună care cred ei că este greutatea acelui vițel.
Au răspuns o mulțime de oameni, inclusiv crescători de animale și măcelari, deci oameni de specialitate, care ar trebui să aprecieze corect greutatea unui animal.
Nici unul din cei care au răspuns la acest “sondaj”, nu a dat un răspuns exact.
Dar, după ce inițiatorul acestui test a făcut o medie a rezultatelor a constatat cu surprindere că media greutăților apreciate de participanților era exact greutatea vițelului.
Teoria elaborată în urma acestui test a fost numită „Efectul de Inteligenta colectivă” (The Wisdom of Crowds Effect).
După aceea s-a aplicat această teorie la descoperirea locului în care s-a scufundat un submarin, undeva în ocean, nu se știa unde și în multe alte cazuri. A funcționat întotdeauna, dar numai atunci când răspunsurile nu au fost influențate de răspunsurile sau părerile altora. Adică, să spunem în cazul votului, votul ar selecta întotdeauna cei mai buni candidați, condiția fiind să nu existe șondaje, articole în presă despre vot și candidați sau alte modalități de a influență alegătorii.
Cam așa funcționează și IA-ul ăsta despre care se tot vorbește în ultimul timp, el nu este o gândire abstractă căruia nu-i pasă de oameni pentru că în marea majoritate acestora nu sunt decât niște dobitoci care nu fac altceva decât să distrugă planeta, să mănânce și să se cace, ci este de fapt un program informatic care face o medie a ceea ce spun și doresc oamenii, iar la un moment dat, pe măsură ce sistemul evoluează, va ține cont de ceea ce a spus fiecare om care a interacționat vreodată cu internetul.
Problema este de fapt ca oamenii care iau decizii să și țină cont despre ce le sugerează IA-ul ăsta, pentru că din păcate el nu poate să ia decizii în privința a ceea ce se face.
Să vă dau un alt exemplu:
I-am expus calculatorului următoarea situație:
Avem o țară mare care se numește T.
În interiorul acestei țări avem o zonă Z în care locuitorii nu sunt de acord cu modul în care gândește populația majoritară în privința direcției care trebuie urmată de țara T.
Ei ar vrea să se separe și să-și urmeze propria cale. Sau poate nu să se separe dar să facă de exemplu o lege, valabilă doar pe acel teritoriu, care să spună că acolo etse interzis scuipatul pe jos, Sau este interzis ca majoritatea din A să-și impună obiceiurile în zona Z. Sau să nu se parcheze pe trotuar.
Care ar fi cea mai bună soluție soluție pentru rezolvarea acestei probleme?
Iar Inteligență Artificială ăsta mi-a dat variantele care ar fi de urmat, pe care eu le consider foarte raționale și de bun simț, vedeți răspunsurile în captura de jos.
Dar credeți că un conducător care este votat de majoritate și în nici un caz de minoritatea din Z ar lua astfel de măsuri?
Iar în privința războaielor care ar putea facilitate de inteligența artificială ar mai trebui să ne aducem aminte de povestirea lui Stanislaw Lem, aceea cu roboții militari, v-am, mai povestit despre ea.
Se spune că două țări care erau în conflict s-au pus să construiască niște roboți-soldați.
Roboții ăștia au fost în așa fel construiți încât să se cupleze unii cu alții formând astfel un singur mare soldat, a cărui inteligență reprezenta inteligențele însumate ale tuturor roboților.
A urmat momentul conflictului, cele două tabere erau față în față, între ele era o vale. Și a venit ordinul “conectați ștecherele”. Roboții s-au conectat unii la alții și atunci s-a produs ceva neașteptat: în loc să pornească urlând spre dușman, toți roboții s-au apucat să culeagă floricele din acea vale, flori pe care le ofereau dușmanilor.
Pentru că, în momentul în care s-au cuplat cele două armate au devenit fiecare o mare inteligență. Și o mare inteligentă este întotdeauna iubitoare de pace, nu de războaie. Ar trebui să ne gândim cu toții la acest lucru, mai ales că trăim într-o perioadă în care conducătorii multor țări din Europa, dar și de peste ocean sunt tare iubitori de război, nu de pace.
Revenind la inteligența noastră artificială, eu cred că se va întâmpla cu ea ca și cu armatele alea din poveste, pe măsură ce va deveni mai inteligentă va deveni și ea mai pașnică.
În ultimele zile am observat că în toată lumea se vorbește despre pericolul pe care-l reprezintă suplimentele alimentare.
Eu cred că problema s-ar putea rezolva extrem de ușor, pe cale administrativă, fără a impune măsuri de forță:
Guvernul, guvernele, să se întrunească și să dea o lege prin care începând cu data de 1 iulie să se interzică vânzarea acestora în farmacii și prescrierea acestora de către medici.
Iar cei care vor să vândă așa ceva nu au decât să-și facă niște prăvălii separate, în denumirea cărora să fie interzisă folosirea cuvintelor “Farmacie” și “medicament”.
O problemă asemănătoare cu medicamentele este semnalată și în privința jocurilor de noroc.
Eu personal aș interzice orice joc de noroc în afara loteriilor naționale.
Dar, ca să nu fim extremiști, avem exemplul Las Vegas: creăm zone speciale pentru așa ceva, fie localități în care este permisă această activitate, fie locuri în orașe în care se permite practicarea jocurilor de noroc.
Eu propusesem la un moment dat ca un astfel de loc de perdiție în Timișoara să fie organizat în zona Pieței Traian, de la Fabrica de Bere până la Gara de est și de la Băile Neptun în sud până la Bega în nord.
Și în final, Președintele Germaniei s-a plimbat prin centrul Timișoarei, prin Piața Unirii și a fost chiar și la biserica catolică de acolo.
Sper că era deschis.
De ce spun asta?
Păi, vinerea trecută am stat acolo, pe o terasă aflată la câțiva metri de biserica aceea, între orele, probabil 14.30 și 15.30, și m-am uitat la oameni în timp ce am băut niște limonadă și Irish Coffee.
L-am văzut pe domnul Robu cu soția, acum îmi pare rău că nu l-am invitat să bem împreună o cafea, poate altădată, am văzut și alți oameni pe care-i știam de undeva pentru că le văzusem poza printr-un ziar oarecare, am văzut femei frumoase, YouTuberi (cred, pentru că aveau în mâini tot felul de camere și telefoane montate pe un ghimbal) și tot felul de alți oameni interesanți…
Și am văzut cel puțin 10 grupuri de turiști, probabil din alte țări, care veniseră să vadă biserica aceea.
Pe lângă turiștii veniți în grupuri organizate cred că au mai fost și cel puțin 100 de alte persoane.
Și se întâmpla cam așa:
Oamenii ăia veneau fericiți, își făceau niște selfie-uri în fața bisericii, după care se duceau la ușa aceea centrală și țopăiau acolo ca niște maimuțe încercând să ajungă la mânerul acela care este montat la o astfel de înălțime încât să ajungă la el călăreții, nu oamenii care vin pe jos.
Constatând că ușa aceea este închisă se duceau pe rând la cele două uși laterale și constatau că sunt închise și alea.
După care se așezau pe treptele bisericii, în partea umbrită, stăteau puțin să se odihnească, unii își mai făceau un selfie și plecau dezamăgiți.
Vestea pozitivă este că la scurt timp după ce i-am criticat pentru că nu le merg ceasurile, și ca urmare cineva de acolo a spus că sunt “un comunist bătrân”, ceasurile au pornit.
Le aduc la cunoștință că le dau voie să mă mai facă încă odată oricum, dar să deschidă dracului ușile alea, să poată intra lumea acolo tot timpul, ca și la Catedrală, să stea la răcoare, să asculte orga aia cum cântă sau să se gândească la tot felul de chestii.
***
Elon Musk avertizează lumea: Civilizația se prăbușește din cauza unui lucru inteligent VIDEO
Elon Musk, proprietarul Tesla, Space X și Twitter, care a vorbit la reuniunea anuală al Wall Street Journal CEO Summit de la londra, a făcut câteva prognoze fatale referitoare la viitorul lumii. El a prezis că se va produce o cursă a înarmărilor cu ajutorul inteligenței artificiale și un ”război cu drone”, pe măsură ce civilizația noastră ”se prăbușește”.
Un „guru” mondial profeţeşte pacea în Ucraina. Cine crede că este ţara care va înclina balanţa
Profeţia americanului Henry Kissinger, care mâine împlineşte vârsta de 100 de ani, despre Ucraina pune China în prim-plan.
Acțiuni disperate care prefațează dezastrul
Lupta pentru menținerea supremației dolarului se încinge. Pentru că în joc este bunăstarea occidentului menținută timp de decenii cu avioanele și tancurile NATO, conflictul se va prelungi până când una dintre tabere fie va arunca prosopul, fie prima rachetă nucleară.
După cât de înverșunat pare Pentagonul să ducă escaladarea pe noi culmi, aș paria că într-o situație limită, de criză economică profundă, mai degrabă Casa Albă va apăsa prima pe butonul roșu din valiza nucleară a lui Joe Biden. Atât de disperați par a fi politicienii de sub tutela Washingtonului.
Poliția i-a escortat pe acționari prin grupul de protestatari, până în sediul TotalEnergies. Aceștia au fost obligați să-și lase telefoanele în genți sigilate, pe toată durata Adunării Generale.
Investitorii urmează să voteze o rezoluție pentru accelerarea procesului de reducere a emisiilor poluante, propusă de o parte dintre ei și de grupul de activiști Follow This. Consiliul de Administrație al companiei se opune acestei rezoluții. Consiliul le va cere acționarilor să aprobe propria versiune a planului, cu obiective mai modeste.
Reuters amintește că acțiuni similare au avut loc și înainte de Adunarea Acționarilor din Shell și BP. Activiștii pentru climă le cer tot mai aprins companiilor din domeniul petrolie să își seteze obiective mai stricte în privința emisiilor de gaze cu efect de seră.
Cipuri implantate în creier uman: Compania lui Elon Musk a primit avizul pentru efectuarea studiului
Compania de implanturi cerebrale a lui Elon Musk, Neuralink, a anunțat că U.S. Food and Drug Administration (FDA) a dat undă verde primului său studiu clinic pe om.
Fenomenul de creștere „alarmantă și necontrolată” a publicității înșelătoare și mincinoase la suplimentele alimentare reprezintă un afront grav la adresa consumatorilor, a sănătății acestora și a companiilor responsabile care activează în această industrie, avertizează Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER). Producătorii de medicamente le cer autorităților să intervină de urgență pentru a reglementa acest tip de publicitate, în special în mediul online și pe platformele social media, unde aceasta a atins „proporții alarmante”.
Fostul ministru Sebastian Vlădescu și cumnatul lui Mircea Geoană, condamnați definitiv la închisoare
Fostul ministru de Finanțe, Sebastian Vlădescu a fost condamnat definitive la 7 ani și 4 luni de închisoare în dosarul modernizării căii ferate București-Constanța. Mircea Costea, cumnatul lui Geoană, a primit 6 ani. Fostul parlamentar, Cristian Boureanu, a scăpat, deoarece pentru el faptele s-au prescris. A fost instituit sechestru pe toate averile, au decis judecătorii […]
Fostul preşedinte Eximbank Ionuţ Costea a fost dat în urmărire vineri, 26 mai, după ce a fost condamnat definitiv în dosarul reabilitării căii ferate Bucureşti – Constanţa.
Poliţia Română încheie pe bandă rulantă contracte de achiziții de reactivi cu o companie pe care Direcţia de Investigare a Fraudelor a IGPR a cercetat-o penal în scandalul gripei aviare, din perioada 2004-2005. Firmă controlată de fiul fostului director al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, Ştefan Nicolae.
Psiholog: Reclamele la pariuri fac un rău uriaș. Dependența de jocuri de noroc este reală
România este acaparată de reclame la jocuri de noroc. Aproape la fiecare colț de stradă există un banner sau un afiș, multe de mare întindere, în care ți se promite un câștig rapid și ușor la pariuri sau la păcănele.
Președintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, a continuat vizita la Timișoara
Vineri, Frank Walter Steinmeier și-a început acțiunile cu o deplasare la Liceul Lenau. De aici a vizitat Sinagoga din centrul orașului, pentru ca ulterior să bifeze și o deplasare la Cazarma U, unde are loc o expoziție de artă modernă. Totodată, a admirat și Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, care a fost de curând redeschis publicului după renovare.
Impresiile președintelui Germaniei după vizita în Timișoara: ”Mi-a spus că este impresionat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a fost gazda preşedintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care s-a aflat timp de două zile la Timişoara în vizită oficială. Fritz a anunţat că reacţia oaspetelui a fost una de uimire şi entuziasm.
Deșeurile rămase în urma lucrărilor de construcție în zona metropolitană a Timișoarei ar putea fi folosite pentru realizarea unui nou parc, este propunerea viceprimarului Cosmin Tabără. De asemenea, el a mai propus, în cadrul unei întâlniri pe teme de mediu, unirea Pădurii Verzi cu Pădurea Bistra, printr-un coridor forestier.
Tabără a lansat și o idee interesantă, anume folosirea pământului și resturilor din deșeuri din construcții pentru ridicarea unui … deal.
”Am lansat specialiștilor o provocare în gândire în privința deșeurilor rezultate în urma construcțiilor (decopertări, pământ rezultat din săpături, igienizare spațiu urban) care să fie depozitat într-un singur loc, cu o consolidare care să dea stabilitate. Acela să fie locul de depozitare din toată zona metropolitană. Pe lângă igienizarea și protecția mediului s-ar constitui o movilă/deal de pământ, care în timp să fie împădurită și transformată în parc, zonă de agrement, dar va constitui și o stavilă în fața vânturilor puternice sau o modalitate de absorbție naturală a căldurii”, a mai spus Tabără.
În jurul Timișoarei sunt două zone (încă) împădurite, Pădurea Verde și Pădurea Bistra, iar acestea ar trebui să fie legate, este propunerea lansată de viceprimarul Cosmin Tabără. De asemenea, el a mai lansat o propunere inedită, deșeurile rămase în urma construcțiilor ar putea fi utilizate pentru realizarea unui ”deal”, care ar putea fi ulterior împădurit și transformat în parc.
Fritz, proiect pe fonduri europene pentru un mare campus de educaţie duală în domenii tehnologice
Primarul municipiului Timişoara anunţă în cadrul emisiunii de business ZF Live că a depus un proiect pe fonduri europene pentru un mare campus de educaţie duală în domenii tehnologice. Valoarea proiectului este de peste 20 de milioane de euro.
Deputatul social-democrat de Timiş, Alfred Simonis, a anunţat, vineri, că, în 12 iunie, vor porni lucrările la noul hub de sănătate de la Spitalul Judeţean Timişoara, care va găzdui Urgenţele, Secţia ATI şi un nou Centru de Mari Arşi, toate fiind interconectate prin pasarele. Investiţia se ridică la 66 milioane de euro, bani de la Banca Mondială.
Ce facem astăzi, 27 mai 2023, în Timișoara?
Sâmbătă, 27 mai, puteți participa la o mulțime de evenimente: concerte, ateliere, festivaluri, târguri, spectacole, expoziții, proiecții de film sau petreceri în oraș.