Ramona Băluțescu March 28, 2022

 

Domnule Lucian Bode,

Sunt unul dintre jurnaliștii ce au specializare de peste două decenii în medicină, din cele trei decenii de când public. Îmi pasă de binele celor de lângă mine și iau atitudine atunci când acest bine e încălcat. De aici vine și faptul că ACUM MAI BINE DE UN AN am dorit să fac o sesizare la IPJ Timiș, legată de nerespectarea purtării măștii și a distanțării sociale din partea unor oameni care nu doar că ar trebui să fie conștienți de problemele venite cu COVID-19 dar să fie și modele de urmat pentru cei din preajmă.

Am dorit să am o discuție scurtă, înainte de a înregistra respectiva sesizare, cu șeful Inspectoratului Timiș de atunci, comisarul șef Dan Constantin Stoicănescu, și l-am întrebat de crede că oamenii lui vor avea o problemă legat de faptul că sesizarea pe care vreau să o fac conține „nume”. Întrebam acest lucru deoarece o altă sesizare a mea, legată de fețe bisericești cu un anumit rang, rămăsese… în aer. Comisarul șef mi-a răspuns că nu, și să înregistrez sesizarea, și voi vedea că i se va da curs. Ceea ce am și făcut. Cu înregistratul. Cu datul cursului, însă, povestea a rămas tot în aer. Adică nu s-a mai întâmplat nimic.

Nu știu ce înseamnă asta, dar am primit codul 48ig144867 pentru sesizarea mea, înregistrată la dumneavoastră pe portal. Dar, ca să vă fie mai simplu, găsiți povestea și aici:

https://infotimisoara.ro/functia-popeasca-va-bate-si-gradul-politienesc-in-banat/

Așadar, în 5 ianuarie 2021 solicit oamenilor dumneavoastră să ia măsuri. În 10 ianuarie 2021 public articolul acesta. Ce include și promisiunea mitropolitului ortodox Ioan Selejan, unul dintre cei în cauză, numiți în sesizare, că va fi mai atent la purtatul măștii. În 11 ianuarie 2021, același mitropolit vizitează Consiliul Județean Timiș, cerând să se adreseze oamenilor (pentru că, desigur, e mai puțin relevant că trăim într-un stat laic) și este văzut în toate fotografiile de la eveniment cu masca ținută doar pe gură.

Să vedem ce spuneți dumneavoastră, ministrul Afacerilor Interne, în 23 ianuarie 2021, ca replică oferită populației:

Toleranță zero față de nerespectarea Legii!

Referitor la evenimentul care a avut loc vineri seară, când polițiști din cadrul Poliției Capitalei au identificat în interiorul unui restaurant din Centrul Vechi al Bucureștiului 27 de persoane, printre care se afla și un ofițer de poliție cu funcție de conducere din cadrul Direcției Generale de Poliției a Municipiului București, doresc să fac câteva scurte precizări.

De aproximativ 1 an ne confruntăm cu pandemia provocată de noul coronavirus. Respectarea măsurilor care au fost luate la nivel național, pentru a preveni răspândirea acestui virus, trebuie să fie o prioritate pentru noi toți. Doar așa putem reveni la o viață socială normală pe care ne-o dorim.

Majoritatea românilor au înțeles acest lucru și vă mulțumesc pentru aceasta.

În același timp, vreau să le mulțumesc polițiștilor, jandarmilor, polițiștilor de frontieră și pompierilor care sunt în Prima Linie și care dau dovadă de profesionalism atunci când acționează pentru siguranța noastră!

Citește și:  Astăzi mama mi-a spus

Fără doar și poate, responsabilitatea și corectitudinea cu care ei au acționat în această perioadă au avut efecte asupra limitării răspândirii virusului.

Din informațiile pe care le dețin în acest moment, în cazul menționat, s-a dispus deja declanșarea cercetării prealabile față de ofițerul respectiv, pentru a se stabili existența sau inexistența unei abateri disciplinare și a vinovăției sale, sub aspectul încălcării îndatoririlor care revin profesiei de polițist, prevăzute de Legea nr. 360/2002, având în vedere că acesta este și desemnat, la nivelul Poliției Capitalei, să coordoneze activitățile specifice de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.

Așa cum am menționat și cu alte ocazii, vreau să vă asigur că sunt hotărât să nu tolerez nicio abatere de la Lege, indiferent de numele sau calitatea persoanelor care sunt implicate în astfel de cazuri. Nimeni, indiferent de statutul său social, nu este mai presus de Lege!

Totodată, vreau să subliniez că, atâta timp cât voi deține mandatul de ministru al Afacerilor Interne, mă voi implica cu toate forțele mele pentru ca imaginea structurilor din MAI, fie că vorbim de polițiști, jandarmi, pompieri sau polițiști de frontieră, să reflecte calitățile și adevărata valoare a personalului.

Uniforma pe care fiecare angajat al Ministerului Afacerilor Interne o îmbracă trebuie să fie un model de urmat pentru noi toți!”

Dumneavoastră erați deja ministru al Afacerilor Interne și în momentul sesizării mele, sunteți în același post și acum. Îmi explicați, vă rog, cum e cu „toleranța zero față de nerespectarea legii”, dacă oamenii dumneavoastră m-au lăsat fără un răspuns la o sesizare clară, despre o faptă recunoscută și asumată de către făptași, de mai bine de un an? Și nici măcar la o sesizare venită din partea unui cetățean, ci din partea unuia care e dublat de un jurnalist.

Pozele cu mitropolitul Selejan sfidând legea au continuat să apară, în perioada când exista obligativitatea purtării măștii. Mai mult, oamenii spuneau că, la vizitele pe care le făcea, mitropolitul cerea oamenilor să-și dea masca jos, „să le vadă fața”, în ciuda reglementărilor momentului. Probabil povestea asta nu e fără legătură cu infectările ce s-au întâmplat la sediul Mitropoliei, cu faptul că a și murit cineva în urma lor, sau cu trenarea, cel mai degrabă intenționată, a realizării listelor pentru vaccinare cu personalul instituției respective. Trebuie să respectații colegii cu grade în alte structuri, sau vă sfiiți să vă legați de fețe bisericești? Voi aștepta un alt an pentru răspuns? (În cazul acesta, promit să repet întrebările în ziar). Sau veți binevoi a-mi explica de ce m-au lăsat subordonații dumneavoastră fără răspuns, și îmi veți spune și ce se va întâmpla, totuși, cu contravenienții?

Ramona Băluțescu

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*