Eu schimbarea administrației mi-am imaginat-o destul de spectaculos, cam ca într-un film al lui David Lynch.
Undeva, în fața intrării principale, noul primar, împreună cu o parte din echipa de campanie fac poze. Bineînțeles nu lipsesc niște femei sexoase, rujate, cu mini, cu ciorapi cu dungă, unele din cele care ulterior au devenit consiliere, altele de pe la partid.
Tineri frumoși și deștepți. Dar, din păcate, fără nici o experiență sau cu experiență de ONG-ist sau corporatist, ceea ce e altceva decât viață reală. Sandwich de Subway. Iar lipsa de experiență, așa cum știm cu toții, nu poate fi înlocuită cu rațiunea pură, nici chiar în cazul extrem de rar în care aceasta este practicată.
De aceea, pe lângă cei de la intrarea principală îmi imaginam că prin spate intră niște domni, cu toții seamănă între ei, trecuți bine de 40-45 de ani, părul a cam început să-i părăsească, cu toții au niște ochelari din ăia fără rame, genți cu laptopuri în mână. Meseriași cu experiență care nu au treabă nici cu partidele, nici cu vreo țară anume, dar știu cum se fac lucrurile.
Unul din ei va fi și șeful serviciului “Mari proiecte”.
În imaginația mea omul ăsta se va ocupa de lucrurile importante cu durată mare de execuție, Pasajul Solventul. Bogdăneștilor. Sau, că tot ne dăm cu curul de pământ că mașinile poluează, dar nu facem nimic pentru a rezolva problema, un serviciu feroviar/transport în comun care va porni la fiecare oră, începând de la 6.00 până la 23.00 de la Gara de Nord și va trece prin stațiile de la Gara de Vest, Gara de Sud, Giroc, Rudicica, Urseni, undeva la est de Moșnița Nouă, Bucovăț, Remetea Mare și se întoarce pe linia existentă la Gara de Nord. Vreo 50 de Km. Iar fratele său geamăn va parcurge același traseu, dar în sens opus. Nu mare lucru, dacă calculăm și staționările, probabil am avea două trenuri pe sens cu câte două-trei-patru vagoane, mai mult un tramvai, dar care ar fi o alternativă la miile de mașini care ne otrăvesc aerul în permanență. Bineînțeles că ar trebui făcute niște măsurători, dar eu cred că așa o chestie ar funcționa și ar avea succes. Am putea merge cu trenul și să luăm masa la Daff Junior, dar am putea merge și la baie la Albina, la shopping la Iulius Mall sau dincolo, la City Shopping Center, sau navetiștii de la Moșnița, Chișoda sau Giroc ar putea să renunțe la autoturisme.
Un alt meseriaș din ăsta cu guler alb s-ar ocupa de serviciul care rezolvă problemele de mai mică importanță, dar fără de care un oraș nu poate trăi, amenajează WC-uri publice adevărate, înființează serviciul care se va ocupa de repararea mobilierului stradal, sau serviciul care va avea ca unică sarcină întreținerea malurilor Begăi, chestii din astea.
Iar al treilea e viitorul șef al serviciului care va repara lucrurile stricate de precedenta administrație. Un tip care va face, împreună cu serviciul pe care îl are în subordine, ceva asemănător cu un tatuator care transformă ancora aia sub care scrie “Mia+Bebe=Love” într-un dragon tehnicolor și tridimensional. Adică, de exemplu, va trasa de-a lungul întregii străzi Martirilor, pe ambele laturi, câte o bandă cu lățimea de jumătate de metru la distanța de 1.2 metri de actuala bordură și acolo va planta un gard verde care să protejeze bicicliștii de mașinile care trec în viteză pe carosabil, și pe toată lumea de pe pista de biciclete sau de pe trotuar de noxele degajate de acestea. Sau va planta copaci în Piața Libertății.
Se pare că omul ăsta extrem de important pe care mi-l imaginam există deja și ne-a anunțat că, în sfârșit, s-a apucat de treabă.
Bineînțeles că nu putem să ne așteptăm ca săptămâna viitoare să vedem copaci la Primăria Veche, probabil că acest lucru se va întâmpla abia târziu în toamnă, atunci se mută copacii.
Cum va arăta (și cum ar fi trebuit de fapt să arate)?
Păi, putem să ne facem o idee dacă citim niște fragmente din articolul REABILITAREA SPAȚIILOR PUBLICE DIN CENTRUL ISTORIC AL TIMIȘOAREI apărut în revista “Arhitectura” din 2 aprilie 2015:
Piața Libertății
Fosta piaţă de paradă şi loc de reprezentare a Comenduirii (conducerea militară a Cetăţii Timişoara) a avut un caracter reprezentativ militar. Claritatea ei compoziţională şi relaţiile cu vecinătăţile erau justificate prin această funcţiune. Amenajarea ei ulterioară a diminuat relaţiile compoziţionale între suprafaţa pieţei şi clădirile militare sau vechea primărie. Amenajarea ei a fost generată de impunerea traseului diagonal al liniei de tramvai şi apoi, progresiv, de o serie de amenajări peisagistice conjuncturale şi confuze în care relaţia pieţei cu fronturile definite de clădiri s-a pierdut.
În acest caz, reabilitarea spaţiului public va impune refacerea coerenţei pavimentului şi a continuităţii lui, păstrându-se un singur obiect dominant – monumentul plasat în axul fostei primării. Soluţia nu va diminua suprafaţa de vegetaţie actuală, dar o va ridica de la sol. Gazonul va fi înlocuit cu o plantaţie suplimentară de arbori, în completarea celor existenţi, în aşa fel încât circulaţia pietonilor să permită trasee mult mai libere, fără să îşi piardă suprafeţele de umbră care oferă confort. Bilanţul suprafeţelor de spaţiu verde va fi echivalent, dar piaţa îşi va păstra mineralitatea pe care a avut-o atunci când a fost conceput
O concesie care ar putea fi făcută spaţiului verde, după modelul întâlnit în zona istorică a Bruxelles-ului: cuiburi minuscule de pământ vegetal protejat cu feronerie şi adosat faţadelor în zona burlanelor, din care se ridică vrejuri de plante agăţătoare cu caracter decorativ, până spre etajele superioare. Este o chestiune de ambient, care va personaliza numai în anumite cazuri spaţiul urban.Există totuşi o concesie care ar putea fi făcută spaţiului verde, după modelul întâlnit în zona istorică a Bruxelles-ului: cuiburi minuscule de pământ vegetal protejat cu feronerie şi adosat faţadelor în zona burlanelor, din care se ridică vrejuri de plante agăţătoare cu caracter decorativ, până spre etajele superioare. Este o chestiune de ambient, care va personaliza numai în anumite cazuri spaţiul urban.
***
Sandwichurile cu ton nu conțin nici măcar ADN de ton. Și voi care credeți că numai noi avem hoți.
Vedeți voi, de aia nu mi-am luat niciodată ton de la Subway, dar îmi place șaorma din Bazar.
Acolo vezi carnea aia care se frige, vezi și cartofii, vezi și salata. Întotdeauna cer să nu mi se pună nici un fel de sosuri și nici murături, niciodată nu știi ce conțin chestiile astea și te mai și murdărești cu ele.
***
Presedintele rus Vladimir Putin a pledat pentru ”restabilirea” unei aliante cu Europa si pentru a lasa in urma ”neintelegerile” si ”nemultumirile” din trecut, intr-un editorial publicat marti de cotidianul Zeit, preluat de agentia EFE, in ziua cand se implinesc 80 de ani de la invadarea Uniunii Sovietice de catre Germania nazista.
***
UE lucrează la o serie de programe UE pentru reducerea emisiilor de CO2 și introducerea unor noi practici cu impact redus asupra mediului. Dintre acestea, traficul auto este unul dintre principalele: obiectivul este de a […]
***
Analiza de laborator a sandvișurilor de ton Subway nu reușește să identifice ADN-ul de ton
New York Times comandă testarea sandvișurilor de ton în valoare de 60 de inci, dar cercetătorii nu au reușit să identifice o specie
Un test de laborator comandat de New York Times nu a reușit să identifice ADN-ul de ton într-o serie de sandvișuri de ton Subway.
Pâinea de la metrou nu este pâine, hotărăște instanța irlandeză
Un reporter a achiziționat „mai mult de 60 de inci de sandvișuri de ton Subway” de la trei vitrine din Los Angeles, apoi a angajat un laborator specializat de testare a peștilor. Cercetătorii nu au reușit să identifice o specie.
„Există două concluzii”, a declarat pentru Times un purtător de cuvânt al laboratorului. „Unul, este atât de puternic prelucrat încât orice am putea scoate, nu am putut face o identificare.
„Sau avem ceva și nu există nimic care să fie ton.”
***
Moartea unui rom a îngenuncheat de poliția cehă în comparație cu cea a lui George Floyd
Filmările video contestă afirmațiile oficialilor că cauza morții nu are legătură cu arestarea omului
Imaginile video ale unui ofițer de poliție îngenuncheat pe gâtul unui rom care a murit ulterior într-o ambulanță sunt distribuite cehilor pe rețelele de socializare, ceea ce îi determină pe mulți să compare tratamentul său cu cel al lui George Floyd.
***
Având în vedere că Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți Legea privind cumpărarea vechimii în muncă, adoptată de Parlament în luna mai, de precizat ar fi faptul că noutatea este dată de prelungirea unui termen important. De la început trebuie spus că nu oricine poate să cumpere vechime în muncă, dacă la asta s-au gândit mulți. Pot face asta persoanele care nu au calitatea de pensionari, evident. De asemenea, se poate face de către cei care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.
***
Premierul Florin Cîțu spune că Guvernul va face reforme prin ordonanțe de urgență, pentru că mai multe proiecte ale executivului au fost blocate în Palament, deși acolo există o majoritate a coaliției. Cîțu a dat ca exemplu creșterea alocațiilor pentru copii, care urmează să fie decisă prin OUG.
***
Florin Cîţu anunţă că alocaţiile vor creşte cu 20%. Parlamentul nu şi-a făcut treaba
***
Premierul Florin Cîțu a declarat marți seară că, în urma votului pentru scoaterea educației sexuale din școli, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, va fi introduce de anul viitor un modul obligatoriu care se va numi educație pentru viață. Totodată, premierul a spus că este supărat pentru votul din Senat al colegilor PNL și că el ar fi votat altfel.
***
E oficial! Ce restricții de ridică la 1 iulie
Premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de joi noile măsuri de relaxare care vor intra în vigoare la 1 iulie. Printre acestea se numără redeschiderea târgurilor şi talciocurilor din ţară, cu respectarea normelor de siguranţă sanitară
”Noi am prezentat deja aceste măsuri în Hotărârea CNSU, vreau doar să readuc aminte, pentru că am fost prin ţară şi este o întrebare despre târguri şi talciocuri şi aşa mai departe: se redeschid de la 1 iulie, bineînţeles, în funcţie de normele de securitate, de siguranţă, dar se redeschid toate de la 1 iulie. Decizia o vom lua joi în şedinţa de guvern”, a anunțat Cîţu, marţi, la postul public de televiziune.
Premierul a fost întrebat dacă se vor mai relaxa condițiile și în ceea ce privește portul măștii de protecție.
”Încă nu am primit propuneri în acest sens, poate, dacă… să se umble la ceea ce înseamnă spaţiu închis în birou, dacă toate persoanele sunt vaccinate – avem acum cinci persoane. Nu am primit încă o propunere, dacă primesc o propunere şi este bine fundamentată, nu aş avea o problemă cu acest lucru”, a răspuns șeful Guvernului.
”Până la urmă, dacă sunt vaccinate toate persoanele într-un birou, este normal să aibă nişte beneficii dacă s-au vaccinat”, a adăugat Cîţu.
***
USR-PLUS va propune coaliției de guvernare o modificare de structură la cartea de identitate, astfel încât aceasta să nu mai conțină adresa de domiciliu a…
***
***
Expert român: „România înregistrează 180 de decese la fiecare 100.000 de locuitori din cauza poluării”
România înregistrează aproximativ 180 de decese la fiecare 100.000 de locuitori, din cauza poluării. Cercetătorul Silviu Gurlui atrage atenţia că realitatea din teren este şi mai dură, având în vedere că în aerul pe care îl respirăm circulă compuşi nocivi care nu sunt prinşi în legislaţie. Deci nu sunt monitorizaţi.
Suntem mai obosiţi şi mai predispuşi la obezitate, iar asta din cauza unor particule care sunt tot mai prezente în aerul pe care îl respirăm zilnic. Produc afecţiuni ale aparatului cardio-respirator, cardiovascular, iar o treime dintre accidentele cerebrale sunt cauzate de aceste particule.
Cercetătorul Silviu Gurlui vorbeşte în cadrul unui interviu pentru „Adevărul” despre realitatea din teren, dincolo de cifrele oficiale, şi ne oferă şi câteva soluţii pentru diminuarea acestui fenomen îngrijorător – poluarea.
„Adevărul”: Despre poluare s-a vorbit foarte mult în ultima vreme. Mai multe oraşe din ţară au înregistrat o poluare record în anii de dinainte de pandemie. Ce s-a întâmplat din 2019 până în prezent, în contextul pandemiei de coronavirus?
Silviu Gurlui: E drept, o serie de restricţii au dus la o modificare a distribuţiei poluanţilor, lucru care s-a întâlnit mai peste tot în ţară. Evaluarea mea a fost pentru primele luni ale anului 2020. Şi am constat o scădere, mai ales în perioada în care restricţiile au fost mai dure. Mă refer la acei compuşi clasici pe care noi îi monitorizăm. S-a înregistrat o scădere cu aproximativ 30% a acestor compuşi, dar doar în perioada restricţiilor impuse în contextul pandemic.
***
***
De ce nu e recomandat să facem duș în timpul furtunilor. Explicațiile unui profesor de fizică
În timpul furtunilor de vară e recomandat să evităm duşurile şi sălile de baie, deoarece instalațiile sanitare pot conduce electricitate. Avertismentul vine de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Profesorul de fizică Silviu Gurlui a explicat la Digi24 cum se produc aceste fenomene.
***
Miercuri va fi cod portocaliu de caniculă în cinci județe
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu pentru ziua de miercuri, care anunță „val de căldură și disconfort termic accentuat”. „În județele Arad, Bihor, Caraș-Severin, Satu Mare și Timiș, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfortul termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și […]
***
Cealaltă poveste a Cascadei Bigăr de care nu vrei să auzi
Fix în buza sezonului vacanțelor Cascada Bigăr s-a prăbușit. Nu s-a așteptat nimeni, probabil, apoi situația s-a mai liniștit și s-a ajuns la o oarecare concluzie că și dacă nu se rupea mult n-o mai ducea. Ghidul turistic Mircea Jumanca a acuzat statul că nu i-a păsat suficient și că din cauza intervenției omului în circuitul apei s-a ajuns la așa ceva. Pe de altă parte, Romsilva a ieșit și-a zis că nu-i chiar așa.
Prima ceartă a fost fix asta: între Romsilva și activiști de mediu. Mircea a spus că travertinul, roca din care este formată cascada, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie. De cealaltă parte, Romsilva a zis că nu-i posibil. Păstrăvăria respectivă a fost construită în perioada 1986-1988, iar în ultimii 33 de ani nu a mai fost nicio altă lucrare. Altfel spus, cascada s-a sinucis și n-a lăsat bilet de adio.
Nu m-am apucat să scriu însă aici ce-au zis o parte și alta și ce simt românii, în general, despre o cascadă pe care cei mai mulți n-au văzut-o. Nici eu n-am fost acolo, dar am aflat de ea acum vreo cinci ani, cu ocazia unei dezbateri imense: e sau nu frumoasă? S-a lucrat cu Photoshop deschis pe lângă cascadă sau e ea chiar superbă?
***
***
Primăria Timișoara plănuiește să planteze noi arbori în Piața Libertății
Verdeața ar putea reveni în Piața Libertății, transformată de fosta administrație în piață de evenimente. Actuala conducere a Primăriei Timișoara are în vedere să planteze arbori mari acolo ca să transforme spațiul într-unul prietenos pentru timișoreni chiar și în perioada verii. Consilierul personal al primarului, Rudolf Graf, a declarat, azi, la Radio Timișoara că „acolo […]
***
„Ceauşescu se vedea un fel de Burebista comunist, care rezistă imperiului sovietic”
Construcţia mitologică a dacilor a prins cote monumentale în discursul comunist al Epocii de Aur. Tovarăşul aproape că ajunsese să se creadă descendent direct din familia lui Decebal, însă Revoluţia din 1989 nu a pus capăt acestei aberaţii, dimpotrivă. De aceea am luat un scurt interviu despre Dacii-strămoşii noştri, profesorului Adrian Cioroianu specialist în istoria comunismului românesc.
***
Inelul cu diamante al lui Jupiter
O nouă petiție care-l privește pe miliardarul Jeff Bezos a început să se rostogolească pe Internet. De data asta e vorba despre o inițiativă să nu mai fie primit înapoi pe Pămînt după ce pleacă în spațiu. Ca de fiecare dată, presimt că și acum ne luăm țeapă. Jeff Bezos oricum n-avea de gînd să se mai întoarcă pe Pămînt. Și-a cumpărat propria planetă ca să scape de săraci și nici unul dintre noi n-a fost invitat. Gestul lui Cristiano […]
***
Șapte mituri despre educația sexuală în școli
1) Educația sexuală îi va învăța pe elevii să facă sex! Educația oferită de cine? De aceiași profesori care produc, după 12 ani de muncă fără preget, 40% analfabeți funcțional? De ăștia vă temeți că produc Emmanuelle și Rocco Siffredi? În cel mai bun caz vor produce doar 40% impotenți funcțional. 2) Educația sexuală îi va încuraja pe elevi să facă sex la școală! Nu mai fiți ipocriți, nu asta e adevărata problemă. Problema e că în continuare avem școli cu […]
***
Publicația infotimisoara.ro este în slujba cetățenilor și are în spate o echipă de oameni pasionați pentru a acoperi domenii variate pentru un oraș cât mai informat.
🔸SUSȚINE și tu jurnalismul independent –> https://www.patreon.com/infotimisoara