Un nou scandal al suplimentelor alimentare, de astă dată în Japonia.
Am mai spus asta, în condițiile în care suplimentele alimentare au cam același regim ca și al roșiilor din piață, adică nimeni nu le controlează și nimeni nu știe ce conțin, cel mai bine ar fi să nu le cumpărați și să nu le consumați.
Iar dacă un medic vă recomandă sau vă prescrie suplimente alimentare, neapărat să schimbați medicul.
Pentru că cineva care vă prescrie așa ceva în loc de medicamente nu este un medic adevărat, ci doar un impostor care și-a făcut rost de o diplomă.
„Este timpul să vorbim despre căderea Kievului”.
Eu chiar nu cred că Kievul va cădea, în sensul că va deveni rusesc sau altfel decât ucrainean.
Poate va cădea guvernul care își are sediul la Kiev, dar asta este cu totul altceva, așa cum România nu a însemnat Ceaușescu, nici Ucraina nu înseamnă Zelensky.
„Micul întreprinzător e sufocat de multinaționale. Tinerii nu mai au vise antreprenoriale, ci cum să studieze la Stanford sau Harvard pentru a prinde un loc în plasa de fluturi a noilor oligarhi de pe Wall Street. N-au nevoie de înțelepciune, ci de vasalitate premeditată. Le place să li se dicteze ce au de făcut. Robotesc în metrul pătrat din turnurile de sticlă (batjocoritor numite Office-uri) și n-au alte aspirații decât să tragă un City-break în Bahamas. Inițiativele, cum s-ar zice, mor la intrare.
Care e diferența dintre fostul proletariat din fabrici și uzine și proletariatul corporatist?”
Este adevărat ce se spune în acel text.
Dar diferența dintre fostul proletariat din fabrici și uzine și cel corporatist de acum este uriașă. Și nici măcar nu are de-a face cu ideologia.
Amintiți-vă de anii ’90
Domnul Popescu, strungar de categoria a 6-a, vârful la care putea ajunge un meseriaș, ajunsese șomer.
Doamna Marin, ajunsese și ea șomeră, cândva pe la mijlocul acelor ani.
O mulțime de oameni își pierduseră statutul și trebuiau să-și găsească o modalitate de a-și asigura existența.
Dar, Domnul Popescu făcuse în școala de ucenici desen tehnic, făcuse rezistența materialelor, făcuse tehnologie, așa că nu a fost o problemă pentru el să se recalifice într-o meserie în care avea nevoie de acele cunoștințe.
Descoperise că în noua societate capitalistă exista nevoie de sisteme de protecție pentru ușile magazinelor.
Așa că și-a amenajat un mic atelier și și-a făcut un SRL care repara rulourile acelea care protejau ușile acestora.
Domnul Dudaș, colegul său, care făcuse aceeași școală, a găsit undeva într-un teanc de hârtii vechi dintr-un pod în care făcuse curățenie, niște desene tehnice ale unui seif.
A luat un împrumut, a cumpărat de la o întreprindere, la preț de fier vechi, o freză veche făcută la Cugir, un strung fabricat în anii ’50 la Uzinele Iosif Rangheț, un aparat de sudură și-a făcut singur, că se pricepea la tot felul de lucruri, și și-a făcut o micuță fabrică de seifuri.
Am fost acolo câțiva ani mai târziu când începuse să prindă cheag și își cumpărase și un 386 pe care l-am învățat să-și facă evidența operativă, nu era un bogat dar își asigura pâinea de zi cu zi.
Doamna Marin, ce să facă?
A făcut ce a știut, că știa să facă contabilitate, știa cum se scrie o formulă contabilă, cum se face o balanță…
Și-a cumpărat și ea un calculator, i-am vândut un program de contabilitate, și-a căutat clienți cărora le ținea contabilitatea firmei, pe domnul Popescu, pe domnul Dudaș și încă vreo 10-20 ca ei.
Lăcătușului care fusese concediat de la Fabrica de Mănuși nu i-a fost greu să se apuce de făcut porți din fier forjat sau garduri, sau garaje, din cornier și tablă, că el în școală nu învățase să repare mașini de cusut ci învățase să facă orice lucru care însemna lăcătușerie, de la o cheie pentru o yală de apartament până la o teacă din Zirconiu pentru combustibil nuclear.
Toți oamenii ăștia s-au descurcat pentru că cunoșteau principiile, bazele unei meserii, Doamna Marin știa care sunt principiile contabilității, îți recita planul de conturi și dacă o sculai din somn la 3 noaptea, Domnii Popescu, Dudaș și alte milioane de oameni care făcuseră o școală de ucenici sau o școală profesională în țara asta își cunoșteau și ei meseriile, zidarul nu știa numai să pună cărămizi una peste alta și mortar între ele, știa să pună și faianță, și gresie, și să zugrăvească și multe altele…
Amintiți-vă că cine termina un liceu la acea vreme avea o meserie, prietenul meu Micuțaru Dumitru când a terminat liceul ăla de pe Gheorghe Lazăr s-a angajat la Drumuri și Poduri și în scurt timp ajunsese supraveghetorul și îndrumătorul unor oameni care lucrau la noul Pod al Muncii, prietenul Vali nu a avut nevoie de nici un fel de training ci în prima zi de lucru i s-a pus în brațe o nivelă și a fost trimis să măsoare nu știu ce drumuri, o prietenă care terminase nu știu ce liceu avea calificarea de depanator radio-tv, un alt băiat care terminase liceul ăla de la Poștă a fost în stare să facă un generator de semnale, asta însemnând că l-a făcut de la A la Z, a știut să proiecteze cablajul imprimat, să-l corodeze, să planteze și să lipească piesele și să-i facă o carcasă.
Este adevărat, nu l-a proiectat el ci l-a făcut după o schemă din revista Tehnium. Pentru a-l proiecta ar fi trebuit să fi terminat o facultate de profil sau să fie un pasionat.
Toți oamenii ăia știau să facă lucruri și mai ales cunoșteau principiile de bază după care sunt făcute acele lucruri.
Contabilul, de exemplu, știa ce sunt alea conturi, știa planul de conturi, știa ce și când un anumit cont se înscrie în dreapta, adică e creditor, și când îl înscrii în stânga, adică la debit, știa cum se face o balanță contabilă, ce cu ce trebuie să aduni ca să rezulte niște solduri.
La un moment dat, în urmă cu 2-3 ani, povesteam despre meseria asta cu o doamnă care are și ea o firmă de contabilitate, una destul de mare. Îmi spunea că oamenii ăștia, cei care cunosc principiile, au dispărut. La ea în firmă era singura care mai știa cu adevărat cu ce se mănâncă meseria asta.
Acum contabilii (se supără dacă le spui așa, ei se consideră economiști) știu cel mult să dea click pe butoanele unui program.
Dacă schimbi programul s-a dus dracului toată contabilitatea pe care o știau, ințepenesc cu toții ca iepurașul ăla de la Duracell când i se termină bateriile.
Dacă îl iei pe strungarul ăla calificat în urma unui training de 6 zile de lângă strungul automat care lucrează singur și îl muți la alt strung, tot automat, probabil că nu va mai ști nici să-l pornească.
Dacă îl iei chiar pe Ministrul de Finanțe și îl pui să administreze o mică butică, din aia care trăiește din vânzarea a câtorva sticle de Cola și câteva pungi de chipsuri pe zi, poți să fii sigur că după o lună butica aia va fi falimentară.
Credeți că specialistul ăla de la firma de comunicații care vă răspunde când sunați acolo pentru că nu merge internetul va ști ce să vă întrebe dacă îi ia cineva hârtia aia, „checklist-ul”, cu întrebări din față?
Asta este deosebirea.
Și marea problemă este, așa cum spunea Dragoș Damian în urmă cu câteva zile, că oamenii care știu să facă lucruri vor ieși la pensie în următorii ani.
După care, dacă nu facem nimic, nu o să mai aibă nici măcar cine să-i învețe pe cei din noile generații cum să facă ceva.
Toată lumea va ști să vorbească în latină și să rezolve ecuații integrale, dar dacă ți se va strica întrerupătorul din sufragerie ai pus-o, va trebui să-ți cumperi un nou apartament, așa cum acum unii își cumpără un nou laptop ca să le meargă e-factura.
***
Europa a intrat într-o „eră antebelică”, avertizează premierul Poloniei
Premierul Poloniei a avertizat că Europa a intrat într-o „eră antebelică”. Donald Tusk a subliniat că nimeni de pe continent nu se va simţi în siguranţă dacă Rusia va înfrânge Ucraina şi că războiul nu mai este un concept din trecut. Nu este prima dată când Tusk şi alţi lideri din estul Europei trag un […]
„E timpul să vorbim despre căderea Kievului”. Scenariul înfricoșător despre războiul din Ucraina
Occidentul trebuie să accelereze asistența acordată Ucrainei, deoarece consecințele unei penurii de muniții și arme pentru ucraineni vor fi catastrofale.
Consilier al unui fost președinte ucrainean: De duminică Zelenski nu mai este președinte
Duminică, mandatul oficial al lui Vladimir Zelensky ca președinte al Ucrainei expiră, după care statutul său nu va mai fi legitim, a declarat fostul consilier al lui Leonid Kucima Oleg Soskin pe canalul său de YouTube. „Duminică, 31 martie va fi o zi neagră pentru Zelensky, pentru că aceasta este ultima zi a puterilor sale constituționale”
Război în Ucraina: anxietatea se răspândește din cauza înrolărilor ilegale la Odesa
După doi ani de conflict, cazurile de mobilizare ilegală și violența personalului militar în centrele de recrutare au fost făcute publice din ce în ce mai mult.
Necazurile lui Oleg au început în drumul său spre muncă într-un bar din Odesa, pe malul ucrainean al Mării Negre. A fost acum mai puțin de o lună, în primele zile ale lunii martie. „Aproximativ cincisprezece soldați în uniformă au urcat în troleibuzul în care eram”, a spus ucraineanul în vârstă de 31 de ani, care a cerut să rămână anonim, la fel ca și alții pe care i-am întâlnit.
Oleg, un barman care suferea de o boală gravă care îi afectează sistemul nervos, se obișnuise cu patrule militare pe străzile orașului-port în căutarea unor bărbați de recrutat. Dar în acea zi, în ciuda documentelor sale valabile, a fost arestat, i s-a cerut să coboare din autobuz și dus cu „alți șapte băieți” la un centru de recrutare. Abia a avut timp să trimită mesaje familiei și angajatorului înainte de a-i fi confiscat telefonul mobil.
Mama lui Oleg a sunat-o imediat pe tânăra avocată Mariia, care s-a așezat alături de tânăr pe banca unei mici cafenele marți, 19 martie. Mariia, care a cerut și ea anonimatul, își ajută acum clienta să-și demonstreze starea de sănătate. La momentul arestării, Oleg, aflat încă sub efectul tratamentelor medicale grele pe care le ia zilnic, a fost nevoit să semneze mai multe documente prin care administrația centrului să-l ducă imediat în fața unei comisii medicale, „deși acest lucru este interzis”, a spus avocat. După o examinare, medicii militari l-au considerat apt pentru mobilizare. „Tot ce este nevoie ca un bărbat să aibă două brațe, două picioare și un cap pentru ca el să fie considerat apt să lupte”, a spus ea. „Centrele de recrutare sunt o zonă fără lege. Este dăunătoare imaginii armatei”.
Scandalul suplimentelor alimentare în Japonia: al 5-lea deces suspect, 114 spitalizări înregistrate
Grupul farmaceutic Kobayashi Pharmaceutical a anunțat vineri, 29 martie, că investighează un al cincilea deces, potențial legat de unele dintre suplimentele sale alimentare anti-colesterol care conțin drojdie de orez roșu. O primă spitalizare în afara insulei a fost raportată de presa taiwaneză.
Catolicii sărbătoresc Paștele duminică: Istorie, matematică, jocuri, târguri și tradiții
Paștele catolic va fi în acest an pe data de 31 martie, cu cinci săptămâni mai repede decât cel ortodox, iar sărbătoarea pascală va mai „pica” pentru catolici în ultima zi de martie abia peste 62 de ani. Sunt o mulțime de obiceiuri legate de Paște, de la „vânătoarea de ouă”, până la târguri mari și pomi decorați. În articol puteți citi și despre „Săptămâna Sfântă” și mesajele care o însoțesc.
Românii urmează să-și ajusteze ceasurile în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 spre 31 martie. Ora 3:00 va deveni ora 4:00, marcând astfel trecerea la ora de vară.
Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului
Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de constrângeri financiare, dar și de inițiative. De la Karl Marx încoace, singur-aleșii au profețit o lume ideală: egali între egali. În timp ce jumătate din Europa supraviețuia terorii ideologice, occidentalii se […]
Democrația a fost săltată de jandarmi și luată cu duba de la aeroport. FOTO
Scene incredibile, astăzi, la Aeroportul „Traian Vuia” Timișoara: mai mulți tineri au fost săltați de jandarmi și urcați în dubă! Aceștia erau susținători ai lui Alin Nica, președintele PNL Timiș recent demis de conducerea centrală. Tinerii doreau să tragă un semnal de alarmă privind confiscarea PNL Timiș prin dictatul ae la București, care a anulat toată munca liberalilor timișeni.
Un studiu apărut la mijlocul lunii martie în publicația medicală „Alzheimer & Dementia” concluzionează că persoanele care domiciliază într-un cartier dezavantajat prezintă un risc mai crescut de îmbătrânire accelerată a creierului precum și un risc mai mare de demență timpurie, indiferent de nivelul lor de venit sau de nivelul de educație.
Analiza a două seturi de date a arătat că oamenii care locuiesc în cartierele cele mai dezavantajate au un risc cu peste 20% mai mare de demență decât cei care domiciliază în alte zone și au sănătatea creierului mai precară încă de la vârsta de 45 de ani, indiferent de propriul venit și de nivelul de educație.
„Monoloagele solitudinii” la Teatrul Cetății
Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă concavă, expune, prin câteva fascicule de viață și fragmente de istorii personale, un fenomen global acut.
Ce facem astăzi, 30 martie 2024, în Timișoara?
Sâmbătă, 30 martie, puteți merge la un maraton de teatru, la concerte, proiecții de film, expoziții și la petreceri.