Industria auto din Europa se confruntă cu un pericol iminent dacă nu investește rapid și eficient în dezvoltarea vehiculelor electrice. Schimbările din tehnologie și reglementările stricte de mediu forțează această tranziție, iar producătorii auto care nu se adaptează riscă să fie lăsați în urmă. Și acest lucru se va întâmpla mai repede decât ne imaginăm.
Deși acest fenomen pare nou și specific epocii noastre, el a fost de fapt întâlnit în repetate rânduri de-a lungul istoriei. De fiecare dată când o tehnologie disruptivă a apărut, cei care beneficiau de sistemele vechi au încercat să reziste schimbării, dar în cele din urmă, progresul și inovația au triumfat.
Un exemplu bine cunoscut este introducerea iluminatului electric. La începutul acestei transformări, companiile care dețineau monopolul asupra iluminatului cu gaz au făcut tot posibilul pentru a încetini procesul, de teamă să nu-și piardă afacerile. S-au opus, au contestat și au încercat să împiedice implementarea noii tehnologii, dar în cele din urmă, iluminatul electric a devenit standardul global. La fel s-a întâmplat și cu transportul feroviar în Anglia. Când primele trenuri au început să circule, cei care dețineau afaceri cu trăsuri au protestat vehement, invocând tot felul de argumente, chiar absurde, precum faptul că oamenii nu vor supraviețui vitezelor „mari” ale trenurilor. S-a spus că aceste trenuri vor aduce tot felul de grozăvii și dezastre. Cu toate acestea, trenurile au schimbat fundamental transportul, iar trăsurile au devenit o relicvă a trecutului.
Un alt exemplu este revoluția industrială și introducerea războaielor mecanice de țesut. La acea vreme, muncitorii manuali au protestat vehement împotriva mașinilor care le amenințau sursa de venit, încercând să împiedice adoptarea acestor tehnologii. Însă mașinile au câștigat teren, iar industria textilă a cunoscut o dezvoltare fulminantă.
Acest tipar al opoziției față de schimbare nu se limitează doar la trecut. Vom continua să asistăm la aceste tendințe și în viitor. Într-o lume din ce în ce mai digitalizată, funcționarii care vor fi înlocuiți de inteligența artificială sau de roboți virtuali vor protesta și ei. La fel se va întâmpla și cu experții în diverse domenii și numeroși alți profesioniști care își vor vedea activitatea erodată de automatizare și tehnologie. Chiar astăzi putem citi că Milei desființează fiscul de la el din țară. Însă, oricât de dureroase pot fi aceste schimbări, ele fac parte din procesul inevitabil al progresului.
Progresul înseamnă transformare constantă. Astăzi, ceea ce părea a fi un mod de viață stabil și sigur poate deveni irelevant mâine. Întreprinderile și modurile de lucru pe care le considerăm esențiale astăzi pot deveni în curând amintiri din trecut. Cheia este adaptarea, iar cei care nu se vor adapta riscă să fie lăsați în urmă de un viitor care nu mai așteaptă pe nimeni.
*
O privire asupra presei din ultimele 24 de ore ne confirmă ceea ce deja bănuiam: în instituțiile statului românesc domnește un haosul: ba aflăm că unii au fost colaboratori ai Securității, ba că, de fapt, nu au fost. Apoi, alții despre care s-au eliberat adeverințe care certificau că nu nu au avut legături cu securitatea devin, brusc, spioni, adică, tot ofițeri de securitate.
Această confuzie nu face decât să întărească o bănuială pe care o am de multă vreme: aproape toată lumea avea legături cu Securitatea. Eram o populație formată din indivizi care se spionau și se turnau unii pe alții, creând astfel o rețea de supraveghere reciprocă din care nimeni nu avea scăpare.
Și, deși ne-am mirat cum de regimul a rezistat până în ’89, adevărul este că aceleași persoane care ne supravegheau atunci au fost cele care ne-au furat țara de sub fund imediat după Revoluție.
Ironia sorții este că, după mai bine de 30 de ani, cei care ne-au urmărit, manipulat și trădat atunci sunt tot la conducere, menținând un sistem corupt și haotic. De la agenți turnatori și colaboratori, la politicienii, judecătorii sau funcționarii din instituțiile statului de astăzi.
*
În ultimele zile suntem martorii unui scenariu cel puțin interesant, care poartă clar amprenta acelor personaje despre care am discutat mai sus.
Se conturează o poveste în care ar fi implicați figuri precum Sebastian Ghiță, Gigi Becali, Hrebenciuc, și probabil și alte nume bine-cunoscute. Se vehiculează că aceștia ar complota împreună cu Marcel Ciolacu pentru ca Gheorghe Simion să ajungă contracandidatul său în turul al doilea al alegerilor.
Vorba lui Ciolacu „O tâmpenie mai mare nu am auzit”.
Trebuie să fi trăit pe o altă planetă în ultimele trei decenii ca să mai ai încredere în acești „maeștri ai culiselor”.
Într-o societate normală, astfel de oameni nu ar fi fost lăsați nici măcar să strângă șpanul dintre strunguri, de teamă că l-ar fura și pe ăla.
*
Se pare că problema majoră a lui Marcel Ciolacu, printre altele, este că nu vorbește corect limba engleză. Dar la fel de bine putem să spunem că nici Klaus Iohannis nu stăpânea cantoneza, Traian Băsescu rusa sau Constantinescu (era să-l uit) hindi. Cu toate că pe planetă numărul celor care vorbesc nativ aceste limbi este mai mare decât cel al vorbitorilor de engleză.
Este adevărat că toți cei enumerați vorbeau engleza destul de bine ca să poată negocia fără translator, iar rezultatele se văd: am ajuns să fim îndatorați pe vecie, neam de neamul nostru, în curând nu vom mai putea plăti nici dobânzile la dobânzi.
Am avut ocazia să-i ascult pe majoritatea candidaților în diverse interviuri. Ieri, de exemplu, a fost la radio Gheorghe Simion. Din păcate, prestația lui a fost dezamăgitoare, pur și simplu omul ăsta s-a apucat să spună glume de autobază la radio, în direct. Ca să nu mai spun că, la fel ca Geoană, repeta același cuvânt de zece ori în aceeași frază.
Dacă ar fi să fac un top al candidaților, bazat pe cât de corect au vorbit și cât de clar și coerent au reușit să explice ce ar face pentru România, Kelemen Hunor ar ocupa primul loc. Spre deosebire de alții, el a reușit să articuleze clar ideile și să arate că înțelege problemele cu care ne confruntăm. Și a spus aceste lucruri într-o limbă română literară, fără cusur.
Într-un scenariu ideal, mi-ar plăcea să văd o confruntare finală între Kelemen Hunor și Marcel Ciolacu. Unul de dreapta, celălalt de stânga.
Dacă poporul român este format din oameni care au cel puțin o inteligență medie, o astfel de confruntare va fi ceva firesc și inevitabil.
*
În presa de ieri am citit din nou despre achiziții inutile de arme, sau, și mai grav, despre arme plătite, dar care probabil nu vor ajunge vreodată în mâinile noastre. Vorbim despre miliarde de euro.
Pentru a vă face o idee concretă despre dimensiunea acestor cheltuieli, luați în considerare proiectul imens de la Tarnița, unde construcția hidrocentralei ar costa „doar” un miliard de euro. Adică o fracțiune din fondurile alocate pe arme pe care, în mod ironic, nici nu le vom vedea.
Acum, imaginați-vă că nu purtați uniformă și încercați să furați dintr-un supermarket o pâine care costă câțiva lei. Dacă scăpați de pușcărie puteți să vă considerați norocos.
***
Directorul companiei Volvo a avertizat că industria auto din Europa este în pericol dacă nu investeşte în trecerea la vehicule electrice
Compania suedeză producătoare de maşini Volvo şi-a înjumătăţit estimarea pentru vânzările din acest an. Directorul acesteia, Jim Rowan, a avertizat că industria auto din Europa riscă să devină irelevantă dacă nu investeşte mai repede în trecerea spre vehicule electrice.
Majoritatea francezilor consideră că actualul sistem democratic nu funcţionează, arată un sondaj
Atac terorist la o uzină militară din Turcia.
Explozie și focuri de armă în fața companiei Turkish Aerospace Industries din Ankara.
UPDATE Trei persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite în atac, a informat primarul din Kahramankazan, Selim Cirpanoglu,
„Un atac terorist a fost efectuat împotriva instalațiilor TUSAȘ din Kahramankazan, Ankara. Din păcate, am avut martiri (morți -nr.) și răniți în urma acestui atac. Allah să aibă milă de martirii noștri. Le doresc însănătoșire grabnică răniților noștri. Publicul va fi informat despre evoluții. Vă rugăm să țineți cont de declarațiile din surse oficiale”, a transmis ministrul de interne Ali Yerlikaya pe X. Potrivit postului de televiziune Habertürk s-au luat ostatici. Atacul era în desfăşurare. Au avut loc focuri de armă după explozie.
„Maia Sandu a fost sfătuită prost, probabil din zona serviciilor românești”, spune o importantă voce de dreapta din România
Marcel Ciolacu, despre faptul că PSD susține AUR cu voturi: O tâmpenie mai mare n-am auzit
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a respins acuzațiile PNL privind presupusa susținere pentru George Simion în turul doi al alegerilor prezidențiale, numindu-le „o tâmpenie”.
Ciolacu: „În acest moment, liderul opoziției este Nicuşor Dan”. Ce șanse îi dă lui Ciucă să intre în turul doi
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, la DigiFM că, de obicei, în finala prezidenţială intră puterea şi opoziţia, iar liderul PNL, Nicolae Ciucă, face parte din putere, fiind la guvernare, chiar dacă atacă PSD. Ciolacu a mai spus că nu îşi doreşte ca în turul doi să intre preşedintele AUR, George Simion, deoarece ar deveni liderul opoziţiei. În acest moment, liderul opoziției este Nicușor Dan, potrivit lui Ciolacu.
Nicolae Ciucă şi-a lansat programul prezidenţial ‘România prosperă şi sigură’
Mihai Tudose iese la atac: Ciucă deja caută „vinovaţi” pentru eşec. Să se echipeze cu pijamale de camuflaj
România, împovărată de datorii – Statul va ajunge să plătească dobânzi de aproape 100 miliarde lei pe an. Datoria va trece în premieră o bornă
Costul Guvernului cu dobânzile va ajunge în 2031 la 99,7 miliarde lei, față de un nivel previzionat pentru 2024, de 36,2 miliarde lei, în timp ce ponderea în PIB a cheltuielilor cu dobânzile va urca, de asemenea, puternic, conform datelor analizate de Profit.ro, de la 2% din PIB în acest an la 3,5% din PIB, prevede planul fiscal pe șapte ani pregătit de către Guvern pentru a fi trimis Comisiei Europene.
Guvernul amână sancțiunile pentru cei care utilizează case de marcat care nu emit cod QR. Ciolacu: Este evident că multe IMM-uri nu sunt pregătite încă
Guvernul va adopta miercuri un proiect de ordonanță de urgență care va suspenda sancțiunile pentru emiterea bonului fiscal fără ca acesta să conţină codul de identificare al beneficiarului, numărul de identificare al bonului sub formă de cod QR. „Este evident că mulți agenți economici din zona IMM-urilor nu sunt pregătiți încă, astfel că am extins termenul-limită până la 1 septembrie 2025”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
Premierul a declarat la începutul ședinței de guvern de miercuri că decizia vine după solicitările mediului de afaceri în cazul obligativității firmelor de a folosi automate de produse și case de marcat electronice legate la serverele Fiscului.
Opinie Dragoş Damian, Terapia: Incredible India. Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, lăsaţi înţepăturile politicianiste. Mai bine uitaţi-vă către India, super-digitalizată, super-tehnologizată, super-emergentă. ”Fabrica Lumii”. Mai mult ca sigur a doua putere economică a lumii în 2030. Ce parteneriat strategic ar fi România – India!
EXCLUSIV A avut dosar de turnător, dar susține că a fost victima Securității: președintele CCR, Marian Enache, se plânge că nu a putut să-și viziteze rudele din străinătate
Istoricul Mihai Demetriade a explicat pentru DeFapt.ro că această sintagmă se referă la faptul că dosarul a fost distrus, adică nu mai există fizic. Cel mai probabil, dosarul a fost distrus în decembrie 1989 la ordinul generalului Iulian Vlad, care a ordonat distrugerea arhivei Securității. Însă a rămas numărul de dosar: 7259/Vaslui.
„Am fost vreme de 30 de ani spion”. L-au verificat pe fostul director adjunct al SIE Silviu Predoiu şi în 2010, dar atunci nu l-au găsit lucrător al Securităţii. Apoi CNSAS a primit un document chiar de la serviciul de informaţii
„Nu există date sau documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securităţii” – scria pe adeverinţa CNSAS eliberată pentru Silviu Predoiu în 2010, verificat de instituţie în calitate de adjunct al directorului Serviciului de Informaţii Externe. În 2024, tot CNSAS spune că Predoiu, care acum candidează la alegerile prezidențiale, a fost „angajat al fostei Securităţi”.
EXCLUSIV Dronele Watchkeeper X contractate de MApN cu Elbit pentru 2025 nu mai ajung în România: compania israeliană a invocat războiul din Gaza, „eveniment de forță majoră”
Armata nu mai primește Watchkeeper X. 300 de milioane de lei a încasat în avans firma israeliană Elbit Systems Ltd. de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) pentru a furniza primele trei sisteme de drone Watchkeeper X. Aceste urmau să fie recepționate etapizat până în vara anului 2025.
DeFapt.ro a cerut un punct de vedere companiei Elbit Systems Ltd. în legătură cu această decizie, mai ales că statul român a plătit un avans de aproape 300 de milioane lei.
Reprezentanții Elbit au transmis prin intermediul firmei de consultanță Șerban & Musneci Associates, cea care îi reprezintă în România, că nu vor să facă nici un comentariu în legătură cu acest subiect.
Pe scurt, acum nu se știe nici dacă vor mai livra sistemele de drone, nici când vor restitui banii, în caz contrar.
Miliarde n-avem, miliarde cheltuim
Când Primăria Capitalei, condusă pe vremea aceea de către Gabriela Vrânceanu Firea, a hotărât să achiziționeze autobuze pentru bucureșteni de la firma turcească Otokar, s-a pornit un cor aprig al jelaniei printre sofisticații locuitori ai celui mai mare oraș din țară. „Cum să luăm noi autobuze de la turci? Cuuuum? Păi, noi, Capitala României, să avem autobuze turcești, în timp ce ăia de la Cluj vor avea autobuze Mercedes?“. Adevărul este că bucureștenii merită doar ce este mai bun și, mai ales, mai lucios, mai sclipitor. Cum merită și cele mai multe ajutoare sociale, căci în București găsești cele mai multe și mai mari subvenții pentru locuitori: transportul public de suprafață, subvenționat de către PMB, metroul, subvenționat de întreaga țară prin bugetul Transporturilor, gigacaloria, subvenționată de PMB, de asemeni, și altele.
X+Y = LOVE (povestiri indo-româno-americane)
Două soții moarte în condiții bizare! Un lider al comunității baptiste din Banat a ajuns în mijlocul unui teribil scandal, fiind anchetat penal în două țări
În 28 septembrie 2024 am început să primim mesaje de la mai multe persoane care ne semnalau că a treia soție a lui Beniamin Lup, Rodica Guțan din Republica Moldova, a decedat subit la 45 de ani în prezența soțului, la Chișinău.
O investigație realizată de: Brîndușa Armanca și Sorin Istrate
Ne-am amintit de un mesaj primit în 2022 de la V.R. care ne cerea să investigăm moartea suspectă a primei soții a lui Beniamin Lup, Eugenia Lup, moartă la 42 de ani în 2016 într-un context similar, singură cu soțul, la domiciliul din Oțelu Roșu. Atunci nu am fost interesați, subiectul nostru fiind altul. Acum însă, date fiind similitudinile, am decis să mergem pe fir.
Primăria Timişoara investeşte 1 mil. euro în achiziţionarea a 100 de insule ecologice de colectare a deşeurilor
Șinele tramvaiului 9 din Timișoara, modernizate. Traseul, modificat temporar
Având în vedere avizul favorabil emis de Comisia de Circulație, pentru restricția de circulație necesară realizării lucrărilor de înlocuire a șinei de tramvai în zona de trecere Piața Gh. Domășnean – bulevardul Dr. Iosif Bulbuca (Liviu Rebreanu), în perioada 25.10.2024 – 03.11.2024, traseul liniei de tramvai 9 va suferi modificări.
„Pe durata lucrărilor, traseul liniei de tramvai 9 va fi scurtat, unitățile alocate circulând pe ruta bucla Dâmbovița – Gara de Nord.
Pentru a asigura transportul public pe tronsonul AEM – bucla Dâmbovița, în perioada menționată, se va introduce o linie temporară de autobuz, denumită 9B, care va circula pe următorul traseu:
- Tur: bulevardul Dâmbovița – bulevardul Liviu Rebreanu – bulevardul Dr. Iosif Bulbuca – Piața Gh. Domășnean,
- Retur: Piața Gh. Domășnean – bulevardul Dr. Iosif Bulbuca – bulevardul Liviu Rebreanu – bulevardul Dâmbovița.
Pe tronsonul bucla Dâmbovița – Piața Gh. Domășnean, atât la dus, cât și la întors, autobuzul 9B va circula pe același traseu și va folosi aceleași stații ca linia de tramvai 9.”.