Ceea ce urmează nu este o compunere bazată pe părerile altora – am evitat intenționat să citesc ce s-a scris despre acest subiect – ci o colecție de observații personale pe care le-am notat în timp ce oamenii ăia vorbeau.
Dezbaterea a început spectaculos, cu domnul Ludovic Orban anunțând că se retrage din cursă și o va susține pe Elena Lasconi.
Domnii Ciolacu și Ciucă nu și-au făcut apariția.
Primul, probabil, nu voia să fie întrebat cum e cu „omul normal”, „de stânga”, care se plimbă cu avioane private la Monaco (dânsul continuă să spună că povestea nu-i adevărată).
Al doilea, generalul, probabil că nu dorea să fie întrebat despe nepotul care primește contracte cu armata.
În paralel, la aceeași oră, Antena 3 organiza o altă dezbatere. Acolo ar fi trebuit să apară și Ciolacu, și Ciucă. În realitate, doar Ciolacu a onorat invitația.
Ciucă pare mai degrabă genul de general care bea șampanie la București, în timp ce soldații mor de foame și păduchi pe câmpul de luptă, decât un Alexandru cel Mare care merge la luptă în fruntea soldaților.
La capitolul prezențe, domnul Mircea Geoană ne-a reamintit ce mare noroc avem că dânsul există. Într-un univers paralel, poate că ar fi fost sărbătorit ca salvatorul civilizației.
Pe pământ însă, părea mai preocupat să pună întrebări despre NATO, întrebări la care doamna Lasconi nu prea știa să răspundă. Un truc destul de ieftin, am mai observat asta și la candidații la primăriile din satele românești în care unul din ei vorbește despre strategii de înverzire, dezvoltare sau alte probleme generale, iar celălalt, fostul primar, îl întreabă despre HG 371.
În general Geoană vorbește ca un robot dotat cu o formă de AI în stadiul Beta, setat să o atace pe Lasconi ori de câte ori poate.
Iar când nu știe răspunsul la o întrebare, preferă să o ia pe arătură, exact așa cum făcea și ChatGPT în variantele inițiale…
Cristian Diaconescu, la rândul său, nu s-a lăsat mai prejos. Ne-a oferit un tur complet al CV-ului său și, la fel ca și domnul Geoană, ne-a reamintit cu fiecare ocazie ce noroc avem că dânsul există.
Din câte am înțeles, ar trebui să considerăm că fiecare diplomă și poziție ocupată sunt, în sine, o garanție că omul ar fi bun președinte.
Stilul său didactic și apăsat îți lasă impresia că pentru el nu există gândire proprie, ci doar legile și regulile create de alții, legi care, la fel ca Tablele lui Moise, nu vor fi niciodată schimbate, indiferent că sunt bune sau rele.
Amândoi căutau să ne ofere senzația că sunt niște ființe superioare care ne fac favoarea să ne împărtășească din înțelepciunea lor nemărginită.
Am mai remarcat ceva la Geoană, acea expresie constantă de om terorizat de propriile gânduri, sau poate de frica de a nu fi întrebat unde a fost aseară.
George Simion părea preocupat să-i perieze pe Geoană și Diaconescu, sperând probabil că nu-l vor pune în vreo poziție stânjenitoare.
Și să-i atace în permanență pe Ciucă și Ciolacu, profitând de faptul că aceștia nu erau prezenți ca să-i dea peste nas.
De remarcat a fost că e destul de șiret pentru a împrumuta idei de la ceilalți, după care le prezintă ca fiind ale lui.
Vorbește cam la nivelul omului de pe stradă, nimic original ci doar fraze standard, banalități și lucruri despre care crede că ar avea priză „la popor” și care nu ar putea supăra pe cineva. Dar nu pare să fi descoperit încă regulila de bază, să nu repeți același cuvânt într-o frază. Am remarcat asta și în alte ocazii când l-am auzit vorbind.
Iar dacă îl calci pe nervi, e clar că-i sare țandăra imediat.
Momentul serii a fost însă cel în care doamna Lasconi a declarat că l-a studiat pe Churchill.
Kelemen Hunor, cu tact, îi explică, în mod delicat, sensul profund al citatului
Replica dumneaei? „Am citit pe Google.” Să recunoaștem, astfel de momente sunt pepite de aur pentru umorul involuntar al politicii românești.
Doamna Lasconi vorbește afectat, prelungind vocalele în stilul lui Gigi Becali, cam ca o vânzătoare de butic care a terminat liceul, a citit câteva ceva din revista Felicia sau de pe Facebook și acum crede că e o mare intelectuală.
Și mai are acel accent de Lăpușel, folosit strategic atunci când vrea să pară „de-a noastră”.
Dar când îi aruncă domnului Geoană replica: „Domnul Băsescu vă bate și dacă nu e aici”, parcă toate păcatele îi sunt iertate.
Despre domnul Hunor nu am să spun nimic, e din cu totul altă categorie decât ceilalți și a demonstrat-o și în aceată dezbatere, lucru pentru care a și fost aplaudat aproape la fiecare răspuns, chiar dacă unii din sală încercau să-l pună în dificultate.
Oameni inteligenți îl pot caracteriza și singuri, iar ceilalți oricum vor spune că îl cheamă „Hunor”, așa că nu e bun de președinte al României.
*
Se pare că, oriunde te-ai uita, procesul acesta de tranziție a puterii, fie la nivel local, fie la nivel național sau chiar internațional, are niște greșeli fundamentale.
Imaginați-vă o comunitate, un sat, care alege un nou primar.
Oamenii au votat pentru schimbare – poate au fost nemulțumiți de felul în care s-au gestionat fondurile, de lipsa de transparență sau de proiectele făcute în grabă.
Dar, chiar și după ce și-au ales noul lider, vechiul primar rămâne în funcție pentru încă o lună, două, până la finalizarea formalităților. În acest timp, încă are putere absolută – deține ștampila, semnătura și, de multe ori, influența.
Astfel, poate, în mod ironic, să facă mai mult rău în ultima lună decât a făcut în tot mandatul: acordă concesii, finalizează contracte dubioase, avantajează firmele „prietene”, adâncește datoriile comunei – toate acestea știind că zilele îi sunt numărate și că va pleca fără prea multe consecințe.
Situația nu este diferită nici în politica internațională.
În Statele Unite, de pildă, când alegătorii decid cine va fi următorul președinte, rezultatul este clar imediat.
Totuși, până la inaugurare, întreaga lume rămâne în așteptare, iar președintele încă în funcție își continuă mandatul, chiar dacă nu mai are sprijin popular, chiar dacă este un om bătrân și bolnav care și-a pierdut mințile.
În acest interval, se pot lua hotărâri riscante, se pot semna ordine executive care afectează nu doar o țară, ci întregul glob.
*
Propunerea președintelui Erdogan este destul de asemănătoare cu tratatele de la Minsk.
De fapt cele două variante sunt aproape identice, singura deosebire fiind că tratatele Minsk I și II prevedeau monitorizare OSCE, în timp ce propunerea lui Erdogan prevede desfășurarea de trupe internaționale de menținere a păcii. O propunere pe care a făcut-o și Putin la un moment dat și care nu a fost acceptată de guvernele de la Kiev și de la Washington.
*
Evreii și homosexualii sunt sfătuiți de șefa poliției din capitala Germaniei să nu calce prin anumite cartiere din Berlin.
La asta a ajuns Europa după câțiva ani în care a fost condusă de niște neonaziști care afirmă că ar fi de stânga.
*
În legătură cu obligațiile fiscale care fac subiectul tuturor discuțiilor din ultimele 24 de ore, aș vrea să clarific despre ce este vorba, mai ales că tocmai mă ocup de acest aspect.
Este vorba de o declarație numită SAF-T, menită să centralizeze informațiile din toate cele 1463 de declarații pe care firmele românești le depun în prezent.
Paradoxal, nu se cer date suplimentare relevante față de cele deja raportate – sunt exact aceleași informații, doar că prezentate într-un alt format.
Totuși, ironic, celelalte declarații care conțin aceleași date nu vor fi eliminate, deci rămân la fel de multe formulare de completat.
În plus, declarația aceasta este atât de complexă încât e imposibil de realizat sau de citit fără un sistem informatic specializat.
Se ajunge astfel la situația în care, dacă unele date din această declarație vor fi greșite, cel care a întocmit-o și care răspunde de datele declarate, un contabil sau un economist, nu va putea ști care este greșeala, pentru că este o declarație pentru citirea căreia sunt necesare cunoștințe de informatică. Așa că pur și simplu nu va putea spune altceva decât că „așa face softul”.
Iar o altă „noutate” este că SAF-T a fost concepută de organisme UE într-un mod incredibil de complicat: o formulă contabilă simplă, care în mod normal ar ocupa un singur rând, ajunge aici să fie extinsă pe zeci de rânduri, cu multe informații suplimentare care nu au nici o legătură cu contabilitatea unei firme ci sunt cerute doar pentru completarea declarației.
Și, ca și cum n-ar fi de ajuns, datele sunt redundante, fiind repetate de cel puțin trei ori, doar cu mici variații de format.
Personal, sunt convins că această declarație, pentru generarea căreia se anunță că vor fi percepute sume între 100 și 3000 de euro, lunar – să nu vă mirați că prețul pâinii va crește, banii ăia trebuie recuperați de undeva – este concepută exclusiv în beneficiul unor firme de software sau al unor companii care oferă consultanță pentru statul român. Sau poate scopul este eliminarea de pe piată a firmelor mici cărora le va fi aproape imposibil să suporte costurile presupuse de această aberație. Altă justificare logică nu există.
*
Favorizarea firmelor prietene nu se face doar prin impunerea unor declarații inutile, ci și prin obligația de a cumpăra repartitoare.
Să vedem cum stau lucrurile:
În cazul unui bloc în care energia termică nu este contorizată individual, la intrarea în scară există un contor principal.
Cantitatea de energie înregistrată de acest contor este cea facturată pentru toți locatarii din acel bloc.
Cum este împărțită acea energie mai departe între locatari este strict decizia asociației de proprietari – ei pot folosi repartitoare, pot împărți costurile proporțional cu suprafața caloriferelor sau pot adopta alt sistem de distribuție a costurilor.
Așadar, impunerea achiziționării repartitoarelor este un abuz al celor care au promovat această lege.
Iar finanțarea acestor achiziții din bani publici nu este altceva decât o direcționare a fondurilor statului către interesul unor entități private, adică către vânzătorii de repartitoare. Adică un grav act de corupție legalizată.
*
La Craiova, un cartier întreg trăiește de ani de zile acoperit de o pulbere gri. Totul este în limite normale, spun autoritățile.
Nu pot să cred că pe moșia distinsei doamne Olguța Vasilescu, cea mai lăudată primăriță din țară, se poate întâmpla așa ceva. Probabil că este o calomnie.
*
A fost desemnat câștigătorul licitației care se va ocupa de demolarea stadionului Dan Păltinișanu.
Bine scrisă această știre în majoritatea ziarelor locale.
Am citit 25 de ziare locale în speranța că voi afla cine este acesta. Din păcate, în afară de ceea ce scrie în titlu și de o poză frumoasă a domnului Simonis care se face că lucrează, nu am aflat nimic despre informația respectivă.
Până la urmă chiar din Info Timișoara am aflat că numele câștigătorului este deocamdată secret, până trece perioada în care se pot face contestații. Poate ne explică cineva de ce atâta secret.
***
Donald Trump Jr. critică decizia lui Biden privind aprobarea rachetelor americane pe teritoriul Rusiei şi afirmă că acesta încearcă să declanşeze al Treilea Război Mondial, înainte ca tatăl său să preia mandatul
Două state din NATO critică decizia SUA de a permite Ucrainei să atace Rusia cu arme cu rază lungă de acțiune: „Extrem de periculos”
Premierul slovac Robert Fico și ministrul de externe maghiar Peter Szijjarto au catalogat decizia administrației Biden drept una periculoasă care riscă să escaladeze conflictul din Ucraina, potrivit Reuters. „Mainstream-ul pro-război a lansat un ultim atac…
Declaraţii ale ministrului ungar de externe înaintea reuniunii miniştrilor de externe ai UE de la Bruxelles
Mainstream-ul pro-război de la Washington și Bruxelles a lansat un ultim atac final, disperat, împotriva noii realități – a declarat luni ministrul ungar al afacerilor externe și al comerțului extern, pe pagina sa oficială de Facebook. Péter Szijjártó a scris că o dată cu victoria candidatului prezidențial pro-pace în America și cu expansiunea forțelor patriotice […]
Scholz îi spune „nein” lui Zelenski: Germania nu va livra Ucrainei rachete Taurus, în ciuda deciziei SUA
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, îi spune încă o dată „nein” lui Volodimir Zelenski în ceea ce priveşte livrarea de rachete germane cu rază lungă de acţiune către Ucraina, în ciuda deciziei Statelor Unite.
O celulă militară britanică complotează pentru ”a menține Ucraina în luptă”
Un articol de Kit Klarenberg pentru publicația The Grayzone
Fișiere divulgate arată că înalți militari britanici au conspirat pentru a efectua bombardarea podului Kerch, pentru a antrena în secret forțe „Gladio” în Ucraina și pentru a pregăti publicul britanic în așteptarea unei scăderi a nivelului de trai cauzată de războiul prin procură împotriva Rusiei.
E-mailuri și documente interne analizate de The Grayzone dezvăluie detalii despre o cabală de veterani ai armatei și serviciilor de informații britanice care au complotat pentru a intensifica și prelungi războiul prin procură din Ucraina „cu orice preț”. Convocată sub conducerea Ministerului britanic al Apărării imediat după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, celula s-a autointitulat Proiectul Alchimie. În timp ce conducerea britanică sabota negocierile de pace dintre Kiev și Moscova, celula a prezentat o serie de planuri „pentru a menține Ucraina în luptă” prin impunerea unor „dileme strategice, costuri și fricțiuni asupra Rusiei”.
Scurgerile de informații obținute de The Grayzone scot la iveală mâna ascunsă din spatele politicii Marii Britanii în Ucraina, arătând cu detalii neobișnuit de clare modul în care aceasta a urmărit să organizeze un război lung și crunt prin operațiuni secrete ilegale.
Schemele propuse de proiectul Alchemy acopereau toate domeniile posibile ale războiului, de la atacuri cibernetice la „operațiuni discrete” și până la terorism total. Celula secretă a prezentat chiar și un plan de „urmărire agresivă” și „dezmembrare” a instituțiilor media independente – inclusiv The Grayzone – printr-o campanie agresivă de hărțuire juridică și cenzură online, astfel încât acestea „să fie forțate să închidă”. Proiectele incendiare au fost transmise la cele mai înalte niveluri ale statului britanic și structurii de securitate națională, unde se pare că au fost bine primite.
Fondat de un înalt funcționar al Ministerului britanic al Apărării, Project Alchemy este compus din militari veterani și agenți de informații uniți de dorința unui război total între Occident și Rusia. Unii au antrenat forțele ucrainene în tactici clandestine de sabotaj.
Membrii cabalei securității naționale au recunoscut tacit că operațiunile propuse de ei depășesc limitele legislației britanice. Astfel, ei au sugerat că Londra ar trebui să fie „pregătită să utilizeze legea în mod creativ” pentru a-și atinge obiectivele și chiar să fie dispusă să șteargă „restricțiile legale privind operațiunile Regatului Unit” împotriva Rusiei.
„Aruncați într-un autobuz și trimiși în iad”. Bărbații ucraineni sunt ridicați de pe stradă și recrutați cu forța
Ucraina se confruntă cu dificultăți în găsirea de noi recruți pentru armată, pe măsura ce se apropie de-a 1000-a zi de război cu Rusia, iar o avalanșă de videoclipuri arătați brutale și forțați să urce în dub de către grupuri de soldați.
Șeful unui stat membru NATO propune un plan de înghețare a războiului din Ucraina, cu „concesii față de Putin”
Evreii și homosexualii, sfătuiți să nu calce prin anumite cartiere din Berlin, chiar de către șefa Poliției din capitala Germaniei.
Șefa Poliției din Berlin, Barbara Slowik, le recomandă evreilor și persoanele homosexuale să manifeste prudență în „anumite zone” ale capitalei Germaniei. Într-un interviu publicat luni în cotidianul Berliner Zeitung, Slowik a atras atenția că „există cartiere în care predomină locuitori de origine arabă, care, totodată, manifestă simpatie pentru grupări teroriste”, conform relațiilor din Le Figaro.
UE are un deficit de 1,2 milioane de medici, asistente și moașe
România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate. „Suntem rușinea Europei!”
Cel mai mic buget pentru sănătate din UE
Chiar dacă au crescut cheltuielile la capitolul sănătate, țara noastră rămâne pe ultimul loc din UE. Media europeană a fost în 2022 de 3.685 de euro de locuitor.
În timp ce Luxemburg (6.590 de euro per locuitor), Danemarca (6.110 euro) şi Irlanda (5.998 de euro) alocă în jur de 6.000 de euro pentru fiecare locuitor, sau chiar mai mult, România alocă 858 de euro pentru sănătate.
Vecinii bulgari au un buget de 990 de euro pe cap de locuitor, iar polonezii – de 1.137 de euro.
Portret de candidat. Mircea Geoană, președinte pentru o noapte şi fost șef în cadrul NATO
Mircea Geoană, candidat independent la președinția României, este cunoscut pentru cariera sa diplomaticǎ și politicǎ, dar și ca urmare a unor controverse publice.
Un document care arată că Marcel Ciolacu, fiul său, Grindeanu și Simonis au zburat alături de Laura Vicol cu un avion privat închiriat de Nordis, publicat de G4 Media. Ciolacu nega zilele trecute
Numele liderilor PSD Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, al fiului premierului, precum și al Laurei Vicol și a soțului său Vladimir Ciorbă, asociatul principal al Nordis, apar pe un document de zbor, cunoscut…
Cine este „nepotul” lui Nicolae Ciucă, fost ofițer activ care a obținut contracte de jumătate de miliard de euro cu statul
Cătălin Podaru, cunoscut în lumea afacerilor drept „nepotul lui Nicolae Ciucă”, câștigă de peste un deceniu contracte impresionante cu statul, în special în domeniul apărării și al construcțiilor civile. Fost ofițer activ al MApN, a trecut în rezervă în 2011 și a devenit un om de afaceri de succes.
Cristian Tudor Popescu, concluzie suprinzătoare în privința câștigătorului dezbaterii de dinaintea alegerilor / Despre Elena Lasconi: „Mi-e milă de dânsa”
„Nu-mi mai îngădui să-mi suspendăm analiza lucidă, așa cum am făcut în cazul Trump, oricât aș detesta un personaj”, a scris gazetarul Cristian Tudor Popescu, după dezbaterea organizată luni seară cu șase dintre principalii candidați…
Elon Musk de România
Semnele acestei mici schimbări climatice se găsesc în cifrele economiei. Deficitul a sărit mai sus decît campionii olimpici la prăjină și a ajuns la 8%, dublu și triplu față de al celorlalte țări UE. Datoria s-a triplat, iar dobînzile uriașe, contractate în ultimii ani, abia așteaptă să se repeadă la gîtul bugetului de stat. La capitolul inflație îi zdrobim pur și simplu pe europeni, cu un detașat 5%, capabil să se bată cu cifrele Argentinei, Cubei și Venezuelei. Au scăzut investițiile străine, tragerea banilor din PNRR, colectarea la buget. Și chiar dacă în campania electorală nu s-a suflat un cuvînt despre aceste numere ale apocalipsei, românii vor fi nevoiți să se lupte cu ele începînd cu luna ianuarie. Cum noul guvern nu va îndrăzni să-și de afară nepoții și amantele de la stat, vor crește, așadar, taxele și impozitele.
Economia României mai crește doar cu cheltuielile de apărare
Ultimele date legate de evoluția PIB fac economiștii și instituțiile internaționale să revizuiască creșterea economiei românești sub 2% în 2024. Stați puțin, dar cam la atât se ridică cheltuielile pentru apărare. S-ar putea presupune că în lipsa acestora PIB-ul nu s-ar mai mări în termeni reali!
Chiar înainte de alegeri, managerii români devin foarte îngrijorați. „Brusc, jumătate dintre ei spun că în următoarele 6 luni situația firmelor lor se va înrăutăți”, declară un expert
Brusc, managerii român devin extrem de îngrijorați, jumătate dintre ei spunând că în următoarele șase luni situația propriei lor companii se va înrăutăți, a spus Andrei Cionca, CEO-ul Impetum Group, cu ocazia prezentării celei de-a…
Autoritățile de mediu apără poluatorii. Într-un mare oraș, un cartier întreg trăiește de ani de zile acoperit de o pulbere
Primul serviciu naţional de plăţi instant cu mobilul a fost lansat la sediul central al Băncii Naţionale
Primul serviciu naţional de plăţi instant cu mobilul, RoPay, a fost lansat, astăzi, la sediul central al Băncii Naţionale. El include deocamdată doar trei bănci însă, de la anul, vor fi şapte. Prin acest sistem se vor putea realiza, ulterior, şi plăţi instant la micii comercianţi şi chiar retrageri de numerar de la bancomate fără […]
Marian Nazat: Omenirea, ca Who’s Who…
A fost decis cine se va ocupa cu demolarea actualului stadion Dan Păltinișanu
CJ Timiș ține la secret numele firmei care a câștigat contractul pentru demolarea stadionului Dan Păltinișanu
Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, a anunțat, în cursul zilei de astăzi, că licitația pentru demolarea stadionului Dan Păltinișanu are un câștigător, fără însă […]