Asociația Hands Across România, împreună cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Inspectoratul Școlar Timiș și Universitatea Politehnica Timișoara, au organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, două evenimente dedicate promovării învățământului tehnologic dual, în cadrul proiectului „Meseria – viziunea viitorului meu”.
Evenimentele s-au axat pe implicarea dirigintelui în orientarea profesională a elevilor și pe colaborarea cu mediul de afaceri pentru a crește calitatea forței de muncă. Inițiativa vizează creșterea interesului pentru învățământul dual, care în județul Timiș reprezintă doar 7,2% din totalul învățământului profesional.
Detalii principale
Primul eveniment a fost o dezbatere dedicată rolului diriginților și consilierilor școlari, la care au participat peste 60 de cadre didactice din județ. Discuțiile s-au concentrat pe orientarea profesională a elevilor și pe sprijinirea acestora în alegerea unei cariere.
Al doilea eveniment a avut loc la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, reunind reprezentanți ai companiilor multinaționale și ai firmelor locale. Întâlnirea a vizat identificarea provocărilor și oportunităților din învățământul dual.
„Ce ne-am propus în cadrul proiectului ‘Meseria – viziunea viitorului meu’ este să informăm cadrele didactice, elevii și părinții despre oportunitatea învățământului tehnologic dual, pentru ca să avem cât mai mulți tineri integrați pe piața muncii. Prin aceste sesiuni de formare a diriginților și consilierilor școlari ne dorim să aibă în vedere și opțiunea învățământului dual în sesiunile de consiliere profesională”, a declarat Mihaela Sandu, președintele Asociației Hands Across România.
Context și impact
Conform Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, județul Timiș ocupă locul 12 la nivel național în ceea ce privește gradul de ocupare a locurilor din învățământul tehnologic dual. Acesta reprezintă doar 7,2% din totalul învățământului profesional, ceea ce subliniază necesitatea unor campanii de promovare precum cea derulată de Asociația Hands Across România.
Cele două evenimente marchează începutul unei campanii ample de conștientizare și informare, menite să conecteze elevii, părinții și mediul de afaceri, pentru a spori accesul tinerilor la oportunități educaționale și profesionale relevante.