Președinta Ungariei a demisionat.
Femeia asta merită să rămână în istorie pentru onestitatea și bunul simț de care a dat dovadă prin acest gest. Am greșit, îmi dau demisia.
Imaginați-vă ce țară minunată am avea noi dacă Ministrul de Finanțe de exemplu ar spune, da, am greșit prin implementarea e-facturii așa cum am făcut-o și pentru ce am făcut-o, așa că îmi dau demisia.
Șefii de spitale, „în spitalul pe care îl conduc cu toate că cheltuielile sunt imense, mortalitatea este mai mare decât într-un spital din Vietnam, deci ceva este în neregulă, așa că îmi dau demisia”. Profesorii de la ASE să spună „da, faptul că am permis chiar și unui singur student să ajungă un economist care întreabă unde se scrie pe o factură în format electronic „circulă fără semnătură și ștampilă” este o greșeală, așa că am ajuns la concluzia că în loc să fac rău permițând unor asemenea dobitoci să termine o facultate, mai bine îmi dau demisia”.
Vorbește și Dragoș Damian despre învățământ și despre puterea pe care o au rectorii facultăților.
Are dreptate.
Dar eu cred că trebuie întotdeauna să pornim de la pasul zero, de la baza fundației, că dacă nu facem fundația aia cum trebuie, o să se dărâme casa pe noi.
Și baza fundației în învățământ este conștientizarea faptului că oamenii nu sunt egali în privința capacității intelectuale. Unii sunt mai deștepți și alții sunt mai proști.
De aceea trebuie să conștientizăm faptul că nu oricui trebuie să i se permită să termine un liceu sau o facultate.
Pentru că dacă o termină, dacă dăm de exemplu diplome de ingineri pe bandă rulantă, pentru că avem nevoie de ingineri și pentru ca să ne lăudăm cu procentul mare de absolvenți de învățământ superior, nu vom face decât rău, o parte din oamenii ăia vor construi poduri care se dărâmă, case care cad peste cei care locuiesc în ele, medici care omoară oameni pentru că nu știu cum să-i trateze, profesori care lasă să termine studenți care nu știu să calculeze aria unui triunghi dreptunghic sau contabili care își imaginează că contabilitate înseamnă să dai trei clickuri într-un program oarecare.
La ruși s-a definitivat lista pentru alegerile prezidențiale.
În ordinea pozelor care ilustrează articolul de mai jos, avem un liberal care seamănă foarte mult cu liberalii de la noi, adică strângător ca o furnicuță și căruia îi place capitalismul cu avantajele și părțile sale rele, dar părțile rele să fie numai pentru alții, nu pentru el, un corporatist care seamănă cu corporatiștii de la noi, în sensul că e cam gol pe dinăuntru și dă dovadă de corectitudine politică (totuși ăsta nu s-a vaccinat împotriva covizilor), un comunist care ar dori revenirea la vremurile în care era tânăr și frumos și Putin, despre care nu mai e nevoie să vă povestesc pentru că știm despre el și ce vorbește cu amanta în pat sau ce spune la ședintele alea ultrasecrete de la Kremlin.
Donald Trump spune că ar încuraja Rusia să-i atace pe aliații NATO care plătesc prea puțin.
De fapt despre asta e vorba cu NATO ăla, despre bani. NATO nu este decât o imensă mașină de făcut bani pentru vânzătorii de armament.
Trump barem o spune pe față, nu o freacă cu valorile democrației și modul de viață occidental.
Și la noi se vorbește despre alegerile prezidențiale. Și se vorbește și despre serviciile secrete care s-au infiltrat în toată societatea.
Putem face ceva în privința asta:
În România există partide finanțate de serviciile secrete. Alea care atunci când fac scandal sunt păzite de jandarmi cu tricolorul atârnat de antena de radio de pe dubă. Nu le votați pe partidele alea.
Și există și președinți susținuți de serviciile secrete, care și ele la rândul lor primesc ordine de la superiorii pe la Poartă.
Așa că, nu știm încă cine vor fi candidații, dar nu-l votați sub nici un motiv pe Geoană.
Într-un ziar local ni se povestește cum era Timișoara, seara, în anii ’80.
Exact așa era.
Făceam naveta pe atunci și ajungeam în oraș seara. Treceam prin centru și era pustiu, câte un om grăbit, cu capul în pământ.
Și în fiecare seară îl vedeam pe milițianul ăla însoțit de un militar în termen de la trupele de „miliție-securitate”, actualii jandarmi, cu pistolul mitralieră în bandulieră.
În toți anii ăia singura dată când am văzut foarte mulți oameni în centru a fost când a venit Billy Graham, cel supranumit „Mitraliera lui Dumnezeu” și oamenii s-au dus acolo unii pentru că așa au primit ordin de la biserică, iar alții din curiozitate, chiar credeau că ăla o să-l înjure pe Ceaușescu în public.
Dar nu a fost întotdeauna așa. În anii ’70 dacă mergeai pe Corso la ora 22, de exemplu, încă era deschis la Violeta, galeria de artă Helios era și ea deschisă, deschis era și la Flora, restaurantele din centru închideau la ora 24. Dacă țin bine minte, nici ceainăria aia de pe colț, între Modex și MIU, nu se închidea înainte de ora 24.
Și peste tot erau o mulțime de oameni, în toate locurile astea (mai puțin Violeta și ceainărie) se fuma și puteai să intri acolo și cu câinele, că doar nu era să-l lași la ușa cârciumii să ți-l păzească cocoșatul care vindea Kent în față la Palace.
***
Președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a dat demisia în contextul în care partidele de opoziție au tot făcut apel ca aceasta să se retragă din funcție din cauza deciziei acesteia de a grația un bărbat condamnat pentru complicitate la mușamalizarea unui caz în care directorul unui orfelinat abuza sexual copiii.
Înregistrarea candidaților ruși la președinție s-a încheiat, vor fi patru dintre ei
Pentru prima dată din 2008, vor exista doar patru opțiuni în scrutin – Leonid Slutsky de la Partidul Liberal Democrat din Rusia (LDPR), Vladislav Davankov de la New People, Nikolay Kharitonov de la Partidul Comunist al Federației Ruse (KPRF) și actualul președinte rus Vladimir Putin
Donald Trump spune că ar încuraja Rusia să atace aliații NATO care plătesc prea puțin
Comentariile fostului președinte și presupusului candidat republican din 2024 descrise ca fiind „deranjate” de Casa Albă
Căutând o a doua președinție în calitate de candidat prezumtiv al republicanilor la Casa Albă în 2024, Donald Trump a spus că va „încuraja” Rusia să atace pe oricare dintre aliații NATO ai SUA despre care consideră că nu și-a îndeplinit obligațiile financiare.
Casa Albă a descris remarcile drept „îngrozitoare și deranjate”. Trump a făcut declarația sâmbătă în timpul unui miting de campanie la Conway, Carolina de Sud, înaintea primarelor de preferință prezidențială republicană din 24 februarie.
Trupul unei fetiţe palestiniene în vârstă de șase ani din Gaza, care a cerut ajutor în timp ce era prinsă sub focul israelian, a fost găsit după 12 zile de căutări lângă cadavrele a cinci membri ai familiei sale, au anunțat Ministerul Sănătății condus de Hamas și rudele acesteia, acuzând Israelul, relatează AFP.
Ministrul ungar: presiunea de la Washington atinge obiectivul în multe capitale europene!
„Este clar că presiunea de la Washington își atinge scopul în multe capitale europene, precum și la Bruxelles”, a spus ministrul de externe la Boston. Sunteți de acord cu domnul Szijjártó? #SUA #Boston #Washington #Uniunea Europeană
”Când lucrurile devin serioase, trebuie să minți”
Acest citat de o onestitate răcoritoare despre cum funcționează lucrurile în politică vine de la Jean-Claude Juncker, într-un interviu la televiziunea germană în 2011. La acea vreme, politicianul luxemburghez era încă președinte al Comisiei Europene, funcție ocupată acum de doamna Ursula v.d. Leyen, demnă succesoare a lui Juncker. Și cum situația politică, economică și socială din țările UE, dar mai ales din cea mai bună Germania din toate timpurile, a devenit din ce în ce mai ”gravă” din 2011 încoace, mai ales în ultimii ani, bineînțeles că și politicienii noștri ne mint din ce în ce mai mult.
Aproape 7,3 milioane de ucraineni au intrat în România în ultimii doi ani
Premierul Marcel Ciolacu a declarat la Tulcea, referindu-se la mesajele RO-ALERT de avertizare primite de populaţie, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în contextul războiului din Ucraina, că Federaţia Rusă nu a făcut niciun atac intenţionat asupra Românei şi că are certitudinea că nici nu o va face.
Dan Dungaciu: „România NU va fi la masa negocierilor de pace din Ucraina.
Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție SPECIALĂ transmisă live de Gândul. Este foarte […]
Și totuși, ce se face la școală? Răspunsul – stupefiant – este: nimic. Mă refer aici la media cunoștințelor studenților mei: mulți dintre ei, în 13 ani de școală n-au citit nici o carte sau – dacă au citit ceva pentru Bacalaureat – n-au înțeles și nu le-a spus mai nimic. Cunoștințele lor științifice sunt la nivelul clasei a IV-a; adică pur intuitive. Aproape nici unul nu știe să calculeze aria unui triunghi dreptunghic. Unii au probleme și în a înțelege ce înseamnă „arie”. În lumea emoțiilor nu există cauzalitate logică, ci doar salturi de la o `experiență” la alta, în funcție de interes și de intensitatea trăirii. Singura forță ce adună lucrurile și situațiile e voința. Ceva se întâmplă în lume `pentru că așa vrea cineva” (Iohannis, Putin, Trump, Soros, „Serviciile” sau „Oculta mondială”). Și, în general, totul se petrece „cum vrea Dumnezeu”, pentru că „așa e soarta”. Greu de spus ce e aici: fatalism, superstiție, mitul „omului providențial”, conspiraționism, noul animism media, indiferență? Un lucru este cert: școala nu și-a făcut treaba, căci menirea ei e aceea de-a pune la îndemâna tuturor celor care-o urmează instrumentele care să le permită înțelegerea lumii în care trăiesc. Din școală nu ieși cu „informații”, ci cu deschiderea unei capacități de a citi lumea în care te miști.
Pentru studenții mei experiența lumii poate fi redusă la câteva poncife (vehiculate și de bunicii lor la țară, și pe stradă, în parcuri, pe terase sau rostogolite de media): „dacă ai bani, poți orice”; „dacă ști pe cine trebuie, te descurci”, „dacă intri la o școală militarizată ai loc de muncă asigurat, ai bani de haine, de tot felul și la 40 de ani ieși la pensie” etc. E o înțelegere a lumii primitivă, bazată pe supraviețuire și descurcăreală. O fi acel fond ultim al nostru, pe care n-a prins nici monarhia, nici dictaturile de dreapta, nici comunismul, nici (deja!) 35 de ani de democrație. Problema acestui tip de „înțelepciune” e aceea că el dispensează complet de orice formă de școlarizare.
Mihai Tudose, fost premier și actual europarlamentar al Partidului Social Democrat, crede, confor declarațiilor în cadrul unui interviu tv, că Mircea Geoană nu numai că nu are șanse să ajungă la Palatul Cotroceni, dar va […]
Colegiul Medicilor din Municipiul București face un apel către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru rezolvarea cu rapiditate a disfuncționalităților din sistemul SIUI, deoarece perturbă activitatea în toate sectoarele medicale.
O Timișoară într-un februarie din alt secol
Frig, ceață și întuneric. Niște amărâte de becuri răspândind o lumină gălbuie, oameni prost îmbrăcați, abia târându-și pașii prin suflarea dușmănoasă a nopții de început de februarie. O urâțenie de lume, livrată și întreținută de niște aparențe umane, îmbătrânite și arătând o busolă spartă pentru un popor care nu mai credea în nimic.
Nu, nici vorbă să fi descris vreun oraș din Albania lui Enver Hodja și nici de „O capitală în noiembrie”, adică de Tirana, ca în minunatul roman al lui Ismail Kadare, nu era vorba.
Am în minte Timișoara anului 1988, când nimic nu te mai îmbia să te bucuri, nici măcar în calitate de copil, de frumusețea ascunsă printre zidurile cenușii și zdrelite de timp și de nepăsarea autorităților vremii. Un oraș cu adânci veleități imperiale, dar obosit la culme, ca noi toți locuitorii săi de atunci, de suflul bătrânicios și aducând a moarte latentă, propus ca mod de viață de nebunii urcați în locomotiva puterii centrale și locale.
Ce facem astăzi, 11 februarie 2024, în Timișoara?
Duminică puteți merge la mai multe proiecții dedicate celor mici, dar și la expoziții și spectacole.