Anton Kovacs February 10, 2021

 

A început procesul lui Trump.

Acest proces este echivalentul a ceea noi, aici în România, numim “Greaua moștenire”. O frecangeală în timpul căreia dăm vina pe cei dinainte că noi suntem incapabili și nu facem nimic, mai trece timpul și oamenii uită cum a fost când era mai bine și uite așa am ajuns să nu mai avem voie să fumăm în cârciumi și trebuie să umblăm pe străzi cu mască pe față, ca niște tâmpiți.

Bineînțeles că, la fel ca la noi, nu va fi nimeni condamnat.

***

Chelnerița ingineră de la Apele Române, cea care nu știa care e malul drept și cel stâng, și-a dat demisia.

Mie mi-ar fi plăcut să își dea demisia ăla care a învățat-o să se angajeze la primărie după care a fost transferată la ape, primarul de la primăria aia care am înțeles că este un fel de trambulină pentru cei care doresc să lucreze la stat pe sporuri multe, șeful celor doi, șeful șefului de la partid…

Că ăia reprezintă răul în țara asta.

***

Primăria Timișoara primește încă 16 stații de monitorizare a calității aerului aerului de la ETA2U. Sper să nu dureze doi ani până să fie montate.

***

Domnul primar Fritz analizează. Si tot analizând el așa a ajuns la concluzia că 17000 de lei e cam puțin pentru city managerul orașului, în timp ce aceeași sumă e ca mult pentru alții care freacă menta.

Când am citit această știre am făcut o față asemănătoare cu cea a lui Roger Moore de pe poza de copertă a acestui text Și am analizat și eu.

17000 de lei, adică vreo 3500 de Euro e cam mult pentru oricine în România, o țară în care ultima invenție importantă a fost un stilou brevetat la Viena și la Paris (și nu “Stiloul”, pentru că stiloul, primitiv cum era el pe atunci, a fost inventat în urmă cu peste 2000 de ani de niște arabi).

Pentru că ceva poate fi mult sau puțin numai în comparație cu altceva, să facem o comparație:

La Düsseldorf 3500 de Euro reprezintă vreo 3 chirii ale unui apartament cu două camere(un apartament în care locuiesc cei de acolo, nu imigranții). In România, unde se dă leafa aia de city manager, 3500 de Euro reprezintă 17 chirii ale unui apartament cu două camere în Circumvalațiunii, un cartier decent aflat la 2 pași de centrul orașului.

Am căutat chiar acum pe Internet și am aflat că tot în Düsseldorf o pâine costă 2.99 Euro, deci cu 3500 de Euro se pot cumpăra 1170 de pâini. In Timișoara eu cumpăr o pâine, cam la fel de mare ca și cea germană, cu 3 lei, e puțin mai scumpă decât în alte părți dar e caldă și bună șî nu e făcută din aluat congelat, așa că merită. Cu o leafă de 17000 de lei obțin 5666 de pâini. Nu are rost să mai fac alte comparații, și blugii ieftini îți cumperi mai mulți la noi cu 17000 decâț în Germania cu 3500 de Euro, și pantofi și multe altele. Pentru că așa e economia, dacă într-un loc leafa e mai mică, și prețurile sunt mai mici, dacă altundeva leafa e mai mare și prețurile sunt mai mari.

Așa se calculează, comparând puterea de cumpărare, nu lefurile. Dar dacă vreți putem compara și lefurile și să aflăm de ce unul care pune poze de pantofi pe Internet, pentru o firmă străină, câștigă mult mai mult decât cel care face pantofii în România. Sau putem chiar să aflăm de ce băncile și unele firme își permit să dea salarii mult prea mari unora dintre angajați.

Părerea mea este să lăsăm lefurile specialiștilor nou angajați în primărie pe mai târziu. Iar când vom vedea că prin Pasajul Solventul trece tramvaiul 5 și mașinile deviate de pe Calea Aradului atunci reluăm discuția.

Că deocamdată discutăm vorbe, semaforul de pe Rebreanu ține tot 15 secunde, WC-urile publice sunt tot ca pe vremea lui Robu, cu toate că în două săptămâni această problemă ar fi putut rezolvată, copaci în fața blocului tot nu am, la cinematograful din Fratelia văd că nu s-a schimbat nimic…

Vine primăvara, nu o să mai putem spune că nu facem că nu se poate face pe ploaie sau că nu se toarnă beton iarna.

Pentru că tot a pomenit primarul de frecatul mentei, să profităm de ocazie și să vedem de unde vine expresia aceasta (acesta e un link, dați click dacă vă interesează subiectul).

***

Emiratele Arabe Unite a devenit a cincea tara din lume care a plasat o sonda spatiala pe orbita planetei Marte

?mmid=8e941564de7609c0fa

Emiratele Arabe Unite este prima tara araba care a reusit sa plaseze pe orbita planetei Marte o sonda spatiala, care a fost denumita Al-Amal (Speranta).

***

Politico: Beijingul vrea ca UE să fie “independentă”, după ce Joe Biden a evocat “competiţia extremă” SUA-China

image-2020-08-24-24248203-70-wang.jpg

Administraţia de la Beijing și-a exprimat speranţa că Uniunea Europeană va fi “independentă şi autonomă”, în contextul în care noul preşedinte al Statelor Unite, Joseph Biden, a afirmat că va contracara China printr-o “competiţie extremă”.

***

Procesul în cazul lui Donald Trump, acuzat de instigare la insurecţie, a început în Senatul SUA

Procesul care îl vizează pe fostul preşedinte american Donald Trump, inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru “instigare la insurecţie”, a început marţi în Senatul SUA.

***

VIDEO Cum arată MP-155 Ultima, pușca pe care Kalașnikov vrea să o vândă hipsterilor

image-2021-02-9-24593206-70-kalasnikov-1

Compania Kalașnikov, care produce faimoasa pușcă de asalt AK-47, intenționează să se adreseze hipsterilor și tinerilor cu o armă dotată cu gadgeturi, a anunțat marți directorul companiei citat de relatează Moscow Times.

***

Statul a adăugat 4.000 de bugetari în decembrie. Bilanțul guvernului PNL, noiembrie 2019-decembrie 2020, a ajuns la un plus de 14.000 de angajați în sectorul public

Statul a adăugat 4.000 de bugetari în decembrie. Bilanțul guvernului PNL, noiembrie 2019-decembrie 2020, a ajuns la un plus de 14.000 de angajați în sectorul public

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice în luna decembrie a ajuns la 1,25 milioane (1.249.624), după ce doar în ultima lună din 2020 statul a mai adăugat 4.000 de angajați în sectorul public, relevă datele analizate de Profit.ro. În perioada dintre sfârșitul lunii octombrie 2019 și finele anului 2020, în care PNL a guvernat singur, dar nedeținând majoritate în Parlament, numărul bugetarilor a crescut cu aproximativ 14.000. Media lunară a guvernării PNL a fost de 988 bugetari în plus pe lună, față de 1.336 pe lună în mandatul PSD (ianuarie 2017-octombrie 2019).

***

Violeta Alexandru publică un centralizator al sporurilor: Sunt peste 50. Unii bugetari au spor de consemn la domiciliu

Fostul ministrul al Muncii, Violeta Alexandru, a făcut public un centralizator al sporurilor din domeniul bugetar. Aceasta spune că a identificat până acum șapte domenii, între care învățământ, sănătate, ordine publică sau administrație și peste 50 de tipuri de sporuri, de la spor pentru periculozitate sau suprasolicitare neuropsihică, până la munca în ture și spor de consemn la domiciliu.

Citește și:  Revista presei–25.02.2021

***

Ce sporuri și indemnizații ale bugetarilor au fost anulate de guvern

bani-taiati_583cf688f2.jpg

Guvernul pregătește modificări, astfel încât mai multe indemnizații, sporuri sau beneficii să fie suspendate în anul 2021, pentru a face economii la buget.

Potrivit Realitatea Plus, indemnizația de hrană, voucherele de vacanță și sporurile de 30% din prefecturi vor fi suspendate.

În total este vorba de 8 sporuri sau beneficii care ar urma să fie modificate sau suspendate, potrivit sursei citate.

***

România a înregistrat în decembrie 2020 al doilea cel mai mare deficit comercial lunar din ultimii 10 ani

comert-exterior-romania1.jpg

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a crescut până la 18,387 miliarde de euro, după ce în decembrie s-a înregistrat al doilea cel mai mare deficit comercial…

***

Vești noi despre Laserul de la Măgurele: România acceptă că a pierdut calitatea de membru-gazdă și cere acum calitatea de Observator Fondator în ELI-ERIC / Cum s-a ajuns aici

image-2018-05-18-22457764-70-proiectul-e

Având în vedere că ținta noastră din Memorandumul din anul 2020 (de membru gazdă) nu mai poate fi atinsă acum, România trebuie să se repoziționeze și să opteze pentru statutul de Observator Fondator, urmând ca în cadrul negocierilor din ELI-ERIC și IMPULSE să re-atingă această țintă în 2023, sunt concluziile unui Memorandum, pe care ministrul Teleman îl va prezenta în ședința de guvern de miercuri.

***

Recorder: Chelnerița angajată inginer la Apele Române și-a dat demisia

Fosta chelneriță angajată inginer la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad și-a dat demisia, potrivit jurnaliștilor Recorder, care au adus cazul în atenția opiniei publice. Inginerul Gabi Musteață, cel care a fost sursa dezvăluirilor și al cărui post a fost desființat, va da în judecată compania.

***

Patreon

***

Primăria Timișoara primește 16 stații de monitorizare a calității aerului printr-un parteneriat cu Fundația ETA2U

Primarul Dominic Fritz a spus, pe 9 februarie, că municipalitatea urmează să încheie un parteneriat cu Fundația ETA2U, pentru a primi 16 noi stații de monitorizare a parametrilor de calitate a aerului. Acestea ar urma să vină în completarea celor patru deja existente și omologate. Propunerea de parteneriat ar urma să fie prezentată și pe ordinea de zi a următoarei ședințe de consiliu local.

***

Primăria Timișoara a reziliat contractul de proiectare pentru reabilitarea Pieței Victoriei

timisoara.jpg

Dominic Fritz a anunțat astăzi că a reziliat contractul cu firma care ar fi trebuit să livreze proiectul de reabilitare pentru centrul Timișoarei. „Este o poveste fără sfârșit aici. E vorba despre un contract de proiectare care trebuia să se încheie în patru luni. A fost câștigat contractul în februarie 2018 și firma era obligată […]

***

Primarul Fritz analizează: salariul de 17.000 de lei e mic pentru city managerul Timișoarei, comparabil cu cele din mediul privat

Matei Creiveanu si Dominic Fritz

Trei sute de persoane, care mai de care mai bine pregătite, au vrut să fie city manager la Timișoara, dar selecția pe post i-a fost ușurată primarului Dominic Fritz atunci când doritorii ar fi aflat cât e salariul pe post. Adică 17.000 de lei, spune edilul șef că primește actualul ocupant, un salariu mic pentru

***

Fritz despre firma care face curățenie stradală în Timișoara: „Există o nemulțumire față de modul în care au fost calculate suprafețele”

masina-de-gunoi-brantner.jpg

Primarul Dominic Fritz se declară nemulțumit de curățenie și de modul cum au fost calculate suprafețele, dar nu poate face prea multe momentan, pentru că lucrează în baza unui contract preluat de la fosta administrație. „Cred că această idee trebuia de mult implementată, de a avea un program de curățenie coordonat și integrat între mai multe […]

***

Iarna revine în forță! De joi, în Banat se anunță temperaturi extrem de coborâte

Alertă meteo de precipitații mixte, polei și vânt puternic în jumătate de țară, pentru care a fost emis un cod galben. Este în vigoare și o informare de ploi și vânt în majoritatea regiunilor, valabilă până marți, la ora 12:00. Iar de joi se anunță o răcere accentuată. Alina Șerban, meteorolog ANM, a declarat la Digi24 că spre finalul săptămânii vremea va deveni deosebit de geroasă, sunt așteptate precipitații sub formă de ninsoare, însă de scurtă durată, și temperaturi de minus 10, până la minus 20 de grade Celsius.

Ploile se vor manifesta și în zilele următoare, mai ales în vest și nord-vest. În nordul și centrul Moldovei vom avea și în această noapte temperaturi negative și este posibilă producerea de polei. La munte vântul va atinge 80-90 km/h, la fel și în sudul Transilvaniei și în sud-estul Dobrogei. În zilele următoare vor fi temperaturi din ce în ce mai ridicate, în sud și sud-vest, dar și în centrul țării vor fi temperaturi cu peste 10 grade mai mult decât ar trebui să fie la această dată. De joi noapte, însă, vremea se va răci semnificativ”, a declarat Alina Șerban, la Digi24.

***

curs

Lisa Enroth, o asistentă medicală din Suedia, a petrecut o săptămână izolată pe o insulă. Cum i s-a părut viața fără laptop și telefon mobil

Lisa Enroth, asistentă medicală aflată în prima linie a luptei împotriva pandemiei de COVID-19, a avut parte de o experiență de neuitat. Ea a petrecut o săptămână pe o insulă pustie din Marea Nordului, după ce a câștigat concursul organizat de cei care patronează Festivalul de Film de la Göteborg.

Pe 30 ianuarie, femeia în vârstă de 41 de ani s-a urcat într-o ambarcațiune cu un singur timonier și a început călătoria spre insula Hamneskär.

lisa-enroth-1-1024x682.jpg

La capătul drumului o aștepta farul Pater Noster, care în latină înseamnă „Tatăl nostru” – referință la „Rugăciunea Domnească”, ce este rostită adesea de marinarii care navighează în apele agitate din jurul insulei.

***

Cum erau organizati paramilitar tinerii inainte de 1989. Arme cu calibru mic, instructie de front, marsuri si deplasari cu intonare de cantece patriotice

?mmid=a4ff7564de388cabb5

Elevii de liceu, dar si cei din scoliile profesionale, tineri care ajungeau in campul muncii, pana la 20 ani, erau inclusi in programul paramiliar a ceea ce era denumit programul de Pregatire a Tineretului pentru Apararea Patriei.

***

Lovitură de stat gang

1-1-scaled.jpg

O instructoare de aerobic de Myanmar care înregistra un clip pentru YouTube a filmat din greșeală și lovitura de stat militară care a avut loc în țară. Asta nu ne face decît să regretăm că vloggerii s-au născut prea tîrziu, altfel prindeam accidental și alte momente istorice pe video: Zmenta putea să filmeze pe fundal scufundarea Titanicului, Selly prindea distrugerea Pompeiului, iar Andra Gogan putea să tragă o melodie stridentă în timp ce nemții invadau Parisul.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*