De obicei Vali Petcu, Zoso, promovează consumerismul, o lume în care oamenii își cumpără mașini scumpe de parcă și-ar cumpăra ciorapi, vile în mijlocul tarlalelor cu porumb și topoare din oțel de Damasc cu mânere din fibră de carbon. Ceea ce nu înseamnă că jurnalismul său cetățenesc nu este mult mai apreciat decât jurnalismul „academic” al altora.
Eu, dimpotrivă, sunt adeptul unei lumi frugale, în care fiecare din noi trăim onest, îndestulător dar fără excese. Una în care fiecare din noi beneficiem de o valoare strict egală cu ceea ce am dat la rândul nostru societății, nici mai mult, nici mai puțin. O lume promovată și de Nouriel Roubini, pe care ați face bine să-l credeți, că de aceea este profesor la NY University și se uită o lume întreagă ca la butelie la ce spune.
Dar ieri Zoso a scris ceva la care mă gândesc de mult timp.
De-a lungul ultimilor 30 de ani, presa din România a promovat tot felul de personaje pitorești, prinți și prințese, economiști despre care ni se spunea că sunt personalități mondiale, oameni care au inventat metode sau dispozitive de a vindeca cancerul cu un vaccin sau folosindu-se un circuit integrat minunat, miliardari, ingineri care lansau rachete în cosmos și au creat minunate avioane de luptă care nu mai au nevoie nici măcar de o pistă, oameni de afaceri de succes, boli sau variante groaznice ale bolilor respective dar și medici care le vindecă într-o singură zi fără să spună cum au făcut…
Dar presa nu a scris despre toate acestea pentru că existau. S-a întâmplat invers, au existat pentru că presa a scris despre ele.
Așa că astăzi, domnule Vali Petcu, pentru că ați scris exact ceea ce gândeam și eu, comentariul vă aparține:
A murit un prost înecat. Nasol. Ce aș putea face din știrea asta să fie citită? Că doar prost paranoic mincinos înecat nu merge. Hai să pun deținător de bitcoi. Hai să zic că avea 1 milion de bitcoi. Că n-are cum să verifice cineva. A zis prostul mincinos la un moment dat că are 1 milion? A zis. Deci e adevărat. Și știrea nu mai e “un prost mincinos a murit înecat”, ci “un miliardar în bitcoi a murit înecat”. O să mă îngrop în afișări!!!
Și presa a luat și a tradus. Și a publicat. Și a cerut reacții de pe la alții. O secundă nu s-a oprit să se întrebe dacă e adevărat. N-au pe cine să sune în Timișoara să întrebe 2-3 oameni, care îl știu pe prostul mincinos, măcar din vedere, să întrebe ce fel de om era. Dacă mai trecea strada când se întâlnea cu femei pe care le jignea pe net. Dacă își mai lăsa singur comentarii pe blogul lui. Nope. N-au dat nici măcar o căutare pe net, să vadă știrile cu el de dinainte de presupusa moarte. Au publicat direct. Fără discernământ.
***
***
Nouriel Roubini: Mama tuturor crizelor poate lovi economia globală
Nouriel Roubini (foto), profesor de economie al Universității New York – poreclit „Dr. Doom” din cauza prognozelor sale economice sumbre și care a prezis criza economică din 2008, avertizează într-un editorial publicat de The Guardian că economia globală riscă acum să se confrunte cu ”mama tuturor crizelor”.
În aprilie, Nouriel Roubini avertiza că politicile monetare și fiscale extrem de permisive, combinate cu o serie de șocuri negative ale ofertei, ar putea avea ca rezultat o stagflație în stilul anilor 1970 (inflație ridicată alături de o recesiune).
De fapt, scrie profesorul american, riscul de astăzi este chiar mai mare decât era atunci:
La urma urmei, ratele datoriei în economiile avansate și în majoritatea piețelor emergente au fost mult mai scăzute în anii 1970, motiv pentru care stagflația nu a fost asociată cu criza datoriilor din punct de vedere istoric. În orice caz, inflația neașteptată din anii 1970 a eliminat valoarea reală a datoriilor nominale la rate fixe, reducând astfel poverile datoriei publice ale multor economii avansate.
Dimpotrivă, în timpul crizei financiare 2007-2008, ratele ridicate ale datoriilor private și publice au provocat o criză severă a datoriilor, dar recesiunea care a urmat a dus la inflație scăzută, dacă nu chiar deflație.
Astăzi ne confruntăm cu ceea ce a fost mai rău din ambele crize: ratele datoriilor sunt mult mai mari decât în anii 1970, iar un amestec de politici economice slabe și șocuri negative ale ofertei amenință să alimenteze inflația, stabilind toate condițiile pentru ”mama tuturor crizelor”.
***
Săptămâna de muncă de 4 zile începe să prindă având în unele țări, chiar și în cele care sunt cunoscute pentru „orele lungi” la birou. Nu a existat întotdeauna o săptămână de 5 zile de muncă, în urmă cu circa un secol fiind 6-7 zile. Așadar, lucrurile se pot schimba în sensul acesta. Unii angajați din Coreea de sud, care au norocul să lucreze pentru companii care oferă 4 zile de muncă/ săptămână, spun că nu mai simt „tristețea” zilei de luni.
***
Jeff Bezos și viața după Amazon – Visul spațial al Blue Origin, cu recompense și riscuri – VIDEO
Jeff Bezos s-a retras oficial de la șefia Amazon și va avea mai mult timp să se ocupe de dezvoltarea și pe mai departe a companiei Blue Origin care a reușit mai puține decât SpaceX a lui Elon Musk datorită unei strategii mai prudente, în pași mici, gândită de Bezos. Șeful Amazon este pasionat de spațiu și, având o avere colosală, a putut în 2013 să aducă la suprafață motoarele rachetelor care au dus primii astronauți pe Lună. În 20 iulie Bezos își va împlini un vis: va ajunge în spațiu, într-o călătorie riscantă.
***
Noile reguli UE cu privire la plastic sunt criticate atât de producători cât şi de ecologişti
Interzicerea produselor din plastic de unică folosinţă în Uniunea Europeană a generat critici atât din partea ecologiştilor, care susţin că noile măsuri nu sunt de ajuns, cât şi din partea producătorilor de plastic care sunt îngrijoraţi că noile norme ar putea crea standarde diferite de-a lungul blocului comunitar, transmite Reuters.
***
Volvo Group, Daimler Trucks şi Traton, cei mai mari trei producători de camioane din Europa, intenţionează să lanseze o reţea dedicată de încărcare super rapidă pentru vehicule de transport şi autocare, pentru a ajuta la accelerarea trecerii lor la era electrică.
***
Pachetul cuprinde o serie de modificări ale legislației europene obligatorie în privința regimului TVA pentru vânzările de bunuri și servicii către consumatorii finali din UE, urmare a comenzilor plasate preponderent online. În prezent, furnizorul datorează TVA pentru vânzările la distanță efectuate în UE, iar cota aplicabilă este determinată de încadrarea în plafoanele stabilite individual de fiecare stat membru unde se livrează bunuri destinate consumatorilor finali. Astfel, când plafoanele sunt depășite, furnizorii trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în acele state membre și să raporteze și să plătească TVA pentru vânzările efectuate.
***
***
Comisia de la Venetia a transmis luni, 5 iulie, Ministerului roman al Justitiei un punct de vedere legat de proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.
***
Ministrul Justitiei Stlian Ion afirma, dupa punctul de vedere transmis de Comisia de la Venetia cu privire la desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), ca „este un aviz favorabil mult asteptat”.
***
Curtea Constituțională a României (CCR) a publicat, luni, motivarea în cazul Avocatului Poporului, după ce, săptămâna trecută, magistrații au decis că revocarea lui Renate Weber a fost neconstituțională. Weber se poate întoarce la lucru, potrivit Mediafax. După publicarea motivării în Monitorul Oficial, Renate Weber revine în funcția de Avocat al Poporului.
***
Renate Weber a declarat duminica, 4 iulie, intr-un interviu pentru Aleph News, ca indata ce va reveni la sefia Avocatului Poporului, va ataca tot „ce va afecta drepturi si libertati”. Totodata, aceasta i-a transmis un mesaj premierului Florin Citu, in care subliniaza ca nu se poate guverna prin Ordonante de Urgenta (OUG).
***
Foarte mulți români preferă să-și ia în vacanță animalele de companie. Mare atenție însă când plecați peste hotare. Este nevoie de documente speciale și este bine să verificați din timp condițiile din țările unde mergeți și ale companiilor de călătorie.Regulile la nivelul Uniuniii Europene spun că înainte de călătorie trebuie să vă asigurați că animalul dumneavoastră este identificat cu microcip înregistrat sau cu tatuaj și că are pașaport eliberat de un veterinar autorizat care dovedește că a fost vaccinat împotriva rabiei. Pe de altă parte, trebuie să știm că transportul afectează animalele. La fel și dacă sunt lăsate la pensiune, fără a fi obișnuite.
***
Păstrează acel purice! Cum să te descurci uman cu fiecare dăunător obișnuit
Este posibil să vă păstrați casa fără șobolani, șoareci, molii și furnici fără a le ucide? Și cu care ar trebui să scapi – și cu care să înveți să trăiești?
Este ușor să te enervezi cu dăunătorii casnici și, uneori – la întâlnirea cu un șoarece deosebit de rapace, să zicem – este posibil să le dorești un rău mare. Dar majoritatea oamenilor, bănuiesc, ar prefera să fie cât se poate de uman atunci când scapă de invadatori. Și chiar și atunci când bunătatea nu te poate împiedica să ucizi lucruri, deseori șmecheria. Din păcate, multe produse de combatere a dăunătorilor încă asociază eficacitatea cu letalitatea. Capcana furnicilor pe care am cumpărat-o spune că „distruge furnicile și cuiburile lor!” Chiar mi-am dorit doar să nu fie de pe blat. Este posibil să vă păstrați locuința fără dăunători folosind numai mijloace umane, neletale?
***
Cum a murit bărbatul cu cea mai mare pensie specială din România. Încasa peste 78.000 de lei pe lună
Bărbatul care încasa cea mai mare pensie din România, 78.000 de lei pe lună, a fost găsit mort vineri dimineața, în jurul orei 5, în locuința sa din Argeș.
***
Avem nevoie de oameni care să facă conținut
Când auziți de povești despre algoritmul Facebook sau despre content marketing sau despre strategie interactivă de marketing și comunicare în social media, trebuie să știți ceva: deși pare ușor, e greu să faci conținut. Rahaturile astea de rânduri pe care le scriu eu aici acum au o ordine, o logică și o atracție care vă […]
***
***
În curând vor începe lucrările la baza Uszoda, care se vor face după un proiect conceput de o echipă a Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara. Primarul Dominic Fritz afirmă că baza se va deschide chiar în această vară. Totuşi, proiectul în derulare la baza Uszoda reprezintă doar o etapă de tranziţie spre o…
***
Vremea va deveni caniculară în Banat
Meteorologii ANM au emis o prognoză meteo, valabilă în perioada 5 – 18 iulie 2021, în Banat. Vremea se va încălzi până în cursul zilei de joi, 8 iulie, va deveni caniculară, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 36 de grade.
Treptat, până la sfârșitul intervalului, maximele termice vor avea tendința de scădere spre o medie regională de 31 de grade. Temperaturile minime vor fi în creștere, iar până vineri, 9 iulie, media acestora va ajunge să se situeze în jurul a 20 de grade.
Apoi, până la sfârșitul intervalului de anticipație, valorile nocturne vor marca o scădere ușoară, iar media acestora va ajunge la 17…18 grade.
Probabilitatea de apariție a manifestărilor specifice instabilității atmosferice va fi în creștere după data de 13 iulie, când vor fi posibile averse torențiale și cantități importante de apă.
***
***
Haremul: de la mitul plăcerilor la realităţile stricte din Palatul sultanilor
Haremul, care în arabă înseamnă „loc interzis”, a ajuns să fie sinonim cu tot felul de imagini care fluctuează de la un paradis al păcerilor carnale la o închisoare a femeilor ajunse pe mâna otomanilor sau a arabilor. Ce este adevărat şi ce nu din poveştile fanteziste ţesute în jurul acestei instituţii vedem în cele ce urmează.
***
Anticoruptul născut din spuma Motorolei
Pentru că oamenii care se joacă prin diverse birouri cu CV-uri și cariere nu mizează niciodată pe un singur cal, pentru USR-PLUS nu este construit doar Drulă, ci i se mai face cel puțin un frățior: Năsui. În aceleași stenograme în care Drulă apare drept cîine cu corupții se vorbește despre Năsui, care ar fi la fel de neîndurător.