În Singapore s-a aprobat vânzarea cărnii artificiale. Scumpuță la început, dar…
Cred că era în 1994. Fostul meu coleg de clasă se ajunsese, stătea în mijlocul străzii și vorbea la telefonul mobil, o sculă mare cât un penar de școală. Dan era singura persoană pe care o cunoșteam care avea așa ceva, un telefon mobil era pe atunci simbolul reușitei. Erau făcute special pentru a putea fi puse pe masă „în picioare”, astfel încât să fie cât mai vizibile.
In 1997 aveam deja și eu telefon mobil, erau încă destul de rare, dar erau deja mult mai moderne, micuțe, abonamentul era deja mult mai ieftin…
Acum, lângă intrarea la Auchan este o ladă. M-am uitat în ea, acolo aruncă lumea telefoane, unele funcționează, unele sunt smartphoneuri, dar modele mai vechi. Abonamentul este deja aproape gratuit.
La fel, cum s-a întâmplat cu telefoanele, cu internetul sau cu multe alte lucruri, se va întâmpla și cu carnea crescută în laborator. La început va fi mai scumpă, mai rară, dar peste câțiva ani o să o cumpărăm cu toții de la orice supermarket. Pe măsura trecerii timpului va fi tot mai bună la gust, tot mai hrănitoare, va exista ceafă de porc cu Omega3 sau cu Vitamina C, sau cu gust de „fructul pasiunii”, dacă va cere cineva un astfel de produs, va exista carne fără colesterol sau cine știe ce alte substanțe dăunătoare prezente în carnea „normală”.
Impactul va fi extraordinar, probabil la fel de mare, dacă nu mai mare decât al descoperirii războiului de țesut mecanic sau al tiparului.
În primul rând pentru prima oară în istorie oamenii nu vor mai fi nevoiți să ucidă pentru a se hrăni. Pare ceva minor dar asta va schimba complet omenirea.
În al doilea rând, din câte știu eu cam 80% din agricultura mondială produce hrană pentru animale. Asta înseamnă suprafețe imense ocupate de culturile care produc această hrană, înseamnă cantități imense de apă, înseamnă cantități imense de energie și înseamnă o mulțime de oameni care se ocupă de aceste culturi, de îngrijirea animalelor, de uciderea lor și de prelucrarea cărnii rezultate.
Toate acestea vor dispare, pe imensele suprafețe recuperate se va putea cultiva altceva sau pur și simplu acestea vor fi redate naturii sub formă de păduri crescute spontan. Risipa de energie și apă vor fi eliminate. Un număr imens de oameni va fi eliberat de povara unei munci istovitoare și fără satisfacții și va putea să se ocupe de lucruri mult mai utile.
Tot ce vă povestesc aici nu se va întâmpla peste 200 de ani, ci mâine, poimâine, probabil peste 10 ani când vom merge cu trenul prin țară nu prea vom mai vedea foarte multe holde cu porumb sau grâu.
– Se apropie momentul în care, în sfârșit, magazinele „legalizeIT” vor vinde și ceva concret, nu numai tot felul de pipe și foițe, inutile din moment ce nu aveai ce pune în ele. Pentru că acum, chiar le-am dat telefon să-i întreb 🙂 nu au nimic pentru fumat.
– Pot să spun că cel puțin educația mea formală a fost îngemănată cu vaccinările.
Când am mers în prima zi la grădiniță am fost vaccinat. Fusesem vaccinat și înainte. După aceea, periodic, venea o doamnă brunetă, cu ochelari, însoțită de o altă doamnă cu părul cărunt și ne vaccinau. La fel s-a întâmplat și la școală. Cu ace lungi în picior sau în mână. Cu ace scurte sub piele. Cu o seringă cu nenumărate ace, ca o mitralieră Gatling a seringilor, în partea de sus a mâinii. Cu o picătură de vaccin pe o pătrățică de zahăr. Am fost zgâriat cu un cuțitaș mic și în rană mi s-a picurat vaccinul.
Eu în școală, printre altele, am fost învățat că nu există spiriduși, zâne, zombie sau cine știe ce alte creaturi subpământene sau cerești, și că vaccinurile sunt bune. Pot să spun că cei din generația mea, „boomers” cum ni se spune, suntem fiecare din noi niște „vacciniști” mult mai convinși decât decât toți tinerii mascați de pe stradă la care se adaugă CTP-ul, la un loc.
Dar, am fost educați și să verificăm informațiile. Să fim meticuloși, să nu fim niște idioți care cred tot ce li se spune. Și, cel puțin aici în România, am fost învățați că nu se poate avea încredere în sistem. Sistemul te minte pentru a te supune.
Trecând la „epoca capitalistă” am extrapolat acea convingere și am ajuns, marea noastră majoritate, la concluzia că și acest sistem te minte. Sistemul a scurtat filamentele becurilor pentru ca acestea să nu mai aibă o durată de folosire de 5000 de ore ci să se ardă după 800 de ore. Sistemul pune la imprimante în loc de șuruburi niște clipsuri care se rup când încerci să deschizi imprimanta pentru a o curăța. Sistemul face telefoanele de generație mai veche, chiar și cele care costă o avere, sau mai ales pe acestea, să meargă mai încet pentru a te determina să cumperi alt telefon. Sau face programele tot mai mari pentru ca la un moment dat să nu mai ai spațiu de stocare disponibil, pe telefon sau pe calculator. Sistemul a tratat în ultimele luni bolnavii cu un medicament despre care se știa cu precizie că este ineficient, punând astfel viață bolnavilor în pericol, pentru a câștiga bani.
Revenind la durerile noastre, aflăm că UE critică aspru graba cu care Marea Britanie a autorizat vaccinul Pfizer, o firmă care a mai avut probleme cu produsele sale. Și UE are dreptate. Citind mai mult aflăm că acest vaccin nici nu a fost testat în vreun fel pe femei gravide sau pe copii mai mici de 12 ani. Mai aflăm și că „doar” 10%-15% dintre voluntari (10% sau 15%, ambele procente sunt imens de mari dar diferența între 10% și 15% este și ea imensă, chiar și numai această imprecizie ar trebui să ne dea de gândit) au prezentat efecte secundare „vizibile semnificativ”. Nu știu ce înseamnă”vizibil semnificativ” dar când am citit „Doar 10%-15%” am exclamat „tâmpiții ăștia își dau seama ce spun?
Și țineți cont, ăștia 10-15% sunt cei care au prezentat efecte secundare, pe termen scurt, că pe termen lung nu știm ce se întâmplă, pur și simplu nu a fost timp destul pentru testare.
Atenție, ce am spus mai sus se referă la un vaccin foarte specific, produs de o anumită firmă, nu la toate vaccinurile pentru toate bolile. Convingerea mea este că vaccinurile sunt bune, dar despre acesta care trebuie păstrat la -80 de grade nu știu dacă este așa. Poate e bun, poate nu e bun, nu avem date pentru a ne pronunța, indiferent ce ne spun cei care pot fi bănuiți a avea un interes în această afacere. Iar dacă nu avem date poate ar trebui să așteptăm până avem date sau până când este terminată o testare rezonabilă a unei alternative..
– Unor copii din Spania le-a crescut păr pe tot corpul după ce li s-a administrat un medicament.
Și părinților acelor copii li s-a spus, e medic, medicii sunt buni, știu întotdeauna ce fac. Adevărul este că medicii nu știu întotdeauna ce fac și, așa cum am aflat în ultimele zile, nici măcar nu le pasă.
– Mulți oameni nu știau de ce stau la coadă la Institutul Cantacuzino.
Așa a început și revoluția. Oamenii, inclusiv eu, treceau prin Piața Maria și vedeau alți oameni că stau acolo și se uită la o clădire. Și se opreau și ei să vadă la ce se uită ăia. Dimineață, când am ajuns eu erau vreo 50, seara erau deja mii de oameni.
– Un oarecare Ionuț Stroe spune că în 2021 vom reveni la ce a fost.
Știți reclama aceea la o vopsea pentru pereți, vine varianta din viitor a celui care zugrăvește să-l felicite că peste 10 ani acel apartament va fi singurul fără mucegai. Ș ăsta de acum întreabă „bine, dar peste 10 ani nu-mi schimb și eu apartamentul?”, la care cel din viitor „Hă Hă Hă”.
Așa am hăhăit și ei când am citit ce spune Ionuț Stroe.
Pentru că la anul va fiu puțin mai rău decât în acest an. Și tot așa până prin 2025, +/- unul sau doi ani, după care va începe, încet, încet, creșterea. Iar la un nivel asemănător cu cel de anul trecut vom ajunge… probabil în 2050, pe acolo cândva. Dacă sunteți deștepți, până atunci țineți cât puteți de ceea ce aveți și nu faceți investiții foarte mari pentru că peste 5 ani o casă, de exemplu, s-ar putea să coste un sfert din prețul de acum, iar mașina s-ar putea să nu mai aveți unde să o parcați sau, mai rău, să vă scuipe oamenii pe parbriz dacă o folosiți. Notați-vă, să nu avem vorbe că nu v-am spus-o eu pentru întâia oară.
Prima țară care aprobă comercializarea cărnii crescute în laborator, realizată din proteine pe bază de plante este Singapore. Este vorba de carnea produsă de start-up-ul american Eat Just, iar firma susține că este prima aprobare a unui organism de reglementare pentru „carnea curată” care nu provine de la animal sacrifictate, relatează Reuters, citat de Agerpres.
La Stampa: ONU elimină canabisul de pe lista substanțelor nocive
Organizația Națiunilor Unite (ONU) a recunoscut oficial, miercuri, proprietățile medicinale ale canabisului, într-un vot exprimat la Viena de către statele membre în timpul Comisiei Națiunilor Unite pentru Droguri (CND), organul executiv pentru politica privind drogurile.
UE critică aspru ”graba” cu care Marea Britanie a autorizat vaccinul COVID al Pfizer
UE a atacat miercuri, în termeni duri, decizia Marii Britanii de a autoriza rapid vaccinul COVID dezvoltat de Pfizer și BioNTech, spunând că propria procedură este mai aprofundată și elimină riscurile, asigurând că produsul este eficient și sigur, scrie Reuters.
Marea Britanie a devenit miercuri prima țară din lume care a aprobat vaccinul COVID produs de Pfizer și BioNTech, o mișcare văzută de mulți drept o lovitură politică dată de premierul Boris Johnson, care a fost criticat pentru felul în care a gestionat pandemia.
Decizia a fost luată pe baza unei proceduri ultrarapide de autorizare, care a permis agenției britanice să aprobe temporar vaccinul, la doar zece zile după ce a început să examineze rezultatele testelor făcute în etapa 3 de testare.
Vaccinul Pfizer-BioNTech nu a fost testat pe femeile gravide şi copiii mai mici de 12 ani
Conducătorul programului Operation Warp Speed destinat vaccinurilor pentru Covid-19, al administraţiei Trump, dr. Moncef Slaoui, a declarat marţi că vaccinurile dezvoltate de Pfizer şi Moderna sunt sigure şi că numai 10%-15% dintre voluntari au raportat efecte secundare ”vizibile semnificativ”, transmite CNBC.
Ungaria a început, cu acordul Comisiei Europene, testarea vaccinului anti-Covid produs de Rusia
Comisia Europeană a confirmat că Ungaria va avea voie să administreze vaccinul rusesc împotriva Covid-19, Sputnik V, pentru cetățenii săi, chiar dacă nu are o…
Aproximativ 20 de copii spanioli au păr pe tot corpul, după ce li s-a administrat din greșeală un produs pentru creșterea părului, în loc de un medicament pentru dureri de stomac, notează Daily Mail.
Multe dintre persoanele care s-au așezat la coadă în fața Institutului Cantacuzino nu știu ce urmează să cumpere. Oamenii au venit să achiziționeze cel mai nou produs lansat pe piață…
Într-o înregistrare făcută în Spitalul de la Reșița se aud urletele disperate ale unui bărbat care îi cere ajutorul soției. Pacientul era internat cu COVID-19 și nu avea nicio altă afecțiune. A decedat, însă, pe dată de 13 Noiembrie : “Marie, hai! Hai odată că nu mai pot!” strigă acesta în înregistrarea obținută de jurnaliștii Antena3.
Compania Apple, dată în judecată în Europa pentru că încetinește funcțiile telefoanelor iPhone
Apple se confruntă cu o nouă acțiune în instanță în Europa, din cauza controversatei sale practici care a avut drept efect încetinirea funcțiilor telefoanelor iPhone mai vechi, scrie CNN.
Mai mulți europeni care dețin telefoane iPhone s-au unit pentru a da în judecată compania Apple pe care o acuză că le-a încetinit dispozitivele, după instalarea unei actualizări software.
Euroconsumers, organizația care îi reprezintă pe clienți în procese, a declarat vineri că acțiunea în instanță acoperă până la două milioane de telefoane iPhone 6, 6 Plus, 6S și 6S Plus din Belgia, Spania, Italia și Portugalia.
Marea Britanie vrea să iasă din criza generată de COVID-19 prin cheltuieli publice mai mari. Un raport al Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară arată însă impactul devastator al pandemiei asupra economiei britanice.
Unilever testează în Noua Zeelendă săptămâna de lucru de 4 zile
Compania Unilever a anunțat marți că va testa săptămâna de lucru de patru zile în Noua Zeelandă, angajații putând alege zilele în care lucrează și…
Ionuţ Stroe, la Adevărul Live: „2021 va fi anul revenirii la normalitate“
Ministrul Tineretului şi Sportului a avut un discurs plin de optimism, dătător de speranţe, privind modul în care va arăta viaţa în anul care vine.
Curs BNR valabil astăzi 03.12.2020
VIDEO | Misteriosul monolit din Utah a fost demontat şi transportat cu o roabă
Extratereștrii nu au nimic de-a face cu dispariția misteriosului obelisc metalic din deşertul Utah, chiar dacă circumstanţele în care acesta a apărut în pustietate nu sunt deocamdată clare, relatează miercuri AFP, citat de Agerpres.
Marţi au fost distribuite online imagini cu patru bărbaţi care demontau după lăsarea întunericului neobişnuitul „monolit” ce a stârnit interes la nivel mondial.
Fotograful Ross Bernards, aflat la faţa locului vineri seară, a descris pe Instagram scena la care a asistat şi a publicat câteva imagini – patru bărbaţi care şi-au făcut apariţia au pus la pământ prisma metalică de peste 3,5 metri înălţime, au demontat-o şi au urcat-o într-o roabă înainte de a o transporta spre o destinaţie necunoscută.
Un gimnast nord-coreean a reușit să sară gardul în Coreea de Sud, calitățile lui acrobatice ajutîndu-l să treacă granița păzită foarte strict de militari înarmați care au ordin să tragă.
Attachments:
A considera Securitatea drept un fel de tainiță a adevărului despre anii comunismului, inclusiv despre propria ei prăbușire, insultă nu doar memoria unui popor întreg, ci și minima inteligență.
Procesul de selectie al city managerului Timisoarei este in plina desfasurare. Chiar daca legea ii permitea sa numeasca pe cine vrea in aceasta functie, primarul Timisoarei, Dominic Fritz, a lansat o competitie pentru cei care vor sa ocupe acest post, iar interesul este urias, fiind depuse peste 300 de CV-uri.
Experţi în îngrijirea animalelor: „Grădina Zoologică din Timişoara trebuie închisă“
Kuki Bărbuceanu, fost director la Vier Pfoten România, acum la Asociaţia ARCA, unul dintre cei mai avizaţi specialişti în domeniu apărării drepturilor animalelor, vorbeşte despre problemele de la Grădina Zoo din Timişoara.