1605: „Complotul prafului de pușcă”. Guy Fawkes, un catolic englez, și co-conspiratorial săi sunt arestați în timp ce încearcă să arunce în aer Parlamentul englez pentru a-l ucide pe regele protestant Iacob I, familia sa, guvernul și toți parlamentarii.
În noaptea rece a începutului de noiembrie 1605, un plan era pe cale să schimbe pentru totdeauna istoria Angliei. Cunoscut sub numele de Complotul Prafului de Pușcă, acest scenariu palpitant de trădare a fost orchestrat de un grup de catolici englezi, frustrați de politica religioasă a regelui Iacob I. Sub conducerea charismaticului și hotărâtului Robert Catesby, complotiștii visau la un viitor în care catolicii să fie liberi să își practice credința fără teamă de persecuție.
Planul era îndrăzneț: să detoneze Camera Lorzilor în timpul deschiderii sesiunii Parlamentului, când regele și toată elita politică a țării ar fi fost prezenți. Data fixată? 5 noiembrie. Scopul? Un haos care să deschidă calea unei revolte populare în Midlands, pentru a o pune pe tron pe prințesa Elisabeta, fiica de doar nouă ani a regelui, ca șef de stat catolic. Guy Fawkes, figura cea mai cunoscută a complotului, era omul cu misiunea explozivă. Cu o experiență militară vastă dobândită în Țările de Jos Spaniole, Fawkes era alegerea perfectă pentru a păzi cele 36 de butoaie cu praf de pușcă ascunse sub Camera Lorzilor.
O scrisoare anonimă, trimisă baronului William Parker, al IV-lea baron Monteagle, care l-a avertizat să nu meargă la deschiderea Parlamentului. Autoritățile au fost alertate, iar în noaptea de 4 noiembrie, în apropierea miezului nopții, au dat peste Guy Fawkes, mascat și pregătit să-și apere prada. Explozibilii erau acolo, suficienți pentru a transforma Camera Lorzilor în ruine fumegânde, dar Fawkes a fost arestat înainte să-și poată îndeplini misiunea.
În orele și zilele care au urmat, conspiratorii au fugit în grabă din Londra, sperând să adune susținători. Ghinionul lor a continuat, însă, și unii au fost încolțiți la Casa Holbeche, unde o confruntare sângeroasă cu șeriful din Worcester s-a încheiat tragic pentru mulți dintre ei, inclusiv pentru Robert Catesby. Cei prinși au fost judecați și executați într-un mod extrem de brutal: spânzurați, târâți și sfârtecați, un mesaj clar pentru oricine s-ar mai fi gândit la trădare.
Părintele Henry Garnet, principalul iezuit al Angliei, a fost acuzat că știa despre complot. Totuși, pecetea sfântă a spovedaniei l-a împiedicat să divulge detaliile. Deși a fost condamnat pentru trădare, se speculează că rolul său în acest complot rămâne în ceață.
Astăzi, Complotul Prafului de Pușcă este rememorat cu focuri de artificii și figuri din paie arse pe rug, o tradiție cunoscută ca „Noaptea Guy Fawkes”. Imaginea unei măști albe cu un zâmbet ironic, cunoscută astăzi drept „masca Anonimus” și popularizată de cultura modernă, un simbol al revoltei și al luptei împotriva autorităților, evocă această încercare eșuată de a răsturna ordinea stabilită.
1838: Honduras își declară independența deplină față de Provinciile Unite ale Americii Centrale.
1913: Ludwig al III-lea este proclamat rege al Bavariei, după o modificare constituțională. Țara are temporar doi regi, deoarece predecesorul său, bolnav mintal, Otto al Bavariei, rămâne și el conducător până la moartea sa.
1930: Aparatul german Dornier Do X, cel mai mare, mai greu și mai puternic hidroavion din lume la acea dată, pornește de la Lacul Constanța în primul său zbor de promovare spre Amsterdam.
1940: Democratul Franklin D. Roosevelt este ales în funcția de președinte pentru o a treia legislatură, fapt unic în istoria Statelor Unite.
Franklin Delano Roosevelt s-a născut în familia lui James Roosevelt și a doua soție a acestuia, Sara Delano. Tatăl, fiind businessman, deținea o proprietate ereditară pe Hyde Park pe râul Hudson și mize importante într-o serie de companii de cărbune și transport. Mama lui Roosevelt, Sara Delano, de asemenea, a aparținut aristocrației locale. În copilărie, Roosevelt călătorea în fiecare vară cu familia în Europa (motiv pentru care deținea cunoștințe bune în limbile străine) și se odihnea pe litoralul mării Noii Anglii, de unde a devenit interesat de chestiunile maritime.
Până la vârsta de 14 ani, a primit educația la domiciliu. Între anii 1896-1899, și-a făcut studiile la una dintre cele mai bune școli din orașul Groton, statul Massachusetts. Între 1900 și 1904, și-a continuat studiile la Universitatea Harvard din Cambridge, unde a primit o diplomă de licență. Ulterior, (1905-1907) a urmat Facultatea de Drept a Universității Columbia și a primit dreptul de a practica profesia de avocat. Astfel, și-a început cariera pe Wall Street la o mare firmă de avocatură.
În anul 1933 devine președinte al SUA, câștigând în fața oponentului său, republicanul Herbert Hoover, alegerile electorale. În același an, introduce în SUA politicile New Deal, un răspuns la Marea Criză Economică. Acestea se bazau pe 3 programe reformatoare: Asistență, Recuperare și Reformă. Personaj de mare importanță pentru politica mondială, Roosevelt decide intrarea Statelor Unite ale Americii în cel de-al Doilea Război Mondial, în 1941, împotriva Axei Roma – Berlin – Tokyo. Astfel, aduce o contribuție remarcabilă în oprirea regimului nazist din Germania și înfrângerea acestuia alături de puterile aliate, Regatul Unit al Marii Britanii, Rusia și Franța liberă. Politica externă purtată de către Roosevelt, centrată pe cooperare, a pus bazele Organizației Națiunilor Unite (ONU), în 1945. Totodată, F. D. Roosevelt este cunoscut ca fiind un om politic cu o reputație de reformator progresiv și care s-a declarat un politician cu o ideologie orientată „puțin spre centru-stânga”. Franklin Delano Roosevelt se stinge din viață cu câteva zile înainte de încheierea celui de-al Doilea Război Mondial din cauza unei hemoragii cerebrale masive, iar președinția este preluată de Harry S Truman.
1970: La Vatican a fost introdus serviciul divin în limba națională a fiecărei comunități catolice.
2006: Saddam Hussein, fostul președinte al Irakului, și co-inculpații Barzan Ibrahim al-Tikriti și Awad Hamed al-Bandar, sunt condamnați la moarte în procesul pentru rolul lor în masacrul a 148 de musulmani șiiți din 1982.
2013: India lansează Mars Orbiter Mission, prima sa sondă spațială interplanetară.
Mars Orbiter Mission (MOM), numită și, Mangalyaan, este o sondă spațială care orbitează Marte din 24 septembrie 2014. A fost lansată la 5 noiembrie 2013 de Organizația Indiană de Cercetare Spațială (ISRO). Este prima misiune interplanetară a Indiei și a făcut din India prima națiune asiatică care a atins orbita marțiană și prima națiune din lume care a făcut acest lucru la încercarea sa inițială.
Sonda Mars Orbiter Mission s-a de la Satish Dhawan Space Center (Sriharikota Range SHAR), Andhra Pradesh, folosind o rachetă C25 Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) la 09:08 UTC pe 5 noiembrie 2013. După un tranzit de 298 de zile către Marte, a fost pus pe orbita Marte pe 24 septembrie 2014.
Misiunea este un proiect „demonstrator de tehnologie” pentru dezvoltarea tehnologiilor de proiectare, planificare, gestionare și operațiuni ale unei misiuni interplanetare. Poartă cinci instrumente științifice. Nava spațială este în prezent monitorizată de la Centrul de control al navei spațiale la ISRO Telemetry, Tracking and Command Network (ISTRAC) din Bengaluru cu sprijinul antenelor Indian Deep Space Network (IDSN) de la Bengaluru, Karnataka.