Astăzi avem o situație inedită: o revistă a presei fără… presă.
Motivul este că în ultimele 24 de ore, aproape toate știrile par să fie vehicule pentru campanii electorale mascate.
Orice ai spune, până și despre apa chioară, poți ajunge să fii acuzat că faci jocurile unei tabere sau alteia.
De fapt, în ultima săptămână, apa a fost subiectul principal al discuțiilor, mai mult decât probabil în întreaga istorie a României.
Ceea ce nu știu prea mulți este că tema apei și a „memoriei” sale nu e nouă.
Anticii credeau că apa de izvor, lovindu-se de pietrele muntelui, capătă o energie specială, superioară celei din apele stătătoare.
Unele scrieri chiar recomandau agitarea apei înainte de a fi băută, pentru a-i „reactiva” proprietățile.
În anii ’60, mulți cercetători au explorat conceptul de „memorie a apei”, iar în România comunistă, în revista Tehnium, se prezenta chiar schema unui aparat care putea transforma apa de la robinet în „apă vie” și „apă moartă”.
De altfel, un fost candidat la președinție, Ioan Mânzatu, a studiat și el acest subiect, aducându-l în atenția publicului.
Ceea ce sunt sigur este că gânditul la apă e mai benefic decât gânditul la războaie sau bani. Asemenea preocupări ridică nivelul de conștientizare și contribuie la dezvoltarea intelectuală, fie că ești om de știință sau doar un curios.
*
Tot în contextul discuțiilor divizate, subiectul extratereștrilor împarte opinia publică în două. Există, însă, un consens științific: universul e atât de vast, încât probabilitatea existenței altor forme de viață e aproape certă. Ecuația lui Drake (sau Ecuația de la Green Bank), elaborată în 1961, estimează numărul civilizațiilor inteligente din galaxia noastră.
Problema rămâne distanța.
Cel mai apropiat vecin pe care ar putea exista o formă oarecare de viață se află la vreo 11 ani lumină.
Asta înseamnă că dacă trimitem un semna radio, sau o rază laser, spre ei, acel semnal va ajunge după 11 ani.
Mai este necesar ca ăia să își dea seama că acel semnal este trimis de către cineva, și nu e o rază de soare sau ceva asemănător, după care, dacă sunt destul de deștepți ar trebui să-l descifreze, ar trebui să aibă și tehnologia necesară pentru a ne răspunde în aceeaș limbă, pentru ca și noi să înțelegem că răspunsul nu este un fenomen natural, și iată că după vreo 30 de ani, când cei care au trimis semnalul poate au murit deja, primim răspunsul.
Asta ar fi varianta cea mai fericită.
În privința unui contact direct, situația e și mai complicată: cu tehnologia actuală, unei nave i-ar trebui peste 500 de ani să ajungă acolo.
Dar, din nou, discutarea acestor subiecte este sănătoasă. E ca un exercițiu mental care ne provoacă să ne extindem perspectivele.
*
O altă problemă care a fost dezbătută în ultima săptămână a fost suveranismul.
Ideea este că noi facem confuzie între suveranism și izolare.
Da, este ceva benefic pentru un anumit popor să profite de resursele existente în acea țară.
Dar să nu confundăm acest lucru cu izolarea.
Putem să profităm de resurse, inclusiv ale capitalurilor străine, fără să ne izolăm de restul lumii.
Izolare am mai avut, nu de mult, și am ajuns să nu mai avem nici săpun să ne spălăm pe mâini.
Cât despre celelalte concepte, naționalism sau șovinism, iată niște lucruri la care putem renunța începând chiar de astăzi fără nici o părere de rău.
*
Din păcate, un alt simptom al vremurilor actuale este polarizarea extremă. Vedem lumea în alb și negru, ignorând nuanțele de gri care le unesc.
Mai grav, nu conștientizăm că alb fără negru sau est fără vest nu pot exista.
Ne-am împărțit ca proștii în două mari tabere, unii pro vest, alții pro est, dar nu realizăm că unii fără ceilalți nu pot exista.
În primul rând resursele nu sunt împărțite egal.
Dacă de mâine, prin absurd, nu am mai avea relații cu estul, nu am mai putea fabrica nici măcar o mașină de tuns cățeii. Pentru că nu am mai avea cu ce.
Nu am mai avea captatoare solare, turbine care produc energie, mașini, scutere și trotinete electrice și nenumărate alte lucruri.
Aceeași dinamică se aplică și în plan social. Dacă discrepanțele economice devin prea mari, istoria ne arată că săracii se vor revolta, iar ordinea socială va fi răsturnată.
Singura soluție pe termen lung este creșterea nivelului tehnologic, astfel încât să ne putem bucura de o abundență creată de mașinării, eliminând lipsurile.
Ironia? Un astfel de viitor, în care omul se preocupă de știință, artă și reflecție, e exact ceea ce prevestea Marx, cel atât de criticat în zilele noastre.
Poate că, uneori, perspectivele vechi merită reevaluate cu mintea deschisă.
Deocamdată, hai să ne gândim la apă și să nu uităm să mergem la votare.
***
Faliment cutremurător în industria auto: Cel mai mare producător de baterii din Europa, a intrat în faliment, cu o datorie de 5,8 miliarde de dolari. Şeful gigantului şi-a dat demisia
Volkswagen respinge propunerile sindicatelor și continuă conflictul cu angajații
Volkswagen a respins propunerile IG Metall pentru economii de 1,5 miliarde de euro, pregătind terenul pentru posibile greve ale angajaților din Germania săptămâna viitoare, scrie Reuters.
General german: Ucraina va pierde un punct foarte important
Moldovenii plătesc cu 27% mai mult pentru gaze
De unde a pornit toată nebunia cu apa pură, cu memoria și conștiința apei?
Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Dacă erai american, ai fi votat Trump sau Kamala? Ca român, vei vota la fel
Lasconi, întrebată dacă a fost sunată de Iohannis după alegeri: „Doamne! El nu vorbește, cred că nu există”
Dezamăgirea unora, speranță pentru cei mulți
În discursul ținut cu acest prilej, Ambasadorul SUA sa referit și la rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale, transmițând un mesaj care a surprins multă lume.
„În toate țările, alegerile îi fac pe oameni să se gândească la direcția pe care țările lor au luat-o în trecut și pe care o pot lua în viitor. În primul tur al alegerilor prezidenţiale, este clar că mulţi români au votat pentru schimbare. Puțini au prezis rezultatul, dar oamenii care votează pentru schimbarea nu sunt un lucru neobișnuit. Aceasta este esenţa democratică. Sa mai întâmplat, în trecut, în ambele țări”, a arătat doamna ambasador.
Nicio trimitere la combaterea extremismului, la apărarea democrației, la respectarea statului de drept și la alte asemenea principii, care, într-o situație electorală ca aceasta, cu siguranță n-ar fi lipsit din mesajele oricăruia dintre foștii ambasadori ai SUA.
Or, prin declarația sa totală surprinzătoare pentru unii, dar perfect sincronă cu ceea ce înseamnă democrația și respectul pentru voința cetățenilor, dna ambasador a SUA calmează spiritele înfierbântate. Comunitatea haștajiștilor este atât de uimită, de furie, s-ar putea să protesteze în fața Ambasadei SUA pentru „trădarea marilor idealuri ale străzii”.