Anton Kovacs April 1, 2021

Cea mai importantă veste este că noi, timișorenii, ieșim din carantină. Și nu ne bucurăm pentru că începând de astăzi mergem să bem cafea pe terasă, în centrul orașului. Sau pentru că patronii din Horeca vor câștiga, în sfârșit, niște bănuți, nu pe ăia trebuie să-i plângem.

Marea bucurie este că nu mai trebuie să purtăm la noi rahatul ăla de declarație.

***

Crește Euro. Chiar și numai titlul este un exemplu de manual despre cum presa poate manipula cititorii. De fapt nu crește Euro, ci scade Leul. De ce scade leul? Pentru că economia noastră nu este atât de funcțională cum am crezut, IT-istul mediu nu merită o leafă de 7.000 de lei, medicul nu merită suma aia despre care nici nu știm de fapt cât e de mare și nici munca celorlalți cetățeni nu are o valoarea cu care este plătită. Și atunci sistemul se autoreglează.

Și totuși, cum ne influențează Euro ăsta mai mare viață?

Păi hai să vedem:

Să spunem că în acest moment salariul dumneavoastră este de 3.000 de lei. Asta însemna la 1 martie 615.45 Euro. Astăzi înseamnă 609.12. În ultimele zile salariul dumneavoastră a scăzut cu 6.33 Euro.

Dar, prețurile, în Euro au rămas la fel. Uite, de exemplu, programul ăla a cărui reclamă o vedeți mai jos. Prețul său este de 48 de euro de când se fac facturi pe calculator în țara asta, adică din 2007. Dar, în lei, prețul a fost de 234 de lei la 1 martie și acum prețul în lei a crescut cu 2 lei, ajungând la 236 de lei. Nu e mult, dar e ceva.

La dumneavoastră acasă puneți gazul, chiria care probabil și ea e calculată în Euro la data plății, curentul, telefonul, televizorul, cablul, mașina, că sigur astăzi e și benzina mai scumpă decât la 1 martie și toate celelalte, și o să vedeți că se adună. Destul de mult.

Chiar dacă salariul dumneavoastră este calculat în Euro, acesta va crește începând cu luna următoare. Dar curentul mai scump îl plătiți deja de luna asta.

Cineva trebuie să și câștige, pentru că așa e economia, dacă cineva pierde, altcineva câștigă.

Păi, câștigă ăla cu telefonul, că dumneavoastră ați vorbilt la telefon la un preț de 4.87, dar ăsta care face factura la sfârșitul perioadei vă taxează cu 4.93. Câștigă și ăla cu gazul, și ăla cu chiria…

Întotdeauna din inflație câștigă cei ce au mult și pierd cei ce au puțin. Cu cât ai mai mult, câșțigi mai mult, cu cât ai mai puțin câștigi mai puțin.

***

Statul New York adoptă o lege care legalizează consumul de marijuana în scop recreativ.

Sper că ne vom menține obiceiul de a-i imita pe americani ca niște maimuțe și de data asta.

***

Alexandru Rafila spune că valul 3 se va cam termina în 45 de zile. Ceea ce nu spune este că în toamnă, mai spre iarnă, așa, va începe valul 4. Că dacă nu se va întâmpla așa, înseamnă că planeta noastră a intersectat un univers paralel și legile naturii s-au schimbat.

***

Corneliu Vaida și Cosmin Tabără s-au plimbat pe la Flora și au hotărât ei să facă acolo o alee a a muzicienilor. Nu e rău.
Dar, Tabără cel mic e un politician, se dă după vremuri și după ce crede că ar fi apreciat, chiar dacă nu are nici un habar despre acel subiect.
În schimb Corneliu Vaida este posibil să greșească, nu știu, poate greșesc eu, nerealizănd că personalitățile astea, dacă pentru noi, pentru mine, pentru el, pentru alții de vârsta noastră, sunt importante, pentru alții poate nu sunt atât de importante. Iar pentru viitor, mai știe cineva cine a fost, de exemplu Mircea Marcovici? Sau Boița? Foarte puțini.

***

Dacă ați citit cu atenție ultimul articol din această revistă a presei, cel din Cațavencii, veți observa ceva tare interesant: Există în România o instituție care nu primește nimic de la stat, dar nici nu dă. În schimb are dreptul de a încasa niște bani, mulți bani, de la operatorii de telecomunicații.

E tare interesant, practic niște oameni au primit dreptul de a percepe un tribut, de la noi toți, dar statul nu primește niciun leu din acest tribut.

Seamănă cu ceea ce făcea derbedeul ăla de Mile, din Mehala, care ne aștepta la colțul Liceului 6 și ne spunea că dacă nu-i dăm un leu, ne bate.

***

 


Publicația infotimisoara.ro nu este cea mai mare publicație locală din România, dar vă garantăm că e cea mai corectă și independentă.

🔸SUSȚINE și tu, dacă poți, publicația InfoTimișoara –> https://www.patreon.com/infotimisoara​

 

***

UE și China au ajuns la cuțite, după boicotarea firmelor europene. „Mai primiți vreun ban de la poporul chinez? Nu mai primiți nimic!”

China boicotează produse europene după ce UE a impus sancțiuni Beijingului. Foto: Profimedia Images

Intenția Uniunii Europene de a separa politica de afaceri în cazul relației cu China le-a explodat liderilor europeni drept în față: lideri de partid și personalități publice chineze au făcut apel către cei 1,4 miliarde de potențiali consumatori ai țării să boicoteze total produsele companiilor occidentale, după ce UE a sancționat China din cauza abuzurilor comise împotriva minorității uigure, se arată într-o analiză Politico.

Boicotul este reacția directă și negativă a chinezilor la adresa sancțiunilor UE impuse Beijingului și după ce giganți ai comerțului de haine sau modă au refuzat să mai cumpere bumbac din provincia Xinjiang, unde minoritatea uigură este persecutată de guvernul chinez.

***

SpaceX anunță că prima echipă spațială formată doar din civili este completă. Misiunea este programată să înceapă după 15 septembrie și să dureze cel mult patru zile.

Un profesor universitar și un analist aerospațial au trecut testele medicale și se pot alătura celorlalți doi membri pentru a participa la misiunea Inspiration4. Va fi primul zbor spațial din istorie realizat doar de civili.

***

Google Maps introduce date despre vreme şi calitatea aerului. Alte îmbunătăţiri

***

Putin preferă câinii: „Nu am văzut niciodată pisici la casa sa”

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, urmăreşte televiziuni din Germania pentru a-şi menţine fluenţa în limba germană, a declarat purtătorul său de cuvânt, citat de dpa, informează Agerpres.

***

Statul american New York adoptă o lege care legalizează consumul de marijuana în scop recreativ

14520620.jpg

Parlamentarii statului american New York au adoptat marţi un proiect de lege care legalizează consumul de marijuana în scop recreativ, iar guvernatorul statului, Andrew Cuomo, a declarat că o va semna, informează miercuri AFP.

***

Euro continuă să crească și atinge un nou nivel maxim în raport cu leul. BNR a cotat moneda europeană la 4,9251 lei.

Banca Națională a României a cotat, miercuri, euro la 4,9251 lei, un nou record pentru piața valutară de la noi. Dolarul american a fost cotat la 4,1969 lei, iar lira sterlină la 5,7864 lei.

***

COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Străzi tulburate…

Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Străzi tulburate...

Mii de oameni au ieşit în stradă.

Din nou.

Cei mai mulţi s-au săturat de măsurile de protecţie sanitară impuse de guvernanţi.

Unele sunt chiar de neînţeles.

Alţii sunt prezenţi, ori de câte ori e vorba de vreun scandal.

De preferinţă în stradă şi într-o mulţime de oameni care să le asigure anonimatul.

***

Fotografii care îți arată cum a fost pe bune la mitingul extremist AUR

coronavirus

Și a fost seară și a fost dimineață și apoi luni seară și proteste împotriva recentelor restricții impuse de guvern pentru combaterea pandemiei Covid-19. Știi deja placa: magazine închise la ora 18, deplasarea după ora 20 doar cu declarație pe proprie răspundere și așa mai departe. Câteva mii de oameni au ieșit în zeci de orașe din țară, iar publicul a fost unul cât se poate de pestriț, de la cetățeni nemulțumiți de măsuri și felul în care autoritățile au (re)acționat în ultimul an până la diverse cârduri care au profitat de moment să-și exprime xenofobia împotriva ungurilor sau să-i acuze pe medici că ar fi niște „asasini”, iar asta tocmai în fața spitalelor.

Citește și:  Revista presei–20.10.2020

***

Pădurea inteligentă care „se opune” defrişărilor ilegale. Aceasta este apărată de gardieni digitali

***

Legea prin care evazioniştii scapă de închisoare dacă achită integral prejudiciul, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care prevede că se poate aplica pedeapsa cu amendă şi nu închisoare în cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscală până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul, informează Agerpres.

***

A început campania de conectare a aparatele de marcat electronice fiscale la sistemul informatic MFP

case-de-marcat.jpg

Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al MF – ANAF a fost demarată miercuri, potrivit unui comunicat transmis de…

***

Dezvăluiri-bombă despre producția de măști a ROMARM! Șeful companiei: „Responsabilul de proiect a sabotat punerea în parametri a utilajelor!” / Angajat: „Noi am fost cobai?”

Compania Națională ROMARM, înființată în urmă cu 21 de ani, prin fuziunea fabricilor de armament românești, gestionează 15 filiale și este cel mai mare furnizor de echipament militar, muniție și servicii de mentenanță din țară. […]

***

Încă o victimă a polițiștilor de la Secția 16. Femeie de 40 de ani, „trântită la pământ și încătușată” pentru că nu avea buletinul la ea

Un nou caz de agresiune comisă de polițiștii de la Secția 16 din București a fost făcut public de avocatul Adrian Cuculis. O femeie de 40 de ani a fost agresată şi insultată în 2019 de agenți și i s-a dat voie să plece abia după două ore, pentru că „s-a confirmat că nu era nici drogată și nici băută”, susține avocatul. În replică, Poliția spune că femeia a avut un „comportament recalcitrant”, dar că se fac cercetări pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu și lipsire de libertate în mod ilegal.

***

Transplantul de plamani in spitalele romanesti – un esec colosal. Istoricul unor politici total esuate

Singurul centru din Romania care efectueaza transplant pulmonar a ramas fara acreditare pe 9 martie. Astfel, pacientii care au nevoie in momentul de fata de o astfel de procedura au in fata o singura varianta: aceea de a fi trimisi in Italia pentru a putea beneficia de un organ salvator. Iar toti plamanii prelevati in aceasta perioada sunt trimisi fie in reteaua Eurotransplant, fie intr-un alt stat european unde exista pacienti compatibili.

***

Cutremur la DNA: Doi medici celebri acuzați că ar fi primit o mită uriașă

DNA3_RzV-1024x682-1.jpg

DNA anunță trimiterea în judecată a foștilor președinți ai CNAS:

CIURCHEA VASILE, președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor, respectiv februarie 2007 – ianuarie 2009, pentru infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (2 acte materiale);

POPESCU IRINEL, președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor, respectiv ianuarie – decembrie 2009, pentru infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (2 acte materiale);

***

Alexandru Rafila: Al treilea val va mai dura circa 45 de zile. Probabil ca la toamna putem intra intr-o zona de normalitate

Medicul Alexandru Rafia a declarat, marti seara, ca “aceasta evolutie nefavorabila a numarului de cazuri, a suprasolicitarii sectiilor medicale va mai dura circa 45 de zile, iar o solutie legata de revenirea la o viata normala o putem obtine in toamna”.

“Daca guvernul actual isi schimba abordarea si reuseste sa-si transforme populatia in partener, inclusiv celelalte forte politice, ca pana la urma nu cred ca cineva are dorinta ca lucrurile sa mearga prost, cel putin ma gandesc la mine, eu am dorinta ca lucrurile sa mearga bine, indiferent ca esti in zona politica sau in afara ei. (…)

***

Cu trotineta electrică, prin oraş. Pentru a evita blocajele în trafic, tot mai mulţi români apelează la mijloace de transport alternative

***

Pus sub acuzare in Republica Moldova. Ce a patit fostul deputat PSD Adrian Rizea

Dat in urmarire de catre autoritatile de la Bucuresti, dupa ce a fost condamnat definitiv la 4 ani si 8 luni de inchisoare pentru coruptie, fostul deputat PSD Adrian Rizea are probleme cu legea si in Republica Moldova, potrivit Deschide.md

Pocuratura pentru Combaterea Criminalitatii Organizate si Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis spre examinare in judecata dosarul de invinuire a fostului deputat roman Cristian Rizea, care a primit cetatenia Republicii Moldova prin procedura de recunoastere a cetateniei, in anul 2017.

***

Raluca ​Turcan cere să fie amendată după ce au apărut fără mască în fotografii

image-2021-03-31-24702694-70-raluca-turc

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a scris pe Facebook că a cerut să fie amendată după ce în presă au apărut fotografii cu ea nepurtând mască la un eveniment de partid în aer liber.

***

Patreon

***

Timișoara a ieșit din carantină la miezul nopții, în urma unei decizii a CJSU

Timișoara va ieși, la miezul nopții, din carantină, după 24 de zile de restricții suplimentare. Decizia a fost luat miercuri, în cadrul ședinței  Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

***

A fost semnat contractul de proiectare pentru reabilitarea pasajului din zona Polonă

Pasajul peste calea ferată din Freidorf va fi reabilitat, urmând să asigure o legătură mai bună pentru Zona Polonă cu orașul. Miercuri a fost semnat contractul de proiectare pentru această lucrare. Primarul Dominic Fritz, a semnat, miercuri, contractul de proiectare pentru reabilitarea pasajului Slavici-Polonă(fost IMAIA), una dintre construcțiile inginerești abandonate ale municipiului, care însă asigură

***

Primarul Fritz vrea ca șantierul cu probleme de pe strada Prezan să fie finalizat înainte de termen

bega-mal-lucrari-26.jpg

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, spune că șantierul de pe strada Mareșal Constantin Prezan, care a creat multe frustrări, va fi închis anul acesta cu ajutorul banilor veniți de la București. „Sunt foarte bucuros că am obținut 18 milioane de lei de la guvern ca să ne asigurăm că avem cash-flow să plătim firma la timp […]

***

Ovidiu Drăgănescu se întoarce la Prefectura Timiș, ca subprefect

Ovidiu Drăgănescu a fost numit în funcția de subprefect, într-o ședință de Guvern de miercuri, 31 martie. El a mai fost prefect al județului și este propunerea venită din partea PNL.

***

La Timișoara, va fi înființată Aleea Muzicienilor, în zona Flora

 

Corneliu N. Vaida i-a propus avocatului Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei, după o “plimbare tematică” împreună prin cartierul Iosefin, ca promenada din zona Flora să fie denumită Aleea Muzicienilor și să fie dedicată pentru aducere aminte tuturor muzicienilor timișoreni și bănățeni, care au adus faimă orașului, prin activitatea lor.

”Am propus de asemenea, ca aleea sa fie străjuită de busturile muzicienilor timișoreni trecuți în eternitate, și primul bust să fie al lui Adi Bărar, bust a cărui realizare este deja demarată.

***

Curs

***

Spectacole cu monștri

pan

La noi bîlciul a fost în centrul divertismentului popular al secolului al XIX-lea, iar spectacolele cu „monștri” constituiau una dintre atracțiile lor principale.

***

Căciula de nutrie

caciula

Cine era prosper, cine era elită, cine „avea cu ce” purta căciulă rusească de iepure, din cea cu urechi.

***

Cu ochii-n 3,14

Aproape 150 de oameni din Dîmbovița au reușit să încaseze ilegal de la stat 1,6 milioane de lei după ce au pretins, cu acte false, că sînt artiști afectați de pandemie.

Attachments:

idilei

***

Juriști, IT-iști, mulți să fie, că are balta sinecuri

Catavencii-502_13-31-martie-2021-mic_13_

ANCOM, adică Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, se ocupă, printre altele, cu gestionarea spectrului radio pe teritoriul României. În acest scop, de a gestiona respectivul spectru, ANCOM percepe de la toți titularii de licenţe de utilizare a frecvenţelor radio şi titularii de licenţe de emisie un tarif de spectru. Tariful de spectru reprezintă principala sursă de venit a ANCOM, care nu este finanțată de la bugetul de stat decât cu sume infime (6.000 de lei în 2019, […]

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*