Anton Kovacs December 5, 2019

 

1492 Cristofor Columb a devenit primul european care a ajuns în insula Hispaniola (astăzi Haiti și Republica Dominicană).

1864 Alexandru Ioan Cuza promulgă legea instrucțiunii, prima lege prin care învățământul era organizat în mod unitar și erau stabiliți anii de studiu: învățământul primar, de patru ani, gratuit și obligatoriu, cel secundar, de șapte ani și universitar, de trei ani.

1872: Brigatina “Mary Celeste”, aflată sub pavilion american, a fost găsită în apropierea insulelor Azore, toți membrii echipajului fiind dați dispăruți.

1933: În SUA se încheie prohibiția.

1969 Este înființată rețeaua ARPANET cu patru noduri

 

În zorii zilei de 5 decembrie 1872 membrii echipajului de pe brigantina britanică Dei Gratia au observat o navă care se deplasa în derivă undeva la aproximativ 400 de mile de insulele Azore.

Căpitanul lui Dei Gratia a trimis o barcă pe nava abandonată și astfel s-a aflat că este vorba despre Mary Celeste, o brigantină care plecase în urmă cu o lună din portul New York și care ar fi trebuit să ajungă deja la Genova.

 

Brigantina Dei Gratia

 

La bordul lui Mary Celeste alături de cei șapte membri ai echipajului se aflase căpitanul navei, Benjamin S. Brigs, soția sa Sarah și fiica lor Sophia, în vârstă de 2 ani.

În momentul descoperirii de către echipajul lui Dei Grația la bord nu mai exista nicio persoană. Hărțile au fost găsite în dezordine, lipsea o barcă de salvare dar nava nu suferise niciun fel de stricăciuni, iar rezervele de apă și de hrană aflate la bord ar fi ajuns pentru încă șase luni de navigație. Obiectele personale ale membrilor echipajului erau și ele la locul lor.

Citește și:  26 iunie, Ziua Drapelului Național

Și încărcătura formată din 1701 de butoaie cu alcool industrial era intactă.

 

Tablou în care este reprezentat momentul descoperirii lui Mary Celeste de către echipajul de pe Dei Gratia

 

În 1884 Arthur Conan Doyle a publicat în revista Cornhill povestirea  „Declarația lui J. Habakuk Jephson” (J. Habakuk Jephson’s Statement) în care se presupunea că cei de pe navă au fost victimele unui sclav răzbunător.

 

 

În 1935 avea să fie lansat filmul “misterul lui Mary Celeste” în care actorul Bela Lugosi avea unul din rolurile principale.

În film era prezentată o altă ipoteză, un întreg ghiveci cu doi bărbați îndrăgostiți de aceeași fată, fata fiind și ea îndrăgostită de cei doi bărbați, bărbații caută să se omoare unul pe celălalt, după care apare Bela Lugosi care îi omoară pe toți, dar este și el lovit la cap, înnebunește și se aruncă în mare, singurul pasager pe navă rămânând o pisică neagră.

 

 

Cu toate că s-au făcut o mulțime de presupuneri care implicau tot felul de teorii fanteziste, atacul unor monștri ai mărilor, caracatițe uriașe, posibilitatea ca întreg echipajul să se fi îmbătat de la aburii alcoolului transportat, atacul unor pirați care ar fi răpit întreg echipajul sau ipoteza în care căpitanul să fi stabilit greșit poziția navei și să fi crezut că se află în apropierea unei insule, misterul a rămas și până astăzi neelucidat.

 

 

 


Rubrică realizată cu sprijinul Info KAM Technologies


 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*