După ce în SUA, rezultatele preliminare ale unui studiu făcut de Guvern arată că pacienţii cu COVID-19 care au primit Remdesivir s-au vindecat mult mai repede decât cei care au primit placebo, Agenţia Europeană a Medicamentului a pus Remdesivir în procedură accelerată, fapt care înseamnă că pacienţii îl vor primi mult mai repede.
Odată eliminate birocraţia şi timpul de autorizare pe scară largă a respectivului medicament, pacienții pot avea acces la el mai repede, în câteva luni sau chiar săptămâni.
„Punerea pe piaţă a unui medicament, aprobarea unor studii clinice sau schimbarea felului în care un medicament este sau nu văzut în a avea eficienţă într-o boală sau alta presupune un proces destul de laborios, destul de îndelungat, uneori pot dura ani de zile, minimum doi ani de zile.[…]
Nu se aplică în cazul acestei proceduri, de data asta fiind vorba de un medicament care şi pe un studiu din China, şi pe un studiu preliminar anunţat de doctorul Fauci din SUA care arată că, cu 31% mai repede se vindecă pacienţii care folosesc acest medicament, fapt care face ca Agenţia Europeană a Medicamentului să meargă cu această procedură accelerată.”, a declarat Cristian Buşoi, responsabil al Parlamentului European în relaţia cu Agenţia Europeană pentru Medicamente.
Cu toate că Remdesivir nu este în acest moment autorizat în Uniunea Europeană, medicamentul a intrat în studiu clinic la Timişoara. Acesta este disponibil pentru pacienţi prin studii clinice şi aşa-numitele programe de ultimă instanţă, prin care bolnavii pot avea acces în situaţii de urgenţă la medicamente încă neautorizate.