Duminică seara, locuitorii din Timișoara, Craiova, Brașov sau Bumbești-Jiu au fost martorii unui fenomen spectaculos. O „minge de foc” a luminat cerul, deplasându-se de la nord-vest spre sud-est. Conform fizicianului Claudiu Tănăselia, acest obiect a fost, de fapt, un satelit Starlink care a reintrat necontrolat în atmosfera terestră.
Oamenii din mai multe orașe din România au observat duminică seara, în jurul orei 21:16, un obiect luminos care a traversat cerul. Fenomenul a fost surprins în numeroase videoclipuri și fotografii publicate pe rețelele sociale. După primele speculații, s-a confirmat că „mingea de foc” era un deșeu orbital, un satelit Starlink nefuncțional, care a reînceput să ardă la reintrarea în atmosferă.
Confirmarea specialiștilor
Fizicianul Claudiu Tănăselia a oferit detalii clare despre eveniment.
„Conform datelor furnizate de Space Track (Tracking and Impact Prediction), obiectul văzut în această seară deasupra României a fost un satelit Starlink nefuncțional, care a reintrat necontrolat în atmosferă (Starlink-1196, NORAD ID 45103, lansat în 29 ianuarie 2020)”, a declarat acesta într-o postare pe Facebook.
El a adăugat că observații similare au fost raportate și din alte țări din regiune, inclusiv Bulgaria, Serbia și Kosovo.
Problema poluării spațiale
Pe orbita terestră sunt în prezent peste 6.281 de sateliți Starlink, dintre care 6.206 sunt funcționali, conform Space.com. Deși acești sateliți sunt cruciali pentru proiecte precum transmiterea internetului, poluarea luminoasă pe care o produc devine o problemă serioasă pentru observațiile astronomice de mare precizie. Industrializarea spațiului, marcată de constelațiile de sateliți mici și ieftini, ridică întrebări serioase privind viitorul cercetărilor astronomice.