Când prețul aurului începe să crească, e un semn că lucrurile nu sunt tocmai roz. Aurul a fost dintotdeauna un refugiu pentru vremurile tulburi, iar când lumea începe să aibă îndoieli asupra viitorului, se întoarce la el. În vremurile așa-zis „normale”, cei cu bani preferă să-i investească în lucruri care le-ar putea aduce câștiguri mai mari pe termen lung. Se avântă în tehnologii noi, deschid fabrici, ridică clădiri impunătoare, sau susțin startup-uri promițătoare.
Investițiile acestea sunt văzute ca un pariu pe viitor, un viitor în care lucrurile vor merge bine și în care riscurile asumate astăzi vor aduce profituri mâine. Însă, când lumea devine mai nesigură, când evenimentele din jur nu mai garantează stabilitate, cei cu bani încep să devină prudenți. Își pun întrebarea: „Dacă viitorul nu va fi așa cum ne așteptăm? Dacă lumea de mâine va fi diferită de cea de azi?”
În momentele acestea de incertitudine, în loc să-și riște banii în investiții care ar putea să nu mai aibă valoare, oamenii caută să-și protejeze averea. Și ce metodă mai sigură decât să facă ce au făcut strămoșii lor? Să cumpere aur. Aurul, acel metal prețios care și-a păstrat valoarea de-a lungul mileniilor, devine din nou o ancoră pentru vremurile furtunoase. Nu contează dacă e o pandemie, o criză economică, sau o tensiune politică. Aurul rămâne aur.
Poate că nu mai trăim în vremurile în care oamenii își ascundeau tezaurul în pământ, dar gândirea este aceeași: „Când lumea se va liniști, aurul acesta își va păstra valoarea, ba poate va valora și mai mult”.
*
Mircea Geoană candidează din nou la președinție. Nu înțeleg de ce face chestia asta, mai ales că nu are absolut nicio șansă să câștige. Omul ăsta a fost în politică destul de mult timp și ar trebui să știe mai bine decât oricine că nu mai are susținerea necesară pentru o asemenea funcție.
Să fim serioși, câți oameni îl mai văd pe Geoană ca pe un candidat serios? A mai încercat și înainte și știm cu toții cum s-a terminat. O fi având el experiență și știe ce înseamnă politica, dar vremurile s-au schimbat, iar oamenii își doresc altceva. Și totuși, el continuă să încerce. De ce?
Singura explicație care-mi vine în minte este că, undeva pe traseul ăsta, sunt niște bani de sifonat. Cu siguranță în jurul unei campanii prezidențiale se învârt niște sume frumușele. Poate că unii dintre cei care-l susțin, din umbră, au niște interese mai puțin vizibile. O campanie electorală înseamnă cheltuieli, donații și tot felul de contracte care se pot face pe sub masă.
E un fel de joc murdar pe care-l vedem de ani de zile. Oamenii ăștia nu se mai gândesc la ce vor cetățenii, ci la cum să-și umple buzunarele.
***
Atingerea păcii în noua eră multipolară
Odată cu dispariția Uniunii Sovietice în 1991, SUA au presupus că vor domina lumea ca hegemon de neegalat. Cu toate acestea, momentul „unipolar” din SUA sa dovedit a fi de scurtă durată. Dominația geopolitică a SUA s-a încheiat cu ascensiunea Chinei, recuperarea Rusiei din perioada colapsului sovietic și dezvoltarea rapidă a Indiei. Am ajuns la o nouă eră multipolară.
SUA încă luptă pentru a rămâne hegemon mondial, dar acest lucru este delirant și sortit eșecului. SUA nu sunt în poziţia de a conduce lumea, chiar dacă restul lumii ar vrea, ceea ce nu este cazul. Ponderea SUA în producția mondială (la prețuri internaționale) este de 16% și este în scădere, de la aproximativ 27% în 1950 și 21% în 1980. Cota Chinei este de 19%. Producția de producție a Chinei este de aproximativ două ori mai mare decât cea a SUA, iar China rivalizează cu SUA în tehnologii de ultimă oră.
Nivelul datoriilor SUA și UE reprezintă o „bombă cu ceas”, avertizează ministrul de Finanțe elvețian
Nivelul datoriilor din Statele Unite și Europa prezintă un risc pentru stabilitatea financiară internațională și pentru Elveția, a declarat de ministrul elvețian de Finanțe Karin Keller-Sutter într-un interviu acordat cotidianului elvețian Blick, relatează Reuters.
Franţa: Arest preventiv prelungit pentru Pavel Durov, șeful Telegram / „FreePavel”, a scris Musk pe X
Arestarea preventivă a patronului Telegram, Pavel Durov, a fost prelungită duminică seara, la o zi după ce acesta a fost arestat pe un aeroport din Paris, un mandat de percheziție fiind emis împotriva sa de anchetatorii francezi pentru diverse infracțiuni legate de serviciul său de mesagerie criptată, potrivit FP.
Însoțit de garda sa de corp și de asistentul său, care îl urmăresc în permanență, miliardarul franco-rus de 39 de ani a fost arestat sâmbătă seara pe aeroportul Le Bourget, la nord de Paris, a declarat pentru AFP o sursă apropiată cazului.
Fondatorul Telegram călătorea din Baku (Azerbaidjan) și urma să petreacă cel puțin seara la Paris, unde planificase să ia cina, a adăugat o sursă apropiată anchetei.
Opinia publică din Germania, inflamată după atentatul terorist soldat cu trei victime. Suspectul sirian a fost închis
„Mingea de foc” ce a traversat cerul României ar fi un satelit a lui Elon Musk ce a reintrat necontrolat în atmosferă. Precizările fizicianului Claudiu Tănăselia
„Gardianul” corectitudinii alegerilor din noiembrie-decembrie a fost prins că și-a mărit ilegal salariul cu mii de euro pe lună: a luat 12. 000 de euro lunar
Președinte al Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a fost descoperit de Curtea de Conturi cu venituri ilegale, scrie siteul de investigații Snoop, care a intrat în posesia documentului oficial. Nimic nu s-a făcut public până azi pentru că, de mai multă vreme, Curtea de Conturi, condusă de fostul membru PSD Mihai Busuioc, nu a întâlnit plenul pentru a aproba acest raport referitor la un fost politician PSD, Toni Greblă.
Mircea Geonă candidează la preşedinţie în 2024: „Decizia mea e luată. Voi anunţa oficial după ce termin mandatul la NATO, în câteva zile”
EXCLUSIV. Cum a îngropat Comisia de etică a ASE plagiatul lui Mircea Geoană într-una dintre cele mai rușinoase decizii luate vreodată
În primul caz major de plagiat de după adoptarea noii legi a învățământului superior, care dă totală responsabilitate universităților să-și asume greșelile trecutului în materie de fraudă academică, Comisia de etică a ASE se fofilează cu un verdict jenant: recunoaște în 171 de situații distincte că Mircea Geoană a preluat, fără a cita autorii, un total de 14.963 cuvinte, dar dă un verdict final de „neplagiat”.