Iranul afirmă că nu dorește escaladarea conflictelor din regiune, dar trebuie să pedepsească cumva Israelul.
Păi, ar putea să ia modelul chiar de la israelieni, din vreme când și ăia aveau conducători mai înțelepți, dacă vrei să-i pedepsești pe cei vinovați, nu te apuci să arunci cu rachete sau bombe peste cei nevinovați, ci pedepsești chiar vinovatul.
Și nici nu costă atât de mult, un glonț este infinit mai ieftin decât o rachetă.
Când citești în presa românească despre unguri impresia care rămâne este că au ajuns la sapă de lemn și în curând vor fi dați afară din UE.
Și totuși, cei de acolo plătesc cel mai mic preț din Europa pentru energie, au excedent comercial numai în iunie de 1,1 miliarde de euro, 6,6 miliarde de euro în primele 6 luni, în timp ce noi românii avem un deficit de 12.3 miliarde în aceeași perioadă.
Întotdeauna am fost de părere că judecătorii, procurorii, militarii, polițiștii și toți ceilalți angajați ai statului trebuie să fie cei mai buni, un exemplu pentru fiecare dintre noi.
Iar cel mai bun înseamnă și să nu-ți tragi spuza pe turta ta pentru că poți. Pentru că oamenii ăstia sunt de fapt „statul”, iar statul trebuie să facă tot ce poate pentru binele fiecăruia dintre cetățenii săi.
De exemplu, un procuror, sau un judecător al Curții Constituționale, nu trebuie să accepte să beneficieze de niște privilegii când în țara asta încă citim despre copii care au nevoie de niște donații pentru a-și salva viața sau de cetățeni care nu au o locuință a lor.
Din păcate nu se întâmplă așa.
La noi ultima veste este că Nicu Covaci (de fapt îl cheama Covaciu) nu va mai fi ars ci „va fi înmormântat creștinește”.
Chestia asta începe să devină ridicolă.
Eu propun să-l facă hrană verde, ca în filmul ăla, Soylent Green.
Noroc că Nicu nu mai trăiește și nici nu-i mai pasă, pentru că s-ar fi spânzurat singur văzând câți șmecheri vor să se bage în seamă profitând de moartea sa.
Și altă știre, tot de la noi, din Timișoara, este în legătură cu ștrandul Usoda.
Eu chiar mergeam la ștrandul ăla în copilărie, sunt unul din puținii care mai poate spune asta, pentru că generația mea a început și ea să se împuțineze.
Imi plăcea pe atunci, mai ales că nu prea aveam de ales decât între Ștrandul Tineretului, Usoda și puțin mai târziu Termal.
Dar asta era atunci, la sfârșitul anilor ’60, începutul anilor ’70. Că mai târziu acolo nu a mai fost ștrand public, ci un bazin de înot al Liceului Sportiv.
Acum, părerea mea ar fi ca acel teren să fie nivelat și în acel loc să fie tot parc. Nu de alta, dar ne trezim că până la urmă crește și acolo un bloc sau o biserică.
***
Iranul afirmă că nu doreşte o escaladare regională, dar trebuie să „pedepsească” Israelul
Iranul afirmă că nu caută să escaladeze tensiunile regionale, dar consideră că trebuie să pedepsească Israelul pentru a preveni instabilitatea în continuare, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, după uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran săptămâna trecută.
Dilema Teheranului: între o nouă umilință și un răspuns foarte dur
”Arta supremă a războiului este de a supune inamicul fără luptă” (Sun Tzu). Pare că pentru Israel a funcționat, dacă luăm în considerare puținele războaie cu numeroșii inamici din zonă, în cei 76 de ani de existență. Iată un punct de plecare pentru o discuție despre cum ar trebui să reacționeze Iranul și Axa de Rezistență din Orientul Mijlociu la escaladările generate de cele două asasinate din Teheran și Beirut.
Este Iranul un sponsor major al terorismului?
Răspunsul scurt este „nu!”. Iranul anilor 1980 a fost foarte activ în susținerea activităților lui Imad Mughniyeh, care au inclus bombardarea cazărmii Marinei din Beirut, două bombardamente separate ale Ambasadei SUA din Beirut și răpirea unui șef al CIA, a unui colonel al Marinei și a mai multor alți rezidenți americani din Beirut. Dar acestea nu s-au întâmplat pentru că „Iranul ne urăște libertatea”. Atacurile au fost un răspuns direct la politica noastră în Liban și Israel. Bombardarea cazărmii pușcașilor marini și a ambasadei SUA în 1983, de exemplu, a fost precedată de atacul forțelor americane asupra musulmanilor libanezi din Valea Bekka, ca parte a Forței multinaționale din Liban. În urma bombardării pușcașilor marini în noiembrie 1983, SUA s-au retras.
MAS: Israelul ia în considerare un atac preventiv asupra Teheranului
În timpul întâlnirii premierului israelian Benjamin Netanyahu cu înalţi oficiali din domeniul securităţii, de duminică, s-a discutat inclusiv posibilitatea unui atac preventiv împotriva Iranului, arată Monitorul Apărării, care citează Times of Israel.
China a lansat pe orbita joasă a Pământului primii sateliți de internet, ca parte a planului de a crea propria rețea globală, menită să concureze cu Starlink. În total, își propune să plaseze 15 mii de astfel de sateliți, în șase ani.
Informațiile au fost transmise de presa chineză, care a detaliat că proiectul a fost creat și lansat de compania de stat Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST). Punerea în orbită a avut loc la Taiyuan Satellite Launch Centre, unul dintre principalele centre de lansare de sateliți și rachete din China, situat în provincia nordică Shanxi.
Lansarea marchează un pas important în ceea ce privește obiectivul strategic al Beijingului de a-și crea propria versiune a rețelei globale de internet prin satelit, similară cu Starlink, ca parte a proiectului “Thousand Sails Constellation”, ce presupune desfășurarea a peste 15.000 de sateliți pe orbita joasă a Pământului până în 2030.
În contrast, Starlink a lansat deja aproximativ 5.500 de sateliți în spațiu, utilizați atât la nivelul locuințelor personale, cât și de companii și agenții guvernamentale. Starlink intenționează, de asemenea, să adauge încă zeci de mii de sateliți la sistemul său, cel mai mare de acest fel. Compania lui Elon Musk are zeci de mii de utilizatori în Statele Unite.
Dincolo de aceste aspecte, supremația statelor în ceea ce privește sateliții de internet este importantă și în context militar. Cercetătorii militari chinezi au avertizat, în urma analizelor efectuate în ultimii doi ani, că desfășurarea Starlink în războiul din Ucraina demonstrează că aceștia ar putea reprezenta un risc și pentru China, în cazul în care s-ar afla într-un conflict militar cu Statele Unite.
Sateliții de pe orbita joasă a Pământului operează la altitudini între 300 km și 2.000 km și au avantajul de a fi mai ieftini și de a oferi o transmisie mai eficientă decât cei de pe orbitele mai înalte.
Haos în Bangladesh. Premierul a demisionat și a părăsit țara, în timp ce protestatarii îi luau cu asalt reședința oficială
Șefa guvernului din Bangladesh, Sheikh Hasina, a demisionat și a părăsit țara, a confirmat șeful armatei, pe fondul unora dintre cele mai grave violențe din istoria națiunii din Asia de Sud, relatează Reuters, The Guardian și CNN.
Generalul șef al armatei Waker-Uz-Zaman a anunțat că Hasina, în vârstă de 76 de ani, a plecat din Bangladesh, că el preia controlul în ceea ce a numit „un moment critic pentru țara noastră” și va stabili un guvern interimar.
„Îmi asum responsabilitatea acum și vom merge la președinte și vom cere să formăm un guverninterimar care să conducă țara între timp”, a spus șeful armatei.
În Ungaria, excedentul comerțului exterior de produse a fost de 1,1 miliarde de euro în iunie (KSH)
În Ungaria, în iunie 2024, valoarea exporturilor exprimată în euro a scăzut cu 10%, iar cea a importurilor cu 7,8%, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Balanța comercială de bunuri s-a deteriorat cu 472 de milioane de euro. Nivelul comerțului exterior de produse a crescut cu 1,9% la export și cu 1,3% la […]
Ungurii plătesc cele mai mici preţuri la energie din Europa
Datorită măsurilor de reducere a cheltuielilor cu utilităţile, familiile maghiare continuă să plătească cele mai mici preţuri la energie din Europa, a declarat însărcinatul guvernamental Szilárd Németh, luni, la o conferinţă de presă care a avut loc la Budapesta. Guvernul Ungariei menţine măsurile de reducere a cheltuielilor cu utilităţile chiar şi în vremuri de război […]
Die Welt: Zelenski nu are altă opțiune decât să se așeze la masa negocierilor cu Rusia
Die Welt relatează că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu are altă opțiune decât să înceapă negocierile cu Rusia, din mai multe motive: -Ucraina se confruntă cu un deficit de soldați, arme și muniții. Situația este deosebit de periculoasă în regiunea Donețk, unde forțele armate ruse atacă din șapte direcții și ar putea sparge liniile de […]
LIVE Panică majoră pe burse: Acțiunile japoneze s-au prăbușit, tranzacționarea a fost oprită de mai multe ori pe piețele asiatice / SUA și Europa așteaptă deschiderea burselor cu sufletul la gură / Ce a provocat situația
Piețele bursiere s-au prăbușit luni, iar acțiunile japoneze au scăzut cu 12,4%, fiind cea mai mare scădere zilnică de la Vinerea Neagră din 1987, ca urmare a temerilor că Statele Unite s-ar putea îndrepta spre recesiune, ceea ce i-a determinat pe investitori să fugă de activele riscante și să mizeze pe faptul că vor apărea reduceri rapide ale dobânzilor pentru a salva creșterea economică, transmite Reuters.
Lovitură pentru deținătorii de mașini diesel. Un înalt oficial german avertizează că noile norme europene le-ar putea scoate din circulație mult mai devreme
Ministrul Transporturilor din Germania, Volker Wissing, a avertizat că noile norme de poluare introduse de Uniunea Europeană ar putea scoate din circulație vehiculele diesel cu emisii Euro 5 și Euro 6 în următorii doi ani, arată Digi Economic.
UE interzice aromele de fum pentru brănză, pește și carne. Când intră în vigoare interdicția
Comisia Europeană interzice folosirea aromelor de fum în prepararea produselor din pește, carne și brânză, decizia fiind deja publicată în Jurnalul Oficial al UE.
Îi pasă cuiva că ne îndatorăm precum Venezuela?
În anii ’70 – ’80, ne uitam cu jind la pixurile, aparatele de ras și brichetele vesticilor și nu ne venea să credem cum le dă mâna să le arunce la coș după utilizare. Puneam supape brichetelor de unică folosință și le încărcam cu gaz de butelie. Dar făceam asta fiindcă nu ni le permiteam. Nu generam suficientă productivitate și implicit venituri ca să le obținem prin schimb cu alte bunuri pe care le produceam. Iar când Ceaușescu a dispus rambursarea accelerată a datoriei externe, ce servise într-o anumită măsură și pentru a realiza „convergența” cu traiul occidental, s-a înregistrat un decalaj cam ca acela dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Filmele epocii, cum ar fi Nea Mărin miliardar, din 1979, par a trăda un pic momentul când începe să nu se mai țină pasul.
Iată ce se întâmplă când minți prea frumos la Bruxelles: România a bătut SUA la puterea de cumpărare
Potrivit datelor Eurostat pentru iulie 2024, cel mai mic salariu minim brut pe economie din UE este în Bulgaria – 477 de euro, în timp ce cel mai mare este în Luxemburg – 2.570 de euro. În plutonul țărilor cu cele mai mici salarii minime se mai află, alături de Bulgaria, Ungaria – 675 de euro și Letonia – 700 de euro. Salariul minim al României este ușor mai mare, ajungând la 743 de euro, în timp ce în Polonia se apropie de 1.000 de euro. De la 1 iulie, salariul minim brut pe economie a fost majorat în România de la 3.300 la 3.700 de lei, de el beneficiind circa 1,8 milioane de angajaţi. În ceea ce privește puterea de cumpărare a românilor, statistica europeană ne spune că ea a crescut și a depășit țări mult mai bine poziționate economic comparativ cu noi, inclusiv Statele Unite. Eugen Teodorovici, fostul ministru de Finanțe în Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă, spune însă că această „bunăstare” are la bază statisticile poleite ale Guvernului.
…și capitalismul ce face să repare problemele?
Domnul nostru Hoștiuc a mai scris ceva. Într-un articol despre popularitatea lui Ceaușescu printre bătrânii nostalgici și tinerii care nu au timp să caute istoria sau să judece pentru ei s-a strecurat și fraza asta:
Există o nemulţumire surdă, ascunsă, a tinerilor faţă de capitalism, faţă de multinaţionale, faţă de companiile mari, faţă de oamenii bogaţi. Şi din acest motiv îşi îndreaptă atenţia şi voturile către cei care, prin retorica lor, se ridică împotriva acestor lucruri, împotriva acestui sistem capitalist.
OK. Deci tinerii sunt nemulțumiți că nu au destui bani să cumpere o casă, să trăiască decent, să își permită lucruri. Dacă Hoștiuc știe asta, în mod sigur capitalismul știe asta, că nu degeaba ZF e constant în faliment.
Și apare întrebarea din titlu. Ce face capitalismul să repare problemele societății? Ah, apasă și mai tare pedala profiturilor în timp ce încearcă să distragă atenția cu jocuri olimpice, războaie între sexe, filme dubioase și sondaje despre cât de bine o ducem? Și cum adică, la final de zi oamenii văd că tot nu o duc bine? Ce aiurea.
De asta zic, e aiurea să întrebi “de ce urăsc oamenii capitalismul și de ce votează extremiști” fără să te uiți la cauze. Că răspunsul e mereu simplu. De săraci, de aia. Dacă ar duce-o bine nu ar mai pune botul la Șoșoacă sau Simion sau PSD.
Oamenii președintelui, remunerați „gras” cu mai multe salarii și indemnizații sau pensii, inclusiv speciale. Colecția de consilieri „istorici” ai lui Iohannis, care au sfătuit toți șefii de stat de după 1989
Din cei 19 consilieri prezidențiali și consilieri de stat care activează, în prezent, în cadrul Administrației Prezidențiale, cinci se dovedesc a fi cei mai longevivi funcționari publici care lucrează la Președinția României. Unii – în mod continuu, alții – cu pauze, au prins, astfel, și finalul celui de-al doilea și, totodată, ultimul mandat la Palatul Cotroceni al actualului președinte Klaus Werner Iohannis. Din 19 consilieri prezidențiali și consilieri de stat, opt au cumulate, în 2023, mai multe venituri de la stat. Fie că este vorba de cumulul indemnizației cu alte salarii, fie cu pensii sau chiar pensii speciale. Alții nu au muncit doar în România, ci și în Republica Moldova. Alți patru au parteneri de viață care lucrează tot la stat, în ministere, regii sau consilii județene ori chiar la Guvern. Doar șase dintre oamenii președintelui au trăit, în 2023, exclusiv din leafa pe care au încasat-o de la Palatul Cotroceni.
SRI vrea să cumpere sute de mașini după derogarea de la Guvern
Serviciul Român de Informații (SRI) vrea să cumpere până la maxim 850 de autoturisme în următorii trei ani, după derogarea primită la finele lunii iunie de la Guvern. Valoarea estimată a contractului, care este împărțit în șapte loturi, depășește 82 milioane de lei (fără TVA), potrivit unui anunț de licitație publicat în această lună în Sistemul Electronic de achiziții Publice.
SRI, prin Unitatea Militară 0929, vrea să cumpere autoturisme împărțite în 7 loturi după cum urmează:
Au luat-o razna: procurorii au dat în judecată statul pentru un nou spor – vor diurnă (2% în plus la salariu) chiar dacă lucrează în localitatea în care locuiesc
Procurorii vor spor nou: diurnă acasă. Zeci de procurori ieșeni cer un spor la leafă. Aceștia au chemat în judecată Ministerul Public.
Procurorii vor spor nou: diurnă acasă
Ei se consideră discriminați față de magistrații membri ai fostei Secții pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
Relaxare, taică, stabilitate și noroc!
După cum se vede cu ochiul liber, de alegerile prezidențiale se mai ocupă doar fetele alea surmenate de la televiziunile de știri. Partidele sînt duse în vacanță, Guvernul e preocupat de olimpiadă, iar candidații la președinție ia-i de unde nu-s! Cu trei luni înainte de alegeri nu-i e nimănui clar cine candidează, din partea cui și, mai ales, ce ar avea de oferit țării.
Cel mai relaxat e Marcel Ciolacu. Nici nu zici că el conduce sondajele în varianta CURS. Mai un week-end, mai o inaugurare de drum, mai o postare cu David Popovici. Dar despre președinție „e prea devreme să vorbim“. Acum, linia PSD e că se așteaptă congresul din 24 august, cînd va fi desemnat, cu două luni înainte de alegeri, misteriosul candidat. Ba mai mult, campania de poziționare a premierului ca prezidențiabil, atît de activă în lunile din urmă, a încetat cu desăvîrșire.
Geoană și el o cam scaldă, deși conduce în sondajele INSCOP. Își continuă seria de interviuri nerelevante pe la podcast-uri tabloide, dar nu se smulge cu adevărat de sub pulpana NATO. Candidează cu frîna de mînă trasă, în condițiile în care e clar că, fără sprijinul unui partid, voturile lui vor fi numărate de un STS dedicat stabilității și continuității.
Simion e un pic mai harnic cu milionul lui de case la 35.000 de euro, dar pare că își caută pușcăria cu lumînarea și nimic mai mult.
Doar candidatura lui Ciucă are un dram de claritate, dar nu se vede nici acolo vreo tragere de inimă. Ostașul din slujba țării nici nu s-a ostenit să-și publice cartea pentru care PNL a băgat milioane de euro în panouri, darmite s-o mai și citească. Lasconi vorbește și ea din cînd în cînd, cu jumătate de gură, ca o gospodină din Cîmpulung care are ciorba pe foc și e cu ochii pe ogradă.
Companii de impact cer insolvența. S-a dublat numărul firmelor care intră în colaps
Peste 3.600 de companii au intrat în insolvență în primul semestru al anului 2024, din care 72 sunt companii de impact, cu active de peste 1 milion euro.
Fost șef ANAF: Funcționari publici din Finanțe și alte instituții publice țin contabilitatea pentru firme sau chiar Primării / „Este complet ilegal iar banii sunt încasați la negru”
Avem funcționari publici din Ministerul Finanțelor – ANAF, dar și din alte institutii ale Statului care țin contabilitatea pentru firme sau primării mici, a confirmat pentru HotNews.ro Lucian Heiuș, fostul președinte ANAF, actual vicepreședinte la Curtea de Conturi.
„Pe lângă faptul că acești funcționari de multe ori fac greșeli în actele contabile, acest lucru mai este și ilegal. Pentru că nu au voie să facă acest lucru, ei încasează bani la negru, Statul fiind astfel prejudiciat prin taxele și impozitele neîncasate”, afirmă el.
Eficientizare discretă? Profi, Carrefour şi Auchan au raportat cu 5.000 de angajaţi în minus în 2023 deşi au continuat să deschidă magazine
Marile reţele de supermarketuri şi hipermarketuri au deschis anul trecut circa 300 de noi magazine. Totuşi, numărul de salariaţi din industrie a scăzut, tras în jos de datele raportate de Profi, Carrefour şi Auchan. Totodată, numărul de salariaţi ai Penny e relativ stabil, deşi compania a avut în 2023 cea mai alertă expansiune de la intrarea pe piaţă. Aşadar pare că expansiunea s-a petrecut fără angajări.
Chiriile se scumpesc în ritm accelerat: cu cât se închiriază apartamentele în marile orașe
Chiriile au înregistrat o creștere de 14% de la un an la altul (iulie 2024 vs. iulie 2023), în timp ce prețurile solicitate de la o lună la alta (iulie 2024 vs. iunie 2024) au crescut cu 3%.
Lasconi cere demiterea urgentă a ministrului Finanțelor. „Îi sărăcește și mai mult pe români”
Președintele USR, Elena Lasconi, i-a cerut premierului Marcel Ciolacu să îl demită pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, criticând măsurile fiscale care, în opinia sa, sărăcesc românii și afectează antreprenorii.
Cele patru alimente pe care bolnavii cu reflux gastroesofagian trebuie să le evite. Ciocolata este și ea pe listă
Un medic avertizează că bolile de reflux gastroesofagian (BRGE) sunt în creștere din cauza dietelor nesănătoase și a stilului de viață haotic. Specialistul a făcut o listă cu alimentele care trebuie evitate.
Polițistul Valer Kovacs, care i-a împrumutat motocicleta de serviciu Dianei Șoșoacă pentru un clip electoral, a fost dat afară
Valer Kovacs, polițistul care a împrumutat motocicleta sa senatoarei Diana Șoșoacă pentru un clip electoral, a fost destituit din sistem, conform unui comunicat emis de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).
Misterul fiului adoptiv al Elenei Ceaușescu, care a cântat în trupa Phoenix. Nicu Covaci: ”Locuia la mine. Era urmărit pas cu pas”
Trupa Phoenix și solistul ei, regretatul Nicu Covaci, au reprezentat, pentru multe generații de rockeri, un simbol al rezistenței la represiunea comunistă. Chiar dacă Phoenix nu a făcut în mod deschis politică, succesul de care trupa se bucura și modul de viață promovat de componenții formației nu era deloc pe placul activiștilor de partid. Sunt puține informații despre relația lui Nicu Covaci cu familia Ceaușescu, însă cea mai bizară apare în cartea sa autobiografică.
Capitolul XII al volumului ”Phoenix, însă eu”, scris de Nicu Covaci și publicat în 1994, se intitulează ”Fiul Elenei C.” și face referire la anul 1967, în care liderul trupei Phoenix l-a întâlnit pe toboșarul Dorel Vintilă, care a făcut parte din formație timp de aproape cinci ani.
Încep lucrările pe calea ferată care străbate Timișoara. Fără sens giratoriu suspendat, dar cu „pietoni și cicliști ridicați la cucurigu”, la Baader
La finalul săptămânii trecute, reprezentanții CFR anunțau că au început primele lucrări, de demontare, pe sectorul Timișoara Est – Ronaț Triaj, parte a proiectului de modernizare a căii ferate Caransebeș – Timișoara – Arad. Asociația Pro Infrastructură atrage atenția că pietonii și cicliștii vor trebui să urce pe un pasaj de aproape 8 metri pentru a traversa liniile din zona Baader.
Se schimbă radical o zonă din Timișoara. Proiect imobiliar de amploare
O zonă care era plină de bălării până în urmă cu doar câțiva ani este în pragul unei transformări radicale. Terenul a fost deja curățat și împrejmuit, fiind pregătit pentru un proiect imobiliar de amploare. Nu mai puțin de șase blocuri de locuințe se vor construi în perioada următoare, dintre care primele trei vor fi gata până la sfârșitul anului viitor.
Vorbim de locația de pe strada Martir Dan Carpin nr. 1, în imediata apropiere a bazei sportive Textila (Calea Aradului), un loc în care până mai ieri își făceau veacul oameni ai străzii prin bălăriile mai mari de un metru. Acum, urmează să se se amenajeze un cartier rezidențial care înseamnă 33.000 de metri pătrați construiți.
Dan Negru: Astea sunt bazinele din centrul Timișoarei, din 1926, unul din marile orașe ale României (video)
Dan Negru: Astea sunt bazinele din centrul Timișoarei, din 1926, unul din marile orașe ale României
Nicu Covaci „va fi înmormântat creștinește”
Raluca Talasman, impresara formației Phoenix, a clarificat recent că nu există niciun conflict între formație și familia lui Nicu Covaci în legătură cu modul în care acesta urmează să fie înmormântat. Talasman a subliniat că subiectul incinerării trupului lui Nicu Covaci nu a fost niciodată pus în discuție, contrar unor speculații apărute în media. „Va […]
Expoziție in memoriam Nicu Covaci la Timișoara: Fotografii rare și proiecție de film documentar
Timișoara va găzdui o expoziție de fotografie dedicată legendei muzicii rock, Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix. Evenimentul va avea loc între 6 august și 9 […]
Ce facem astăzi, 6 august 2024, în Timișoara?
Marți puteți merge petreceri, un atelier de meditație, iar motocicliștii la o paradă drept omagiu lui Nicu Covaci.
Cercetătorii descoperă că toţi oamenii cu ochii albaştri au un singur strămoş comun
Marian Nazat: Boema literară de odinioară… (prima parte)
Era vremea aia în care timpul abia se târa, plictisit de plictiseala din jur. Nu-i cășunase să muște hulpav din carnea vremelnică a muritorilor și nici nu-i trecea prin minte să se transforme într-un șarpe constrinctor. Ei bine, tocmai atunci lui Mircea Micu, copilul „cu mustăți între niște zmei spâni, un drac printre îngeri cu roți”[1], dar și poetul „în care spiritul se copilărește și se dă în lanțuri la bâlciul deșertăciunilor”[2], i s-a năzărit să „deschidă ușile tuturor coliviilor de cristal”. Căci o „colivie de cristal” e cartea cu întâmplări din tagma scriitorilor, „«acești copii cu suflet curat» care dislocă stele din cerul lor, făcându-le să strălucească pe cerul cititorilor”[3]. Ehe, și ce explozii de lumină a mai pictat din cuvinte și ce picanterii a mai cules spre nemurire tipul ăsta, despre care un critic zicea că scrie de toate și deloc rău, motiv să creadă „că nu are niciun pic de talent !” Eroii istorioarelor adunate de cel ce mărturisea că scrie fără să-și facă gânduri sunt prozatori și poeți antedecembriști. „Neînsemnații mâzgălitori de hârtie și… brazofagi”, adică, vorba lui Tudor George, poreclit și „Ahoe”. Care, odată, „la un colț de stradă, în drum spre casă, singur, dar la fel de volubil, a întâlnit o javră de căţel părăsit şi fără stăpân. Cică s-ar fi oprit noctambulul poet cuprins de o milă ancestrală, ar fi îngenuncheat în faţa flocosului patruped şi l-ar fi întrebat: «Ai mâncat, bă, însinguratule?»