Ramona Băluțescu October 22, 2021

 

Moare PS Gurie, ieri, de Covid. Se pornește o discuție întreagă dacă a fost sau nu vaccinat. O bizarerie întreagă se leagă de chestia asta. E BOR. E firesc.

Grigorie Georgiu, ierarhul Devei, PS Gurie, a murit înainte de a împlini 53 de ani și este prezentat de Basilica.ro, organul Patriarhiei Ortodoxe Romane, cu toate studiile, adăugându-se: „A urmat cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Padova-Italia, secţia de Teologie Sistematică (1996-1997), cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova (1997-2001).”

 

În 6 ianuarie 2011 publicam, în Oradea Press, în materialul „A curs „unitatea” pe apa Crișului?…”, următoarele:

La Silvaşu, lângă Haţeg, în primăvara lui 2010, nu au fost trase clopotele de la fosta biserică greco-catolică, azi încă ortodoxă, la înmormântarea unui greco-catolic, pentru că tânărul episcop ortodox al locului, Georgiu Gurie, om cu studii făcute în lumea catolică, în Italia, a considerat că ar fi un act liturgic care contravine ”negrei pravile” şi deci i-a indicat preotului ortodox din Silvaşu să nu permită acest lucru. Clopotele care au rămas mute fuseseră achiziţionate de familia celui dispărut. IPSS Nicolae Corneanu, aflând de acest incident, s-a declarat mâhnit si a spus că va vorbi cu episcopul locului şi-l va mustra. Şi totuşi, poziţia sa era una dificilă, ca fiind cel ”iertat” pentru o ”vină” pe aceeaşi linie.”

 

A trecut mai bine de un deceniu, BOR s-a adâncit în ipocrizia ecumenismului – antiecumenismului, în funcție de foloase, cu multe alte întâmplări, și a adăugat, în ultimul an și ceva, la maldărul de neaveniri, și atitudinea față de vaccinarea anti-Covid, având ca vârf de lance, în nerespectarea cerințelor sanitare ale timpului, pe ierarhul Teodosie, de la Constanța. Secondat, însă, de mulți alți ierarhi.

În acest context, s-a ridicat imediat întrebarea, în plin val 4 al pandemiei, în România, dacă Grigorie Georgiu a fost vaccinat sau nu. A ieșit purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, și a spus că a fost vaccinat. Și abia de aici începe ce e interesant: degringolada din jurul unei afirmații a BOR. Colegi din Hunedoara spun că Gurie nu era vaccinat, din surse ale lor. Cat despre declarațiile purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, așa cum spuneam cuiva, tot azi, s-a ajuns că nu-l mai crede nimeni, nici de spune că Timișoara se află în Județul Timiș…

Am pornit pe firul certificatului care apărea pe net. Ceva nu arăta ca și la al meu. Nu pentru că era vorba de Johnson&Johnson, cu data de vaccinare 3 iunie, ci pentru că nu era o instituție la locul vaccinării, ci un nume. Am presupus că ar fi un medic de familie, și am mers mai departe pe fir.

 

 

Într-adevăr, cea care apare ca Morariu Mariana pe certificatul de vaccinare este medic de familie la Sarmizegetusa, la 58 de km de Deva. Numărul de telefon fix al cabinetului nu mai funcționează, iau de la primăria comunei numărul de mobil al asistentei de la cabinet, mă prezint frumos și spun că aș dori să știu de ce a venit PS Gurie la o oră de Deva pentru vaccinare. Mi se răspunde oarecum arțăgos (sau temător?) că nu mi se dau detalii, și mi se închide.

De la primărie știu că acest cabinet funcționa în vară pe linia vaccinării anti-Covid, așa că sun la directorul executiv al DSP Hunedoara, Sebastian Mezei. Om normal la cap (mai rar, azi, la un DSP, de mă întrebați pe mine), și care explică simplu și direct acolo unde am întrebări. Și anume că da, cabinetul acela de la Sarmizegetusa funcționează ca loc unde te poți vaccina, că medicul de acolo poate vaccina pe oricine îi vine în cabinet, indiferent de îl are pe listă sau nu, și că poate chiar și pleca (medicul) la domiciliul solicitantului, de e rugat. Am întrebat dacă doamna Morariu a avut reclamații ce să se fi înregistrat la DSP, mi s-a spus că nu. Și că, da, în sistem există acel certificat de vaccinare al episcopului Gurie, care duce la cabinetul doctorului Morariu.

Bun. Așadar avem un cabinet de sat, un episcop ce, în data de 3 iunie, hirotonește preoți în Deva, după materialul de pe propriul portal (așa cum constată colegul Daniel Guță), apoi, măcar teoretic, fuge în Sarmizegetusa să se vaccineze, sau solicită un medic de acolo să vină o oră dus, o oră întors, cu mașina, cu o doză de J&J să i-o bage în braț. Sau în mâneca brațului. Sau… cine știe ce s-o fi întâmplat.

Spun asta pentru că voci (nu foarte serioase, dar voci) precum Activenews și Iulian Capsali spun că Gurie ar fi făcut… trei doze de vaccin. Și că de accea ar fi murit. Și începi să nu mai înțelegi nimic. Dar poți enumera scenariile posibile. Și cauza existenței lor.

 

 

BOR e o instituție retrogradă și care nu funcționează pe democrație, ci pe teocrație, cum deseori se spune, mai în glumă, mai în serios. Atunci când trendul general era sau să se ocolească subiectul vaccinării, sau să se vorbească împotrivă, chiar și cei care, poate, au ceva mai multă deschidere spre un act normal, ca vaccinarea, ierarhii BOR riscau să fie luați la ochi de Marele Alb (sintagmă ajunsă de curând oficială, pentru patriarhul Daniel Ciobotea), de se afla că s-au vaccinat, cum vaccinarea sau nevaccinarea „stăpânului” era o chestie tabu. Așa că… presupunem că Gurie, om mai tânăr și școlit și în locuri serioase, de la catolici, ar fi vrut să se vaccineze. Dar… pe șest, să nu deranjeze în sus. Scenariul cu Sarmizegetusa, în zi cu alibi, are logică, atunci, fie că a chemat el doctorița, fie că a mers el acolo.

Dar anticorpii? Fiind vorba de 3 iunie, ar fi trebuit, măcar teoretic, ca anticorpii să mai fie pe rol, la început de octombrie, chiar de începuseră să scadă. Dar surse din BOR ne spun că, din moment ce era vorba de J&J, s-ar putea să fi fost vorba de o vaccinare „la chiuvetă”, cum au mai bifat și alte fețe bisericești, doar pentru a exista certificat, când va fi nevoie. Aici doar doctorul știe ce s-a întâmplat cu adevărat. Dar doctorul, repet, nu are reclamații pentru fapte dubioase, până acum.

Varianta cu chiuveta ar justifica și celălalt set de știri, și anume că ar avea alte două vaccinări. Să fi făcut Gurie o vaccinare „la chiuvetă”, să aibă o hârtie la mână, iar apoi să se fi speriat, și să fi comandat o tură de două Pfizere pe șest? (Pe șest, pentru că ele NU POT EXISTA în sistem, evident). Nu știm. Dar… nu putem exclude. De ce? Pentru că e Romania, e BOR, pentru că la noi se poate orice, pentru că nu are nici dracu (so to say) încredere în ce fac și spun ăștia din BOR, inclusiv patriarh sau purtător de cuvânt, pentru că în acea instituție trebuie să te ascunzi de faci un lucru firesc și bun, chiar dacă tu însuți te-ai mai dovedit ipocrit, la rândul tău. Sau exact de aia.

Așadar, toată povestea cu când deschisul, când ipocritul Gurie, și vaccinarea sau ne-vaccinarea, sau triplu-vaccinarea lui ne arată, IAR, că nu avem încredere în BOR, nu știm în care medic să avem încredere sau nu, că o instituție ce are putere, încă, aici, o are oarbă. Și că nu și-o folosește bine.

Oricum o întorci, nu e bine, pentru vaccinare. De s-a vaccinat la chiuvetă, și a mai luat sau nu două doze bonus, e nasol pentru medici. De s-a vaccinat regulamentar, dar a fugit departe, pentru asta, e idiot cum merg lucrurile în BOR, și e aiurea că a murit, chiar presupus cu anticorpi.

Singurul lucru serios de la început până la sfârșit, în țara asta, legat de vaccinare, îmi pare Armata. O să scriu zilele astea mai pe larg despre idee. Dar, și când vine vorba de Hunedoara, pot spune același lucru – când am avut nevoie de lămuriri, în aprilie, legat de vaccinare în acest județ, la un centru ce ținea de un batalion din Deva, am trecut, prin purtătorul de cuvânt, la colonelul Daniel Ianc, care mi-a explicat, în cuvinte puține și clare, ce e de făcut pe speță, și a fost simplu și concis. Biserica e putredă, medicii, unii, compromiși (nu vorbesc de acest caz – aici avem doar semne de întrebare). O spun iar: rămâne Armata. Echipele mobile (și fixe) ale spitalelor militare. Poate așa mai ieșim din mlaștina unde am ajuns.

Și, dincolo de toate, ca mai mereu, nebuloasa Bisericii Ortodoxe Române. Și mai întreabă lumea de ce mi-s simpatici catolicii, chiar de nu-s credincioasă. Uite d-aia.

Foto: Episcopia Devei, Fb

Ramona Băluțescu

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*