Redacție February 10, 2021

 

Premieră TVR 1: Documentarul “Graniţa morţii”, o tulburătoare istorie a frontieriştilor

 

Mărturiile cutremurătoare ale unor oameni umiliţi, bătuţi, torturaţi, într-o epocă marcată de frică dusă la extrem, de minciună şi de alienare. Despre toate acestea, în filmul realizat de Cătălin Apostol. TVR 1 difuzează în premieră documentarul joi, 11 februarie, ora 22.10.

 

„N-am apucat să fac câţiva paşi, că au început să tragă. 32 de cartuşe în plin, de la doi metri. A fost un miracol că am scăpat cu viaţă.”

 

„Sunt unul dintre cei care am ajutat câteva grupuri de cetăţeni să meargă spre libertate.”

 

„În anul 1975 am trecut frontiera pentru prima dată…”

 

„Bineînţeles că ne-a prins la frontieră. A fost chiar şi prima încercare (…) Aşa de tare mi-a tras o palmă cu dreapta lui peste urechea mea stângă, încât n-am mai auzit. A început să îmi ţiuie urechea…”

 

 

„Nu am mai ştiut nimic de el… zece zile. Până am fost anunţaţi să mergem la morgă, să-l ridicăm de acolo…”

 

„Mi-am luat bătaie de la Stamora Moraviţa şi până la Unitatea Militară de grăniceri din Oraviţa…”

 

Sunt câteva dintre mărturiile cutremurătoare ale unor oameni umiliţi, bătuţi, torturaţi, într-o epocă marcată de frică dusă la extrem, de minciună şi de alienare. În premieră la televiziune, jurnalistul Cătălin Apostol ne prezintă povestea adevărată a acestor oameni, în „Graniţa morţii”, un nou film documentar despre perioada comunistă, produs de Paradox Film, cu sprijinul TVR şi CNC. Documentarul poate fi vizionat în premieră la TVR 1, joi, 11 februarie, de la ora 22.10.

Citește și:  Noaptea Muzeelor 2021 în Timișoara. Spectacole, expoziții și gadgeturi de neratat

Pentru că astfel de documentare ne educă, ne fac să povestim mai departe despre ce au trăit unii dintre noi, ne ajută să nu uităm şi, mai ales, să facem în aşa fel încât să nu se repete.

Mai multe detalii pe: tvr.ro

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*