Ramona Băluțescu August 11, 2021

 

În ciuda verii, a concediilor și a relaxării, legat de contaminările cu Covid-19, trebuie să luăm notă că situația din spitalele noastre nu e deloc bună. De câteva zile, la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara nu mai există locuri libere la ATI. Ele sunt ocupate, cel mai degrabă, de cazuri non-Covid. Dar asta pentru că la repartiția cazurilor de Covid se ține seama și de existența Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș. Ce se poate face într-o astfel de situație?

Soluții există, și chiar au fost propuse atât ministerului de resort cât și factorilor decizionali locali, sugestiile venind, la sfârșitul săptămânii trecute, din partea prof. dr. Dorel Săndesc, șeful Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă de la Județean, și președinte al comisiei consultative de specialitate (ATI) din Ministerul Sănătății, și a altor reprezentanți ai spitalelor din Timișoara. Doctorul Săndesc ne-a explicat care ar fi lucrurile ce se pot face pentru a se ieși din această (nouă) situație îngrijorătoare. Mai ales că se așteaptă ca numărul cazurilor de Covid să crească, ceea ce va duce la o nouă aglomerare, și mai mare, a secțiilor de ATI din spitalele timișorene.

Prof. Săndesc ne-a explicat că a prezentat puncte legate de dotarea spitalelor, de redeschiderea spitalului modular ce ține de Spitalul Clinic Militar de Urgență ”Dr. Victor Popescu” Timișoara, de testare, și de deschiderea unei secții la Spitalul Clinic de Căi Ferate Timișoara.

Așadar, s-a propus dotarea cu echipament de protecție, care să completeze stocurile centrale, pentru momentele când spitalele nu ar putea face achizitii.

 

”Noi prin asociație luăm (Asociația pentru ATI Aurel Mogoșeanu), și putem și ajuta alte secții, din Timișoara, de va fi nevoie, dar situația nu se referă doar la Timișoara” – a spus prof. Săndesc.

 

De asemenea, profesorul consideră că redeschiderea spitalului modular este o soluție binevenită – Sistemul Modular Medical de Izolare și Tratament (SMMIT) este secție externă de boli infecțioase a Spitalului Militar, este asamblat pe Stadionul CFR și este întreținut astfel încât să poată ajuta orașul imediat după ce primește o nouă adeverință de funcționare, care, spune profesorul, s-a și cerut.

Citește și:  Ministrul de Interne la Timișoara: Odată cu apariția acestei ordonanțe de urgență în Monitorul Oficial astăzi sau în zilele următoare, Poliția Animalelor va fi operațională

 

De asemenea, ni s-a amintit necesitatea asigurării testarii:

”E important, mai ales cu contagiozitatea tulpinii Delta – toate spitalele vor să testeze pe toți cei ce vin, dincolo de datele epidemiologice, e un loc bun de screenin. Există și teste rapide bune, care ar fi util să fie puse la dispoziția spitalelor, și să fie completate cu testări PCR, dar trebuie și să se identifice instrumentele financiare pentru acest lucru, pentru a nu fi îngreunate tot spitalele” – spune Săndesc.

 

De asemenea, el recomandă ca la Spitalul Clinic de Căi Ferate Timișoara să se activeze linia de gardă ATI:

”Ei primesc și cazuri ușoare de Covid, trebuie activată acea linie ATI, nu doar în cadrul Covidului – eu am susținut ideea, la DSP, ca președinte al comisiei consultative de specialitate ATI din minister, dar și modernizarea spatiului, echipă existând”.

 

Din soluțiile pe termen scurt spre mediu, Săndesc amintește de proiectul de construire a unei zone modulare de 12 paturi ATI și 12 de terapie intermediară, pentru care s-a rezolvat deja terenul, în apropierea Județeanului, și finalizarea se dorește spre sfârșitul acestui an.

Spitalul Clinic Municipal de Urgență din Timișoara nu stă mai bine decât Județeanul, în ceea ce privește locurile la ATI – managerul acestui spital, doctorul Daniel Malița ne-a spus, în această dimineață, că dacă la zona rezervată pacienților cu Covid din spitalul pe care îl conduce se mai pot primi pacienți, zona (de o luăm ca pe un tot) non-covid este plină, și suferă și ea în același mod ca și Județeanul.

Ramona Băluțescu

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*