1066: William Cuceritorul și armata sa au pornit de la gura râului Somme, începând cucerirea normandă a Angliei.
1821: Mexico își câștigă independența față de Spania.
1822: Savantul francez Jean-François Champollion anunță că a descifrat, cu ajutorul inscripției de pe „piatra de la Rosetta”, hieroglifele Egiptului antic.
1825 – Prima cale ferată publică din lume care folosește locomotive cu abur, Stockton and Darlington Railway, este inaugurată în mod ceremonial cu motorul Locomotion trăgând vagoane cu cărbune și pasageri de la Shildon la Darlington la Stockton
1896: Împăratul Franz Joseph al Austriei, împreună cu regii Carol I al României și Alexandru I al Serbiei, inaugurează la Orșova (pe atunci în Austro-Ungaria) canalul navigabil de la Porțile de Fier.
1905: Albert Einstein publică studiul „Depinde inerția unui corp de conținutul lui de energie?” în revista științifică Annalen der Physik. Această lucrare cuprinde conceptul care mai târziu va fi simbolizat de celebra relație E = mc2.
Ca să nu mai trebuiască să citiți Annalen der Physik, că e în format pdf și ca atare e mai greu de tradus automat, să nu mai spunem că articolul ăla are și o mulțime de matematică, vă spun eu răspunsul:
Da, inerția unui corp este legată de conținutul său de energie.
Inerția se referă la rezistența unui obiect la schimbarea stării sale de mișcare sau de repaus.
Veți constata asta dacă dați cu piciorul într-o piatră, o piatră mai grea, adică cu o masă mai mare, o cărămidă de exemplu. Veți constata că aeasta are o inerție mai mare decât o pietricică cu masă mai mică, adică mai ușoară. Deci, inerția unui copt este strâns legată de masa sa.
Dacă ne uităm la formula aceea a lui Einstein, E=mc2, putem constata că energia este proporțională cu masa, dacă m-ul ăla (masa) crește, crește și E-ul (energia). Dacă E-ul scade, scade și m-ul, pentru că c-ul (viteza luminii) nu poate nici să scadă nici să crească, e o constantă.
In concluzie, așa cum spuneam mai sus, inerția unui corp este legată de conținutul său de energie.
De fapt nici nu trebuie multă matematică pentru a ajunge la această concluzie, ajunge să vă arunce cineva o piatră în cap, vă veți convinge și nu veți mai uita niciodată, că o piatră cu masă mai mare, adică și inerție mai mare, are o energie mai mare decât una mititică.
Dacă totuși doriți să citiți textul lui Einstein puteți să o faceți dacă dați click aici: http://myweb.rz.uni-augsburg.de/~eckern/adp/history/einstein-papers/1905_17_132-148.pdf.
1908 – Începe producția de automobile Model T la uzina Ford Piquette Avenue din Detroit.
1914: Moare regele Carol I al României după o domnie de 48 de ani și este succedat de Ferdinand I al României (dată stil vechi 27 septembrie/10 octombrie).
În cei 48 de ani de domnie (cea mai lungă din istoria statelor românești), Carol I a obținut independența țării, datorită căreia i-a și crescut imens prestigiul, a dotat România cu o serie de instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii. A construit în Munții Carpați Castelul Peleș, care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării. După războiul ruso-turc (1877-1878), România a câștigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea podului peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, care să lege noua provincie de restul țării.
Neîmplinirea cea mai importantă a domniei regelui Carol I, ca și a succesorilor lui în perioada monarhică a istoriei moderne a țării, a fost eșecul rezolvării problemelor tipice unei țări a cărei economie era bazată pe agricultură și a cărei populație era reprezentată în covârșitoare majoritate de țărani. După urcarea pe tron a lui Carol I, situația țărănimii române începe să se degradeze serios, pe măsură ce moșierimea, pentru a face față competiției pe piețele externe, ridică continuu nivelul de exploatare al țărănimii. Sistemul injust pentru covârșitoarea majoritate a populației României din acea perioadă era în plus aproape o excepție în regiune, fapt care totuși nu l-a stimulat pe suveran să inițieze un program de reformă agrară, situație care a condus la repetate explozii sociale în mediul rural la finele secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, inclusiv Răscoala de la 1907. Rezultatul a fost că principalul sector al economiei românești în epocă, în care era antrenată majoritatea covârșitoare a populației, a rămas într-o stare primitivă.
1940 – Al Doilea Război Mondial : Pactul Tripartit este semnat la Berlin de Germania, Japonia și Italia.
Pactul tripartit , cunoscut și sub denumirea de Pactul de la Berlin , a fost un acord între Germania , Italia și Japonia semnat la Berlin la 27 septembrie 1940 de către Joachim von Ribbentrop, Galeazzo Ciano și Saburō Kurusu (în această ordine) și, respectiv, în prezența lui Adolf Hitler. A fost o alianță militară defensivă căreia i s-au alăturat în cele din urmă Ungaria (20 noiembrie 1940), România (23 noiembrie 1940), Slovacia (24 noiembrie 1940), Bulgaria (1 martie 1941) și Iugoslavia (25 martie 1941). Aderarea Iugoslaviei a provocat o lovitură de stat la Belgrad două zile mai târziu. Germania, Italia și Ungaria au răspuns prin invadarea Iugoslaviei. Statul client italo-german rezultat, cunoscut sub numele de Statul Independent al Croației, sa alăturat pactului la 15 iunie 1941.
1962 – Este înființată Republica Arabă Yemen.
După dizolvarea Imperiului Otoman în 1918, după Primul Război Mondial, nordul Yemenului a devenit un stat independent sub numele de Regatul Mutawakkilite al Yemenului. La 26 septembrie 1962, revoluționarii republicani nord-yemeniți, inspirați de ideologia naționalistă arabă a Republicii Arabe Unite ( egiptene ), președintele Gamal Abdel Nasser l-au destituit pe noul încoronat rege Muhammad al-Badr, au preluat controlul Sanaʽa și au înființat Republica Arabă Yemen ( YAR). Această lovitură de stat a marcat începutul Războiului Civil din Yemenul de Nord, care a înfruntat trupele YAR, asistate de Republica Arabă Unită (Egipt), împotriva forțelor regaliste ale lui Badr, susținute de Arabia Saudită și Iordania. Conflictul a continuat periodic până în 1967, când trupele egiptene au fost retrase pentru a se alătura conflictului din Războiul de șase zile . Până în 1968, în urma unui asediu regalist final al Sanaa, majoritatea liderilor oponenți au ajuns la o reconciliere. Arabia Saudită a recunoscut Republica în 1970.
Spre deosebire de Germania de Est și de Vest , Coreea de Nord și de Sud sau Vietnamul de Nord și de Sud , YAR și vecinul său din sud-est, Republica Populară Democrată Yemen (PDRY), cunoscută și sub numele de Yemen de Sud, au rămas relativ cordiale, deși relațiile au fost adesea tensionate. În urma războiului yemenit din 1972, cele două națiuni au declarat că unificarea va avea loc în cele din urmă. Cu toate acestea, aceste planuri au fost puse în așteptare din cauza războiului yemenit din 1979, iar războiul a fost oprit doar printr-o intervenție a Ligii Arabe. Scopul unității a fost reafirmat de șefii de stat din nord și sud în timpul unei reuniuni la summit din Kuweit, în martie 1979.
În mai 1988, guvernele YAR și PDRY au ajuns la o înțelegere care a redus considerabil tensiunile. Aceștia au convenit să reînnoiască discuțiile privind unificarea, să înființeze o zonă comună de explorare petrolieră de-a lungul graniței lor nedefinite, să demilitarizeze granița și să permită trecerea nerestricționată a graniței yemeniților pe baza unui card național de identitate.
Unificarea oficială a Yemenului a avut loc la 22 mai 1990, cu un proces planificat de 30 de luni, programat pentru finalizare în noiembrie 1992. Prima ștampilă care poartă inscripția „Republica Yemen” a fost emisă în octombrie 1990. În timp ce ministerele guvernamentale au procedat la fuzionarea, ambele monede au rămas valabile până la 11 iunie 1996. Un război civil din 1994 a întârziat finalizarea fuziunii finale.
1962: S-a înființat Universitatea din Timișoara (în prezent, Universitatea de Vest).
În 1944, prin Decretul-Lege Regal nr. 660/30 decembrie, se anunţa înfiinţarea unei universităţi timişorene, abilitată să ofere programe de studii în domeniile Drept, Litere şi Filosofie, Ştiinţe, Medicină Umană, Medicină Veterinară, Farmacie şi Teologie. În 1948, reforma învăţământului stabilea principiile fundamentale de organizare a învăţământului superior din România, care, pentru învăţământul universitar din Timişoara, a avut unele urmări bune, sub raportul structurii, prevăzând şi înfiinţarea Institutului Pedagogic de trei ani, prin care se deschidea calea pentru realizarea Universităţii.
Prin Decizia nr. 263327, se fonda Institutul Pedagogic, instituţie care funcţiona în paralel cu alte centre de învăţământ superior din oraş (Institutul Politehnic, Institutul de Medicină, Institutul Agronomic). În 1949 au început cursurile Institutului Pedagogic, într-un spaţiu modest, cu 82 de studenţi.
În 1956 s-a înfiinţat Facultatea de Filologie, cu durata studiilor de cinci ani.
La 27 septembrie 1962, prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 999, s-a stabilit noul statut de organizare şi denumirea de Universitatea din Timişoara. Tot atunci au demarat lucrările la noua clădire a universităţii, pe bulevardul Vasile Pârvan, sub coordonarea arhitectului Hans Fackelmann. Ulterior a fost înfiinţată Facultatea de Ştiinţe Economice.
1996: Conflictul din Afganistan. Talibanii cuceresc Kabulul, îl executa pe președintele Najibullah și instaurează un „sistem islamic complet”; închid școlile pentru fete, interzic femeilor să lucreze și stabilesc pedepse islamice.
1998 – Motorul de căutare pe internet Google revendică retroactiv această dată drept ziua sa de naștere.
Larry și Sergey au inventat Google în căminele lor din Stanford, California. Cei doi au publicat o lucrare despre lansarea unui prototip de motor de căutare la scară largă.
Înainte de a descoperi Google, cei doi dezvoltaseră și un algoritm de căutare cunoscut sub numele de Backrub’. Cu toate acestea, cei doi s-au concentrat pe numele Google pentru proiectul lor, deoarece semăna cu numele googol, care este un termen matematic care înseamnă 10 ridicat la puterea lui 100.
Deși motorul de căutare sărbătorește astăzi aniversarea nașterii, 27 septembrie nu a fost întotdeauna ziua sa oficială de naștere. Până în 2005 site-ul și-a sărbătorit ziua de naștere pe 7 septembrie. Dar din 2005 și-a marcat ziua de naștere pe 8 septembrie, 26 septembrie și, recent, 27 septembrie.
Conform unui articol publicat de Google aflăm că „Google și-a deschis porțile în septembrie 1998. Data exactă la care sărbătorim ziua noastră de naștere s-a mutat de-a lungul anilor, în funcție de momentul în care oamenii au chef de prăjitură”.
2002: Timorul de Est, stat în sud-estul Asiei ce și-a declarat independența la 20 mai 2001, a devenit cel de-al 191-lea membru al ONU.
Țara a fost colonizată în secolul al 16-lea de către portughezi care au introdus și catolicismul, iar în 1975 în urma unei mișcări populare țara și-a declarat independența. Nouă zile mai târziu, Indonezia a invadat și a ocupat țara iar Timorul de Est a fost declarat a 27-a provincie a Indoneziei. Ocupația indoneziană a fost caracterizată de lupte violente între grupul separatist est-timorez și armata indonesiană cu pierderi însemnate în populația civilă est-timoreză.
În 1999, în urma actului de autodeterminare sponsorizat de Organizația Națiunilor Unite, Indonezia a renunțat la controlul asupra teritoriului Timorului de Est. În 20 mai 2002, Timorul de Est devine primul stat independent al secolului 21 și a aderat la Organizația Națiunilor Unite și la Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză.
2008: Astronautul chinez Zhai Zhigang devine prima persoană chineză care zboară în spațiu (Shenzhou 7).