Redacție September 25, 2019
Castelul Huniazilor din Timişoara, în care ar trebui să funcţioneze Muzeul Naţional al Banatului, dar care este închis de 12 ani pentru lucrări de consolidare şi restaurare, va fi restaurat prin Programul Naţional de Patrimoniu, cu ajutorul Institutului Naţional de Patrimoniu, cu care Consiliul Judeţean Timiş, administratorul clădirii, a încheiat miercuri un protocol de colaborare în acest sens.

 

Preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra, a declarat că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu ministrul Culturii, Daniel Breaz, şi cu reprezentanţii INP, s-a luat decizia demarării proiectului de consolidare, restaurare şi punere în funcţiune a Castelului Huniazilor din Piaţa Operei din Timişoara prin Programul Naţional de Restaurare.

 

„Astăzi am aprobat în şedinţa CJ protocolul cu Institutul Naţional de Patrimoniu, punem toată documentaţia din punct de vedere al proprietăţii la dispoziţia INP, care va scoate la licitaţie documentaţia, studiul de fezabilitate sau DALI pentru acest proiect, după care îl va preda CJ Timiş, noi urmând să identificăm surse de finanţare pentru realizarea investiţiei propriu zise. INP partener şi mai departe în monitorizarea derulării investiţiei, ţinând cont că sunt specialişti în ceea ce înseamnă restaurarea în mod special a clădirilor de patrimoniu clasa A, aşa cum este Castelul Huniazilor”, a afirmat Călin Dobra, după şedinţa de plen a CJ de miercuri.

 

Potrivit liderului administraţiei judeţene, acest lucru înseamnă că anul viitor cel mai târziu CJ Timiş va avea de la INP documentaţia şi conceptul restaurării şi punerii în funcţiune a Castelului Huniazilor, iar după aceea administraţia judeţeană va continua cu proiectarea şi cu execuţia investiţiei.

Citește și:  Spitalul de campanie de la stadionul CFR s-a ocupat în totalitate

Consolidarea şi renovarea obiectivului a avut numeroase intervenţii, recepţii şi blocaje, dar la momentul întrunirii comisiei de recepţie, de la finele anului 2018, unii dintre membrii acesteia nu au semnat şi au adus anumite solicitări de modificare în cadrul proiectului. Constructorului i s-a pus în vedere să realizeze remedierile respective, dar nici în momentul de faţă lucrările nu se apropie de final.

 

sursa Agerpres

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*