În ultima vreme, educația sexuală și religia au fost subiecte sensibile și controversate în școli și în societate în general. În aceste zile, reforma învățământului din România a adus în discuție aceste subiecte ca materii opționale la Bac. Opționale, opționale, dar cumva impuse.
Politicienii ne cer să acceptăm o variantă, în societate s-au format din nou două grupuri, iar cele două tabere cer una alteia toleranță…
Doar că, și unii și alții ar trebui să înțeleagă faptul că obligativitatea este incompatibilă cu toleranța. Nu prea merge acceptarea cu forța, iar atunci când ni se impun măsuri, ne întrebăm dacă în spatele lor sunt intenții bune sau intenții care, sub masca toleranței, ne aruncă în altă mizerie.
Suntem diferiți și gândim diferit. Înțelegem și acceptăm sau refuzăm diferit. Toleranța trebuie să fie o alegere personală, nu o obligație impusă de alții. Impunerea opțiunilor noastre celorlalți nu are nimic de-a face cu libertatea și dezvoltarea. Trebuie să ne comportăm astfel încât să nu îi deranjăm sau să nu îi lezăm pe cei din jur. Este chiar intolerant și agresiv să încercăm să impunem un curent de opinie sau o idee cu forța.
Dacă ne dorim o „Românie educată”, atunci trebuie să ne asigurăm că această educație este una care respectă toate opțiunile și crezurile. Vrem educație sexuală în școli? Bine! Dar nu impusă cu forța. La fel și cu religia. Nu putem spune că cineva este înapoiat sau că are o mentalitate anacronică doar pentru că are o altă opinie sau crez religios pe care-l vrea studiat în școli. La fel cum nici o educație sexuală în școli nu înseamnă ghidarea tinerilor pe o cale deviantă.
Este important să nu încercăm să convingem cu forța pe cineva să accepte opinia noastră. Indiferent că vorbim de educație sexuală sau religie. În schimb, ar trebui să ne asigurăm că îi oferim argumente solide și că îl ascultăm în mod deschis și respectuos pe celălalt. În timp ce discutăm subiecte sensibile, trebuie să fim atenți la modul în care ne adresăm celor din jur și să evităm orice formă de dispreț sau dezaprobare față de cei care nu împărtășesc opinia noastră.
Fiecare are dreptul să aleagă ceea ce crede și să își asume consecințele alegerii sale.