Ramona Băluțescu January 21, 2021

 

Un studiu elaborat în Timișoara, legat de apariția anticorpilor anti-SARS-CoV-2, în anumite condiții, a fost primit spre publicare de o revistă importantă de resort, „Clinical Microbiology and Infection”. Această informație a fost oferită de principalul autor al studiului, prof. dr. Tudor Rareș Olariu, șeful Laboratorului Clinic de Analize Medicale al Spitalului Clinic Municipal de Urgență din Timișoara și șeful disciplinei de parazitologie din UMF Victor Babeș Timișoara.

 

Acesta este comunicatul oferit:

 

 

SEROPREVALENȚA ANTICORPILOR ANTI-SARS-COV-2 LA 2.115 DONATORI DE SÂNGE DIN ROMÂNIA

Îmi face plăcere să anunț publicarea, în “Clinical Microbiology and Infection”, prestigioasa revistă a Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase, a primului studiu despre seroprevalența anticorpilor anti-SARS-CoV-2 la donatorii de sânge din România.

Am coordonat acest studiu, realizat în Timișoara, în perioada 8 iulie – 1 septembrie 2020, împreună cu un grup de colegi, specialiști de la Spitalul Clinic Municipal de Urgență din Timișoara, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Timișoara și Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara.

Am evaluat, pentru prima dată în România, prevalența anticorpilor anti-SARS-CoV-2 la 2.115 donatori de sânge din județul Timiș, clinic sănătoși. Seroprevalența generală (numărul persoanelor testate pozitiv dintr-un grup populațional) a anticorpilor anti-SARS-CoV-2 a fost 1.51%.

Prezența anticorpilor la donatorii de sânge a demonstrat că infecția cu SARS-CoV-2 a fost identificată la persoane care nu au prezentat anterior simptome asociate infecției cu acest virus.

Evaluarea distribuției procentuale pe grupe de vârstă între donatorii seropozitivi și cei seronegativi a indicat o diferență semnificativă statistic. Rate crescute ale infecției cu SARS-CoV-2 au fost observate la donatorii sub 30 de ani (2.11%) și la cei peste 50 de ani (2.82%). Nu a fost identificată nicio asociere între seroprevalență și sex, aria de rezidență, grupele de sânge ABO și Rh.

Datele acestui studiu arată că infecția cu SARS-CoV-2 este prezentă în populația adultă cu o incidență similară indiferent de sex, aria de rezidență sau grupa sanguină. Rezultatele obținute de noi sugerează că suntem departe de a realiza o imunizare naturală împotriva SARS-CoV-2 în populația generală din România, prin apariția anticorpilor specifici în urma infectării.

 

Citește și:  CV-ul tradiţional de angajare înlocuit cu un clip video pe TikTok

 

De fapt, ce ne arată (sau ne arăta, în momentul procesării datelor) acest studiu, și de ce este el interesant? În primul rând, pentru că avem un număr mare de voluntari care au fost luați în evidență pentru acest studiu. Apoi vorbim, fiind vorba de persoane care donau sânge, și care completează un formular înainte de donare, de oameni care nu au știut că au boala.

Există în oraș și persoane asimptomatice, care au ajuns să știe că au boala, dat fiind că s-au testat după ce au știut că au fost în contact cu cineva care a fost găsit pozitiv. Așadar, prin acest studiu aflăm despre altă situație, și anume că un procent din cei de lângă noi nu doar nu știu că au boala, din cauza lipsei simptomelor asociate cu virusul, dar sunt și potențiali transmițători ai bolii, fără să știe.

Cât despre faptul că acest studiu are o concluzie ce a fost elaborată după o perioadă de testare care s-a încheiat la 1 septembrie, cred că ar fi de spus trei lucruri. Rezultatele sugerate, cum că suntem departe de o imunizare naturală, cel mai degrabă se pot considera pertinente și acum.

E de amintit că studiul s-a desfășurat într-o perioadă de timp când, TEORETIC, anticorpii observați puteau proveni doar după ce donatorii au trecut (știut sau neștiut) prin boală, dat fiind că încă nu exista în Timișoara un vaccin. (Nu, nu exista – în ciuda unor afirmații obscure).

Și că, totuși, PRACTIC, existența anticorpilor poate fi explicată și altfel – după cum arată un studiu publicat după încheierea studiului timișorenilor, în revista Science (11 decembrie 2020 – Preexisting and de novo humoral immunity to SARS-CoV-2 in humans). Aflăm, aici, că, la oameni, apariția acestor anticorpi se poate datora infectării anterioare cu alte tipuri de coronavirus – acest fenomen fiind observat cel mai des la persoane tinere. Întrebându-l pe profesorul Olariu de acest aspect, ne-a spus că nu este, totuși, așa de des întâlnit fenomenul.

 

Ramona Băluțescu

1 thought on “Dinspre cercetarea medicală timișoreană, de bine

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*