Nicoleta C. January 28, 2020

 

Comisia pentru Muncă din Camera Deputaţilor a dat, marţi, raport de respingere pentru proiectul de lege iniţiat de deputatul PNL Florin Roman prin care indemnizaţiile invalizilor, veteranilor şi a văduvelor de război cresc anual cu 100% din rata inflaţiei de pe anul precedent.

 

Preşedintele Comisiei pentru Muncă a Camerei Deputaţilor, Adrian Solomon, a constatat că există deja un raport preliminar negativ emis de Comisia pentru Apărare iar Guvernul nu susţine majorarea.

Iniţiatorul proiectului, Florin Roman, nu s-a aflat la şedinţa Comisiei de Muncă pentru a-şi susţine proiectul. Proiectul prevede modificarea articolului 1 al Legii nr.49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.

Astfel, iniţiativa liberalului introduce un nou alineat la articolul respectiv care prevede că: „(2) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei realizată pe anul precedent”.

 

Conform legii în vigoare, invalizii de război primesc, lunar, 1.500 de lei, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate. Cei încadraţi în cadrul II de invaliditate primesc 1.000 de lei lunar şi cei încadraţi în cadrul III de invaliditate beneficiază, lunar, de 900 lei. De asemenea, veteranii de război au 600 de lei lunar, iar văduvele de război, dacă nu s-au recăsătorit, primesc tot 600 de lei pe lună.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată pe 2 octombrie de către Senat, în calitate de prim for legislativ sesizat, şi urmează să fie trimisă în plenul Camerei Deputaţilor pentru votul final.

 

mediafax

Citește și:  Regulile pentru predarea online au fost publicate în Monitorul Oficial

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*