Comunitatea sârbă din Banat este șocată de atacurile armate recente din Serbia, care au avut loc la mai puțin de 48 de ore distanță unul de altul. Deputatul Uniunii Sârbe din România, Ognean Crstici, consideră că aceste atacuri evidențiază necesitatea măsurilor pentru creșterea siguranței în școli și în România.
El a subliniat că instituția școlară nu este suficientă pentru educarea și procesul educativ al copiilor și că și familia are un rol important în acest proces.
„Încă o dată s-a demonstrat că școala nu este de ajuns ca instituție pentru educarea și procesul educativ a copiilor. Și familia este foarte importantă. Iată și noi am încercat prin noua lege a educației să inserăm aceste elemente care să fie elemente de siguranță în școli și să nu existe numai beneficii și să existe și obligații și din partea părinților și din partea elevilor. Nu trebuie să creăm fortărețe din școli, dar trebuie să existe mult mai mare siguranță pentru actul educațional și pentru cei care urmează cursurile, cursurile școlare”, a spus Ognean Crstici, la Radio Timișoara.
Crstici a mai afirmat că Serbia trebuie să înăsprească legile privind eliberarea permiselor de port-armă pentru a evita astfel de incidente. Deputatul a subliniat că Serbia este un loc fruntaș în deținerea de arme de către populația civilă și că trebuie să fie aplicată o mai mare atenție și exigență în eliberarea permiselor de port-armă.
În plus, Crstici a menționat campania lansată după atacul armat din Belgrad, care are motto-ul „Ascultați-i pe copii!”. Această campanie își propune să îi determine pe părinți să discute mai mult cu copiii lor. Deputatul a subliniat importanța siguranței în școli și necesitatea ca elevii să aibă un mediu educațional sigur.