Volumul „Timișoara. Scurtă Istorie a Orașului”, scris de Konrad Gündisch și Tobias Weger, a fost lansat în limba română la Infocentrul Turistic din Timișoara. Cartea, inițial publicată în germană în 2023, este acum disponibilă pentru publicul local prin inițiativa Visit Timișoara.
Istoria Timișoarei, acum disponibilă în limba română, într-o carte semnată de doi reputați istorici germani
Volumul „Timișoara. Scurtă Istorie a Orașului” a fost lansat luni, 14 aprilie, în versiunea românească, în cadrul unui eveniment organizat de Visit Timișoara la Infocentrul Turistic din centrul orașului.
Cartea este semnată de doi istorici recunoscuți pe plan internațional: dr. Konrad Gündisch, originar din Sibiu, și dr. Tobias Weger, din München. Cei doi sunt specializați în istoria Europei Centrale și de Sud-Est și activează în cadrul Institutului pentru Cultura și Istoria Germanilor din Europa de Sud-Est din München.
Volumul a fost publicat inițial în limba germană, în 2023, anul în care Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii, fiind tipărit la editura Friedrich Pustet din Regensburg. Lucrarea cuprinde peste 170 de pagini dedicate trecutului orașului și a fost distribuită în librării din Germania, aducând Timișoara în atenția publicului germanofon.
„E aici o poveste interesantă. Publicată inițial în germană, în anul Capitalei Culturale, cartea ne-a ajutat să spunem povestea orașului către publicul european și să stârnim curiozitate pentru Timișoara”, a declarat Paula Romocean, viceprimarul Timișoarei.
Traducerea și tipărirea ediției în limba română au fost realizate la inițiativa Visit Timișoara, asociația care coordonează promovarea turistică a orașului.
„E un bun instrument de promovare pentru oraș și mă bucur că acum o avem și în limba română. Le mulțumesc autorilor și editurii pentru acest efort de documentare și promovare”, a adăugat Paula Romocean.
Ea a mai subliniat impactul vizibil pe care l-a avut promovarea orașului în rândul turiștilor germani: „Germania s-a aflat în top 3 al țărilor de origine ale vizitatorilor în 2023, iar o comparație între decembrie 2022 și decembrie 2023 ne arată faptul că frecvența vizitelor din Germania la Timișoara s-a dublat”.
Cartea poate fi cumpărată de la Souvenir Station, magazinul oficial de suveniruri al orașului, aflat lângă Infocentru, pe strada Alba Iulia. Pe lângă acest volum, în magazin sunt disponibile și alte titluri care reflectă identitatea și cultura Timișoarei – de la literatură contemporană și istorie locală, la cărți pentru copii și lucrări ilustrate.
Printre titlurile recomandate se numără:
László Székely – Făuritorul orașului (RO, HU, EN)
Pe urmele Timișoarei evreiești de Getta Neumann (RO, DE, EN)
Punk requiem, Povestiri din garaj, Micile plăceri ale morții de Goran Mrakic
Bicicleta zburătoare de Timea Laslavic (RO, HU – carte pentru copii)
Kincses Kepeskonyv Temesvar – carte istorică ilustrată pentru copii
Tsylvania – carte de colorat
Despre autori
Dr. Konrad Gündisch, născut în 1948 la Sibiu, provine dintr-o familie cu tradiție în cercetarea istorică. A publicat numeroase studii despre istoria sașilor, orașelor medievale și Europa de Sud-Est, activând în institute de cercetare din România și Germania.
Dr. Tobias Weger, născut în 1968 la München, este cercetător în cadrul Institutului din München. Este specializat în istoria minorităților germane din estul Europei și autor al mai multor lucrări de referință în domeniu.