Redacție April 1, 2022

 

  • Unii dintre cei mai reprezentativi scriitori români contemporani vin la Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul unui eveniment moderat de criticul literar Mircea Mihăieș. Vor fi prezenți în Aula Magna UVT, pentru a intra în dialog cu publicul timișorean, Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu, Ioana Nicolaie și Vlad Zografi.

 

Dialogul, intitulat „Fiction & Company”, care va avea loc de la ora 19:00, face parte din seria evenimentelor desfășurate sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!” și oferă oportunitatea celor prezenți ca, după o lungă perioadă, să fie față în față cu scriitori care au dat nenumărate titluri definitorii pentru literatura română, să adreseze întrebări și să se conecteze într-o manieră aparte cu literatura.

Acest eveniment este organizat cu prezență fizică, în Aula Magna a UVT, iar pentru participare este necesară rezervarea prealabilă, care se poate face accesând acest link. De asemenea, evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a UVT.

 

 

  • Biblioteca Austria Timișoara organizează, în colaborare cu Forumul Cultural Austriac București, conferința „Timișoara – etnii și locuri ale memoriei culturale”, care se va desfășura de la ora 16:30.

 

Prelegerea, susținută în limba română de profesor doctor Ileana Pintilie de la Colegiul de Artă al Universității de Vest din Timișoara, va avea loc online, accesând link-ul – www.meet.google.com/nys-kyzr-fwz

 

 

  • Opera Națională Română din Timișoara prezintă spectacolul de operetă „Văduva veselă”, de Franz Lehár – ora 19:00.

 

Regia artistică, decorurile și costumele: Mario de Carlo. Își dau concursul Corul, orchestra și ansamblul de balet ale Operei Naționale Române din Timişoara. Informații: https://bit.ly/3Isjuq4. Printre partenerii media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Timișoara.

Citește și:  Lansarea cărții Cămine în Mișcare - rezultatele primului an de proiect și povești culese din Banat

 

 

  • Concert susținut de orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul, sub bagheta dirijorului Radu Marian Paponiu (SUA), alături de violoncelista olandeză Ella Van Poucke – ora 19:00.

 

 

  • Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) va găzdui, în premieră, începând de astăzi, galeria digitală Micro-Folie, un adevărat muzeu digital mobil, care reuneşte colecţii impresionante de capodopere din 12 instituţii culturale şi muzee de prestigiu din Franţa.

 

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Institutul Francez Timişoara, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, prin amabilitatea Ministerului Culturii din Franţa şi a coordonatorului „La Villette”.

Micro-Folie reuneşte colecţii din Muzeul Louvre, Centrul Cultural Georges-Pompidou, Château de Versailles, Muzeul Naţional Picasso-Paris, Muzeul Orsay, Opera Naţională din Paris. Muzeul Naţional de Artă Timişoara va include în această arhivă digitală 15 lucrări emblematice din patrimoniul său cultural, opere de artă semnate de artişti precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Romul Nuţiu, Ştefan Bertalan, Paul Neagu, Stevan Aleksic, Zugrav Nedelcu Popovici.

Proiectul Micro-Folie deschide seria evenimentelor culturale dedicate aniversării a 30 de ani de la inaugurarea Consiliului Judeţean Timiş, care se vor desfăşura în perioadă 1-9 aprilie. Muzeul Micro-Folie va rămâne deschis până la finalul anului.

 

sursă calendar evenimente: Rador

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*