Am citit mai demult o carte a lui Tom Clancy (toate cărțile lui Tom Clancy sunt faine, probabil pentru că omul ăsta știa despre ce scria), în care unii din prietenii Americii nu erau chiar atât de prieteni, dușmanii nu erau chiar atât de dușmani, s-au mai găsit și niște lepădături să declanșeze tot felul de crize, președintele nu ar fi trebuit să fie președinte și din una în alta, a lipsit tare puțin să se declanșeze un război atomic. Noroc că dușmanii care nu erau atât de dușmani cum se părea erau conduși de niște oameni care aveau încă o mare parte a țiglelor pe acoperiș, la americani se gândise cineva că odată ar fi posibil să se întâmple așa ceva și se luaseră toate măsurile de siguranță ca butonul ăla, chiar dacă e apăsat să nu facă nimic dacă nu sunt și alții de acord și în final din toată povestea a rezultat o lume mai bună.
Nici nu știu de ce mi-am amintit astăzi de cartea aceea.
***
A existat o perioadă când zborul cu avionul era un eveniment luxos, în cadrul căruia primeai mâncare de cea mai bună calitate și șampanie franțuzească, după care îți aprindeai o țigară bine mirositoare și flirtai cu stewardesa, eventual încercai să intri în clubul celor 10.000 de metri. Acea perioadă a fost înlocuită de epoca în care o mare parte din planetă se fâțâia încoace și încolo cu avioanele, la un preț de nimic, cu sau fără treabă. Iar acum, în lumea în care urmează să trăim în următorii aproximativ 50 de ani, mult mai mulți din noi vom avea ocazia să luăm masa în avioane. Doar că acestea vor fi la sol, parcate în diverse locuri, pentru că fâțâiala se cam termină.
***
Puteți citi astăzi și un articol despre cum cred autorii că va arăta viitorul retailului. Eu nu sunt în totalitate de acord cu ei. Să nu uităm că lumea viitorului apropiat va fi una destul de frugală. În condițiile în care peste câțiva ani 30% din populația lumii va fi asistată social, într-o formă sau alta, e puțin probabil să ne permitem să comandăm pâinea și laptele online și acestea să ne fie aduse de un curier, cu trotineta electrică, cum visează niște tineri idioți pe care i-am cunoscut eu pe Facebook, înainte de a-i bloca. Pentru că și curierul ăla costă și astfel pâinea și laptele și toate celelalte produse ar fi cu 30% mai scumpe. Și când nu ai un job, sau ești pensionar, sau chiar dacă ai un job, dar munca ta va fi plătită la valoarea reală, nu cu un salariu subvenționat de stat, să dai în plus 30% e mult.
Dar va exista un domeniu în care comerțul online va exploda, cel al produselor nealimentare, cu excepția hainelor și a pantofilor. Pentru că oamenii, chiar dacă la început își vor comanda haine și pantofi online, își vor da seama că pantofi nu poți să-ți cumperi decât dacă îi încerci. Și la fel e și cu majoritatea hainelor.
Dacă avem ochii larg deschiși și mintea antrenată să înțeleagă ce se întâmplă în jurul nostru, vom observa că nici comerțul în supermagazine nu prea mai e încurajat, nu la noi, că noi facem acum ce făceau alții în urmă cu 70 de ani, ci în lumea civilizată. Mallurile de acum, cele monumentale, vor deveni locuri de loisir, o să mergem la mall să ne întâlnim cu prietenii, să bem o cafea sau ceva, cam ca și pe stradă, dar fără să ne ploaie. Celelalte malluri, cele cu pereți din tablă, vor dispare și locul va fi plantat cu copăceii ăia pe care-i crește acum Bill Gates pe terenurile pe care le tot cumpără.
În final vom avea trei mari categorii de magazine:
1. Magazinele de proximitate, cu produse alimentare și nealimentare, ceva în genul alimentărilor comuniste sau a Profi-urilor care au împânzit toate cartierele patriei;
2. Magazinele de încălțăminte și îmbrăcăminte, gen boutique, cu haine mai scumpe sau mai ieftine;
3. Magazinele online, de unde ne vom cumpăra tot ce nu se găsește în primele două categorii, de la mobilă până la cearceafuri de pat, produse electrocasnice, materiale de construcții în cantități mici și tot ce nici nu putem să visăm.
***
Era să uit, la Timișoara au pornit vaporașele. Eu sunt totuși curios când vor circula pe întregul traseu, de la Podul Modoș până la turbină, că podurile alea la care s-a lucrat în mare cam sunt terminate, așa că nu mai există nici un motiv să o tot frecăm numai pe jumătate.
***
Publicația infotimisoara.ro nu este cea mai mare publicație locală din România, dar vă garantăm că e cea mai corectă și independentă.
🔸SUSȚINE și tu, dacă poți, publicația InfoTimișoara –> https://www.patreon.com/infotimisoara
***
Imagini spectaculoase de pe Marte trimise de roverul Curiosity. Selfie cu „Mont Mercou”
La începutul lunii martie, roverul NASA Curiosity Mars s-a apropiat de o formațiune stâncoasă impresionantă, pe care oamenii de știință au denumit-o „Mont Mercou”, nume inspirat de un munte din Franța. Rover-ul a realizat o serie de imagini panoramice pentru a crea o vizualizare 3D, prezentată sub forma unui „selfie”.
***
Science Report. A șaptea planetă de la Soare tocmai a devenit mai ciudată
Cu cât e studiată mai mult de către oamenii de știință, cu atât a șaptea planetă de la Soare devine mai ciudată, scrie Space.com.
***
SUA: Administraţia Biden consideră Cisiordania „ocupată” de Israel
Guvernul preşedintelui Joe Biden consideră Cisiordania este un teritoriu „ocupat” de Israel, a declarat miercuri Departamentul de Stat american într-o punere la punct după publicarea unui raport care părea să evite această formulare, notează AFP. „Este un fapt istoric că Israelul a ocupat Cisiordania, Fâşia Gaza şi Înălţimile Golan după războiul din 1967”, a declarat în faţa reprezentanţilor presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.
***
The Hill: Casa Albă acţionează în sensul reconfigurării rolului capitalismului în SUA
Planul de modernizare a infrastructurii prezentat de preşedintele Joseph Biden ar putea reconfigura discuţia privind rolul capitalismului, în contextul în care Administraţia federală pare să devină factorul primar care stabileşte creşterea şi funcţionarea economiei, comentează publicaţia The Hill.
***
Pentagonul este în alertă din cauza intensificării activităţilor Rusiei în Europa de Est şi Arctica în această săptămână, informează Politico, care citează sursa apropiate dosarului.
***
SUA: Washingtonul avertizează Moscova împotriva oricărei încercări de intimidare a Ucrainei
Statele Unite au avertizat joi Rusia împotriva oricărei încercări de intimidare a Ucrainei, în urma mişcărilor de trupe ruse de la frontiera ucraineană, pe care Kievul le consideră drept provocări, informează AFP. „Suntem absolut îngrijoraţi de escaladările recente ale actelor agresive şi provocatoare ale Rusiei în estul Ucrainei”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price. „Ne opunem oricărui act agresiv care are ca scop intimidarea sau ameninţarea partenerului nostru, Ucraina”, a adăugat el.
***
***
Franţa: Parisul doreşte să discute mai întâi cu Berlinul reformarea Pactului de Stabilitate
De la începutul prăbuşirii economice cauzate de pandemie în urmă cu un an, ţările din zona euro au renunţat temporar la respectarea reglementărilor PSC ce limitează deficitul public la 3% din PIB şi datoria publică la 60% din PIB.
O parte din reglementările PSC, considerate învechite de unele state membre, inclusiv de către Franţa, urmează să facă, în toamnă, obiectul unei dezbateri în vederea unei posibile reforme.
În zona euro există însă divergenţe, în special opoziţia manifestată de aşa-numitele ţări „frugale” din nordul Europei.
„Nu trebuie să facem din nou greşeala făcută prin gestionarea nepotrivită a perioadei de după criza (euro) în 2011, 2012, 2013 prin înăsprirea regulilor bugetare de dinaintea crizei”, a insistat Clement Beaune.
După criza financiară din 2008, zona euro a fost puternic criticată pentru că a revenit prea repede la austeritatea bugetară. Această politică a provocat o recădere a economiei şi, în cele din urmă, o înrăutăţire a deficitelor din cauza absenţei creşterii, precum şi a divergenţelor dintre statele membre.
„Va trebui să adaptăm aceste reguli într-un mod clar deoarece situaţia economică este pur şi simplu foarte diferită”, a insistat secretarul de stat francez.
Clement Beaune a pledat pentru un „tip nou de pact economic, cu o strategie de investiţii şi, fără îndoială, resurse suplimentare şi reguli adaptate noii situaţii economice”.
***
Atenţie utilizatori: Facebook vine cu schimbări majore în aplicaţie. Ce trebuie să ştiţi
***
Quo vadis America?
Deși America pare a fi noul Imperiu Roman de Apus, e greu de ales: America lui Joe Biden e azi Roma lui Caligula, a lui Nero sau a lui Claudius împărat? Pentru că americanii o au pe Nancy Pelosi, preferata progresiștilor, a neomarxiștilor culturali și, mai ales, a „moderaților” democrați, pare mai plauzibilă echivalarea cu Roma lui Caligula. Conform revoluției în curs, nu mai contează genul, sexul etc. Nu numai Biden are serioase probleme de vârstă, ci și șefa majorității din Camera Reprezentanților, la cei 80 de ani ai săi (n. 1940), care e numită adesea, pe urmele lui Trump, „Crazy Nancy”. La fel Bernie Sanders (n. 1941), care și-a negociat la alegerile primare (către Joe Biden) presupusele idealuri sociale vândute în campanie generos tinerilor americani – tot așa le cedase anterior, în 2016, lui Hillary Clinton pentru o casă înlesnită, se spune. Speaker-ul Camerei, Nancy Pelosi, a declarat într-o conferință de presă că e dreptul ei dat de Dumnezeu să dea afară din Congres orice republican dorește („It’s my God given right to unseat any Republican member of Congress” – „Nasty Nancy”, newspunch.com, 26.03.2021).
***
Noua modă: mesele în aeroport, în avioanele rămase la sol din cauza pandemiei
Cea mai mare companie aeriană din Japonia a venit cu o idee inedită pentru a avea activitate pe timp de pandemie, când zborurile au fost semnificativ reduse. All Nippon Airways oferă mese de primă clasă într-un avion rămas la sol, pentru 540 de dolari, iar doritorii sunt din ce în ce mai mulţi.
***
Sărbătoare, festivitate, discursuri la foc automat despre viitor – n-au lipsit fanfara, garda de onoare cu onorul aferent: Președintele Klaus Iohannis a decorat joi Institutul…
***
***
Deputatul USR-PLUS Radu Panait a depus o propunere legislativa de modificare a legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
***
Formatele de proximitate şi discount, alături de online, au câştigat teren în comerţul alimentar în perioada pandemiei de COVID-19. Comerţul nealimentar a fost mai puternic lovit decât cel alimentar. Digitalizarea a devenit o necesitate pe toate planurile.
***
Majoritatea persoanelor care lucreaza de acasa, ”la fel de productive” ca la birou, releva un studiu canadian
Cea mai mare parte a salariatilor canadieni aflati in telemunca estimeaza ca „sunt cel putin la fel de productivi” acasa ca si la birou si ca ar prefera sa lucreze in continuare de acasa cel putin jumatate din timpul de lucru dupa terminarea pandemiei, a indicat un studiu oficial, potrivit AFP.
Aproape o treime (32%) dintre salariatii canadieni, echivalentul a 3,1 milioane, au efectuat „cea mai mare parte” din orele de munca de acasa in prima parte a anului, fata de doar 4% in 2016, a precizat acest studiu al Institutului de Statistica din Canada.
Printre ei, 90% au declarat ca sunt „cel putin la fel de productivi” ca inainte.
Mai mult de jumatate (58%) dintre noii telemuncitori au declarat ca au realizat „aproape” aceeasi cantitate de munca, iar circa un sfert (32%), mai mult. Restul de 10% au indeplinit „mai putina munca” acasa decat la birou.
Per ansamblu, productivitatea in cazul telemuncii a fost mai ridicata in administratia publica, in special in domeniul asistentei medicale, decat in industriile producatoare de bunuri.
Institutul de Statistica din Canada nu a constatat diferente semnificative intre barbati si femei sau in functie de varsta, de studii, de situatia materiala sau de profesia participantilor.
***
Deputatul PSD Alexandru Rafila susține că măsura închiderii magazinelor de la ora 18.00 este una „stupidă”, care ar duce la creşterea riscului răspândirii infecțiilor, pentru că se vor crea aglomerări de oameni.
***
***
Dosarul care priveşte o componentă a celui mai controversat proiect de informatizare derulat vreodată de statul român – implementarea sistemului de IT de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – care a fost însoţit de suspiciuni de corupţie încă de la atribuirea sa în 1999 – a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie.
***
Radu Paraschivescu, savuros: a desfiintat nationala din doua propozitii
Prestatia nationalei Romaniei in Armenia a fost una lamentabila, iar criticile au curs dupa acest meci.
***
Cum poţi încasa mii de euro lunar fără să faci nimic? Foarte simplu: te numeşte partidul într-unul sau mai multe consilii de administraţie, la stat. În ultimii ani, conducerile companiilor de stat au fost căpuşate de clientela de partid. Au fost numiţi oameni fără nicio pregătire în domeniul respectiv, doar pentru a le fi rotunjite veniturile. Alţii au fost plasaţi în conducerile mai multor companii doar pentru a primi bani mai mulţi. Guvernanţii şi conducerile tuturor partidelor au întreţinut acest fenomen cu bună ştiinţă. Acum, susţin public că vor să îl oprească. Guvernul lucrează la o ordonanţă prin care numărul de membri în CA-uri să fie plafonat la cinci, iar indemnizaţiile să scadă. De asemenea, o persoană nu va mai putea face parte concomitent din mai mult de două consilii de administraţie. Urmăriţi un nou episod al campaniei Statul la Stat.
***
Să-i arestăm, amendăm, interzicem, zidim. Concurs național de „Turnați-vă aproapele ca pe sine inșivă!”
Avem un peisaj de carnaval. Carnavalul trei. O consilieră isterică face o descindere și apoi cere arestarea și inchiderea unui patron care are o cârciumă, dar e plecat în vacanță. Un filozof național cere oprobriul public împotriva unui poet național. Moldoveanul antreprenorial Mandachi cere arestarea croitoresei Budeanu. Un lider local PNL cere interzicerea doctoriței Flavia Groșan pe toate posturile. Un tâmpit amenință cu moartea Teatrul Evreiesc. Hodoronctronc.
Ziariștii aleargă după tot felul de oameni și locuri fără mască. Acum l-au prins pe ministrul Sănătății într-o sală goală și l-au denunțat la știri.
Un altul cere arestarea tuturor manifestanților de duminică, din 24 de orașe.
***
Abuzurile Poliției Române din ultimii 10 ani care îți arată că poți oricând să ți-o iei și tu
Din păcate, nu e o noutate că unii polițiști din România se comportă abuziv cu cetățenii. Fie că le spui polițiștilor să poarte mască atunci când dau amenzi oamenilor că nu respectă carantina, te plimbi cu bicicleta pe la 5 dimineața prin Iași sau pur și simplu mergi pe stradă de mână cu partenerul tău în buricul Bucureștiului, ai toate șansele să fii jignit, bătut sau chiar sechestrat și abandonat pe un câmp de la marginea orașului, nu înainte de a fi pișat, la propriu, de cei care ar trebui să te protejeze.
***
Printre operațiile în premieră națională efectuate în Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara (SCJUT) se numără și una în care deznodământul s-a produs în două acte. În prima fază…
***
Cine nu a auzit de Ben Oni Ardelean, nu are cultură generală. Și n-are de trei mandate, că deputatul liberal e, deja, la a treia legislatură în Parlamentul României. Cu siguranță, orice bănățean fălos, care ar arunca o privire peste CV-ul politicianului Ben Oni Ardelean, și l-ar dori, înrămat, la capul patului sau în sufragerie, […]
***
Tipii ăștia își riscă viețile ca să-i salveze pe oameni de sectele care-i spală pe creier
Cultele pot fi super ciudate. Pot fi abuzive, distructive, chiar și o amenințare la adresa omenirii. Pot fi și fascinante.
Un grup social caracterizat de credință extremă sau venerarea unei lider sau a unui obiect, sectele nu sunt prin definiție periculoase. Dar istoria ne-a tot învățat de-a lungul timpului că oamenii care cred că violența este un act de iubire, că sunt aleșii care să salveze umanitatea de la pieire, sau că liderul este de fapt un extraterestru, probabil au probleme care trebuie rezolvate.
***
***
Se intorc vaporasele pe Bega, la Timisoara, doar pentru transportul in comun
TIMISOARA. Se va putea circula din nou cu vaporasele pe Bega, la Timisoara, incepand de vineri, 2 aprilie. Reprezentantii STPT anunta ca acestea vor circula doar in regim de transport in comun, de luni pana duminica. „Vaporașele vor reveni pe Bega, acestea urmând să circule doar în regim de transport public, de luni până duminică, […]
***
Porneste operatiunea de dezinsectie si deratizare, la Timisoara. Ce substante vor fi folosite
TIMISOARA. Primaria anunta o prima operatiune de combatere a tantarilor si rozatoarelor la Timisoara, in perioada 6-27 aprilie. Se vor imprastia la sol substante impotriva insectelor de catre firma care se ocupa de combaterea tantarilor si rozatoarelor pe 4 ani in oras. De asemenea, seva face si deratizarea, toate aceste proceduri efectuandu-se cu substante autorizate. […]
***
După ce au anunțat că Retim se va ocupa temporar de colectarea deșeurilor vegetale de pe străzile Timișoarei, reprezentanții primăriei au reușit totuși să semneze contractul subsecvent cu Transclean. Aveau neclarități cu privire la autorizația de mediu, pornite de la unii consilieri locali.
***
***
Eligius, un sfânt cu înclinații artistice
Spre sfârșitul secolului al XI-lea, ca urmare a faptului că din ce în ce mai mulți meșteșugari din mediul rural au început să se stabilească în orașe, unde exista o piață de desfacere mai dezvoltată decât cea de la sate, în Europa au apărut breslele. Dintr-o perspectivă contemporană (și, evident, anacronică), acestea pot fi considerate tipuri diverse de organizații ale patronatului și ale sindicatelor dintr-o anumită branșă. Existau bresle ale șelarilor, ale potcovarilor, ale scutarilor, ale săgetarilor, ale arbaletarilor, ale șlefuitorilor de săbii – şi aşa mai departe. Aurarii și argintarii şi l-au ales ca patron pe Sfântul Eligius, care, înainte de a fi episcop de Noyon și de Tournai, a fost şi el un talentat artizan.
***
Pe vremea cînd zburau miniștrii
Max Goldstein a fost primul anarhist român pus pe fapte, omul care a rupt tradiția de șovăială și amînare a extremiștilor de factură mioritică. Evreu de origine, născut la Bîrlad în 1898, într-o familie de comercianți cu murături, Max era scund și îndesat, total nepotrivit, ca statură, pentru fuga de la locul faptei, dar cu o ambiție nemăsurată de a arunca în aer lucruri. Fără să piardă prea mult timp cu școala, bizuindu-se pe istețimea naturală a poporului cărții, Max […]
***
Top 3 restricții mai puțin cunoscute pentru stoparea pandemiei
Autoritățile au impus un nou set de restricții, care își propun stoparea pandemiei mult mai eficient decît vechile restricții ce s-au dovedit nu așa de eficiente, aproape deloc eficiente, complet ineficiente. Prin urmare, dacă localitatea în care locuiești are o rată de infectare de peste 7 la mie, iată ce trebuie să știi ca să nu primești amendă. 1) Populația e obligată să doarmă la prînz între orele 13 și 16 ca să-și întărească sistemul imunitar – Starea de somnic […]