Redacție January 27, 2021

 

În ziua de 27 ianuarie se celebrează Ziua „Sveti Sava”, sărbătoare a minorităţii sârbe din România. Ziua „Sveti Sava” (Sfântul Sava) a fost instituită prin Legea nr.94/2019.

 

Legea nr.94/2019 stipulează că, la această dată, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordine sau în coordonarea acestora, societatea civilă sau persoane fizice şi juridice pot organiza sau participa la programe şi manifestări culturale, educative, artistice, cu caracter social sau ştiinţific consacrate promovării minorităţii sârbe din România. Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni şi/sau aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, scrie Agerpres.

 

Sfântul Sava, pe numele său secular Rastko Nemanjic, s-a născut în jurul anului 1175 și a desfăşurat o activitate misionară în Serbia, înfiinţând şcoli, mănăstiri, spitale, încercând să apropie poporul sârb de religie. Una dintre cele mai importante realizări ale sale o constituie obţinerea autocefaliei pentru biserica sârbească, devenind, în 1219, primul arhiepiscop la Bisericii ortodoxe autocefale a Serbiei. A fost declarat Sfânt ocrotitor al şcolilor şi al elevilor. În prezent, numeroase şcoli îi poartă numele sfântului, iar cu ocazia sărbătorii „Sveti Sava” toate şcolile sârbeşti organizează diferite festivităţi.

 

Numărul sârbilor din România este în scădere constantă, conform statisticilor Episcopiei sârbe de Timişoara, în 1924 erau 44.078, în urma recensământului din 2002 – 22.561. Potrivit recensământului din 2011, în România trăiesc puţin peste 18 mii de sârbi (18.076, dintre care 16.805 au declarat că vorbesc sârba ca limbă maternă), ceea ce reprezintă mai puţin de 0,1% din totalul populaţiei ţării.

Citește și:  CFR Călători introduce vagoane cușetă și în trenurile care circulă în timpul zilei
Danas je Sveti Sava.

 

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*